Vidiauto Testovi Testirali smo... Audi Q3 2.0 TDI Comfort TEST

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 20.12.2012. 13:46

Kompaktni mini SUV za bogatu klijentelu

Audi Q3 2.0 TDI Comfort TEST

Najmanji crossover u ponudi Audija nudi pregršt luksuza u unutrašnjosti, dobar vanjski izgled i zanimljivu gamu motora. Na testu smo imali 2.0 turbodizel sa 140 KS, prednjim pogonom i paketom opreme Comfort. Testirao Krunoslav Ćosić

O najmanjem SUV-u (crossoveru) iz Audijeve ponude, modelu Q3, saznali smo još prije tri godine, u 2009. godini, kada je najavljena prva službena informacija. Mini SUV Audi Q3 se proizvodi u španjolskom Martorellu (u velikoj tvornici u blizini Barcelone u kojoj se inače proizvode modeli sestrinskog Seata).

Inače, druga dva modela iz Q serije se ne proizvode u Španjolskoj – veliki Audi Q7 se proizvodi u Bratislavi, dok se Audi Q5 proizvodi u Ingolstadtu. U odnosu na glavnog konkurenta, Audi se s modelom Q3 pojavljuje dvije godine iza BMW-a i njegovog modela Q1.

Vanjski izgled

Audi Q3 u bijeloj boji zaista izgleda odlično, dizajnu se nema što prigovoriti, a iz veće udaljenosti je malo teže procijeniti radi li se o modelu Q5 ili pak o novom Q3, ali pogled na svjetla ipak odaje razlike, naročito kada su upaljena prednja LED svjetla, inače vrlo bitna karakteristika u dizajnu svih Audijevih automobila. LED svjetla uz ksenone ga jednostavno „dižu“ i daju mu dodatni štih prepoznatljivosti na cesti. U odnosu na veći model, Audi Q5, testirani Audi Q3 je kraći za 24,4 cm te uži za 4,9 cm.

20120710_174454
Audi Q3 2.0 TDi (1)
20120710_174207
Audi Q3 2.0 TDi (4)

Prednji kraj izgleda moćno, kao da će vas pojesti za doručak. Zbog toga se pri kretanju po gradu vozač osjeća nadmoćnije jer je svjestan kako njegov automobil izgleda u retrovizoru vozila ispred. Nakošena prednja svjetla ulijevaju strahopoštovanje, kao da se ispod haube nalazi zvijer od motora, iako se kod testnog modela ipak ne radi o zvijeri nego o poslušnom motoru koji svoj posao obavlja kako treba.

Velika kromirana rešetka s okomitim prečkama odaje dozu luksuza, a velika prepoznatljiva četiri kruga su zaista ogromna. S obzirom da je riječ o većem automobilu, s razlogom, iako je Audi Q3 u klasi manjih SUV vozila – konkurira BMW-u X3, ali je u odnosu na njega u blagoj prednosti ako ništa barem zbog veće oznake koja na cesti odaje dojam kao da se radi o jačem modelu.

Bočna strana svojim dimenzijama odaje dojam kako je riječ ipak o nešto manjem SUV vozilu, što postaje još jasnije nakon ulaska u vozilo, i tu nam je dizajn nekako „najtanji“ (do izražaja najviše dolaze veliki retrovizori). Ipak, teško je ne primijetiti oznaku S line, koja do izražaja dolazi u nekoliko segmenata. O tome ćemo nešto kasnije. Šteta što se oznaka S line ne nalazi i na stražnjem dijelu vozila, pored oznake Q3.

Audi Q3 2.0 TDi (36)
Audi Q3 2.0 TDi (9)
Audi Q3 2.0 TDi (12)

Stražnji kraj je dosta širok, s difuzorom, a sužava se prema vrhu, ali prije suženja svoje mjesto pod suncem su pronašla stražnja svjetla s LED trakama koja opet govore kako se radi o Audiju – velika su, moderno dizajnirana i jedna od najljepših trenutno na tržištu, prema našem osobnom mišljenju.

Inače, poklopac motora i vrata prtljažnika su izraženi od aluminija, dok je putnički prostor napravljen od ultra snažnih čeličnih ploča koje štite putnike tijekom vožnje. S line paket znači i sportsko podvozje koje je za 20 mm niže u odnosu na serijsko, a prisutni su i elementi offroad izgleda kroz prednji i stražnji odbojnik, pragove i blatobrane u offroad dizajnu te zaštitu podnice sprijeda i straga u čeliku. Ali, samo offroad izgleda, jer nema pogon na 4 kotača.

Unutrašnjost

Materijalima, dizajnu i ergonomiji nema se što za prigovoriti, iako ima prostora za dodatne dorade. Sve je izrađeno od kvalitetnih materijala, kao što smo i očekivali, sve je čvrsto i odaje dojam kao da će trajati desetljećima, bez da će se nešto pomaknuti za djelić milimetra.

Audi Q3 2.0 TDi (14)
Audi Q3 2.0 TDi (25)
Audi Q3 2.0 TDi (24)
Audi Q3 2.0 TDi (17)

Sviđaju nam se kromirani prekidači klima uređaja putem kojih se podešava temperatura u unutrašnjosti vozila. Dekorativna ploča ispred suvozača također diže unutrašnjost, kao i veliki ekran koji se može i sakriti u unutrašnjost kokpita (šteta što nije električno pokretan). Detalja ima još – ventilacijski otvori, obloga vrata… Naročito je posebna crna boja tkanine kojom je obložen strop krova. To se ne viđa svaki dan!

Ipak, nedostaje nam malo više prostora u unutrašnjosti. Kao da je vanjski izgled odavao dojam da ćemo unutra biti puno komforniji. Treba priznati i reći kako je ovo ipak mini SUV te smanjiti očekivanja, jer ako želite nešto veće i prostranije, onda je tu Audi Q5. Ili pak novi SQ5, prvi dizelski S model u Audijevoj ponudi, koji je predstavljen.

Komoditet je osiguran na prednjim sjedalima, dok će se straga putnici trebati malo skupiti, naročito pri istezanju nogu prema naprijed. Ovaj automobil ćete više koristiti za vožnju po gradu nego što ćete s njime htjeti voziti obitelj na duža putovanja. Naime, Audi Q3 je nastao na platformi kao i Volkswagen Tiguan. Cijenimo postojanje klima otvora i za putnike otraga.

Audi Q3 2.0 TDi (2)
Audi Q3 2.0 TDi (3)

Instrument ploča je dobro dizajnirana, cijenimo veliki okretomjer s velikim brojkama. Između okretomjera i brzinomjera je smješten solidno velik ekran u boji koji prikazuje sve bitne informacije tijekom vožnje, ne samo s putnog računala nego i od multimedije.

Upravljač koji se podešava po visini i dubini je izrađen od kvalitetne kože, a sav prostor na oba kraka upravljača je iskorišten za smještaj tipki kojima se upravlja multimedijom i putnim računalom. Iza kola upravljača nalazi se dodatna ručica na kojoj su smještene komande za korištenje tempomata.

Treći krak upravljača rezerviran je za oznaku S line koja Comfort verziji opreme donosi dodatne detalje kao što su dekorativni umeci od aluminija, metalna zaštita na rubu utovarnog prostora prtljažnika, presvlake sjedala su u kombinaciji tkanine Sprint i kože koja se nalazi na rubnim dijelovima sjedala. S line oznaka je utisnuta u naslone.

Audi Q3 2.0 TDi (15)
Audi Q3 2.0 TDi (20)

Sjedala su ugodna i ergonomski postavljena, a prednja se sjedala mogu podešavati i po visini i po dubini. Cijenimo postojanje središnjeg naslona za ruku. Ispred njega se nalaze utori za smještaj napitaka, ali se rupe ne mogu sakriti. Ipak, postojanje pepeljare izrađene od kroma popravlja dojam i ovo je, možemo sa sigurnošću reći, jedna od najluksuznijih pepeljara koju bi vlasnici vjerojatno mogli nositi sa sobom i izvan vozila.

Audi Q3 2.0 TDi (18)
Audi Q3 2.0 TDi (10)
Audi Q3 2.0 TDi (21)

Prtljažni prostor ima volumen od 460 litara (maksimalno do 1.365 litara sa spuštenim naslonima stražnjih sjedala). Sada postaje jasnije o kojoj se klasi automobila radi – o mini SUV-u. Ipak, većem od drugih koji također spadaju u ovu kategoriju – recimo kod modela BMW Q1 radi o 420 litara.

Velika peta vrata se zajedno sa stražnjim svjetlima otvaraju vrlo visoko te je u garaži potrebno imati nešto viši strop. Utovarni je prostor vrlo širok tako da je unos prtljage vrlo praktičan. Ipak, nemojte pretjerivati s prtljagom.

Audi Q3 2.0 TDi (8)
Audi Q3 2.0 TDi (7)

Audi Q3 u vožnji

Masa ovog kompaktnog SUV vozila je 1445 kilograma, čime Q3 ulazi u kategoriju masivnijih vozila. Ispod haube se nalazi 2.0-litreni turbodizelski 4-cilindarski redni TDI motor sa 16 ventila maksimalne snage 140 KS, dostupne pri 4200 okretaja, s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem sa šest brzina.

Audi Q3 2.0 TDi (37)
Audi Q3 2.0 TDi (11)

Maksimalni okretni moment od 320 Nm dostupan je u području od 1750 do 2500 okretaja. Od 0 do 100 km/h Audi Q3 2.0 TDI ubrzava za 9,9 sekundi, a najveća brzina je 202 km/h. S obzirom na karoseriju i snagu motora, najveća brzina je sasvim solidna.

Osim njega, Audi nudi još i izvedbu s pogonom na sva četiri kotača, s istim 2.0-litrenim TDI motorom i također ručnim mjenjačem, te nešto jači 2.0 TDI quattro s automatskim mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa (S tronic) koji ima snagu od 177 KS. Svi motori imaju po četiri cilindra.

Benzinsku gamu čine tri različite verzije, svaka s quattro pogonom na sva četiri kotača i s četiri cilindra. 2.0 TFSI quattro s ručnim 6-brzinskim mjenjačem ima 170 KS, a postoji i verzija s automatskim S tronic mjenjačem iste snage od 170 KS. Najjači model u ponudi je 2.0 TFSI quattro s automatskim S tronic mjenjačem snage 211 KS.

Motori imaju sustav direktnog ubrizgavanja s turbo punjačem, sustavom za obnavljanje energije te sa sustavom Start-stop. Sustav se po želji može i isključiti, ali njegovo korištenje u praksi je jako praktično i nema nikakvog razloga da ga se ne koristi. Smanjuje se potrošnja dok se stoji na semaforu ili u koloni, uživat ćete u tišini dok motor ne radi (iako je izolacija na automobilu dosta dobro riješena), a i smanjuje se emisija CO2 u atmosferu (za test vozilo iznosi 138 g/km).

Audi Q3 2.0 TDi (26)

U test vozilu se dakle nalazi najslabiji motor snage 140 KS koji se dobro nosi s masom od 1445 kilograma. Ubrzanja su snažna, osjeti se snaga iako će oni željni sportskije vožnje poželjeti još barem 10 ili 20 KS više. Zato je tu snažniji motor od 177 KS, ukoliko vas ne zadovoljava 140 KS.

Naravno, jači motor će značiti i veću potrošnju, a na testu nam se Audi Q3 pokazao solidno štedljivim – prosjek testa je između 7 i 8 litara u vožnji po gradu. Na otvorenoj cesti potrošnja pada i ispod 7 litara. Kad smo napunili rezervoar do vrha, putno računalo je pokazalo doseg od čak 980 km.

Audi Q3 2.0 TDi (35)
Audi Q3 2.0 TDi (38)

Visina vozila inače je 1608 mm tako da je težište dosta visoko, ali u vožnji nismo imali nikakvih problema s održavanjem stabilnosti jer testirani Audi Q3 ima S line sportsko podvozje koje je spušteno za dodatnih 20 mm. Nema velikog naginjanja tako da  je ovjes dobro podešen. Naprijed su McPherson opružne noge, poprečna ramena i stabilizator, a straga je multilink ovjes koji s četiri poluge odvojeno upravlja uzdužnim i bočnim silama.

ESP uz ABS, EDS i ASR pripomoći će u kritičnim situacijama ukoliko do njih dođe, ali s obzirom da se radi o samo 140 KS, malo vještiji vozači mogu se voziti i s isključenom zaštitom.

Velike 18-colne felge dobro se slažu uz ovjes tako da je prelazak preko rupa i ležećih policajaca dosta udoban, koliko možete imati s vozilom dužine 4385 mm i s 2603 mm međuosovinskog razmaka.

Reakcija papučice gasa je dobra, servotronic upravljač je direktan i nema praznog hoda te se tvrdoća regulira ovisno o brzini vožnje, a 6-brzinski mjenjač je tipično čvrst i precizan. Disk kočnice naprijed i natrag odlično obavljaju svoj posao.

Potrebno je držati se okretaja u području od 2000 do 3500 okretaja kako biste se vozili sportskije, a za normalnu vožnju okretaje je potrebno držati u području ispod 2000 pa do 2500 o/min. Na središnjem ekranu vozaču se u vožnji sugerira mijenjanje u optimalnu brzinu mjenjača, a crveno polje počinje na 4600 okretaja u minuti.

U sigurnosnom dijelu testirani Audi Q3 2.0 TDI ima zaštitu pri naletu vozila straga, zaštitu u vratima kod bočnog udara, zračne jastuke za vozača i suvozača, zračne jastuke za glavu sprijeda i straga, bočne zračne jastuke za vozača i suvozača, Isofix pripremu za dječje sjedalo na prednjem sjedalu, a pri kretanju na uzbrdici dobro će doći elektromehanička parking kočnica.

Multimedija

Prikaz informacija s multimedije ide na veliki, središnji ekran dijagonale 7 inča, koji se ručno može preklopiti i tako sakriti od pogleda izvana. Ekran je smješten u debelo kućište koje izgleda vrlo moćno, a informacije s ekrana prikazuju se i na manjem ekranu smještenom na instrument ploči.

Audi Q3 2.0 TDi (16)
Audi Q3 2.0 TDi (33)
Audi Q3 2.0 TDi (32)

Sam audio sustav Audi multimedia je minijaturan i ne dolazi toliko do izražaja. Pohvaljujemo dobru navigaciju i velik broj tipki kojima se upravlja prikazom na ekranu, bez potrebe da se previše ulazi u neki glavni izbornik i onda po njemu pretražuju opcije. Audio sustav podržava čitanje CD i MP3 glazbenih formata.

 

Audi Q3 2.0 TDi (23)
Audi Q3 2.0 TDi (22)

Izbornik infotainment sustava je 3D tako da se ikone vrte u krug, a sve je podijeljeno u šest podizbornika – Info, Media, Radio, Telephone, Tone i Car (nema hrvatskog izbornika, što inače ne nudi niti jedan proizvođač). Podržana je i navigacija kroz MMI navigation plus, a karte se učitavaju putem SD kartice, za koju postoji utor (u testnom vozilu nismo imali navigaciju). Izbornik sa svim podizbornicima i pojedinim funkcijama je vrlo moderan i intuitivan.

Prikaz bilo kakve vrste informacija na ekranu je odličan i vidljiv pod velikim kutom, a ako želite slušati radijski program, tada će se osim naziva radio postaje prikazati i orijentiranost radijske postaje (Science, Pop, Varied…). Zvuk koji dopire iz pasivnih zvučnika sprijeda i straga je odličan, vrlo kvalitetan i ugodan za slušanje. Nema izobličenja, čak i kada se pretjera s glasnoćom. Kao dodatna oprema nude se Bose sustav ozvučenja s čak 14 zvučnika i pojačalom niskih tonova te Bang & Olufsen Soundsystem.

Audi Q3 2.0 TDi (27)
Audi Q3 2.0 TDi (28)

Spajanje mobitela je omogućeno putem Bluetootha, a na ekranu se prikazuje i status signala, prikazan kroz broj crtica signala na mobitelu. Biranje brojeva je moguće okretanje središnje tipke na audio sustavu, ali se radi o vrlo sporom načinu unosa koji nikako ne biste smjeli prakticirati prilikom upravljanja vozilom. Omogućeno je i spremanje telefonskih kontakata u sustav.

Moguće je imati uvid u pozivane brojeve, odgovorene i neodgovorene pozive, nazvati svoj pretinac glasovne pošte.

Audi Q3 2.0 TDi (29)
Audi Q3 2.0 TDi (30)
Audi Q3 2.0 TDi (31)

Cijena za Audi Q3 2.0 TDI Comfort

Moramo priznati kako je cijena za Audi Q3 2.0 TDI Comfort zaista paprena – 338.180 kuna odnosno 44.497 eura. Cijena pokriva jako puno dodatne opreme koja u test vozilu košta čak 93.343 kuna. Jasno, cijena je to i zbog S line paketa opreme i mnogih drugih opcija koje su uključene u dodatnu opremu. Popis ostale dodatne opreme je zaista impozantan i uključuje zaista jako velik broj opcija. Ipak, nedostaje nam pogon na sve kotače i to je jedina zamjerka koju možemo imati.

Cijena osnovnog modela Audi Q3 2.0 TDI do registracije košta 244.837 kuna, čime Audi Q3 cilja na klijentelu koja doslovce spava na novcu. I njegov glavni konkurent je u tom cjenovnom rangu – BMW X1 sDrive18d s 2.0 dizelskim motorom snage 143 KS košta 251.130 kuna. Konkurenciju Audiju Q3 čine još i Volkswagen Tiguan te Toyota RAV4.

Audi Q3 2.0 TDi (34)

 

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.