Vidiauto Testovi Testirali smo... Audi Q5 2.0 TDI quattro

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 27.12.2012. 16:13

SUV-limuzina koja zove na vožnju

Audi Q5 2.0 TDI quattro

SUV-limuzina koja zove na vožnju

Iako se radi o najslabijem u ponudi motora koji se nude kod modela Audi Q5, te iako vozilo ima 1730 kg, auto ima i te kako snage za povući. I dobar moment od 350 Nm, već od 1750 okr/min. I dok se kod drugih turbo dizela prava snaga počinje osjećati na granici od 2000 okr/min, kod Q5-ice to počinje ranije. Motor se voli vrtjeti, tako da ubrzavanje ne staje kod uobičajenih 4000 okretaja, nego se nastavlja i «peak» nastaje na 5000 okretaja. Ukoliko se spomenuti moment želi osjetiti u leđima, dok se s automobilom kreće s mjesta, najbolje je ne forsirati prvu brzinu te već na 1800 okretaja prebaciti u drugu brzinu, nakon čega se osjeti sva snaga 170 KS, na sva četiri kotača. Audi do stotke Q5 ubrza za 9,5 sekundi, maksimalna brzina iznosi 204 km/h, a motor bismo opisali vrlo tihim i mirnim.

09062009009

Završna obrada

Dok smo automobil vozili po gradu bilo je nemoguće ne osjetiti poglede na njemu – njegova figura s jasnim linijama i glatkim površinama privlači pozornost, prednja LED svjetla (koja su štedljivija i dugovječnija od uobičajenih žaruljica) naročito su uočljiva, dok sa stražnje strane pokazivači smjera, u tankoj dugačkoj liniji daju dodatnu dozu ekskluzivnosti. Prednja izdužena rešetka, s dugačkom haubom, jednostavno je magnet za poglede. Iako je sa 462,9 cm znatno kraći od svojeg brata Q7 (za 46 cm), testni Q5 kao da ima više mladenačkog poleta i dinamike. U unutrašnjost ima sasvim dovoljno mjesta za pet putnika, a zgodno je što se stražnje sjedalo može uzdužno pomicati za 100 mm, te i tako dobiti dodatno mjesto na stražnjim sjedalima. Ili pak više prostora u prtljažniku koji je volumena 540 litara, te koji ima solidno mjesta, ali ipak nismo sigurni da bi u njega stalo više velikih kofera. Njegov glavni konkurent BMW X3, koji je kraći za 6 cm, u stražnjem dijelu nudi i nešto manje prostora - 480 litara. Osim X3, konkurencija Q5 su još Mercedes GLK i Volkswagen Tiguan.

Pola milijunčića!

Testni model, koji u osnovnoj izvedbi košta 317.393 kuna, sa svom dodatnom opremom koju posjeduje prelazi cifru od pola milijuna kuna. Brojku koju u kvizu pjevanja na jednoj televiziji još nitko nije osvojio! Točna cijena Audija Q5 iznosi ni više ni manje nego 503.174 kuna, odnosno 69.836 eura. Previše? Ovisi kako se uzme, jer ono što nudi ovaj automobil zaista je posebno, a podsjetite se i početka našeg teksta u kojem smo opisali poglede koje je privlačio. Dodir materijala u unutrašnjosti se može opisati samo jednom riječju – kvalitetno. Sve je ugodno na dodir, ništa ne škripi i ne pomjera se. Tipična njemačka završna obrada.

Jasno, i ovom se automobilu mogu pronaći neki nedostaci, koje ćemo spomenuti. Recimo, nismo očekivali vibracije motora na papučici spojke. Nakon nekog vremena smo se priviknuli na to, ali na početku nismo bili zadovoljni time. 

Detalji

Pri ulasku u vozilo volan je malo prenizak po našem mišljenju, tako da se treba podvući noga dok se ne uđe. Detaljima je poklonjena znatna pozornost, tako vozilo ima kromirane letvice oko prozora, ukrasne letvice na pragovima vrata, postoje dekorativni umeci od aluminija, kožni su nasloni za ruku na vratima, koža na volanu je ugodna za korištenje, kao i koža na kojoj se sjedi (radi se o Sport Feinnappa koži). Naročito smo uživali u korištenju gumbića smještenog pored 6-brzinskog mjenjača, a sve izgleda kao u svemirskom brodu. Jako puno gumbića, s puno funkcija, a opet sve jednostavno za korištenje. Uopće nije potrebno nekakvo veliko predznanje, sve je vrlo intuitivno. S desne strane glavnog gumba nalazi se kotačić (potenciometar) za kontrolu glasnoće zvuka, jako precizan i ugodan analogni prekidač kojeg smo s guštom koristili. Kontrola zvuka je moguća i putem roller kontrola na volanu. Ove su nam komande jako ugodne za korištenje, ali nam se nekoliko puta dogodilo da lijevim rollerom, kojim se odabire radijska stanica, odaberemo prvu sljedeću stanicu, a ne onu koju smo željeli.

640_3

Multimedija

Središnjim prostorom dominira veliki ekran u boji, na kojem se prikazuju sve funkcionalnosti koje se koriste. Navigacija s kartom Hrvatske, CD player, DVD player za gledanje filmova, FM radio, upravljanje bluetoothom (u adresar se može spremiti do 2000 telefonskih brojeva), podešavanje opcija vozila, spojeni iPod ili iPhone, čitač SD kartica, podešavanje klime. Sve se na njemu prikazuje. Ipak, kako bi se tijekom vožnje što manje pogled zadržavao na tom središnjem ekranu, velik se broj informacija prikazuje i na ekranu smještenom iza volana, između instrumenata. Recimo, koristite li se navigacijom, tada se i na tom malom ekranu prikazuju informacije koliko je preostalo do sljedećeg skretanja, zatim odabir radijskih stanica ili pak glazbe na CD playeru. Na istom se ekranu tijekom vožnje, prate i druge informacije s putnog računala, a sviđa nam se veliki font u kojem se prikazuje trenutna brzina. Informacija je u digitalnom obliku. Prikazuje se i trenutna brzina mjenjača, te preporuka za mijenjanje u sljedeću brzinu. Ili čak za dvije brzine. Ukoliko se motor vrti prema 5000 okretaja u 4 brzini, na ekranu će se prikazati broj četiri iza kojeg slijedi strelica i onda broj 6. Ukoliko imate naviku držanja lijeve ruke na gornjem dijelu volana tada ćete često za sunčanih dana vidjeti odsjaj svoje ruke na staklu koje pokriva komandnu ploču, pa bi vam informacije ponekada mogle biti nedovoljno vidljive.

Parking sistem odlično obavlja posao, a pripomaže ne samo pri kretanju naprijed ili natrag, nego i pri prolasku pored bočnih prepreka. A cijela se situacija oko vozila prikazuje na ekranu, iz pomoć zvukova. Inače, u ovom smo automobilu, kao u kakvom gadgetu, naišli na jako puno podešavanja, koja idu čak i do vrste zvuka te jakosti za parking senzore. Doslovce se u automobilu sve može podesiti, po vlastitoj želji, i to nam se jako svidjelo.

Vezano uz upravljanje klima uređajem, voljeli bismo vidjeti neko praktičnije rješenje upravljanja ventilacijom, jer inače odlično dizajnirani klima sustav zaista lijepo izgleda, ali i zahtijeva previše pozornosti tijekom vožnje, dok se podesi željena ventilacija. Nešto manje pogleda na ekran moguće je korištenjem automatskog podešavanja klime.

U ponudi se nalazi još dodatne opreme, kao što su kamera s kojom se prati parkiranje, TV-tuner, televizija, Bang & Olufsen sustav s 14 zvučnika i pojačalom snage 505 W.

09062009032

Kako do idealne pozicije

Za očekivati je da ovakav automobil ima i dobre komande za namještanje sjedišta. Točno tako – sjedište se može namjestiti doslovce do najidealnije pozicije, jer uz nekoliko gumba sjedište postaje poput najudobnije fotelje. Električno podešavanje je moguće i za suvozačko sjedište, a isto tako i za sjedišta na stražnjem dijelu. Jesmo li vam spomenuli otvaranje i zatvaranje prtljažnika, kad smo spomenuli njegov kapacitet od 540 litara (sa spuštenim sjedištima volumen se penje do 1560 litara)? Nismo? Prtljažnik se otvara električno, što znači pritisne se gumb na stražnjim vratima (ili pak u vozilu), a prtljažnik se elegantno sam otvara. Naravno, i zatvara. Ovaj smo zahvat s guštom izvodili, a primijetili smo raširene oči kod svih naših suputnika tijekom 8-dnevnog druženja s Audijevim SUV-om, koji ima sve karakteristike limuzine. Luksuzne limuzine.

Vozne karakteristike

Osjećaj u vožnji dobar je zahvaljujući dobrom 4-krakom upravljaču sa servotronicom – servo upravljač koji se automatski regulira ovisno o brzini vožnje. Dosta veliki retrovizori ponekad su nam zaklanjali pogled na prostor pri uključivanju na cestu u lijevo. Inače, vožnja po gradu s vozilom visokim 1643 cm ugodna je jer je sve pregledno, a vožnja po zavojima Medvednice bila je pravi gušt – kao da smo se vozili u kakvom sportskom automobilu. Svaki zavoj smo bez problema savladali, bez naginjanja vozila i gubitka kontrole. Tome pripomaže pet spona na prednjoj osovini te trapezna stražnja osovina. Imali smo osjećaj kako je kontrolu gotovo nemoguće izgubiti, a kada smo se i našli u situaciji kada je potrebno malo žešće zakočiti, Audi bi to podnio «pravo muški», bez «suze», odnosno osjećaja nemoći. A za kočnice možemo reći da su – odlične! Svemu pripomaže i odličan quattro pogon, koji jednostavno ne dopušta da automobil izgubi kontrolu. Nudi se stalan pogon na sva četiri kotača (nije moguće isključiti pogon na sva četiri kotača) s asimetričnom dinamičnom raspodjelom momenta, samoblokirajućim središnjim diferencijalom, te elektronskom blokadom diferencijala kočenjem svih pogonskih kotača. 40% pogonske sile usmjerava se na prednju, a 60% na stražnju osovinu. Uspinjanje prema Sljemenu, na vrh Medvednice, prolazilo je jako brzo, s tim da nam potrošnja nije prelazila 10 litara. Ne zaboravimo da je vožnja bila sportska.

Postoji gumb za vožnju nizbrdo, namijenjen za brzine ispod 30 km/h, te koji pripomaže ukoliko se s vozilom krećete po off-road cestama. Q5 može savladati uspon od 31 stupnja (vodu dubine do 500 mm), a razmak od tla iznosi 200 mm. Uključivanjem ESP-a vozilo se prilagođava za off-road vožnju tako što bolje prianja na šljunku ili makadamu. 6-brzinski mjenjač ponekad je davao osjećaj kako nismo baš dobro ubacili u treću brzinu, ali riječ je o povremenoj situaciji.

U prosjeku nam je auto po gradu trošio oko 7 litara, a na autocesti pri brzini od 130 km/h maksimalno 8,5 l / 100 km. Pri vožnji brzinom od oko 90 km/h potrošnja pada i ispod 6 litara. Za ovako (dosta) tešku limuzinu sasvim dobar prosjek.

Oprema u vrijednosti 174.000 kuna

Spomenuli smo kako Q5 ima opreme u vrijednosti 174.000 kuna. S pravom se čovjek zapita gdje se nalazi sva ta oprema, u vrijednosti jednog vrlo dobrog i kvalitetnog automobila više srednje klase? Jedan dio opreme već smo spomenuli tijekom dosadašnjeg dijela te(k)sta, a drugi dio čine grijanje sjedišta za vozača i suvozača, alarm, Audi parking sistem plus, senzor za kišu, senzor za svjetla s automatskim uključivanjem i isključivanjem dugog svjetla (fenomenalno), tempomat, putno računalo, Audi Sound System, lakometalni 19-inčni naplaci s 10 krakova (235/55/R19), bluetooth, Xenon plus svjetla itd, itd. Tempomat nije kao kod drugih vozila, kod kojih se brzina povećava, ali ne baš učinkovito recimo na uzbrdici. Iako se i kod drugih vozila pritišće tipka za ubrzavanje, automobil jednostavno ne ubrzava, dok se kod Audija Q5 tipkom tempomata podesi brzina koja se želi, a onda automobil sam ubrzava (ili pak smanjuje brzinu) u sljedećim trenucima, bez dodatne potrebe za još stiskanja. Današnji automobili sve češće dolaze s električnom parkirnom kočnicom, na koju se vrlo lako naviknuti – ona pomaže pri kretanju na uzbrdici, jer popušta automatski, bez potrebe da ju se otkoči, te drži vozilo dok se ne pokrene, bez kretanja prema natrag.

U ponudi se nalazi još dodatne opreme, kao što su panoramski krov, pomoć pri promjeni voznog traka, informiranje o vozilu u mrtvom kutu, održavanje sigurnosnog razmaka s drugim vozilima, a vrhunac predstavlja S line paket, pa preporučujemo da posjetite Audijevu web stranicu i sve pročitate, jer ovdje jednostavno nemamo toliko prostora.

Prepun tehnologija

Što se tiče tehnologija koje pripomažu tijekom vožnje, u vozilu se nalazi ESP elektronski program stabilnosti vozila (uz ABS, EDS i ASR), kontrola tlaka u gumama. Automobil je prepun sigurnosnih sustava – zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci za vozača i suvozača, sustav zračnih jastuka za glavu sprijeda i straga, zatim zaštita pri naletu vozila straga, zaštita u vratima kod bočnog sudara. U slučaju naglog kočenja (ovo je dodatna oprema) adaptivno kočiono svjetlo automatski počinje žmigati te tako upozorava vozila iza. 

Osim spomenutog 2.0 TDI dizelskog motora sa 170 KS, Q5 se može dobiti s 2.0 TFSI quattro 4-cilindarskim benzinskim motorom snage 210 KS, 3.0 TDI quattro V66 dizelskim motorom snage 240 KS, dok vrhunac snage predstavlja 3.2 FSI quattro V6 benzinski motor sa 270 KS. Bilo bi stvarno šteta ne spomenuti okretni moment kod 3.0 TDI motora, koji iznosi okruglih 500 Nm, dohvatljivih već pri 1500 okr/min. Do stotke automobil ubrza za samo 6,5 sekundi, a težak je 1865 kg. Doslovce «snaga koja klade valja». S tim da Q5 ima i «um koji caruje»!

Audi serijom Q ima pravog igrača u SUV areni koja postaje sve bogatija. Iz svega napisanoga proizlazi kako se radi o dobrom i kvalitetnom vozilu, možemo reći i statusnom simbolu, ali za koji treba izdvojiti podosta novca. Naš je zaključak kako sav taj uloženi novac zaista i vrijedi. Shvatit ćete to kad sljedeći put na ulici ugledate Q5. Analizirajte svoj puls, širinu zjenica i izmjerite strast koju ćete pri tome osjetiti.

09062009050

Krunoslav Ćosić, © VidiAuto.com, 07.2009.

 

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs