Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Duster Journey 1.5 dCi 4x4 TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 12.09.2023. 18:45

Bilo da je brdo ili ravnica

TEST: Dacia Duster Journey 1.5 Blue 4x4

Dacia Duster Journey 1.5 dCi 4x4 TEST

Dacia Duster možda najbolje definira njihov brend te je i kod nas iznimno popularan zahvaljujući prostranom dizajnu, visokom pragu i naravno cijeni.

Duster nije samo gradski auto, već u verziji koju smo mi imali prilike provozati zauzima mjesto pravog radnog stroja, bilo da vozite po zahtjevnom terenu ili vučete prikolice. Naime na test smo dobili verziju s turbo dizelašom koji ima 4x4 pogon na sve kotače, za izvlačenje i iz najgorih situacija, bilo da je riječ o blatu ili snijegu.

Duster-1

Duster je zajedno sa ostalim Dacia modelima relativno nedavno dobio facelift, a sada opet dobiva osvježen dizajn prednje maske s novim logom koji daje dominantan dizajn svim modelima. Pogotovo se to odnosi na Dustera jer kao i dizajn novog logoa, Duster ima oštre i jake linije unutrašnjosti koje pojačavaju naglasak na terenski duh ovog automobila.

Dizajn i praktičnost

Sa zadnjim faceliftom, Duster ima izgled pravog SUV-a u nešto kompaktnijem i okretnijem dizajnu što ga je učinilo popularnim i na gradskim cestama. Prednja maska koristi dosta plastike na donjoj polovici kako bi se umanjila oštećenja uzrokovana kamenćićima u offroad vožnji i izbjeglo nepotrebno hrđanje.

Duster-2

Donji dio maske također je dosta uvučen kako bi bilo lakše prijeći veće prepreke i popeti se na oštrije nagibe. Moderna prednja svijetla s novim Dacia potpisom sastoje se od LED vodoravnih dnevnih svijetla koja se na samim krajevima razdvajaju u Y oblik.

Duster-9

Dok ostatak Dacia modela koristi standardne žarulje za pokazivače, Duster sada ima dvije linije dnevnih svjetala, a gornja ujedno služe i kao pokazivači. Ispod njih nalaze se standardno LED oborena svijetla i duga svijetla koja koriste klasične žarulje te ih je lagano zamijeniti. Pri dnu prednje maske, u plastičnom dijelu imamo još dodatna svijetla za maglu ponovno s klasičnim žaruljama za dobivanje žućeg svijetla u magli.

Duster-17

Tu je naravno i novi DC logo u sredini prednje maske s novim dizajnom rešetke koji prati ostatak linije Dacia modela. Dizajn dnevnih svjetala u obliku ipsilona nastavlja se na kotačima, odnosno aluminijskim naplatcima “Tergan” koje dobivate s Journey modelom.

Duster-30

Gledajući auto sa strane, prati ostatak modernih linija Dacia modela gdje se koriste laganije obline kod dizajna i za sada nema oštrih rubova.

Duster mob-6

Primjećuje se plastično izbočenje odmah iza prednjih kotača, ispred prednjih vrata, a razlog implementacije će vam biti jasan nakon prve blatne vožnje jer plastika ponovno štiti lakirane dijelove automobila od kamenčića koje pokupe kotači, a na Duster modelu nema dodatnih plastika na samim vratima što mu nudi jedinstven izgled u seriji.

Duster-4

S našom srednjom Journey opremom dobivate i zatamnjene stražnje prozore za suputnike kao i tovarni prostor. Duster kao i ostali testirani Dacia modeli koje smo imali prilike provozati dolazi sa solidnim krovnim nosačima za prijevoz tereta na krovu.

Duster-21

Ono što se na novim Dacia modelima brzo primijeti svakako je i boja, a riječ je o novoj Lichen Khaki boji, koja zajedno s narančastom predstavlja jedine “obojane” verzije, dok je ostatak ponude u raznim nijansama crne, sive ili bijele.

Duster-63

Stražnja strana Dustera ponovno izbjegava oštre linije, koristeći se blažim zavojitim i oblim dizajnom, no sam kraj automobila ima dosta okomit kraj što značajno olakšava manevriranje vozaču u prostoru koristeći retrovizore i kamere. Stražnja svijetla prate Y potpis kao i prednja što se tiče standardne LED rasvjete, no bitne žarulje kočenja i žmigavaca ostaju u klasičnom, lako zamjenjivom dizajnu.

Duster-3

Straga se primjećuje i novi DACIA dizajn tako da neće biti zabune, no ostatak detalja poput Duster naziva i 4x4 označe su obične naljepnice.

Duster-14

Kada otvorite vrata prtljaćnika dočekuje vas tovarni prostor zapremnine 414 litara u našoj 4x4 izvedbi, dok modeli s pogonom na prednje kotače imaju nešto više prostora s 471 litrom zapremnine. Naš 4x4 model, jednom kada spustite stražnja sjedala, dobiva zapremninu do 1559 l.

Duster-54

Sam automobil ima duljinu od 4.341 mm i širinu s retrovizorima od 2.052 mm, a visina s krovnim nosačima iznosi 1.682 mm. Međuosovinski razmak mu je 2.676 mm, a visina od tla iznosi 214 mm kada nije opterećen.

Duster-56

Dacia se također pohvalila prilaznim kutom od 30° zahvaljujući visini automobila i dizajnu prednje maske.

Unutrašnjost

Osvježen model dobiva nove presvlake unutrašnjosti te možemo reći da je ukupna udobnost putnika podignuta na višu razinu. Sjedala i dizajn unutrašnjosti lagano se mijenjaju s razinom opreme koju odaberete, a mi smo na testu imali srednju Journey opremu. Ona koristi presvlake od tkanine koje se lagano čiste, a nude moderan dizajn unutrašnjosti sa solidnim držanjem suputnika na neravnom terenu.

Duster-77

Dobivate i naslon za lakat između vozača i suvozača za maksimalnu udobnost. Lijevo od vozača, na vratima, imate kontrolu spuštanja sva četiri prozora kao i njihovo zaključavanje, a iznad njih nalazi se kontrola retrovizora što uključuje i njihovo zatvaranje.

Duster mob-8

Lijevo od vozača nailazimo na zanimljiv dizajn s puno praznog prostora, a jedini gumb koji dobivate u ovoj verziji može paliti i gasiti sustav mrtvog kuta, s prostorom ostavljenim za ostale opcije modela više razine.

Duster-66

Ispod toga, bliže vašem koljenu nailazimo na valjak za postavljanje visine oborenih svjetala sprijeda, a ideja je da ga prilagodite kada imate suputnike iza ili teže stvari u tovarnom prostoru, kako ne biste zaslijepili ostale vozače u prometu.

Duster-73

Sam volan isti je kao u ostalim Dacia modelima, s kontrolama tempomata na lijevoj strani, a s obzirom na razinu opreme, na desnoj strani možete mijenjati prikaz statistika na malom zaslonu između brzinomjera, poput potrošnje, dometa i ostalih sitnica. Iza volana s desne strane imamo treći krak kojim kontroliramo multimediju. Brzo ćete naučiti da valjak mijenja glazbu, a gumbima mijenjate glasnoću što je svakako zanimljiv pristup.

Duster-69

Centralni dio s infotainmentom spušten je dolje tako da se ne radi o tabletu koji viri iz centralne konzole, nego je cijeli sustav atraktivno integriran.

Duster mob-1

Kod suvozača se našlo mjesta i za udubljenje gdje možete lako odložiti sitnice. Ispod naslona za ruku u sredini imate još prostora za pohranu, s prostorom za šalice pored klasične ručne kočnice.

Duster-71

Između ručnog mjenjača koji dolazi sa šest stupnjeva prijenosa i parkirne kočnice nalazi se dodatan gumb s nekoliko opcija, a odnosi se na kontrolu 4x4 pogona. Naime, automobil standardno radi u načinu rada s pogonom na prednjim kotačima, a 4x4 opciju možete aktivirati kada je to potrebno s obzirom na teren koji se pred vama nalazi.

Duster-68

Dok automobil možete zaključati u 4x4 načinu, postoji i Auto opcija koja će sama uključiti 4x4 način rada kada teren postane zahtjevan i detektira se proklizavanje kotača. Ispred mjenjača standardno imamo prostor za odlaganje mobitela i drugih sitnica, a ovdje imate i dva USB-A utora za punjenje mobitela kao i povezivanje s Android Auto ili Apple CarPlay sustavima.

Duster-35

Tu je i klasični 12V utor za napajanje ostalih gadgeta koje ćete eventualno koristiti, makar to bio brzi punjač za vaš mobitel. Iznad njih dobivamo lako prepoznatljive komande za kontrolu klimatizacije automobila koje vidimo i na drugim vozilima Renault grupacije. Vrlo je jednostavna za kontroliranje, brzo postavite željenu temperaturu i snagu, te uz sve ostalo još i atraktivno izgleda.

Duster-36

Između većih gumbi su četiri manja za brzo paljenje odmagljivanja stakla ili recirkulacije zraka unutar kabine. Pri samom vrhu, ispod infotainmenta imamo red piano gumbi koji će biti popunjen ovisno o razini opreme za koju se odlučite. Naš model ima brzi pristup asistenciji za velike nagibe, gašenje start-stop sustava, paljenje Eco načina rada motora za štedljiviju vožnju, gašenje parkirnih senzora, paljenje 360° sustava parking kamera kao i gašenje kontrole proklizavanja.

Duster-59

Straga, suputnici u sredini imaju pristup dva dodatna USB-A utora za punjenje raznih uređaja, a vožnju straga opisali bismo dovoljno udobnom s puno prostora i za veće suputnike.

Duster-57

Spomenimo da u prtljažniku dobivate rezervni kotač smanjenih dimenzija, no tu također možete naći dodatni 12 V izlaz za napajanje raznih gadgeta, makar da napuhnete kotač.

Infotainment

Infotainment ovdje osim zaslona u sredini nudi i ručicu kao držač mobitela koji možete držati okomito ili vodoravno. Sam zaslon infotainmenta ima dijagonalu 8”, dovoljno za pregledan prikaz svih podataka koje automobil nudi, kao i Android Auto koji smo također testirali.

Duster-38

Glavna novost ovog sustava je sada lokalna navigacija koju sustav nudi, kao i pristup internetu pa imate pristup i obavijestima na karti kao i stanju prometa te obližnje benzinske crpke, a podržana je i navigacija na Hrvatskom.

Duster mob-4

Od multimedije, imate radio, što uključuje i DAB sustav, s laganim pretraživanjem po frekvencijama, a imate i liste te favorit stanice za brzi odabir. Uz radio imate i opcije reprodukcije zvuka, od pojačavanja glasnoće što se brže vozili ako bi se negirala sve veća glasnoća ceste i vjetra.

Duster-49

Možete također prilagoditi balans zvuka birajući u kojem dijelu da on bude glasniji ili tiši, s odvojenim ekvilajzerom za duboke, srednje i visoke tonove. Mi naravno preferiramo V postavke s povišenim visokim i dubokim tonovima na +3 ili 4. Spomenimo i Android Auto koji sasvim pristojno radi putem žice, a automobil automatski i puni mobitel.

Duster-50

Osim multimedije, infotaiment vam pruža pristup brojnim funkcijama vozila, od aktivacije upozorenja u mrtvom kutu i sustava aktivnog kočenja. Također birate općenite postavke poput automatskog zaključavanja vrata kada krene vožnja, opcija paljenja svijetla kada otključate auto i ostale sitnice.

Duster-40

Spomenimo i da automobil ima kamere za 360° pogled, kao i parking senzore sprijeda i straga, a u opcijama možete birati i vrstu zvuka koji proizvodi ako vam je standardan naporan.

Duster-29

Bitan detalj modernih automobila svakako je potrošnja, kao i učenje kako voziti na Eco način. Ovaj sustav prati vašu vožnju, a možete vidjeti kako vas ocjenjuje na temelju ubrzanja, kočenja i mijenjanja brzina za minimiziranje trošenja goriva.

Duster-41

Kako se radi o dizelašu, ipak smo preferirali malo manji broj okretaja prije prebacivanja brzina iako u prvoj i drugoj to može biti izazov, pa smo odmah dobili i nisku ocjenu po tom pitanju. Na otvorenoj cesti nakon 200 kilometara s Eko ocjenom od oko 53, imali smo prosječnu potrošnju od 5,9 l što je sasvim pristojno s obzirom na naš način vožnje jer se nismo navikli na mjenjač za vrijeme testiranja.

Duster-43

Ispred vozača se nalaze klasični brzinomjeri s 3,5” crno-bijelim zaslonom koji vam nudi bitne informacije o vožnji. Tu možete saznati sve, od potrošnje goriva, prijeđenog puta, stanja goriva, savjete o prebacivanju brzina i ostalih informacija.

Duster-7

Dodatne mogućnosti dobivaju se u 4x4 odjeljku gdje dobivate pristup žiroskopu automobila da vidite trenutni nagib, možete vidjeti i grafikon visinomjera za prijeđeni put.

Duster-5

Tu je i kontrola 360° sustava kamera za parkiranje koje vam mogu pomoći i u navigaciji uskih prostora.

Duster-44

Budite spremni na VGA kvalitetu prikaza pa su se kamere pokazale solidne kada ima puno kontrasta, no u šumskim uvjetima, detalji su teško vidljivi.

Duster-34

   

Motor i vožnja

Dacia Duster dolazi s četiri verzije motora od kojih su tri benzinci i jedan dizelaš. Upravo smo njega imali priliku isprobati u vožnji. Motor ima obujam 1.461 ccm i snagu 84 kW iliti 115 KS s 260 Nm okretnog momenta. Zadovoljava Euro 6D Full norme te koristi Blue tehnologiju koju je poželjno nadopunjavati kako bi sve radilo ispravno. Kako smo već spomenuli, ovaj model ima 4x4 pogon sa kontrolom paljenja i gašenja 4x4 sustava, a čiju kontrolu možete prepustiti i automatici vozila.

Duster-23

Kod vožnje, prvo što ćete primijetiti su vrlo kratke brzine, gdje ćete u gradskoj vožnji od semafora do semafora proći sve brzine od prve do šeste, ako je dozvoljena vožnja do 60 – 70 km/h. Ovaj pristup daje odlične mogućnosti pogonud a savlada neravan teren, a čini automobil odličnim i za vuču, no gradska vožnja lako vam može postati naporna ako ne volite konstantno prebacivati brzine, barem ako planirate pratiti savjete kontrolne ploče za prebacivanje.

Duster-30

Nakon par dana mi smo ga više vozili kao benzinca u prvih nekoliko brzina, samo da izbjegnemo konstantna prebacivanja brzina. Ovaj model Dustera blista na otvorenim cestama gdje je vrlo miran i malo troši, a pogotovo nas je iznenadio na makadamu Gorskog kotara gdje se vožnja po neravnom terenu uopće ne može nazvati neugodnom, automobil sve neravnine upije prije nego dođu do vas.

Duster-13

Kombinirali smo autocestu i otvorenu cestu, kao i malo penjanje po šumskoj cesti za potrebe fotografiranja te završili s malo više od 5 litara potrošnje što je sasvim pristojna cifra s obzirom da smo dosta vremena proveli s upaljenim automobilom dok smo ga slikali.

Zaključak i cijena

Dacia Duster definitivno je među najatraktivnijim modelima u njihovoj ponudi za nekog prosječnog kupca koji želi dosta prostora u kabini, mogućnost odlaska na avanturu, a opet dimenzije automobila kojima neće biti problem upravljati u gradu.

Duster-25

Za prosječnog gradskog vozača ipak bismo se odlučili za jednu od benzinskih verzija radi već spomenutog mjenjača koji zahtijeva vrlo brzo prebacivanje brzina koje bi moglo nekima ići na živce ako se ne nalaze svako malo na zahtjevnijem terenu gdje je takva vožnja poželjna.

Duster-11

Početni model Dacia Dustera s osnovnim 1.0 benzincem koji ima i LPG nadogradnju košta 19.350 €, a naš model s dodatnom opremom poput 360° kamere, grijanim sjedalima i zelenom bojom stroji 26.610 €.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.