Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Laureate TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.07.2014. 18:50

Bogati Duster 

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Laureate TEST

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Laureate TEST

Dacia Duster je apsolutni najpovoljniji SUV na tržištu, a naročito tražite li pogon na sve kotače i dizelski motor. Na test smo dobili najopremljeniju verziju Laureate.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Dacia Duster je nakon redizajna postao još zanimljiviji SUV – uspješno su modernizirali svjetla i prednju masku, a promjene su vidljive i u unutrašnjosti.
Već smo testirali Duster s 1.5 dCi motorom snage 110 KS i s pogonom 4x4 tako da ne moramo o tom inače odličnom motoru ponavljati sve naše dojmove i u ovom te(k)stu. Predlažemo da pročitate detaljan test Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4 Ambiance.

Vrijedi ponoviti kako ćete dobiti solidno velik prtljažnik obujma 443 litre, jako puno mjesta u unutrašnjosti te obnovljen interijer vozila. Tu je i eko tipka koja smanjuje potrošnju goriva optimizirajući rad motora kao i rad klima uređaja. Ovo je pravi offroad SUV i moći ćete se voziti s njime tamo gdje vam možda neće niti pasti na pamet da idete pješice. Pregledan je u vožnji, ima puno mjesta u unutrašnjosti, a oprema je vrlo bogata.

Laureate paket opreme

Testirani Duster je opremljen najjačim paketom opreme Laureate tako da ćete dobiti puno više opreme i bolji osjećaj interijera nego kod početnog paketa Base. I dok početni paket uključuje manji broj opcija (nema klimu, nema radio, nema električno podizanje prednjih stakala), srednji paket Ambiance donosi ručni klima uređaj, električno podizanje prednjih stakala, daljinsko centralno zaključavanje, ukrasne elemente u unutrašnjosti u tamnosivoj boji, vozačevo sjenilo za sunce s ogledalom. U Laureate opremi imate sve prethodno nabrojano, ali i upravljač podesiv po visini, putno računalo sa sedam funkcija, a tu je konačno i radio CD MP3 player s AUX i USB ulazima. Bluetooth će poslužiti u svakodnevnoj vožnji i telefoniranju tijekom upravljanja vozilom, a spajanje je proteklo u kratkom roku.

Cijenimo što su upravljač sa servom i ručica 6-brzinskog mjenjača presvučeni kožom, dok su na sjedalima tekstilne presvlake Laureate i s oznakom Duster (s uzorkom na materijalu u središnjem dijelu presvlaka). Od ostalih opcija s popisa opreme spomenimo paket Modularnost koji uključuje preklopivu stražnju klupu u omjeru 1/-2/3, dok su vozačevo sjedalo, upravljač i sigurnosne pojaseve podesive po visini.

Na prednjim i stražnjim vratima ćete pronaći obloge od tkanine, a impulsno otvaranje vozačkog električnog stakla ima dodatnu opciju protiv priklještenja. Dodajmo i da se na vozačkim vratima nalaze četiri prekidača - za podizanje stakala i na prednjim i na stražnjim vratima.

Laureate oprema na testiranom vozilu Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 ima grijane i električno podesive vanjske retrovizore (podesive samo kada je ručna kočnica podignuta), odbojnike u boji karoserije i u crnoj boji, čelične naplatke promjera 16 cola, svjetla za maglu sprijeda, a tu su i vanjske ručice na vratima u boji karoserije.

Kao dodatna Offroad oprema, koja itekako podiže vanjski izgled vozila prisutne su kromirana zaštita prednjeg odbojnika i bočne stepenice kao i podne zaštite za donji dio odbojnika. Svima ispred vas će biti jasno da vozite Dustera jer je naziv automobila ispisan na kromiranoj zaštiti koja spaja dvije cijevi na prednjem dijelu vozila. Istovremeno je dobiven i sigurnosni i dizajnerski efekt.
U dodatnu opremu spadaju aluminijski naplatci kao i parking senzori straga.

Multimedija

Multimedija je u paketu Laureate kod testiranog Dustera obogaćena još i s dodatnom opremom i time parira trenutno najboljim sustavima na tržištu. Dobit ćete 7-inčni ekran osjetljiv na dodir sa sustavom Media Nav prevedenim na hrvatski jezik, a preko ikona ćete doći do navigacije, telefoniranja bez ruku koristeći Bluetooth, spojit ćete USB stick ili neki pak glazbeni player na sustav. Ergonomski je postavljena kontrola audio sustava i telefoniranja iza kola upravljača.

Što se dobije za cijenu od 146.000 kn?

Dacia Duster s 1.5 motorom snage 110 KS uspijeva vas razveseliti nekim detaljima koji asociraju na luksuznije opremljenosti kod konkurencije, a da pri tome cijena i dalje bude u granicama normale jer za 146.000 kuna možete samo dobiti početne pakete opreme s benzinskim motorima i prednjim pogonom. Duster za te novce nudi klasni SUV s pogonom na sve kotače, popet će se na bilo koje brdo, spustiti po strmim nizbrdicama, s njim nećete zapeti jer ima visinu podnice 21 cm te dolazne i odlazne kutove sprijeda 29,3 stupnjeva, 23 stupnja na sredini te 34,9 stupnjeva straga.

Silaskom na asfaltiranu cestu najbolje je isključiti 4x4 pogon jer se moment motora usmjerava na prednje kotače, smanjujući tako potrošnju na autocesti na 10 litara, dok je na cestama izvan grada potrošnja 7 litara. Krenete li u offroad vožnju, možete računati na oko 8 litara, što je dobar rezultat s obzirom da se automobil vozi često u prvoj ili pak u drugoj brzini. Duster nema reduktor tako da ima skraćenu prvu brzinu. Stoga ćete vrlo često startati s vozilom iz druge brzine, jer na ravnoj cesti, s neopterećenim vozilom nema potrebe koristiti kratku prvu brzinu.

Kod automatskog načina odabira prijenosa na prednju i stražnju osovinu okretni moment motora raspoređuje se između prednje i stražnje osovine u skladu s površinom ceste, brzinom vozila i s prianjanjem kotača. Na taj ćete način dobiti najbolji kompromis između ležanja na cesti i vučne sile. U offroad vožnji ili pak pri vuči težeg tereta po nizbrdici možete koristiti zaključani 4x4 pogon kod kojeg se okretni moment motora nepromjenjivo raspoređuje između prednje i stražnje osovine.

Dakle, sve je tu – dobar motor, bogata opremljenost, obogaćen vanjski izgled i mnogi detalji koji Dustera ističu na cesti i izvan nje.

©VidiAuto.com, srpanj 2014.

Tehničke karakteristike

Duster 1.5 dCi 110 4x4 Laureate
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1461 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 110 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 80 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,90 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Potrošnja (grad): 5,70 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,00 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,20 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 l/100 km
CO2 emisija: 135 g/km
Duljina: 4315 mm
Širina: 2000 mm
Visina: 1695 mm
Međuosovinski razmak: 2674 mm
Obujam prtljažnika: 443 l
Masa vozila: 1379 kg
Gume: 215/65 R16
Euro NCAP ocjena: 3
Cijena: 146000 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Dacia dCi Duster SUV test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs