Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.08.2013. 17:21

Robustan, ali moćan 

Mazda CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution TEST

Jedina benzinska inačica Mazde CX-5 na testu se pokazala vrlo komfornom, čvrstom i sa snažnim vizualnim karakterom. SkyActiv je ponovo na djelu i oduševio nas je.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Dizajn Mazde CX-5 više nije nešto novo na tržištu, naročito nakon što smo u sličnoj dizajnerskoj filozofiji upoznali i Mazdu6, a uskoro i Mazdu3. Međutim, dizajn je i dalje originalan u moru novih automobila koji se gotovo svakodnevno predstavljaju. Mazda CX-5 veliki SUV, vrlo je i visok, a donosi SkyActiv tehnologiju koju smo već upoznali pri testiranju modela CX-5 CD150 koji nas je oduševio. Za razliku od dizelske inačice koja ima 150 KS, testirana CX-5 u Sky plavoj boji karoserije ima 10 konja više – 160 KS.

Kratki podsjetnik: na Frankfurt Motor Showu 2011. Mazda je po prvi put predstavila CX-5, bila je to svjetska premijera modela koji se već i ranije spominjao pod konceptnim nazivom Minagi (Ženeva, ožujak 2011.). Iako se tada najavljivao (o)manji SUV, danas vidimo kako je CX-5 ipak veliki SUV, vrlo sličnih dimenzija modelu Mazda CX-7. Radi se o kompaktnom SUV-u sa Skyactiv tehnologijom koja je donijela hvaljeno i dokazano dobro novo podvozje, karoseriju, motore i mjenjače. Sve je novo, Japanci su krenuli od samog početka i sve od nule napravili.

Dakle, CX5 je (bio) prvi automobil iz Mazdine nove generacije proizvoda koji su usvojili cjelokupnu Mazdinu (s razlogom nazvanu) revolucionarnu tehnologiju Skyactiv i novu dizajnersku temu „KODO – Duša pokreta“. Jedinstvene teme KODO dizajna uključuju istaknutu prednju masku i dinamičan oblik koji utjelovljuje snažan izraz vitalnosti i agilnosti.

Ponuda motora za CX-5 uključuje Mazdin Skyactiv-G 2,0-litreni benzinski motor sa 160 KS te Skyactiv-D 2,2-litreni dizelski motor raspoloživ u dvije izvedbe različitih snaga – 150 i 175 KS. Oba motora imaju kompresijski omjer od 14:1 za optimalnu učinkovitost, što je svjetski rekord kojem se čak niti Formula 1 nije približila. Mazda se tako fokusirala na postizanje iznimnih ekoloških značajki za jedan kompaktni SUV i ciljala je na emisiju CO2 manju od 120 g/km za Skyactiv-D 2,2-litreni motor.

Inače, pri kupnji Mazde CX-5 s 2.0i motorom možete birati između verzije s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem (165 KS), s pogonom na sve kotače i ručnim mjenjačem (160 KS) te ovu verziju koju smo mi testirali – pogon na sve kotače i automatski mjenjač. U slučaju verzije s pogonom na sve kotače (AWD) snaga se na stražnje kotače isporučuje do maksimalnih 50%, a radi se o aktivnoj raspodjeli snage. Motor ima 4 cilindra, po 4 ventila po cilindru, a najveća snaga od 118 kW (160 KS) isporučuje se pri visokih 6000 okretaja. Okretni moment od 208 Nm dostupan je pri 4000 okretaja.Omjer kompresije smo već spomenuli – 14:1.Od 0 do 100 km/h CX-5 će ubrzati za 9,2 sekunde (u verziji s ručnim mjenjačem za 10,5 s), a najveća brzina koju može razviti neće osvojiti rekorde – 187 km/h. Emisija CO2 je 155 g/km, uz potrošnju Euro V bezolovnog benzinskog goriva.

Pri ulasku u Mazdu ne treba vam ključ u rukama, dovoljno je da bude u vašoj torbi li džepu, a isto tako niti pokretanje motora ne zahtijeva ključ. Sve se odvija preko zraka, cijela komunikacija. CX5 je visok automobil – 1670 mm odnosno od tla je podnica visoka 210 mm, tako da je i vozački položaj visok te pregledan u vožnji. Pri vožnji se osjeti masa od 1455 kilograma. Masa samog vozila inače nije tolika, nego se radi o tvorničkom podatku koji u ukupnu masu ubraja vozača od 75 kilograma te spremnik goriva napunjen 90%. To je standardan način za masu kod svih vozila.

Dakle, vozilo je očekivano teško, ali nije niti približno koliko su teška vozila ovog ranga jer je Mazda korištenjem novog podvozja, nove karoserije, novih motora i novog mjenjača svim modelima sa SkyActiv tehnologijom uspjela smanjiti masu, a time i potrošnju te emisiju CO2. Za usporedbu, recimo kako je Mazda 6 s 2.0i motorom snage 145 teška samo 1300 kilograma, a i sami znate koliko je velika nova Mazda6. Motor se očekivano voli vrtjeti, ali kako se radi o automatskom mjenjaču (sa šest brzina) vožnja je uglavnom u području na oko 1500 okretaja. Poželite li ručno mijenjati brzine dovoljno je ručicu mjenjača pomaknuti u lijevi položaj i tada se prema gore i dolje mijenjaju stupnjevi prijenosa. Sam sistem je obrnut od inače uobičajenog – guranjem ručice prema naprijed su niže brzine, a prema natrag više. Ali, brzo se naviknete, a logički nam je ovaj raspored i praktičniji. Samo mijenjanje stupnjeva prijenosa je ugodno i nema primjetnog trzanja.

Motor se vrti do 6500 okretaja, a jedino mjesto na kojem se osjete nešto slabije performanse je autocesta. Automobil je visok, ima i solidnu masu tako da njegovih 160 KS nije baš uvijek agilno i ne ubrzavaju se tako snažno, ali ako dobro naučite prijenosne omjere tada neće biti iznenađenja. Ukoliko se na autocesti želi ubrzati tada je ručni mod bolje rješenje jer se smanjivanjem za dvije brzine dobije na performansama. Naravno, i u automatskom modu možete utjecati na to – potrebno je snažno pritisnuti papučicu gasa, a mjenjač će obaviti svoj posao. Pri vožnji od 130 km/h motor se vrti pri 2600 okretaja. Još jedan zgodan detalj vezan uz okretaje i mjenjač – dok smo se vozili u automatskom modu tada bi mijenjanje u sljedeći stupanj bilo na maksimalnih 6000 okretaja, dok bi se u ručnom modu moglo doći do 6500. I dok će kod većine drugih automobila na tržištu u tom trenutku mjenjač sam odraditi mijenjanje u sljedeću brzinu, kada se dostigne maksimum, kod Mazde se to ne događa nego je moguće desetak sekundi voziti u istom stupnju prijenosa, a tek nakon tog vremena stupanj će se automatski prebaciti.

Mazda CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution (6)

Atmosferski motor u automobilu mase 1455 kilograma

Ugrađeni Start-stop sustav (i-stop) pauzira motor dok smo zaustavljeni na semaforu, a ugodno je i sjediti u vozilu bez ikakve buke. Prebacivanjem ručice mjenjača u Drive mod motor se za samo 0,35 sekundi pokreće, a ako ste zaustavljeni u Drive modu i dovoljno jako stisnete kočnicu, motor će se također zaustaviti. Pokretanje motora u Start-stop režimu je brzo i trenutno, tiho je, ne izaziva vibracije na karoseriji tako da se u praksi nimalo ne osjeti kašnjenje bilo kojeg sustava. Dok smo stajali na semaforu, na ekranu se prikazuje vrijeme koliko je vozilo ukupno bilo s ugašenim odnosno pauziranim motorom, a prikazuje se i trenutno vrijeme. Tek tada postanete svjesni koliko vremena stojimo u gužvama u velikim gradovima, a i koliko je to bespotrebnog trošenja goriva i zagađenja zraka. Potrošnja nam je sa stalno uključenim klima uređajem po gradu bila oko 10 litara, dok se na autocesti smanjuje za litru-dvije. Na otvorenoj cesti potrošnja je 6,5 litara, u prosjeku.

Od tehnologija koje pronalazimo u Mazdi CX-5 to su DSC koji se brine za dinamičku kontrolu stabilnosti, a TCS regulira proklizavanje ukoliko do toga dođe. Radarski RVM prati mrtvi kut, a ukoliko se vozilo nađe u mrtvom kutu bit ćete upozoreni treperenjem svjetla na retrovizoru, kao i zvučnim upozorenjem. Tu je i zvučno upozorenje za napuštanje vozne trake, a za funkcionalnost se brine kamera smještena u prednjem dijelu vozila. Odlično ako slučajno zaspete. Tijekom noćnih vožnji koristili smo stalno upaljena duga svjetla, a pri približavanju vozila iz suprotnog smjera ili pak vozilu ispred nas svjetla se automatski prebacuju na kratka. Mazda CX-5 je na EuroNCAP testu osvojila maksimalnih 5 zvjezdica, a dolazi sa šest zračnih jastuka već u standardnoj opremi.

Spomenuli smo visok položaj u vožnji, a sjedala imaju odličnu ergonomiju i dobro drže po zavojima. Krećete li na duži put, putovanje će garantirano biti udobno, a na odredište nećete stići umorni. Revolution paket opreme, inače najjači u ponudi, za vozača donosi namještanje sjedala električnim putem (i po visini), dok je suvozačko sjedalo „na guranje“. Prostora u unutrašnjost ima jako puno, i visoke osobe mogu računati na puni komfor. Sjedala su kožna, a u zimskim mjesecima dobro će doći grijanje prednjih sjedala. Uvijek cijenimo postojanje središnjeg naslona za ruku. A ispod naslona za ruku smješteni su USB utor i utičnica preko koje možete puniti svoje uređaje. Zaključujemo kako je u Mazdi sve na svojem mjestu, korišteni su kvalitetni materijali, a i dizajn unutrašnjosti ima „svoju priču“. Spomenimo i veliki prtljažnik obujma 503 litre.

Mazda CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution (5)

Velika peta vrata omogućuju prijevoz velikih predmeta

I druge komponente u vožnji su na visokom nivou – upravljač je precizan i jako dobar, kočnice odlično obavljaju svoj posao, iako se pri jačim kočenjima osjeti masa. Ovjes je očekivano nešto tvrđi, ali nije pretvrd tako da je prelazak preko neravnina srednje mekan. Međuosovinski razmak je 2700 mm. Tome pridonose i gume dimenzija 225/55 R19. S 19-colnim gumama testirana Mazda CX-5 izgleda jako moćno i vjerojatno bi mnogi pomislili kako će biti i tvrđa. Pridodajmo tome snažan karakter prednjeg kraja (odlično izgleda u retrovizoru) i dobit ćete upečatljiv crossover. U stražnjem dijelu se nalazi ugrađena kamera koja na 5,8-inčni ekran u boji osjetljiv na dodir prebacuje sliku uživo tako da je Mazdu moguće uparkirati na izrazito mali prostor. Nama je to u nekoliko navrata bez problema uspjelo, a nakon toga smo se i sami pitali kako je moguće u tako mali prostor ugurati tako masivno vozilo. Tu su još i parking senzori smješteni na prednjem i stražnjem dijelu vozila, koji također pripomažu pri manevriranju.

Mazda CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution (1)

Kamera je iznad registracijske tablice

Revolution oprema donosi jako puno opreme i u multimedijskom dijelu – osim spomenutog ekrana u rezistivnoj tehnologiji tu je i HMI multiupravljač kojim se može podešavati sve funkcije na ekranu, a smješten je iza ručice mjenjača. Naravno, i preko tipki na upravljaču je moguće upravljanje multimedijom. Audio sustav se sastoji od devet Bose zvučnika koji daju glasan i kvalitetan zvuk. Izbornik je uredno složen i podijeljen je tabovima u podizbornike. Grafičko je sučelje moderno i vrlo pregledno.

Tu su navigacija i Bluetooth s glasovnim upravljanjem tako da možete razgovarati s automobilom, a prilikom uparivanja telefona možete prebaciti cijeli telefonski imenik u memoriju auto radija. Osim toga, moguće je prebaciti i pristigle SMS poruke. Telefonski je dio poput pravog mobitela – imat ćete prikazane pozive koje ste obavili/propustili, moguće je postaviti brojeve za brzo biranje, a putem virtualne tipkovnice na samom ekranu možete birati novi telefonski broj. Zgodno je što se na ekranu multimedijskog sustava prikazuje stanje baterije i signala.
Sviđa nam se funkcija skeniranja radijskih postaja – pokrenete ju i svakih nekoliko sekundi čut ćete novu radijsku postaju, a kada vam se određena sviđa potrebno je samo ponovo pritisnuti tipku Scan.

Cjenovni rang benzinskog motora u kojem se nalazi testirana Mazda CX-5 je od 200.058 kuna (prije 1.7.2013. cijena je bila 202.990 kuna) pa sve do 310.352 kuna. Testirana CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution košta maksimalnih 310.352 kuna, a na tu cijenu treba dodati još i 3.900 kuna za navigaciju, 5.600 kuna za krovni otvor te 4.500 kuna za metalik boju. U konačnici cijena se penje na 324.352 kuna, što je oko 42.960 eura. Jedan od glavnih konkurenata, Toyota RAV4 također u benzinskoj ponudi ima samo jedan motor snage 151 KS s AWD, a njegova je cijena u Executive paketu opreme 283.815 kuna, u verziji s ručnim mjenjačem. Istovremena, cijena za Mazdu CX-5 s ručnim mjenjačem je 289.788 kuna, tako da su cijene u gotovo istom rangu.

©VidiAuto.com, 08.2013.

Tehničke karakteristike

CX-5 2.0i 4x4 AT Revolution
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1998 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 118 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 208 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,60 s
Maksimalna brzina: 187 km/h
Potrošnja (grad): 8,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 155 g/km
Duljina: 4555 mm
Širina: 2165 mm
Visina: 1670 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 503 l
Masa vozila: 1455 kg
Gume: 225/55 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 310352 kn
Ključne riječi:
CX-5 Mazda SkyActiv test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 2. prosinac 1902.

12-2-1902 Prvi V8 motor

Prvi V8 motor

Prvi V8 motor patentirao je u Francuskoj Leon-Marie-Joseph-Clement Levavasseur. Danas je V8 najčešće korišteni oblik motora kada su u pitanju sportski ili veliki luksuzni automobili.

vs