Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda6 2.0 G165 Revolution TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.03.2016. 21:25

Kada snovi postanu stvarnost 

Mazda6 2.0 G165 Revolution TEST

Mazda6 2.0 G165 Revolution TEST

Kad vas susjed upita za snagu motora vaše Mazde 6 G165, a zatim i za potrošnju goriva slobodno mu pošaljite link na naš test. Sigurni smo kako mnogi od vas sanjate upravo ovu kombinaciju slova i brojki - Mazda6 2.0 G165 Revolution.

U dizajnerskom pogledu Mazda 6 je nakon nekoliko godina, točnije od 2012. uz lagani redizajn ostala i ostaje vrlo moderna limuzina s četvora vrata, a ako vam trebaju peta vrata tada ćete uzeti za 6,5 cm kraći karavan koji čak nema niti isti međuosovinski razmak - kraći je za 8 cm. Sve je počelo 2002. godine zamjenom modela 626, a druga generacija je predstavljena 2007. godine. 2012. godine Mazda predstavlja potpuno novi model temeljen na SkyActic tehnologiji, kao i prije njega model CX-5. Nema više Sport verzije s pet vrata nego samo s četiri, a ako vam ipak trebaju peta vrata tada na izbor imate karavan (Mazda 6 Wagon). Samo nekoliko godina kasnije slijedi lagani redizajn koji se najviše fokusira na poboljšanje unutrašnjosti koja je ocijenjena nedovoljno atraktivnom, a facelift zaista i donosi dobro pogođen dizajn te ispravlja sve ono što nam nije odgovaralo u prvoj verzije šestice.

Mazda6 nema prevelika prednja svjetla, a ako se vozilo gleda s udaljenosti od 50-ak metara tada su prednja svjetla još tanja, još dinamičnija i još vise sportska. Odlično izgledaju! Svjetla su vrlo moderna, dinamična i sveukupno lagano guraju Mazdu u premium dizajn. Upravo u tom smjeru Mazda ide s opremom Revolution koja je bogata opcijama, nudi vrlo sigurne tehnologije koje će nas možda čak i spasiti od sigurne pogibelji ako u djeliću sekunde ne reagiramo pravovremeno. Mazda će sama zakočiti ako mi ne reagiramo na prepreku ispred nas u gradskoj vožnji, prati i mrtvi kut, ako prijeđemo preko bijele linije bez uključenog žmigavca također će nas na to upozoriti (ovo je vrlo korisna funkcija za noćnu vožnju kada postoji opasnost da zaspemo za volanom), pazit će i na našu koncentraciju tijekom vožnje, a ugrađena kamera straga pruža nam sliku na situaciju iza nas, što je vrlo korisno kada nemamo gotovo nikakvu preglednost od drugih vozila (na primjer, uključivanje na zagrebački zeleni val s okomitog parkirališta, a pored nas su parkirana druga vozila).

Mazda6 2.0 G165 Revolution (2)

Head-up display sve češće viđamo u novim Mazdinim automobilima

Na test smo uzeli bijelu boju, iako je Soul Red najprepoznatljivija boja, ali i drugim bojama treba dati šansu jer omogućuju iznova otkrivanje oblina i detalja Kodo dizajna kojeg Mazdini dizajneri uspješno implementiraju u sve modele - od Mazde 2 do Mazde CX-5 i nove MX-5 Miate koja predstavlja prvi SkyActiv sa stražnjim pogonom. Dakle, ovakav dizajn već neko vrijeme viđamo na cestama, vrlo je svjež i moderan, izrazito naglašenog i dugog prednjeg dijela haube kakav pronalazimo na svim modelima, zbog konstrukcije samog motora.

Mora se priznati kako je Mazda s novom (možda više i ne tako novom) šesticom pogodila zlatnu žilu, poput tragača za zlatom na Divljem zapadu. S tim da danas više ne živimo u divljim uvjetima, a jedina poveznica s riječju "divlji" jesu odlike nekih vozača koji se ponašaju kao da su na Divljem zapadu. Za divljanje vam je potrebno i nešto čime ćete se potvrditi, a upravo bi vam to mogla omogućiti Mazda 6 koja je zaista divlja u duši (ali i vrlo pitoma istovremeno), uzbudljivog dizajna i performansi odličnog atmosferskog benzinskog četverocilindričnog motora obujma dvije litre i snage 165 KS. Uz sve to, na test smo dobili Revolution opremu, inače jedinu i dostupnu uz ovaj G165 motor (možete uzeti još jaču opremu Revolution Top), što papreno i košta, uz G192 motor.

Mazda6 2.0 G165 Revolution (06)

Iako nema sportski način vožnje, iako se može naslutiti prema oznaci Sport unutar okretomjera pored preporuke za sljedeći stupanj prijenosa, Mazda6 G165 je itekako sportski orijentirana. Motor se voli vrtjeti, agilan je i elastičan u gotovo svim okretajima. Automobil je izrazito lagan za ovu klasu i kategoriju, ima samo 1380 kilograma uz vozača mase 75 kg, što znači da je čista masa vozila samo 1305 kg. U vožnji se osjeti kako je prednji kraj lagan, nema onog teškog osjećaja u vožnji kroz zavoje kada prednji kraj želi pobjeći iz putanje.

Dakle, kod Mazde6 oduševljava lakoća upravljanja po zavojima, uopće se ne osjeti velika dužina vozila, auto je baš kompaktan kad se vozi dok se taj osjećaj gubi kad se vozilo gleda izvana. Hauba je duga pa nam je prilikom parkiranja dobro došla pomoć prednjih (i stražnjih) parking senzora te straga postavljenje kamere. Danas je to već postala obavezna oprema i vrlo korisna pomoć u brzim manevriranjima i parkiranjima.

Istovremeno, Mazda6 je i štedljivac i sportski orijentirana. Pitate se kako je to moguće, ne poništava li jedna korelacija onu drugu? Naime, Mazda ima dva sustava koja omogućuju uštede i bolje iskorištavanje energije - i-stop gasi motor i pokreće ga u vrlo kratkom vremenu, bez ikakvih vibracija niti stresa po karoseriju i vozača, dok drugi sustav i-Eloop iskorištava kinetičku energiju kočenja i pretvara ju u električnu te se na taj način besplatno koristi energija potrebna za svjetla, rasvjetu i klimatizaciju, a za što se inače koristi gorivo.

Mazda6 2.0 G165 Revolution (1)

Sve smo istestirali u praksi. Znate za KERS sustav koji koriste bolidi Formule 1, a znate i princip hibridnih automobila. Upravo na tragu ta dva sustava Mazda koristi svoj sustav i-Eloop rekuperacije energije koja nastaje kada se inače bačena energija prilikom kočenja koristi za punjenje baterija. Kod Formule 1 se ta energija koristi za kratkotrajno dodavanje snage dok se kod hibridnih vozila koristi za pogon vozila. Mazdin i-Eloop istu tu energiju, koja se dobije prilikom kočenja i kada smo pustili papučicu gasa, koristi za napajanje potrošača u vozilu kao što su svjetla, klima i još neki drugi električni sustavi, a za što bi se inače koristilo gorivo. Mazda je na fantastičan način iskoristila kinetičku energiju kočenja kako bi se uštedjelo na potrošnji goriva.

SkyActiv tehnologija je u Mazdinim vozilima omogućila performanse kakve drugi proizvođači proizvode korištenjem turbine, uz onaj obavezni downsize. Znamo da su okretaji motora pokazatelj potrošnje goriva - što smo u višim okretajima tada potrošnja raste. Stoga smo s Mazdom 6 napravili test kako bismo što prije dostignuli maksimalni, šesti stupanj prijenosa mjenjača u kojem je potrošnja najniža. Nećete vjerovati, ali pri samo 1400 okretaja u minuti vozili smo se brzinom 60 km/h, u šestom stupnju prijenosa. Motor se uopće nimalo pri tome nije mučio, i dalje je bio elastičan za ubrzavanja bez potrebe prebacivanja u niži stupanj, a karoserija i kokpit nisu proizvodili nikakve zvukove. Spustili smo još malo niže okretaje, na samo 1000 okr/min u šestom stupnju. Mazdin atmosferski motor niti tada nije pokazao znakove posustajanja nego je lagano krenuo u ubrzavanje vozila.

Mazda6 2.0 G165 Revolution (25)

S doslovce sportašem u rukama, jer 165 KS za veliku većinu naših sugrađana predstavlja visoku brojku koju samo sanjaju, testirali smo najnižu moguću potrošnju. Tako smo u gradu izmjerili zaista i više nego dobrih 7,6 litara, a govorimo o vozilu duzine gotovo 4,9 metara, s motorom snage 165 KS. Na otvorenoj cesti potrošnja je pala na 6 litara dok smo na autocesti kroz auspuh "izbacili" 8,7 litara na 100 km. U konačnici, stvarno izmjerena potrošnja u zimskom periodu, bez klime i pri temperaturama oko nule za Mazdu 6 G165 bila nam je 8,7 litara, a putno računalo je pokazalo 8,3 litre. Ako ste željni sportske vožnje tada potrošnja raste i iznad 10 litara. Vezano uz potrošnju treba spomenuti i da smo na test vozilu imali 19-colne kotače. Ovakav motor nije štedljiv, jasno, ali nije niti rasipnik kada to ne treba.

Mazda6 2.0 G165 Revolution TEST (24)

Dakle, moguće je imati istovremeno i štedljivca i sportaša u garaži (ili na parking mjestu) koji mami poglede. Nedostaje nam kod putnog računala mogućnost dviju trip potrošnji, iako postoje trip A i trip B, a isto tako nema niti trajanja vožnje (eventualno se putem touch ekrana mogu pratiti dvije potrošnje, ako se prati potrošnja trenutne vožnje).

Vratimo se još malo na motor i vozne performanse. 2.0 benzinac snage 165 KS s dvije ispušne cijevi ima dosta momenta u ključnim trenucima (210 Nm) tako da gotovo nikad nema onog osjećaja da se motor muči i pati. Kompresijski omjer 14:1 je za sve to zaslužan tako da se motor ponaša puno bolje nego ostali današnji atmosferski benzinci. Voli i niske okretaje i nije mu problem vući ovako velik automobil čak niti na 1500 okretaja, ali će se vrlo dinamično zavrtjeti i do 6500 okretaja. Do stotke se Mazda 6 može ubrzati za 9,1 sekundi.

Sve to dobro prati izrazito precizan, ugodan i dobro podešen ručni mjenjač sa šest stupnjeva. Ručica mjenjača se ponaša vrlo slično onoj najpoznatijoj na svijetu - onoj u Mazdi MX-5. Hodovi ručice odaju odličnu podešenost i preciznost, uz istovremeni kratki hod ručice. Nema tu nikakvih mogućnosti za pogreške, ručica kirurški precizno ulazi u smjeru u kojem zamislimo.

Mazda u model 6 ugrađuje još dva benzinska motora - G145 i G192 te dva dizelska CD150 i CD175. Sve smo motore testirali i svaki je poseban na svoj način, uz obavezni faktor zabave u vožnji, bez obzira koji motor odabrali. Sve to prati čak i jako dobra početna cijena tako da se Mazda6 može kupiti već za 190.190 kuna.
Mazda se sa svojim SkyActiv motorima dokazala, ali i dalje dokazuje da je napravila dobar posao te u sljedećim godinama može mirno uživati u plodovima svojeg rada.

Interijer

Tu je i bogat te oku ugodan interijer izrađen od kvalitetnih materijalima koji ne bi trebali posustati niti nakon dugo godina. Mazda6 je istovremeno odličan i obiteljski i poslovni automobil koji se s ponosom vozi, vrlo prostran, dobre ergonomije u svakom pogledu, uz naprednu multimediju i praktičan HMI komander smješten kod ručice ručnog mjenjača. U interijeru uglavnom prevladavaju tamni materijali oplemenjeni kromiranim detaljima koji upravo pucaju u tom premium smjeru.

U Mazda6 gumbi za klimu su kao da se otvara tajni sef pa moramo pogoditi kombinaciju, pružaju fini taktilni osjećaj i daju odličan povratni osjećaj, a u istom stilu su napravljeni i HMI komander te gumb za glasnoću.

Mazda 6 je ugodna za duge vožnje, nema umora niti nakon nekoliko sati vožnje, sjedala su ugodna, udobna i ergonomski podešena, uz mogućnost ručnog podešavanja lumbalnog dijela. Prostora u vozilu dužine 487 cm zaista ima jako puno, u svim smjerovima, a isti su stav imali i putnici straga koji se mogu raspružiti, opustiti pa čak i odspavati veći dio puta. I prtljažnik obujma 480 litara je prostran i dobrog oblika za smještaj mnogobrojne prtljage, ali uz nešto uži ulaz kakav inače omogućuju četverovratne sedan izvedbe.

Multimedija

Istovremeno, u interijeru nas neće zbunjivati velik broj gumbića nego je sve dobro raspoređeno po upravljaču, na HMI komander te kapacitivni ekran osjetljiv na dodir koji skriva odnosno pokazuje moderan infotainment sustav raspoređen unutar pet podizbornika. Tu su navigacija, spajanje raznih uređaja žično i bežično, mogućnost istovremenog punjenja dva pametna telefona preko USB ulaza, a pomalo diskretno zadržan je i CD player koji je daleko odmaknut od touch ekrana, ispod komandi automatskog dvozonskog klima uređaja. U sustav preveden na hrvatski jezik su integrirani Bluetooth i wireless tako da se cijeli Mazdin sustav može spajati i na internet. Pri korištenju navigacije na vrhu ekrana se prikazuju okomite ulice pored kojih prolazimo, a kad smo na autocesti tada, jasno, nema baš ulica niti cesti pa na ekranu samo piše Navigacija. Ako se tijekom korištenja navigacije mijenjaju radijske postaje, nova postaja se neće ispisati na ekranu (a mogla bi se pojaviti informacija na mjestu na kojem piše "Navigacija").

Cijena za Mazda6 2.0 G165 Revolution

Nas testni model Mazda6 2.0 G165 Revolution ima cijenu 258.564 kuna. Početna cijena za benzince je 190.190 kuna, a karavan Wagon starta od 219.906 kuna.

Tehničke karakteristike

6 2.0 G165 Revolution
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1988 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 165 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 121 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 210 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,10 s
Maksimalna brzina: 216 km/h
Potrošnja (grad): 7,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,70 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 135 g/km
Duljina: 4870 mm
Širina: 1840 mm
Visina: 1450 mm
Međuosovinski razmak: 2830 mm
Obujam prtljažnika: 480 l
Masa vozila: 1375 kg
Gume: 225/45 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 258564 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Mazda6 SkyActiv test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs