Vidiauto Testovi Testirali smo... Mercedes-Benz E 200 d 2.0 150 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.06.2017. 12:36

Automobil za do kraja života 

Mercedes-Benz E 200 d 2.0 150 Edition 1 TEST

Mercedes-Benz E 200 d 2.0 150 TEST

Otprilike tako bi se moglo reći, nova Mercedes E-klasa je automobil s kojim ćete doživjeti duboku starost, a mi smo testirali model s potpuno novim 2,0-litrenim turbodizelskim četverocilindričnim motorom snage 150 KS (110 kW) u limuzinskoj verziji s četvora vrata.

S dužinom od 492 cm nova Mercedes E-klasa (oznaka W213) pete generacije je ugodna u vožnji, ali (možda ipak) i prevelika za manevriranje po gustom prometu, malo će prijeći i na drugo parking mjesto kad ga parkiramo, a možemo sami obaviti manevar parkinga ili pak taj postupak prepustiti vozilu. Da, testirana E-klasa ima Parking Pilot sustav koji će preuzeti kontrolu nad vozilom te samostalno nas parkirati.

E-klasa 200 D pored E-klase 250 CDI prethodne generacije

 

Sustav je vrlo napredan, daleko napredniji od parking sustava koje inače testiramo u raznim francuskim i inim automobilima kod kojih je samo upravljač "izvan naše kontrole". Kod testirane Mercedes-Benz E-klase automobil preuzima nadzor i nad upravljačem, ali i nad mjenjačem, gasom te žmigavcem. Prvo pritisnemo gumb sustava u središnjem dijelu kabine, zatim se krećemo dok vozilo pregledava prostor lijevo i desno te kad otkrije to nam napiše odnosno nacrta na ekranu.
Zatim zaustavimo vozilo, odaberemo poziciju koju nam predlaže i zatim kreće postupak odnosno predstava za suputnike koji šute i nijemo prate što se događa. Vozilo se pokrene unatrag, prethodno samo uključi pokazivač smjera (žmigavac) i kreće se u smjeru slobodnog parkinga. Ne može li se manevar obaviti iz jednog poteza, vozilo se zaustavlja te se samostalno prebacuje ručica automatskog mjenjača u smjer naprijed. I tako sve dok se vozilo ne parkira i to nam označi na ekranu. Oni nijemi suputnici odjednom progovore, uz oduševljenje preciznošću i ugodnošću parking sustava.

Mercedes-Benz 200 D i E 200 d 2.0 150 Edition 1 (5)

Uz gotovo 5 metara dužine (4923 mm) dolazi i veliki međuosovinski razmak od 2939 mm

Ima još nekih "fora" koje nam se sviđaju kod E-klase - uključivanje dugih svjetala ispred nas se odvija kao otvaranje zavjesa u kazalištu. Perfektno i efektno izgleda. Cijela E-klasa izgleda tako, mnogi ne skidaju pogled s nje, kao s uređene i zgodne dame. Boja je predivna - Dijamant srebrna, iako vuče na svijetlo plavu. Nijemci su zaista dotjerali vozilo u svakom pogledu - izvana prednja LED svjetla s dvije LED „baklje“ u svakom svjetlu odlično i moderno izgledaju pa je E-klasa prepoznatljiva s velike udaljenosti, sa straga ćete noću možda pogriješiti s LED svjetlima i otvorom prtljažnika pa ćete se pitati radi li se o C ili E klasi, ali pogled na dužinu ipak odaje da se radi o neusporedivim vozilima.

Mercedes-Benz 200 D i E 200 d 2.0 150 Edition 1 (1)

Ambijentalno osvjetljenje u interijeru je dostupno u različitim bojama i s različitim intenzitetom jakosti

Koliko god lijepa bila nova C-klasa, u koju su se mnogi zaljubili, ovo je ipak klasa iznad. Za one koji traže veliki komoditet, ako su visine dva metra da mogu bez straha sjesti ili na vozačko ili na suvozačko mjesto jer se tekstilna sjedala električno mogu vrlo nisko spustiti (pomicanje naprijed-natrag je ručno). Komoditet na kvadrat, to bi bio najbolji opis E-klase, i u prednjem i u stražnjem dijelu komotne kabine unutar koje je sve kvalitetno na dodir, ugodno na pogled te vizualno jako lijepo. U ovom se vozilu možete voziti satima, bez da se umorite.

E-klasa je dostupna u pet karoserijskih verzija:
-E-klasa limuzina, početna cijena od 379.999 kuna
-E-klasa karavan, početna cijena od 419.790 kuna
-E-klasa Coupe, početna cijena od 441.512 kuna
-E-klasa kabriolet, cijena nije formirana u trenutku testiranja
-E-klasa All-Terrain, cijena nije formirana u trenutku testiranja

Na test smo uzeli bazni Mercedes E-klase E 200 d, ali koji je ipak bio opremljen s dodatnom opremom poput aluminija na kokpitu te na sva četvora vrata. Nema tu štednje kao što mnogi proizvođači rade u posljednje vrijeme - da su obloge stražnjih vrata s unutrašnje strane manje kvalitetne od onih na prednjim vratima. Predivan je osjećaj dodirivati bilo koji prekidač u interijeru, sve je vrhunsko i nema kompromisa. Na upravljaču obloženom kožom su touch prekidači za kretanje po izborniku putnog računala ili za promjenu radijske postaje, u središnjem dijelu se nalazi veliki kružni prekidač s taktilnim osjećajem kao da otvaramo skupi sef skriven iza slike na zidu, prekidači trozonskog klima uređaja su za 10!

Mora vam se svidjeti i klasični Mercedesov sat ispod komandi klime, koji se dodatno plaća. S obzirom da je ovo ipak bazni model, ispred nas se ne nalaze dva velika ekrana u boji nego imamo klasične okretomjer i brzinomjer, između ekran putnog računala, a desno je smješten multimedijski ekran dijagonale 8 inča koji nije osjetljiv na dodir.

Sjednimo sada svi zajedno u E-klasu i idemo se malo provozati. Motor pokrećemo tipkom na dodir, začuje se standardni dizelski zvuk koji nestaje s postizanjem brzine. Motor obujma dvije litre uparen je s 9-stupanjskim automatskim mjenjačem ugodnih izmjena, a kakva će vožnja u konačnici biti ovisi ne samo o našem pritisku na papučicu gasa nego i odabirom programa vožnje - možemo birati između Comfort, Eco, Sport, Sport+ i Individual načina vožnje. To znači da se upravljač, odziv na papučici gasa, ponašanje mjenjača i ovjes ponašaju potpuno drugačije. Možemo imati ugodnu i laganu vožnju, bez uzbuđenja, ali odabirom recimo Sport+ načina Eklasa E200d mijenja čud i postaje zabavnija, sportskija i dinamičnija.

Mercedes-Benz 200 D i E 200 d 2.0 150 Edition 1 (2)

Ručica 9-stupanjskog automatskog mjenjača pozicionirana je pored kola upravljača

150 KS je malo ili sasvim dovoljno snage? Isprobali smo ga sami voziti (masa vozača 76 kg, visina 172 cm), a zatim smo u vozilo smjestili još tri odrasle osobe jer ovo sigurno nije gradski automobil u kojem ćete se sami, svaki dan, voziti do posla i natrag. Ma može i to proći, ali ipak ovo je automobil za duge rute. Nema straha da će vam 110 kW odnosno 150 KS biti malo jer se i pri pretjecanjima može računati na ovaj motor, da vas neće iznevjeriti, a i na autocesti će spremno ubrzati (od 1 do 100 km/h ubrzava za 8,4 sekunde). Jasno, vozimo li se autocestom brzinom 130 km/h u devetoj brzini (pri samo 1500 okretaja) te odlučimo ubrzati, to znaci da će u djeliću sekunde mjenjač otići u šestu brzinu i počinje ubrzavanje. Maksimalna brzina koja se može postići je 224 km/h. Putem polugica mjenjača na kolu upravljača je također moguće mijenjanje brzina, ili pak kočenje u vožnji. Na autocesti Mercedes E220d nam je trošio između 5,5 i 6 litara, po gradu 6 do 7, a na kraju testa od oko 600 kilometara smo imali prosjek 6,7 litara. Na test smo uzeli potpuno novo vozilo, sa samo 30 prijeđenih kilometara.

Mercedes-Benz 200 D i E 200 d 2.0 150 Edition 1 (3)

Mercedes E-klasa je dostupna s dizelskim motorima:
-E 200 d, 2.0, četiri cilindra, 110 kW (150 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 220 d, 2.0, četiri cilindra, 143 kW (194 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 220 d 4Matic, 2.0, četiri cilindra, 143 kW (194 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 350 d, 3.0, šest cilindara, 190 kW (258 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač

Benzinski motori koji se ugrađuju u novu E-klasu:
-E 200, 2.0, četiri cilindra, 135 kW (184 KS), ručni 6-stupanjski mjenjač
-E 200 4Matic, 2.0, četiri cilindra, 135 kW (184 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 250, 2.0, četiri cilindra, 155 kW (211 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 300, 2.0, četiri cilindra, 180 kW (245 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 350 e, 2.0, četiri cilindra, 155+65 kW (211+88 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-E 400 4Matic, 3.5, šest cilindara, 245 kW (333 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-AMG E 43 4Matic, 3.0, šest cilindara, 295 kW (401 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-AMG E 63 4Matic+, 4.0, osam cilindara, 420 kW (571 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač
-AMG E 63 S 4Matic+, 4.0, osam cilindara, 450 kW (612 KS), 9G-Tronic automatski mjenjač

Početna cijena za testirani E 200 d starta od 379.999 kuna, a ovako opremljeno vozilo, uz dodatnu opremu do registracije ima cijenu do registracije 410.059 kuna. U cijenu od 379.999 kuna uključena je kamera za vožnju unatrag, Parking Pilot sustav automatskog samostalnog parkiranja s parking senzorima, Dynamic Select za odabir različitih programa i načina vožnje, kotači od lakog metala s pet krakova 17'', Agility Control ovjes s podesivim sustavom prigušivanja i spuštanja, MultiBeam LED svjetla itd.

Dodatnu opremu čine spremnik goriva većeg kapaciteta od 66 litara, Comfort paket sjedala, Avantgarde paket interijera (analogni sat, ukrasni elementi od aluminija, ambijentalno osvjetljenje, višenamjenski upravljač presvučen Nappa kožom), priprema za Garmin Map Pilot navigacijski sustav.
Početna cijena za benzinski E 200 je 384.220 kuna.

Na kraju testa zaključujemo kako E-segment vozila ima praktički savršenog predstavnika u Mercedesu jer se jednostavno pitate može li se što zamjeriti ovakvom vozilu. Iskreno, baš i nema jer je na E-klasi sve na svojem mjestu, proporcijama je dizajn odličan, sve je na dodir kvalitetno, vozilo je prostrano bez obzira koliko ste visoki (ili ugodnije popunjeni), motor je dobar, nije rastrošan...

Jasno, kad uđete u još opremljeniju E-klasu s velikim ekranima onda je to još upečatljivije, ali tu sami odlučujete što želite od opreme, što vam zaista treba ili ne treba. S testiranim E200d ste dobili ne samo minimum već daleko više od toga.

Život automobilskih novinara je predivan prvi dan kad preuzimamo novo vozilo na test, još je ljepši dok ga testiramo, ali smo tužni što se na kraju testa ipak moramo rastati. Ali smo ponosni što smo vozili ovakav automobil koji je ljudska ruka napravila i što ga možemo preporučiti za kupnju. Mercedes već duže od stoljeća pokazuje i dokazuje zašto se uz njih veže poznata uzrečica koju će vam reći svaki vlasnik Mercedesa...

200 D i 200 d, samo iz različitih vremena. Prvi je iz 1966. godine i u odličnom je stanju

Tehničke karakteristike

E 200 d 2.0 150 Edition 1
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1950 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 3200 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 3200 o/min
Okretni moment: 360 Nm pri 1400 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: stražnji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,40 s
Maksimalna brzina: 224 km/h
Potrošnja (grad): 4,30 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,60 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,90 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,70 l/100 km
CO2 emisija: 102 g/km
Duljina: 4923 mm
Širina: 1852 mm
Visina: 1468 mm
Međuosovinski razmak: 2939 mm
Obujam prtljažnika: 540 l
Masa vozila: 1605 kg
Gume: 225/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 410059 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj E-klasa Mercedes-Benz test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs