Vidiauto Testovi Testirali smo... Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.04.2019. 10:10

Šminkerski radnik 

Ford Ranger Double Cab Limited 2.2 TDCI 160 KS 4x4 TEST

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI TEST

Nekada su pick-up vozila bila rijetka pojava na našim cestama, no u posljednje vrijeme moguće ih je vidjeti sve češće. Osim toga, osnovno opremljene verzije s kratkom kabinom su rijedak izbor, jer su radi praktičnosti dvostruke kabine (Double Cab) gotovo isključiv izbor.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 10

Takav je i testni Ranger, koji donosi pet sjedećih mjesta i bogatu Limited opremu, u kombinaciji s izdržljivim 2,2-litrenim turbo dizel motorom koji raspolaže sa 160 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem te pogonom na sve kotače.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 17

Dodatno na Limited opremu je imao i Limited Black Edition paket koji donosi crne aluminijske naplatke, vanjske elementa u crnoj boji i bočne stepenice, koje doprinose robusnijem i atraktivnijem izgledu.

Dizajn i praktičnost

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 19

Ford Ranger donosi nešto drugačiji dizajnerski izričaj prednjeg dijela vozila u odnosu na druge Fordove modele, i tu prvenstveno mislimo na drugačiju masku, ali i cjelokupan robusniji dizajnerski izričaj.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 13

To se posebice vidi u drugim paketima opreme kada je velika maska obrubljena srebrnim detaljima. Kod ovog modela se sve svodi na crno pobojane površine, a srebrni detalj se vidi tek na pojedinim mjestima. S prednje strane to je jedino centralni donji dio odbojnika, sa strane je to oznaka motora, dok je straga srebrni detalj jedino naziv modela koji se proteže čitavom širinom vratiju tovarnog prostora.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 04

Bočna linija i dizajn stražnjeg dijela je dizajniran u klasičnom pick-up dizajnu, i tu nema nikakvih mudrosti. Doduše, tu ni ne postoje neke opcije oko dizajna, jer forma ovakvih modela diktira dizajn.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 11

Ista stvar je i sa stražnjim svjetlima koja na ovakvim modelima mogu biti jedino postavljena uspravno, pa se dizajn svodi na bočni dizajn svjetla, te njihova grafika.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 29

Prtljažni, odnosno tovarni prostor, je obložen robusnom plastikom, a koja dolazi pod nazivom Style-X cjelovita podna prostirka, i koja štiti od oštećenja, te pomoću žljebova osigurava odvod tekućina. Dimenzije prtljažnog prostora su 1.685 x 1.560 x 511 mm, dok je širina prostora između kotača 1.139 mm. Kako bi dobili osjećaja, možda je najbolje da napišemo kako u prostor stane europaleta i ostane vam još oko 400 mm prostora po dužini.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 30

Nosivost Rangera je preko tone, odnosno 1.061 kg, a spomenimo i kako je težina praznog vozila 2.209 kg! Ako uz to uzmemo u obzir kako je ukupna dužina gotovo 5,4 metra, dolazimo do zaključka kako je riječ o prilično velikom vozilu dobrih teretnih mogućnosti.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 12

S druge strane, praktičnost po gradu je minimalna, a sve radi velike dužine. Naime, Ranger je po dužini prevelik za 99% parkirnih mjesta, pa je uglavnom potrebno zauzeti dva mjesta. Testni model je bio opremljen i rolo prekrivkom prtljažnika, no iako nije u potpunosti propuštala kišu koja je taj tjedan neumorno padala, s unutarnje je strane rolo bio vlažan, no pod prtljažnika je bio suh.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 31

Dodali bi i kako nam se nije svidjelo mjesto gdje je postavljena kamera za parkiranje. Ona se nalazi na poklopcu prtljažnika, pa ako je poklopac otvoren radi prijevoza stvari, kamera prikazuje stražnju tablicu. Doduše, ugrađeni su i stražnji senzori, no kod ovako velikog automobila kamera je uvijek bolji izbor.

Unutrašnjost

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 25

Kada se popnete u kabinu Ford Rangera, odmah se dade zaključiti kako je riječ o zanimljivom spoju robusnosti i luksuza. Tako se ispred vas nalazi konzola koja je obložena prilično tvrdom plastikom, a istovremeno sjedite na udobnim sjedalima koja su presvučena kožom.

Prednja sjedala su prostrana, a dosta je prostora i po širini. Vozačima će se zasigurno svidjeti i dobra preglednost zahvaljujući visokoj poziciji sjedenja, koja je gotovo na visini srednje velikih dostavnih kombija.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 27

Ispred vozača se nalazi analogno - digitalna komandna ploča, gdje je srednji dio s brzinomjerom analogni, dok se s lijeve i desne strane brzinomjera nalaze ekrani u boji koje je moguće konfigurirati prema vlastitim željama. Upravljanje je intuitivno i prilagodba traje prilično kratko.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 26

Na vrhu središnje konzole se nalazi 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg se mogu podešavati svi parametri vozila, a testni je model imao ugrađenu i navigaciju. Zanimljivo je vidjeti kako se odmah ispod njega mogu pronaći tipke za podešavanje radija, ali i čitav niz tipki za dvozonsku automatsku klimu i za grijanje sjedala. Odnosno sve radnje je moguće raditi putem zaslona, ali i putem fizičkih tipki. Ovo je zanimljivo rješenje, pa je Ford ostavio na kupcima da biraju gdje im je jednostavnije upravljati najvažnijim funkcijama – putem dodirnog zaslona ili putem fizičkih tipki.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 07

U središnjoj konzoli se nalaze još i dva 12V priključka i duboki pretinac s dva USB priključka. Dalje je smješten ručni mjenjač te gumb za izbor pogona, kao i ostali prekidači za paljenje ili gašenje određenih sustava. Tu su još i dva nosača čaša i veliki središnji naslon za ruke koji skriva dodatni pretinac, a odmah kod vozačevog sjedala se nalazi i klasična ručna kočnica.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 15

Na stražnju klupu je moguće smjestiti tri odrasle osobe, no kao i kod drugih pick-up vozila, naslon klupe je prilično okomit pa nije najbolji izbor za duge vožnje. No tu je velik i udoban središnji naslon za ruke koji je sakriven u naslonu, a za stražnju klupu je pripremljen i jedan 12V priključak.

Motor i vožnja

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 28

Iako je percepcija ovakve vrste vozila kako su ona ''Američka'', pod poklopcem Ford Rangera se nalazi 2,2-litreni turbo dizel motor koji raspolaže sa 160 KS, a koji je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 05

Već pri prvom paljenju dobivate osjećaj kako sjedite za volanom nezaustavljivog vozila. Nešto glasniji zvuk motora koji se čuje u kabini posljedica je stare škole motora. Ipak je riječ o motoru koji ima preko 2 litre obujma, a izvlači ''svega'' 160 KS. Dugoročno, to je puno sigurniji izbor, jer ćete Ranger moći provozati gdjegod zaželite, no za to će vam trebati malo vremena.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 33

I pritom ne mislimo kako je Ranger spor, živahan je onoliko koliko ovakav automobil treba biti, no često nećete trebati posezati za ručicom mjenjača kako bi prebacili u nižu brzinu, jer će motor moći izdržati i prilično niske okretaje, i izvući i dug i strm brijeg, no za to će mu trebati vremena. Istovremeno ćete čuti glasniji rad motora koji vam daje dodatan osjećaj sigurnosti kako je riječ o snažnom automobilu.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 03

Zahvaljujući lakšoj stražnjoj strani vozila, dok se vozite samo s pogonom na dva kotača pogon je na stražnje kotače, Ranger voli proklizati na vlažnim cestama, pa je potrebno određeno privikavanje. Doduše, ako je prtljažni prostor natovaren, s time nećete imati problema.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 22

Kod pogona na sve kotače, gdjegod da smo se vozili Ranger je bio nezaustavljiv. Treba spomenuti i kako je hod mjenjača prilično dug, odnosno rekli bi kako je kamionskog štiha. Nekima se to sviđa, a nekima ne, pa trebate i sami isprobati i odlučiti.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 16

Što se pak potrošnje tiče, prosjek nam je bio 9,4 litre. Najveća potrošnja je u gradu, kada u jutarnjim gužvama skače i preko 10 litara, dok će na otvorenoj cesti i s lakšom nogom na gasu pasti na malo više od 6 litara, dok je Ford Ranger na autocesti pri 130 km/h trošio oko 8 litara na 100 km. Dobre su to vrijednosti za ovakvu vrstu vozila.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 06

Kad pričamo o udobnosti vožnje, na prednjim sjedalima se osjećaju samo veće neravnine, dok je na stražnjim sjedalima poskakivanje izraženije, posebice pri  kratkim neravninama. Kada je prtljažnik opterećen poskakivanje je manje, a treba naglasiti kako je ovjes podešen mekše.

Zaključak i cijene

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 24

Ford Ranger Double Cab Limited 2.2 TDCI 160 KS 4x4 sa svom dodatnom opremom do registracije košta 292.190 kuna i mogli bi reći kako je ukupna cijena dobro odmjerena, posebice ako se vidi koje sve mogućnosti dobijete za ovu cijenu - terenac s pogonom na sve kotače i teretni radnik s nosivosti od preko jedne tone u jednome. Ne treba zaboraviti ni na bogatu opremu i, za ovakvu vrstu vozila, prilično štedljiv motor.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 01

S ovim paketom opreme i motorom moguće je naručiti i 6-brzinski automatski mjenjač, a on cijenu podiže za 12.000 kuna. Drugi motor koji je dostupan u ovakvoj kombinaciji opreme je 3,2-litreni turbo dizel koji ima 200 KS i skuplji je oko 16.000 na testnu verziju.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 08

Najpovoljniji Ford Ranger s dvostrukom kabinom je model XL koji do registracije košta 225.000 kuna, no iako mu nedostaje mnogo opreme kojom je raspolagao testni model, dobivate pravo radno vozilo, u koje vam neće biti žao ući ni s blatnjavim čizmama.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 14

Pick-up vozila su sve traženija i na starom kontinentu, pa tako i kod nas, a Ford Ranger je model koji bi se obavezno trebao naći i na najkraćoj listi potencijalnih modela kod kupaca.

Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 20

Tehničke karakteristike

Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2198 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 3700 o/min
Snaga u kWh: 118 kWh pri 3700 o/min
Okretni moment: 385 Nm pri 1500 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,80 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (grad): 8,20 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,40 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 7,00 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,10 l/100 km
CO2 emisija: 184 g/km
Duljina: 5354 mm
Širina: 1860 mm
Visina: 1848 mm
Međuosovinski razmak: 3220 mm
Obujam prtljažnika: ---
Masa vozila: 2209 kg
Gume: 265/65 R17
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 292190 kn
Ključne riječi:
4x4 Ford Ranger DCAB Limited 2.2 TDCI 160 pick-up
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs