Vidiauto Testovi Testirali smo... Jeep Compass 2.0 JTD Limited 4x4 TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 18.01.2019. 13:32

Privlačna business klasa na sve 4(x4) 

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 4x4 TEST

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 4x4 TEST

Nešto manji brat poznatog Cherokeeja, Jeep Compass, u drugoj generaciji dobio je puno privlačniji izgled, no to nisu sve njegove prednosti.

Cherokee je ime koje se proslavilo luksuznim terencima koji su bili predmet želje svakog fana američkog luksuza dostupnog devedesetih godina i na hrvatskim cestama. Uz nekoliko iteracija danas je taj terenac otišao prema gornjoj klasi i ostavio prostor za nove uzdanice svoje kuće kao što je Compass. U ovom izdanju, iznimno lijepo oblikovani SUV uz oznaku Jeep na svojoj maski zasigurno jeadut FCA u borbi za ovo rastuće tržište koje su već počeli osvajati Qashqai, Tiguan, Sportage i mnogi drugi koji su po prvi puta ušli u to ovo područje,no ipak nemaju toliko iskustva kao što to ima Jeep.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 07

Jeep Compass 2.0 JTD sa 140 KS i 350 Nm je opasni zavodnik jer je „ukrao“ sve dobro od svog starijeg brata Jeep Cherokeeja što je moglo stati u ovu klasu, a da je cijenom ostao pristupačan onima gladnih otmjenog i rasnog SUV-a sa svim odlikama terenca koje nude modeli više klase.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 19

Dizajn i praktičnost

Izvana, testni Compass 2.0 JTD, djeluje robusno i takav je dojam ostavio u vožnji no o tome kasnije. Često u vožnji gradom promatramo kako na testne modele reagiraju prolaznici koji čekaju na semaforu prijelaz preko pješačkog prelaza ili vozači u drugim automobilima. Plijeni li nekome pažnju izgled automobila kojeg testiramo ili prolazimo nezapaženo? Ovo je jedan od onih primjeraka koji, iako se na tržištu nalazi već više od godinu dana, i dalje krade pogled onih kojima je očito SUV u nekom horizontu interesa i željama za posjedovanje. S dužinom od 439 cm i dužinom međuosovinskog razmaka od 267 cm ostavlja dojam dimenzijama skladnog stroja spremnog na sve terene ali i služenja u urbanoj asfaltnoj džungli.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 14

Atraktivna rešetkasta maska koja je naglašena sa 7 kromiranih  uokvirenih polja daje mu dašak luksuza i naravno neodoljivo i jasno naglašava svoju pripadnost Jeep obitelji, a koji dodatno naglašava ne preveliki, ali vidljiv, Jeep logo na vrhu poklopca motora. Svjetla se skladno nastavljaju na masku veličinom niti premala niti prevelika, ostavljajući ispod sebe prostor za maglenke koje su ugrađene u odbojnik oštrih linija koje naglašavaju njegovu agresivnost.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 18

Sa strane linija karoserije bolje od prethodne, ne baš uspjele verzije Compassa, jasno pokazuje da sa svojih 21,6 centimetara udaljenosti podnice od tla zaista kvalitetno može „progutati“ izazove vožnje van asfaltnih podloga. Vozili smo ga dijelom kroz šumske puteve zapadne Slavonije u kojima kiše još ipak nisu ostavile preduboke tragove nakon izvlačenja posječenih trupaca bukvi koje se teškim šumskim strojevima izvlače i tovare na tegljače. Ti putevi su i bez toga, vozne površine  koje obični automobili ne mogu svladati, jer kombinacija nasumičnih rupa, blata i različitih nagiba koje su ostavili traktori ne ostavljaju automobilu prosječnih performansi previše prilike za vožnju i preživljavanje. No Compass je pokazao kako ga je stariji brat Cherokee naučio svemu korisnom kako bi opravdao klasu u kojoj je smješten.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 20

Stražnji dio je manje kockast i „drzak“ čime se vjerojatno kompromisno željelo pridobiti naklonost onih kojima će ovaj model služiti i kao pretežno gradsko on-road vozilo koje se izgledom treba uklopiti u trend koji sada vlada među SUV-ovima. Stražnja svjetla mu prate dizajn karoserije i usklađena su idejom s prednjima, pa zajedno gledajući sa strane cijelu karoseriju, čine skladu cjelinu. Alu felge lijepih i pomalo oštrih linija svakako doprinose tom dobrom dojmu.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 16

Unutrašnjost

Unutrašnjost je nešto što nam se čini ovaj Compass odmah zakucava u business segment,barem ovaj testni model s Limited opremom, ili bar daje taj privid, jer će otmjenost koja se dobila upotrebom kombinacije kože i kvalitetne tkanine na sjedalima kao i samo robusno oblikovanje sjedala s utisnutim žigom Jeep, dati dojam kako se radi o radnoj sobi kakvog direktora, a ne unutrašnjosti terenca. Skladno i centralno uklopljen 8,4-inčni zaslon na komandnu ploču, vrlo kvalitetnog odziva na pritisak, te s dobrom preglednošću opcija sustava Uconnect, daje korisniku dovoljno funkcija kojima se može poigrati. Sve ostalo bitno stavljeno je van touch zaslona, pa ne trebate tražiti po izbornicima za vrijeme vožnje skrećući pogled s ceste, što je postalo iritirajuće kod mnogih drugih proizvođača i njihovih modela.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 05

Najviše se naravno ističe solidan ručni 6-stupanjski mjenjač solidnog osjećaja i preciznog hoda, ali i lijepo dizajnirani kotačić kojim mijenjamo način vožnje (Jeep active Drive), ovisno o podlozi kojom krstarimo,što se odmah prikazuje slikom na lijepoj instrument ploči kojom u prednjem planu dominira trokraki upravljač s Jeep logom.

S Jeep active Driveom upravlja se središnje postavljenim kotačićem na konzoli uz čak četiri mogućnosti: Auto, Snow, Sand, Mud (Automatski mod, snijeg, pijesak i blato). Klasično je naravno u Auto modu pogon preusmjeren na prednje kotače, no pojavom proklizavanja uključuje se pogon stražnjih kotača sve do konačnog omjera 50:50 no ne i više od toga. Svi ostali modovi podrazumijevaju permanentni pogon 4x4, no naravno za svaku podlogu malo će promijeniti način vožnje i brzine koju će isporučiti za isti pritisak papučice gasa, što možete eksperimentirati tijekom vožnje i vidjeti što nabolje drži podlogu na kojoj se nalazite. Nas je zanimalo blato i tu je bio prilično uspješan, a vjerujemo kako su u tvornici obratili istu pozornost ponašanju na pijesku ili snijegu.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 01

Solidna čvrstoća materijala u unutrašnjosti, relaksirajući položaj ruku na dobro pozicioniranom i ugodnom upravljaču, te laka dostupnost svim već sada standardnim opcijama koje se ugrađuju u ovako bogate pakete opreme kao što je dvozonska klima, opcija krstarenja, upravljanju multimedijom, hands-free ili isključivanje ESP sustava, uključivanje park assista, itd. Preglednost u svim smjerovima je odlična i ne zahtjeva akrobacije od vozača kada provjerava mrtvi kut.

Motor i vožnja

U testnom modelu se radi o Fiatovom Common Railu koji, iako nešto bučniji, razvija svojih  350 Nm već od niskih 1.750 o/min, što je bitno znati u modelu poput ovog, s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem kojeg smo imali na testu. Mjenjač je, kako smo rekli, već vrlo precizan i brzo kreira prijenos kojeg smo zamislili u vožnji, pa nedostatak automatskog mjenjača nećete previše osjetiti.Niži stupnjevi su mu kraći, pa će vozač željeti responzivniji odgovor momenta, što će sasvim solidno funkcionirati kod vozača koji znaju uživati u korištenju ručnog mjenjača, što je slučaj i kod nas.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 12

Prosječna potrošnja je bila oko 6,4 litara, a kod brzina od 150 km/h mogao bi razviti potrošnju do 9 litara. No sve je to u granicama vrlo prihvatljivog s obzirom na više od 1.500 kg mase koja se, ruku na srce, previše i ne osjeti u vožnji, a Compass suvereno vlada pravcem kretanja čak kad trup i krivulja prometnice nije baš najbolje projektirana ili izvedena.

Zaključak i cijene

Testni model Compass 2.0 JTD Limited 140 KS s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem (do registracije) ima cijenu od 305.245 kn. To je iznos koji svakom tko želi imati solidan SUV vozilo koje će zadovoljiti njegove poslovne, ali i hobby zahtjeve koji traže povremene malo zahtjevnije vožnje van terena ili vuču prikolice, neće biti previše.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 15

Ovaj konkretan testni model je jako dobar izbor, posebno jer se radi o ekonomičnom i solidnom agregatu i vrlo ugodno dizajniranoj ali i izvedenoj unutrašnjosti. Ručni mjenjač u ovom slučaju čak je i prednost a ne nedostatak. Kupac će dobiti puno za umjerenu i danas vrlo prihvatljivu cijenu. Za razliku od prethodne verzije Compassa koji je bio pomalo izgubljen dizajnom i klasi kojoj želi pripadati, mislimo da se Jeep s ovim modelom našao u pravom prostoru u kojem će dobiti puno svojih (novih) poklonika.

Jeep Compass 2.0 JTD Limited 13

Tehničke karakteristike

Compass 2.0 JTD Limited 4x4
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1956 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 140 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 103 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 350 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Potrošnja (grad): 6,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,40 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 161 g/km
Duljina: 4394 mm
Širina: 1819 mm
Visina: 1638 mm
Međuosovinski razmak: 2636 mm
Obujam prtljažnika: 351 l
Masa vozila: 1735 kg
Gume: 225/55 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 305245 kn
Ključne riječi:
Jeep Compass 2.0 JTD Limited 4x4
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.