Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda 3 sedan 2.0 G120 Attraction TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 05.02.2014. 10:31

Velika kompaktna limuzina s velikim motorom 

Mazda 3 sedan 2.0 G120 Attraction TEST

Mazda 3 sedan 2.0 G120 Attraction TEST

Velike dimenzije u kompaktnoj klasi, veliki prtljažnik, duga hauba, dobar dizajn, motor velikog obujma od 2,0 litre i dobro odmjerena snaga glavne su karakteristike Mazde 3 G120.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Mazda je s novim modelom 3 napravila jako dobar posao – obje karoserijske izvedbe izgledaju jako dobro, obje koštaju isto, imaju i velike razlike, a cijena je ista. Na test smo dobili model Mazda 3 G120 kalendarske godine 2013. u limuzinskoj/sedan izvedbi s četvora vrata s benzinskim motorom snage 120 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem ispod izrazito duge haube, što će vjerojatno mnogima predstavljati najbolji izbor pri kupnji. Naime, razlike između hatchback i limuzinske verzije u praksi su ipak dosta velike – hatchback verzija s pet vrata donosi, prema mnogima koji su vidjeli testnu Mazdu 3, bolji izgled i atraktivnost na cesti, lakše je i manevrirati po gradu s automobilom koji je kraći za 12 centimetara, ali i lakši utovar predmeta u prtljažnik obujma 364 litre. Ipak, sedan verzija s četvora vrata donosi veći automobil dužine od čak 458 centimetara, a u odnosu na sport verziju niža je za 15 mm te je 5 kg lakša. Istina, prtljažnik je manje praktičan, gledamo li prijevoz perilice rublja u njemu, ali koliko puta kupujete perilicu rublja, nekakav ormar i slično? Naime, za iste novce dobit ćete duži automobil, s većim prtljažnikom (čak 419 litara, u odnosu na 364 litara). Po nama se limuzinska verzija zanemaruje zbog rijetke prilike za utovarom većih predmeta u prtljažnik. I zbog prednosti ljepšeg izgleda hatchback izvedbe.

Mazda3 na cesti je zaista upečatljiv automobil, a svi se sjećamo prvih fotografija nove Mazde3 koje su kolale internetskim portalima i slale se mailovima kao i objavljivale na društvenim mrežama. Već tada je nova Mazda3 osvojila simpatije mnogih. Kodo – duša pokreta, kako su svoju novu dizajnersku filozofiju nazvali Japanci i primijenili je na sve nove modele – Mazdu CX-5, Mazdu 6 i sada na novu Mazdu 3, očigledno je promijenila način na koji se gleda na Mazdu, u svjetskim razmjerima malu manufakturu iz japanskog grada Hiroshime. I zbog toga svi jako cijene Mazdu, jer dokazuju kako ne moraju biti najveći da bi svojim kupcima prodali zanimljiv, zabavan i kvalitetan automobil.

Svi cijene i daljnju predanost proizvodnji atmosferskih benzinskih automobila, bez snižavanja kubikaže. Dakle, Mazda 3 je kopija Mazde 6 – u prednjem dijelu uopće pa nećete moći primijetiti razliku, dok se sedan verzija gotovo u potpunosti dizajnom približila Mazdi 6. Po mnogima, sedan verzija Mazde 3 bolje izgleda nego Mazda 6, koja inače dolazi samo u sedan verziji, za razliku od prethodne Mazde 6 koja je dolazila i u sport verziji s pet vrata (napomena: Mazda 6 dolazi i u karavanskoj izvedbi koja je kraća od limuzinske). Vjerojatno ste već primijetili kako je na novoj Mazdi 3 prednji kraj izrazito dugačak, a riječ je o tome da mehanička konstrukcija motora zahtijeva tako veliki prostor. Iako je automobil izrazito dugačak, gledamo li prosječne dimenzije kompaktnih automobila u klasi kojoj Mazda 3 pripada, ipak veći dio te dužine otpada upravo na dugi prednji kraj, ali tu je i veliki prtljažnik.

Interijer i HMI komander
Mazda3 sedan G120 Attraction TEST (1)

U unutrašnjosti Mazda 3 im zaista puno prostora – i u prednjem i u stražnjem dijelu. Komotno se sjedi, možete se raširiti bez dodirivanja suputnika u prednjem dijelu, a dobro dođe i središnji naslon za ruku u kojem se smjestilo nekoliko utora za spajanje na multimediju – čak dva USB-a, čitač SD kartice i AUX ulaz te 12-voltno napajanje.

Unutrašnjošću vas nova Mazda 3 možda neće pretjerano oduševiti, gledano iz dizajnerskog kuta – sve je na svojem mjestu, korišteni su kvalitetni materijali, ali dizajneri se nisu previše zaigrali s linijama nego su ostavili uglavnom ravne linije. Najnedorečeniji dio je središnji ekran osjetljiv na dodir koji ima dobru poziciju i za vozača, i za suvozača, pa i za putnike otraga, ali izgleda kao da je naknadno dodan, odnosno da ste ekran kupili u nekom trgovačkom centru i samo ga postavili. Neko bolje rješenje se moglo pronaći.

Mazda3 sedan G120 Attraction TEST (3)

S druge strane, HMI komander kojim se upravlja 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir (samo dok automobil stoji ekran je osjetljiv na dodir) je fantastičan i predstavlja najbolje rješenje, izgled i praktičnost koju smo vidjeli u kompaktnoj klasi. Ma, rješenje je bolje nego i u mnogim automobilima više srednje klase. HMI komander je smješten na odličnu poziciju, a sastoji se od odličnog kotačića kojim se može kretati u sva četiri smjera, pritisnuti ga kao i vrtjeti u beskonačnost. Pored njega se nalazi i maleni gumb za kontrolu glasnoće, također dobro postavljen i prepoznatljiv s tom svojom malenkošću tako da je upravljanje mutimedimedijom tijekom vožnje moguće bez ikakvog pogleda prema tom dijelu. Tu je još i pet tipaka kojima se upravlja glavnim menijem, starta glazba i navigacija, dok preostale dvije tipke služe za povratak natrag (koji je često moguć i korištenjem središnjeg kotačića) te odabir favorita.

I sučelje multimedijskog sustava, koji je napredniji nego u Mazdi 6, predstavlja dobro dizajniran i praktičan sustav koji se na početnom ekranu sastoji od pet ikona. Sve je logično predstavljeno, a korišteni su tabovi kojima se možete prebacivati unutar istog podizbornika. Očekivano, paket Attraction donosi mnoštvo toga – spajanje mobitela putem Bluetootha, navigaciju, spajanje vanjskih uređaja itd. Zaista dobar posao! Naravno, upravljanje je moguće i pomoću tipaka na upravljaču. Gledajući još malo po unutrašnjosti nove Mazde 3 primjećujemo dizajnerski detalj koji se provlači po pojedinim dijelovima kabine – plastiku koja vrlo vjerno oponaša karbon.

Zasigurno će se mnogima svidjeti i lajsna koja se nalazi ispred suvozača, a koja predstavlja imitaciju drveta. Izgleda sasvim OK. Jedino nam se ne sviđa što držači za čaše u središnjem dijelu nemaju poklopac nego su uvijek vidljive. Priznajemo, takvo je rješenje sigurno praktičnije nakon što u McDriveu pokupite kavu i sok, ali kada popijemo i kavu i sok te rupe pomalo smetaju gledajući iz dizajnerskog kuta. Jasno nam je zašto se išlo na ovakvo rješenje – ovo je ipak gradski automobil koji treba imati što više dostupnih pretinca pa će sigurno ovakvo nešto dobro doći i za odlaganje ključa koji se koristi samo za otključavanje vrata, ne i za pokretanje motora. Motor se pokreće na gumb, a ključ je samo potrebno imati uz sebe. Punu funkcionalnost ključ dobiva u najjačim paketima opreme kada se uopće ne koristi niti za otključavanje vrata.

Kakva je Mazda 3 u vožnji?

Odlična, zaista! Iako nema puno konja ispod haube, ipak veliki 2.0-litreni atmoferski benzinski motor sa 16 ventila daje sasvim dovoljno snage u mnogim situacijama, a istovremeno nije veliki potrošač. Mazda ne ide na downsize obujma motora nego i dalje koristi velike motore koji bi trebali trajati puno duže nego mali motori iz kojih se izvlači puno konja, a uz pomoć turbine. Turbina uz benzinski motor, vjerojatno će mnogi pomisliti kako to i nije tako loše jer turbina daje onaj tako potrebni moment pri nižim okretajima koji nedostaje benzincima.

Ali, kod Mazde se radi o sasvim suprotnoj situaciji – razvili su SkyActiv tehnologiju koja ne predstavlja samo marketinški izraz kakav je bio Zoom-zoom. Ovdje je korištena potpuno nova filozofija pri povezivanju motora, mjenjača, karoserije i podvozja koja je donijela manju masu, odlično usklađene sve komponente motora, ali i najveći kompresijski omjer na svijetu. Još nitko nije uspio dobiti omjer kompresije od 14:1. I on je dostupan i kod dizelskih i kod benzinskih motora. Zbog toga vam kod benzinca nikakva turbina nije potrebna jer, konkretno kod motora G120 sa 120 KS, imate okretni moment i pri 1500 okretaja. Želite li nježno i štedljivo voziti, slobodno motor može raditi u području od 1500 do 2000 okretaja. Ne treba zaboraviti i kako se radi o velikom 2,0-litrenom motoru, što je rijetkost za ovu snagu. Svi znamo da je to najzanimljivije područje poznato turbodizelašima i turbobenzincima, ali ne i atmosferskim motorima koji se u tom području okretaja samo guše. Motor G120 je zato i zanimljiv, jer daje dovoljno snage za štedljivu vožnju, ne emitira veliki CO2, ali i istovremeno omogućuje da se motor zavrti dovoljno visoko kada pretječete drugo vozilo, bez straha da će vam nedostajati snage u ključnom trenutku.

Motor je dovoljno zanimljiv i da se s njime „ganjate“ u visokim okretajima, a za što bolje performanse potrebno ga je držati u području iznad 3000 okretaja. Dakle, sve bitno je tu. Motor je u vožnji dosta tih, a fascinira manjak buke na autocesti pri višim brzinama. Buka vjetra se ne čuje, a ako ste u višim okretajima tada ćete dobiti i nešto sitno sportskog zvuka. Pri 130 km/h motor se u šestom stupnju vrti na 2500 okretaja.

Potrošnja je po gradu od 7 do 8 litara (testirano u zimskim uvjetima, sa snijegom na cesti), a u pojedinim fazama testiranja imali smo potrošnju i veću od 8 litara; na otvorenoj cesti potrošnja pada na 6 litara. Prosjek testa je 7 litara. Smanjenju potrošnje pridonosi i-stop sustav gašenja i paljenja motora koji motor pokreće u vrlo kratkom roku dok smo zaustavljeni na semaforu. I bez ikakvih vibracija tako da nas to stalno paljenje i gašenje uopće nije smetalo. Na ekranu se može pratiti i koliko je vremena i-stop sustav aktivan te koliko ste vremena tijekom jedne vožnje vremena proveli s ugašenim motorom.

Osim ovog benzinskog motora G120, Mazda 3 sedan dolazi sa slabijim 1,5-litrenim G100 motorom snage 100 KS, dok je snažni G165 2.0-litreni motor snage 165 KS rezerviran samo za verziju sport. Tu je i samo jedan turbodizelski motor obujma 2,2-litre i snage 150 KS. G120 motor dostupan je i s automatskim mjenjačem.

Očekivano, sve komponente su dobro složene. Upravljač je precizan i daje dobar odziv, ručni mjenjač je poput mjenjača u Mazdi MX-5, a to znači da su hodovi ručice kratki i precizni, bez ikakvog klimanja niti razmišljanja gdje se nalazi neka brzina. U vožnji će vam mijenjanje sljedećeg stupnja (ili pak više njih) predložiti sam automobil – vrtite li visoko motor u okretaje, nije rijetkost da na malenom ekranu pored okretomjera piše 4>6, što znači da se mjenjač može prebaciti iz četvrte u šestu brzinu. Dotaknuli smo se okretomjera, koji je izrazito malen. I dok nas je kod Mazde 3 sport G165 oduševio veliki okretomjer postavljen središnje, s digitalnim brzinomjerom unutar okretomjera, maleni okretomjer kod testirane Mazde 3 sedan G120 zaista je premalen. Smatramo da je zaslužio više mjesta, naročito iz razloga što je motor vrlo zanimljiv i nije dosadan te namijenjen za ultrasporu vožnju. Brzinomjer je jako lijepo dizajniran, taj detalj nas je oduševio.

Mazda3 sedan G120 Attraction TEST (2)

Kočnice su odlične, čak bismo rekli i kako su bolje složene nego u G165 motoru koji je ipak teži i sve zajedno utječe na performanse. S obzirom na veliki međuosovinski razmak od čak 2700 mm, Mazda 3 prelazi preko ležećih policajaca puno ugodnije nego bilo koji kompakt, a i po neravninama je vožnja jako ugodna. Vozilo je vrlo stabilno, težište je dobro i nema neobičnog ponašanja u vožnji, kao niti bilo kakvih lupkanja u vožnji. Prilikom vožnje dobro će doći RVM – sustav nadzora stražnjeg mrtvog kuta koji u retrovizorima upozorava kada nije sigurno krenuti u promjenu vozne trake. I zvučno ćete biti upozoreni na opasnost i prisustvo drugog vozila. Ipak, oprez s ovom funkcionalnošću koja ipak neće dati 100-postotnu sigurnost kada se vozite po zavojima i kada vam se u djeliću sekunde može u mrtvom kutu pojaviti drugo vozilo, a vi ćete se pouzdati samo u vanjski retrovizor i neprisustvo ikone koja upozorava na vozilo u mrtvom kutu.

Japanci su dobro složili novu Mazdu 3, koja je zaista veliki automobil, s dobro izraženim ključnim dijelovima u vanjskom dijelu – dugom haubom koja se cijelo vrijeme vidi s vozačke pozicije, velikom prednjom „facom“ i snažnim stavom kakav je do sada pripadao samo velikim automobilima (iako je ovo veliki automobil, pogledamo li dimenzije), lijepo dizajniranim i prednjim i stražnjim svjetlima. Automobil privlači pozornost, to je neminovno tijekom vožnje, ali i dok je parkiran. Svi se okreću i zanimaju što je to novo napravila Mazda. Gledajući samo siluetu i uspoređujući siluetu s prethodnom generacijom Mazde 3, sličnosti postoje, ali samo u silueti. S potpuno novim detaljima, to je potpuno drugačiji automobil.

Mazda 3 G120 cijena

Već smo rekli kako je ista cijena bez obzira na karoserijsku izvedbu (isto kao i kod Mazde 6), a testirana Mazda 3 sedan s paketom opreme Attraction, inače drugim po jakosti paketom opreme kod ove verzije, košta 154.865 kuna. Mazda 3 sedan nije dostupna s najslabijim paketom opreme Emotion, koji je dostupan s Mazdom 3 G100 i to samo u Sport verziji s pet vrata.
 
Zbog toga je oprema vrlo bogata i sastoji se, između ostalog, od 16-inčnih aluminijskih naplataka tempomata, automatske dvozonske klime, kožnog upravljača, 7-inčnog ekrana osjetljivog na dodir i šest zvučnika, HMI komandera, bi-ksenon prednjih svjetala, LED dnevnih svjetala, zatamnjenih stražnjih stakala, grijanih prednjih sjedala (koja su vruća nakon izrazito kratkog vremena), stražnjih parking senzora i sustava RVM. Ovaj paket opreme Attraction skuplji je za oko 12.000 kuna od osnovnog paketa opreme Challenge koji također donosi dosta bogatu opremu.

Zanima li vas verzija s automatskim mjenjačem, tada se cijena penje na 177.089 kuna (paket Attraction). U svakom paketu opreme dostupna je i metalik boja koja cijenu povećava za oko 3000 kuna, a zanima li vas prekrasna metalik boja 41V Soul Red morat ćete dodati još 1000 kuna. Ciljate li na baš bogatu opremu, tada možete birati Revolution paket opreme, a koji se sastoji od tri podpaketa (Revolution, Revolution Top i Revolution Top BK) i s cijenama od 167.444 kn, 192.054 kn i 193.124 kn. Najskuplja izvedenica Mazde 3 G120 Revolution Top BK s automatskim mjenjačem i crvenom Soul metalik bojom košta 218.119 kuna. Najjeftinija Mazda3 u sedan izvedbi G100 Challenge košta 133.865 kuna, dok sport Emotion verzija ima cijenu od 119.165 kuna.

©VidiAuto.com, veljača 2014.

Tehničke karakteristike

3 sedan 2.0 G120 Attraction
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1998 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 210 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,80 s
Maksimalna brzina: 198 km/h
Potrošnja (grad): 6,50 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,30 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,10 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 l/100 km
CO2 emisija: 119 g/km
Duljina: 4580 mm
Širina: 1795 mm
Visina: 1450 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 419 l
Masa vozila: 1275 kg
Gume: 205/60 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 154865 kn
Ključne riječi:
3 cijena u Hrvatskoj G120 Mazda sedan SkyActiv test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs