Vidiauto Testovi Testirali smo... Mercedes C-klasa Coupe 250d 204 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.08.2016. 16:39

Sam vozi, lijep je, pametan i sportski orijentiran 

Mercedes C-klasa Coupe 250 d 204 AMG Line TEST

Mercedes C-klasa Coupe 250d 204 TEST

Mercedes C klasa u Coupe izdanju je pravi melem za oči - pogođen je dizajn, pogođeni su motori, boje karoserije i poseban interijer koji je prema mnogima trenutno najbolji u segmentu. A tu je i svojevrsna autonomna vožnja koju smo također testirali.

Kako je rekao jedan od posmatrača nove Mercedesove C klase Coupe koju smo imali na testu, "Njegovo veličanstvo" zaista izgleda kraljevski. Tijekom testa C klasa Coupe je prikupila ogroman broj pogleda, osmijeha, promatranja, a bilo je dosta i onih koji su uspjeli sjesti na suvozačko mjesto dok se mjesto straga baš i nije tražilo iz razumljivih razloga - mjesta straga ima znatno manje po visini i dužini, a i nije baš ugodan ulazak iako se prednja sjedala nakon preklapanja na struju znatno pomaknu prema naprijed. Ali je zato "Meca" vrlo prostrana u prednjem dijelu, komforna i bogato opremljena. Korišteni su premium materijali - fina koža u sedlo smeđoj boji, aluminij te pod prstima mekani materijali. Instrumentna ploča i gornji dio vrata presvučeni su Artico kožom.

Vrhunski interijer i multimedija

Vrhunac je nepolirano drvo jasena na središnjem dijelu oko komandi klima uređaja. Fin je osjećaj otvarati i zatvarati drveni poklopac pretinaca ispod komandi klima uređaja, a hi-tech je osjećaj koristiti touch postolje Comand Online multimedijskog upravljača koji uz osjetljivost na dodir nudi i zumiranje s dva prsta. Dakle, kao da koristimo ekran pametnog telefona pa zumiramo kartu u navigaciji. Povlačenjem prstom udesno ili ulijevo (opet kao što to radimo na ekranima današnjim mobitela) mogu se mijenjati radijske postaje ili pak prebacivati na sljedeću pjesmu dok koristimo USB stick ili pak slušamo glazbu s našeg mobitela spojenog preko Bluetootha. Ispred touch tipke nalazi se i odličan kružni prekidač kojim se može napraviti sve kao i s touchem. Taktilni osjećaj pod prstima je vrhunski.

Posebna vanjština

Mercedes C-klasa Coupe 250 d 204 AMG Line (2)

Izvana je testirana Mercedes C-class Coupe u sivoj Selenit metalik boji daleko najelegantnija na cesti, iako se mnogima sviđa i njezina plava boja. Uz dodane spojlere AMG Line paketa testirani Coupe izgleda vrlo moćno, agresivno i sportski, a bez spojlera se čini elegantnijim i mršavijim, izjavio je jedan od promatrača. U suštini, C klasa Coupe izgleda izvana vrlo slično S klasi Coupe, uz neusporedivo više mjesta u unutrašnjosti, naravno. LED svjetla noću sa svojim segmentima osvjetljavaju sav prostor ispred nas ne smetajući drugim vozilima jer se na poziciji vozila ispred nas taj dio ceste ne osvjetljava maksimalno pa je tako uobičajeno da se vozimo s uključenim dugim svjetlima koja ne smetaju nikome jer naš svjetlosni snop pada na površine na kojima nema drugih vozila.

Uz agresivan i jako dobar izgled prednjeg kraja C klasa Coupe je savršeno pogođena u stražnjem dijelu - GT linija je dinamična, izražajna i u svakom slučaju posebna na tržištu kupe vozila. Ne bismo imali ništa protiv da imamo jednog u svojoj garaži, za sva vremena jer je dizajn svevremenski. A i s stražnja svjetla nam se jako sviđaju, izgledaju istovremeno i moderno i klasično - i dok su na limuzinskoj C klasi (i novoj E klasi) stražnja svjetla uska, na C Coupeu su vrlo široko postavljena. Na vozilu pronalazimo još neke vizualne elemente poput dvije dvostruke cijevi ispuha, ali je lijevi otvor samo vizualno postavljen te ne ispušta ispušne plinove.

AMG Line paket donosi i lijepu prednju masku s dijamantnim dizajnom, AMG kotače od 18 cola od lakog metala i run flat gume (naprijed 225/45 R18, straga 245/40 R18) te Dynamic Select prekidač za odabir različitih programa i načina vožnji.

Automobil sam vozi - bez ruku i nogu

Adaptivni tempomat u kombinaciji s DTR i Steering Assistom omogućio nam je potpunu autonomnu vožnju - samo smo uključili ova dva prekidača, postavili ograničenje brzine te zatim na autocesti pustili ruke s upravljača te maknuli noge s papučica. Zaista neobičan i poseban osjećaj. A da ste tek vidjeli reakcije naših suputnika kad smo im rekli da ne koristimo niti ruke niti noge. Prvo su iznenađeni, gledaju i ne vjeruju, a zatim se pojavljuje onaj kiseli osmijeh koji odaje strah. Nas, iskreno, nije bilo nimalo strah jer smo cijelo vrijeme u blizini upravljača imali ruke te noge u pripravnosti.

Vozilo nas je povremeno upozoravalo da vratimo ruke na kolo volana, a i kad smo se u sigurnim uvjetima (dok oko nas nije bilo nikoga) oglušili o upozorenje vozilo je autonomno, potpuno samostalno upravljalo volanom uz pomoć dviju stereo kamera i radara postavljenih na vjetrobransko staklo te održavalo razmak do drugih vozila i prilagođavalo se kao pri vožnji s klasičnim adaptivnim, prilagodljivim tempomatom.

I nije niti malo neugodan jer smo stalno imali ruke u pripravnosti da ispravimo putanju vozila ukoliko bi možda nešto krenulo po zlu. U vožnji po lokalnim cestama te po gradu, ako nismo imali bijele linije s obje strane kolnika, vozilo ipak ne uspijeva samo upravljati volanom jer mu ipak nedostaju informacije s terena. Iako postoji mogućnost da u trenutku kada na cesti nestane bijele linije sustav koristi putanju od vozila ispred nas.

Adaptivni tempomat nudi i vizualnu informaciju o brzini vožnje vozila ispred nas - na brzinomjeru se puno ranije, prije nego će početi kočiti ukoliko se vozilo ispred kreće sporije od nas, iscrtavaju LED diode koje označavaju brzinu vožnje vozila ispred nas pa uz pomoć radara primamo i tu informaciju prije nego li naše vozilo krene kočiti. A i možemo na autocesti pravovremeno prijeći u pretjecajni trak, bez da naše vozilo pođe kočiti.

Opremljenost vozila sigurnosnim sustavima Driving Assistance Paket Plus jasno govori koliko je ovo siguran automobil: Distronic Plus - sustav asistencije pri održavanju pravilnog razmaka od drugih vozila, Active Blind Spot Assist - sustav upozorenja vozača vizualnim i zvučnim signalima na vozilo u nevidljivom kutu, Active Lane Keeping Assist - aktivni sustav asistencije pri održavanju smjera kretanja, Pre-Safe Plus - sustav upozorenja i zaštite od sudara straga, Steering Assist - sustav pomoći upravljanja vozilom, Bas Plus+Cross-Traffic Assist - sustav asistencije pri kočenju uz nadzor prometa u raskrižju, Pre-Safe - sustav prepoznavanja opasnih situacija i pripremanje vozila sukladno situaciji, Pre-Safe Brake - sustav asistencije pri kočenju s prepoznavanjem pješaka, Traffic Sign Assist - sustav prepoznavanja prometnih znakova. Zatim je tu i Head-up display koji na vjetrobransko staklo projicira kojom se brzinom vozimo, u kojem smjeru itd.

Šest kamera, radari...

Tu nije kraj tehnološkim čudima kojima raspolaže testirani Mercedes-Benz C class Coupe. Uz spomenute dvije kamere na prednjem vjetrobranskom staklu, postoje i još četiri kamere koje se koriste kao pomoć pri parkiranju, za uočavanje vozila u mrtvom kutu te za praćenje prelaska preko bijele crte, bez uključenog pokazivača smjera (žmigavca) - po jedna s donje strane oba vanjska retrovizora, jedna iznad (jako) velikog Mercedesovog znaka na prednjoj maski te jedna James Bondovska skrivena ispod stražnjeg znaka Mercedes (na poklopcu prtljažnika).

Ona se pojavljuje kao u filmovima o tajnom agentu Jamesu Bondu - kad ručicu mjenjača prebacimo u rikverc ili pak preko gumba aktiviramo sve kamere kako bismo pogledali situaciju oko sebe dok recimo izlazimo iz parkirališta, znak trokrake zvijezde se otvara i zatim prema van izlazi kamera, kao mali top iz kojeg će zapucati :) Vrlo efektno izvedeno!

Kad smo već straga, spomenimo i kako postoji mogućnost da se poklopac prtljažnika otvori samo laganim zamahom noge ispod stražnjeg difuzora, a na isti se način poklopac i zatvara. Zgodno kad iz trgovine nosimo u rukama puno vrećica i ne želimo ih ispustiti iz ruku. Prtljažnik se može i električno otvoriti i zatvoriti.

Mercedes C-klasa Coupe 250 d 204 AMG Line (1)

Motori

Dakle, nova C klasa Coupe ima čitav arsenal modernih čuda, ali ne smijemo zanemariti u našem testu niti 2,1-litreni turbodizelski 250 d četverocilindrični motor snage 150 kW odnosno 204 KS koji razvija čak 500 Nm okretnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi te može potegnuti sve do 247 km/h. To je najjači dizelski motor u ponudi, uz slabiji C 220 d također 2,1 litara obujma snage 170 KS (125 kW). U ponudi su još i benzinci - 1.6 C 180 sa 156 KS (115 kW) te 2.0-litreni u izvedbama C 200 (184 KS, 135 kW), C250 (211 KS, 155 kW) i C 300 (245 KS, 180 kW). Sve su to četverocilindrični motori kombinirani sa 6-brzinskim ručnim te 7 i 9-stupanjskim automatskim mjenjačima. Vrh ponude čine 8-cilindrične 4.0 benzinske AMG izvedbe kombinirane s AMG 7-stupanjskim mjenjačem C 63 (476 KS, 350 kW) i C 63 S (510 KS, 375 kW). C 63 S ima 700 Nm okretnog momenta.

Mercedes C-klasa Coupe 250 d 204 AMG Line (16)

Naš testni 2.1 C250d C-Coupe je AMG Line, ali oznaka nije izvana vizualno slovima istaknuta - za 15 mm je spušteno podvozje koje se prilagođava visinom jer je ugrađen Airmatic sustav prilagodljivog zračnog ovjesa. Uz pomoć četiri predefinirana (Eco, Comfort, Sport i Sport+), vozilo ima i peti individualni mod u kojem sami možemo definirati osjetljivost upravljača, ovjesa odnosno amortizera, odziv motora i papučice gasa.

Jasno, svaki od prethodno spomenutih načina vožnje nudi različit osjećaj u vožnji i performanse pa se tako s Comfort načinom vrlo ugodno voziti po neravnim cestama; izgubi se osjećaj da sjedimo u sportskom automobilu. U Eco načinu naglasak je na potrošnji s kojom smo općenito jako zadovoljni - prosjek cijelog testa od 800 kilometara koji uključuje polovicu vožnje po autocesti te gradsku i izvangradsku vožnju je 7,5 litara dok smo u vožnji autocestom, bez štednje imali potrošnju 6,3 litre. Istovremeno, volan je mekši, odziv na gas je tromiji.

Svoju snagu C 250 d pokazuje u Sport te naročito u Sport+ modu kada automobil postaje tvrđi i utegnutiji, daje nam bolji odziv s ceste, papučica gasa brže i nervoznije reagira, volan postaje čvršći i precizniji te vožnja postaje zabavnija. Brzine se više vrte pa novi 9-stupanjski automatski mjenjač dopušta ulazak u više okretaje, promjene stupnjeva prijenosa su brže, a putem polugica na upravljaču (malih su dimenzija) moguće je i ručno utjecati na promjene brzina, pa i na zadržavanje određenog stupnja prijenosa. Coupe se po zavojima odlično nosi, stabilan je, nema iznenađenja, a pri startu nam dopušta i da malo zabacimo stražnji kraj (ima stražnji pogon). Motor je u kabini vrlo tih, općenito je izolacija u vožnji jako dobra, ali dok stojimo zaustavljeni i nalazimo se pored haube onda je motor dosta glasan.

A glasan je i audio sustav Burmester koji se sastoji od 13 zvučnika, 9-kanalnog pojačala koje isporučuje 590 W, DVD izmjenjivača, predivno dizajniranog dijela na vratima na kojima uz zvučnike i piše natpis Burmester. Iskustvo nam je pozitivno u svakom pogledu - kvaliteta i glasnoća zvuka, upravljanje infotainment sustavom te ekranom dijagonale 8,4 inča koji nije u touch tehnologiji (da, i nas je to iznenadilo). Iako se sve vrlo ugodno obavlja putem touch panela u središnjem dijelu dostupnom i suvozaču.

Cijena za Mercedesa C klasa Coupe C250d

Očekivano, cijena Mercedesa C klasa Coupe C250d s dugim popisom opreme je visoka, ali i opravdana s obzirom na sve ponuđeno i dobiveno. Početna cijena za slabiji dizelski C220d motor je 41.406 eura (oko 312.615 kuna), C250d ima početnu cijenu 48.647 eura, benzinci startaju od 39.528 do 53.664 eura. AMG izvedbe imaju cijenu 100.567 (C 63) odnosno 108.842 eura (C 63 S).

Testni C250d Coupe koji smo vozili do registracije ima cijenu 86.433 eura (oko 652.569 kuna). Primjetnost, kvaliteta, performanse i najmodernije tehnologije imaju svoju cijenu i za to morate duboko posegnuti u džep. Jedini minus je sjedenje za odrasle osobe straga, ali ako baš trebate takvo vozilo onda izaberite klasičnu limuzinsku C-klasu koja ima iste vanjske dimenzije i međuosovinski razmak tako da je Coupe nastao na platformi limuzine (kupe je niži za 37 mm te ima manji prtljažnik od 400 litara). Ali, vizualno se tu radi o sasvim dva različita automobila. A Coupe svojim vizualnim detaljima itekako aludira na S klasu Coupe.

Tehničke karakteristike

C-klasa Coupe 250 d 204 AMG Line
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2143 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 204 KS pri 3800 o/min
Snaga u kWh: 150 kWh pri 3800 o/min
Okretni moment: 500 Nm pri 1600 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: stražnji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,70 s
Maksimalna brzina: 247 km/h
Potrošnja (grad): 5,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 116 g/km
Duljina: 4686 mm
Širina: 1810 mm
Visina: 1405 mm
Međuosovinski razmak: 2840 mm
Obujam prtljažnika: 400 l
Masa vozila: 1645 kg
Gume: 245/40 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 652569 kn
Ključne riječi:
AMG C-klasa cijena coupe Mercedes-AMG test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 28. rujan 1978.

9-28-1978  Rekord za Wankel motor

Rekord za Wankel motor

Urednik američkog automobilskog časopisa Car & Driver postigao je svjetski brzinski rekord za automobile pogonjene rotacijskim (Wankel) motorom. Za upravljačem modificirane Mazde RX-7 Don Sherman je vozio 297,74 km/h.

vs