Vidiauto Testovi Testirali smo... Chevrolet Spark 1.2 16V LT

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 27.12.2012. 17:20

Fancy gradsko vozilo

Chevrolet Spark 1.2 16V LT

Mali gradski automobil, Spark, sada već u drugoj generaciji, u posljednje je vrijeme vrlo zanimljiv automobil. U vrijeme krize Chevrolet je u Hrvatskoj uspio povećati prodaju, a jedan od razloga uspjehu svakako je i naš testni Spark, automobil kojeg karakterizira zanimljiv dizajn, te svakako i niska cijena.

Tekst: Krunoslav Ćosić

Prva generacija Sparka nije rijetkost na našim cestama, a u odnosu na prethodnika novi je Spark otkačeniji dizajnom, ali i prostraniji unutrašnjošću. Karoserija je razvučena na sve strane – tako je vozilo sada duže za čak 14,5 cm. Ono što nam se sviđa je i širina vozila – veća je za 11,5 cm, dok je u visinu novi Spark otišao za 2 cm. Zahvaljujući A stupu koji je pomaknuti prema naprijed, u Sparku se zaista komotno voziti. Ulaskom u vozilo dobiva se puno veći osjećaj prostora nego što to sugerira njegov vanjski dizajn.

Zanimljiv i razigran dizajn

A izvana je Spark očigledno pogodio s dizajnom – velik broj detalja, podignuta i uočljiva hauba s krom rešetkom i stražnjim spojlerom daju dozu agresivnosti. Tu su i bočne linije s istaknutim rubovima blatobrana, ali i stražnja vrata koja skrivaju kvake. Na prvi pogled bi se pomislilo kako se radi o kupeu, međutim Spark ipak ima stražnja vrata.

01082010031

Ipak, zbog svega toga je kretanje unatrag nešto otežanije nego kod malih automobila, jer Spark ima široke stražnje bočne površine koje ipak malo ograničavaju pogled. Ali, naš testni automobil je imao parking senzore, koji su tu ipak s razlogom, iako smo se na prvu zapitali čemu senzori kod malog automobila.

02082010040
01082010034

Unutrašnjost je zanimljiva, a naročito do izražaja dolazi noću kad zasvijetle instrumenti s ledenim cijan plavim osvjetljenjem. Unutrašnjost nam se sviđa, naročito sjedala, sve je lijepo dizajnirano, ali nam jedino nije „legao“ istaknuti dio s ekranom koji se nekako neprirodno nastavlja na brzinomjer. Kao da je naknadno dodan, podsjeća na instrumente kod motocikala, a istovremeno su spojeni analogni i digitalni svijet.

Rupice kojima je ekran okružen nemaju nikakvu funkciju, to je dizajnerski detalj, a na ekranu i putnom računalu nije moguću doći do podatka o potrošnji goriva. Taj podatak na žalost nije dostupan, a do svih ostalih podataka (autonomija spremnika goriva, prijeđeni kilometri…) može se doći samo provlačenjem ruke kroz kolo upravljača. S druge strane, Spark na upravljaču nudi komande za audio sustav, šteta što se tu nije smjestila i tipka za upravljanje putnim računalom.

01082010033

Što se tiče potrošnje, Spark (tvornički) troši od 4,2 do 6,6 litara, a kako ima spremnik goriva od 35 litara, možete računati na solidnu autonomiju. Jasno, ako motor ne ide u područje od 6.000 okretaja, tada možete očekivati ipak nešto veću potrošnju, ali ne previsoku, jer ipak se ovdje radi o vrlo laganom automobilu. Nama je potrošnja bila otprilike oko 7 litara. Emisija CO2 iznosi 119 g/km.

Što se tiče prtljažnika, ne možete očekivati ništa veliko, ipak je to gradski automobil koji nudi 170 litara.

02082010039

Malen, ali velik 

Spark je malen, njegova dužina iznosi 364 cm, ali ipak ima solidno prostora u unutrašnjosti, i na prednjim i na stražnjim sjedištima. Ono što nam se na početku svidjelo – glasniji zvuk motora, nakon nekog vremena ipak postaje malo naporno, ukoliko ne želite sportski zvuk. Naime, motor se čuje više nego što smo očekivali, iako ne govorimo o velikoj razini buke, ali je očigledno da se na nečemu štedjelo, a to je izolacija.

02082010038

S obzirom da se radi o 1.2 benzinskom motoru s 81 KS, nismo očekivali ništa više od dosadnjikave vožnje od točke A do točke B. Ipak, nakon jačeg stiska na papučicu gasa motor se probudi i postaje vrlo zabavan. Ipak se tu radi o 16 ventila. Do 3000 okretaja motor je slabašan, ne pokazuje baš znakove snage, nego umjerenosti, ali kad kazaljka okretomjera pređe 3000 okretaja tada će Spark priuštiti nešto što rjeđe mali automobili pružaju – vrtnju u visoke okretaje, lagano prebacivanje brzina i precizan mjenjač.

Sve to nudi novi Spark – 5-brzinski mjenjač ima dosta kratak hod, ručica mjenjača ne leti lijevo-desno, a prebacivanje brzina je vrlo precizno. I spojka je vrlo kratka, nema dubok hod. Performanse vozila kažu da do stotke ubrzava za 12 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 164 km/h. S kočnicama smo zadovoljni, iako se straga nalaze bubnjevi. Ipak, zamjerku dajemo upravljaču koji je premekan – dobar je po dobrim prometnicama, ali pri vožnji po lošijim prometnicama volan previše „leti“.

Odvezli smo se sa Sparkom u Zagorje, u zavojite ceste, i u jednom danu prešli oko 200 km. Nismo planirali toliko, međutim lagano vozilo od 939 kg jednostavno nam nije dalo ići kući. Ali, bitno je bilo biti u višim okretajima, a svako prebacivanje u nižu brzinu Spark je odmah prihvaćao, nije bilo tromosti i gubitka vremena na hvatanje brzine. Iako okretni moment nije velik – 111 Nm pri 4800 okr/min, u praksi su lijepljenja za sjedište i te kako moguća.

Skuplja dodatna oprema

Spark smo dobili s najjačim paketom opreme LT, što znači dosta toga, ali i višu cijenu. I dok je osnovna cijena slabijeg 1.0 benzinca s 68 KS 58.185 kuna (8.018 eura), testirani Spark košta 81.626 kuna plus 2.467 kuna za metalik lak. Ukupno 84.093 kune, odnosno 11.591 eura.

 

02082010037

U vrijeme testiranja trajala je akcija pa je i ova cijena akcijska, inače testirani Spark košta 88.881 kuna (12.250 eura). Za 84.093 kuna se dobiju automatska klima, parking senzori, maglenke, zračni jastuci za vozača i suvozača, te bočne i krovne zračne zavjese (ukupno šest zračnih jastuka), električni podizači svih stakala… Opreme ima još, nismo sve nabrojili. 

Spomenimo i podatak kako je Spark na EURO NCAP testu dobio četiri zvjezdice. A servo upravljač je dio standardne opreme. Spomenimo, osnovna cijena 1.2 benzinca je 81.923 kune te da Spark dolazi samo s ova dva spomenuta benzinca u ponudi.

Od multimedije tu je MP3 radio s USB-om – snimite glazbu na USB stick i slušate ju u vožnji, a kad vam ista glazba dosadi snimite si novu. Zvuk dolazi iz šest zvučnika, a kvaliteti zvuka kao da doprinose i praktično smješteni zvučnici ispod vjetrobranskog stakla, okrenuti prema gore.

Spark je zanimljiv gradski automobil koji nudi dobru potrošnju goriva, prihvatljivu cijenu ukoliko ne želite svu dodatnu opremu koja je u ponudi, nešto glasniji motor i okretnost po gradskim prometnicama.

Zatreba li vam snage, motor će se vrlo rado zavrtjeti i tako vas izvući iz kategorije sporih gradskih vozila koja vrlo često smetaju na gradskim prometnicama, naročito kad su u dvotračnoj prometnici, na početku kolone, dva spora automobila koja lijeno ubrzavaju i tako usporavaju sve druge koji bi se brže vozili, i prije stigli na cilj.

02082010036
01082010026
01082010032
01082010029
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs