Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.07.2015. 13:53

Opaki Civic 

Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport TEST

Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport TEST

Bijeli Civic uz crveno-crne detalje je pravi, opaki sportaš ne samo vizualno nego i na cesti.

Redizajnirani Civic izaziva pozornost sa svojim snažno dizajniranim prednjim krajem kod kojeg opaku poruku šalju ne samo šiljasto dizajnirana LED svjetla tankih linija nego i istaknuta "njuška" s crno-bijelim elementima na bijeloj-perla boji, a točka na „o“ (opak) je crveno obrubljena rešetka hladnjaka. Prednja ralica je dosta prema naprijed istaknuta, a treba biti oprezan jer je i vrlo nisko postavljena tako da smo malo opreznije prelazili preko ležećih policajaca kao i pri silasku u garažu s pregibima.

Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport (3)

Honda Civic 2015, inače prvi put predstavljena davne 1972. godine, i dalje zadržava svemirski dizajn nešto ublaženiji s posljednjom generacijom koji umjesto kompaktne linije nudi monovolumensku. Naravno, ne radi se niti blizu o monovolumenskom dizajnu, samo se radi da Civic svojim dizajnom ulazi pod definiciju monovolumena. Najuočljivije je to s boka kada se vidi da linija koja počinje na haubi završava na krovu bez ikakvog lomljenja te linije na vjetrobranskom staklu. Civic tako i dalje ostaje najprepoznatljiviji kompakt na cesti, a kod testiranog u opremi Sport s boka snažan utisak ostavljaju crveno-crni retrovizori te crni 17-colni aluminijski naplatci. Naravno, upečatljiv je i crveni spojler na petim vratima kao i novodizajnirana stražnja LED svjetla, daleko manje uočljiva nego prednja.

Bacite sada pogled prema donjoj strani stražnjeg kraja i vidjet ćete crveno-crno difuzor izrađen od plastike. Idemo sad s očima prema gore i vidimo crni završetak stražnjeg vjetrobranskog stakla te bijeli spojler koji pomaže u vožnji, ali odmaže vozaču u preglednosti stražnjeg kraja. Ali, ne brinite, straga je iznad slova RI registracije na našem test Civicu smještena širokokutna kamera koja prikazuje situaciju straga kad se vozimo u rikverc. Kamera postaje sve češći i vrlo koristan dodatak u vozilima te nije samo modni dodatak nego vrlo koristan pomoćnik kada se trebamo uključiti u promet, ali od drugih vozila ne vidimo situaciju iza. Kamera nam tada donosi sliku straga, udaljenosti i do nekoliko desetaka metara.
Slika se prikazuje na velikom unutrašnjem, središnje postavljenom ekranu dijagonale 7 inča, osjetljivom na dodir.

U kvalitetno izrađenom interijeru je testirana Honda Civic orijentirana svima koji se nalaze unutar kabine. Vozač je okružen s instrumentima i tipkama okrenutima upravo prema njemu, nema velikog broja tipki nego je sve svedeno na minimum.

Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport (4)

Sviđaju nam se duboko postavljeni tubasti analogni instrumenti okretomjera, temperature vode i nivoa goriva, odaju sportski dojam, a boja fonta je bijela uz plavi obrub. U istoj liniji nalazi se i prema vjetrobranskom staklu postavljeni digitalni brzinomjer tako da se istovremeno kombiniraju dva svijeta - digitalni i analogni. Pozicija brzinomjera je savršena tako da mi kao vozači ne moramo praktički skidati pogled s ceste kako bismo znali kojom se brzinom krećemo. Pored broja su smještene isprekidane linije koje u Econ modu bojama pokazuju koliko ekološki vozimo. Tada aluminijska papučica gasa postaje manje osjetljiva kako bismo trošili što manje goriva. I inače je papučica gasa dosta tvrda pa ako se i u normalnoj vožnji želi ubrzati tada je uvijek daleko bolje rješenje prebacivanje ručice mjenjača za dva stupnja niže nego stiskanje papučice gasa.

Brzine kod Honde Civic s 1.8 atmosferskim benzinskim motorom su relativno kratko postavljene tako da se već pri brzini 50 km/h preporučuje prebacivanje u šesti stupanj prijenosa. Civic to i može u praksi provesti, nema mučenja u vožnji. Ručica mjenjača je ugodna za korištenje, precizna i kratkih hodova tako da je u sportskoj vožnji baš gušt vrlo često mijenjati brzine i kočiti motorom umjesto dobrim kočnicama.

Najniža potrošnja koju smo pri testiranju Civica uspjeli postići je u vangradskoj vožnji - putno računalo nam je na ekranu pokazalo 4,7 litara, a potrošnja je ostvarena na dionici od Ozlja po staroj Karlovačkoj do Zagreba. Na autocesti Civic troši između 7 i 8 litara, a u gradskoj 8 pa čak i 9 litara. Prosjek testa nam je 8 litara nakon svih režima vožnje. Civic je u nižim okretajima tromiji i nije raspoložen za jaču vožnju, ali zato prebacivanjem za dva stupnja niže postaje prava zvijer željna asfalta.

Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport (1)

Civic je oboružan sigurnosnim tehnologijama koje će u slučaju približavanja vozilu ispred nas procijeniti postoji li opasnost od sudara; ako postoji bit ćemo zvučno i vizualno upozoreni, a radi se o procjeni vozila da bismo takvim ritmom vožnje mogli udariti u vozilo ispred. Nadalje, Civic prati i mrtve kutove pa će nas na vanjskim retrovizorima upozoriti na vozilo koje možda nismo vidjeli. U gradskoj vožnji kad se sporije krećemo, City-Brake Active System će čak i sam zakočiti vozilo ukoliko s upravljačem i kočnicama sami ne poduzmemo potrebne radnje. Postoji i prepoznavanje prometnih znakova koje jako dobro radi i u mraku, pri velikim brzinama na autocesti. Ipak, do dva prikazana prometna znaka (na primjer, zabrana pretjecanja i ograničenje brzine) u praksi vrlo često i nisu korisni kao informacija jer na našim cestama nema dovoljno znakova koji bi aktualizirali situaciju; sustav ne prepoznaje druge elemente pa se recimo pojavom isprekidane linije na kolniku koja dopušta pretjecanje na ekranu i dalje nalazi prikazan znak zabrane pretjecanja. Još jedan sustav se brine za našu sigurnost, a to je praćenje prelaska preko pune crte, bez uključenog pokazivača smjera kretanja - odlična opcija za noćnu vožnju kada se kreće na dug put i postoji opasnost da zaspete tijekom vožnje.

Civic je u vožnji, dakle, zabavan, ima sportski karakter kojem malo smeta tvrda papučica gasa, ovjes je srednje tvrd, dobro podnosi i neravnine na cesti i zavoje tako da je vožnja udobna.

Spomenuli smo kako je Civic orijentiran prema svima u vozilu, a to se odnosi na komfor na prednjim i stražnjim sjedalima koja su ugodna i za duže vožnje te na prtljažni prostor koji ne pronalazimo samo u dubokom prtljažniku obujma 477 litara s dvostrukim dnom (rezervoar goriva je smješten ispod vozačevih i suvozačevih sjedala) nego i kada nam treba prostor na stražnjem dijelu kabine. Tada na scenu stupaju fantastična stražnja sjedala koja se u dva koraka mogu preklopiti i podignuti prema gore odnosno natrag, a rezultat je prostor u koji se komotno mogu smjestiti dvije kutije s velikim LCD televizorima. Zaista odlično i praktično riješeno! Svaka čast.

U interijeru Civica moderno dizajniranog ima nekoliko pretinaca, zgodan je naslon za ruke, a jedinu zamjerku dajemo blizini tipki klima uređaja koje su teže dostupne dok je povišena ručica mjenjača u prvoj, trećoj ili petoj brzini. Tu negdje je smještena i tipka za isključivanje start-stop sustava. Sviđa nam se crna boja stropa koja asocira na Sport, kao što se i zove paket opreme u Civicu koji smo testirali.

Multimedija

U multimedijskom dijelu Civic spada u sam vrh ponude - ima dodatni veliki ekran na kojem se vrti i Android Auto tako da se sučelje s Android pametnih telefona djelomično prebacilo i u automobil. Kažemo djelomično jer se ipak ne nude sve mogućnosti kakve nam nude smartfoni, ali drago nam je da se krenulo u tom smjeru. Preko USB priključka je moguće instalirati aplikacije u .apk formatu koje podržava Android, a putem HDMI porta (smještenog zajedno s dva USB-a u središnjem pretincu) može se spojiti vanjske uređaje kako bi se središnji ekran koristio za prikaz slike. Navigacija, Bluetooth za telefoniranje i slušanje glazbe s mobitela te Wi-Fi čine infotainment Honde Civic među najboljima na tržištu.

Na testnom mobitelu LG G4 smo aktivirali Hotspot tako da smo preko wirelessa uspostavili internetsku konekciju i na ekranu u Civicu surfali Internetom preko pretraživača. Nadalje, moguće je slušanje internetskih radijskih postaja pa uz dovoljno bogat data paket niti ne trebate FM radio niti odlično skriveni CD player. Zvuk je u vožnji dobar i kvalitetan, ugodan za slušanje.

Cijena za Honda Civic

U ponudi Honda Civic nudi dva benzinska atmosferska motora - 1.4 sa 100 KS i ovaj 1.8 sa 142 KS, dizelsku ponudu čini 1.6 sa 120 KS koji se više puta pokazao odličnim motorom.
Početna cijena za benzinski 1.4 je 146.990 kuna, a za dizelski 1.6 187.790 kuna. Osim kompaktne inačice, nudi se i karavanska Civic Tourer.

Testirani 1.8 benzinac ima cijenu od 160.990 kuna do 211.799 kuna. Naš testni Civic s paketom opreme Sport košta 185.990 kuna i za taj se iznos dobije popis opreme koji bismo trebali pisati preko tipkovnice računala desetak minuta. Dakle, Civic je bogat opremom te je u startu manje konkurentan cijenom drugim kompaktnim automobilima, ali s povećavanjem paketa opreme kod konkurencije cijene se praktički izjednačavaju.

Tehničke karakteristike

Civic 1.8 i-VTEC Sport
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1798 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 142 KS pri 6500 o/min
Snaga u kWh: 104 kWh pri 6500 o/min
Okretni moment: 174 Nm pri 4300 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,40 s
Maksimalna brzina: 215 km/h
Potrošnja (grad): 7,60 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,10 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 l/100 km
CO2 emisija: 145 g/km
Duljina: 4370 mm
Širina: 1770 mm
Visina: 1470 mm
Međuosovinski razmak: 2595 mm
Obujam prtljažnika: 477 l
Masa vozila: 1271 kg
Gume: 225/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 185990 kn
Ključne riječi:
cijena Civic Honda i-VTEC test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs