Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Uspoređujemo heroje automobilske svakodnevnice: Citroën C3 Picasso vs Ford B-Max vs Nissan Note

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 02.11.2015. 11:22

VIDIAUTO Izbor tjedna – Palac gore za kupnju!

Uspoređujemo heroje automobilske svakodnevnice: Citroën C3 Picasso vs Ford B-Max vs Nissan Note

Uspoređujemo heroje automobilske svakodnevnice: Citroën C3 Picasso vs Ford B-Max vs Nissan Note

Mašta može svašta – vrijedi to i u svijetu automobila! Ilustracija su povišeni prostorni koncepti u gradskoj klasi među kojima smo odabrali pobjedničku konfiguraciju.

Nekada je na ovim prostorima postojao samo jedan gradski automobil – zvali smo ga Fićo. Naravno, bila je to Zastava 750 ili nacionalna klasa, a za ljubitelje originala Fiat 600D. Upravo ovih dana Fićo slavi svoj 60. rođendan (talijanski je original stariji tek nekoliko mjeseci), što je dobra prilika da provjerimo kako 2015. godine diše suvremena, ali i maštovita gradska klasa.

Zastava 750

Zastava 750

Međutim, Fićo je svojevremeno predstavljao i više od gradskog automobila – jednostavno, za većinu je bio samo "automobil", bez daljnjih atributa. Služio je u svim situacijama i odrađivao sve vrste prijevoza, od svakodnevnih vožnji na posao do obiteljskog odlaska na godišnji odmor. Bio je malen automobil velikih sposobnosti, no treba biti pošten i dodati kako su ljudi tada život shvaćali drugačije.

U čast Fićinog šezdesetog rođendana okupili smo tri zanimljiva modela iz današnje ponude maštovitih gradskih automobila koji također pretendiraju na poziciju heroja automobilske svakodnevnice.

Prilikom odabira vodili smo se inovativnošću rješavanja prostornog koncepta na duljini od oko četiri metra. Očekivano, to nas je odvelo u milje mini-monovolumena, kategorije koja trenutno može pružiti najviše korisnog prostora na ograničenoj duljini. Vidjet ćemo je li neobičan Ford B-Max u prednosti spram klasične mini-monovolumenske forme jednog Nissan Notea, odnosno post-modernističkog kubizma jednog C3 Picassa.

Ford B-Max

Ford B-Max je pune tri godine u proizvodnji, no tek sada se počeo primjetnije pojavljivati na našim prometnicama. U čemu je greška? Je li skup ili je možda neshvaćen? Bojimo se da je odgovor na oba pitanja potvrdan, ako ih postavljamo u Hrvatskoj.

Ford B-Max 02

Pri tome je B-Max iznimno inovativno osmišljen mini-jednovolumen duljine 4077 mm. Nezaobilazan element prepoznatljivosti su čudno koncipirana vrata – kombinacija kliznih stražnjih i klasičnih prednjih vrata, a k tome karoseriji nedostaje uobičajeni B-stup koji je u ovom slučaju integriran u samo krilo kliznih vrata. Čvrstoća karoserije je zadovoljavajuća, a ulazak putnika iznimno lagan. Ukupna širina bočnog pristupa iznosi nezamislivih metar i pol!

Mada je ulazak olakšan, sama kabina zbog toga nije i prostranija. Da kojim slučajem jest, B-Max-ovom bi konceptu savršeno odgovarala potpuno okretna prednja sjedala uz nezaobilaznu bočnu tendu, poput onih u kamperima, no skromna osnovna površina naprosto to ne dozvoljava. Prema tome, ništa od iznenadnog piknika na centralnom parkiralištu metropole!

Ford B-Max 11

Fordov prtljažnik je tek na razini gradskih automobila – nudi 318 litara standardne zapremine i mogućnost proširenja do maksimalnih (i akademskih) 1386 litara. No, Fordov adut je smješten na suprotnom kraju automobila – ispod prednjeg poklopca: jednolitreni Ecoboost turbo-benzinski motor toliko je dobar da u ovoj usporedbi jedino B-Max ima privilegiju biti preporučen s benzinskim (a ne diesel) motorom! S ulaznom cijenom od 113.900 kuna za osnovni paket opreme Ambiente vidjet ćemo hoće li osvojiti i našu ukupnu preporuku.

Nissan Note

Nissan Note je mini-monovolumen nešto smirenijeg ukupnog tonaliteta. Prizemnost ovdje ne znači zaostalost ili staromodnost već racionalnost i balansiranost – Japanac je niže građen pa se doima stabilnijim, sportskijim, bržim i vozljivijim od Forda, unatoč solidnom podvozju Nijemca.

Nissan Note 05

Slijedi pitanje o ponudi prostora. Mada je Note (4100 mm) neznatno dulji od B-Maxa, centimetri u putničkoj kabini posve su drugačije raspoređeni. Kroz sasvim uobičajeno riješena četvora vrata putnici iznimno lako dolaze do svojih sjedala jer se stražnja vratna krila otvaraju pod natprosječno velikim kutom, blizu 90 stupnjeva. Tu je izuzetna ponuda prostora za koljena, zahvaljujući dužem međuosovinskom razmaku nego kod modela Renault Clio, na čijim je temeljima Note nastao. Prtljažnik u standardnoj postavci može primiti skromnih 325 litara, ali se ta brojka lako može povećati za stotinjak i više litara jednostavnim povlačenjem klizne stražnje klupe, koja nažalost nije serijska oprema kod svih izvedbi.

Nissan Note 04

Najjeftiniji način dolaska do gore opisane, praktične mogućnosti varijacije prostora između volumena prtljažnika i prostora za noge stražnjih putnika vodi putem nadoplate za Family+ paket na drugi po redu paket opreme Acenta. U verziji s preporučljivim dizelskim motorom (1.5 dCi s 90 KS) to u slučaju Notea znači sljedeće: 115.300 kn + 2100 kn = 117.400 kuna.

Serijska oprema vozila tada uključuje i automatsku klimu, tempomat, alu-naplatke, senzore za mrak i kišu, naslon za ruku sprijeda i straga itd. Prethodno razmatrani B-Max slično što nudi tek za oko 130.000 kuna. A Nissan je k tome i dizelaš!

Citroën C3 Picasso

Upravo takvim pogonskim strojem opremljen je i Citroën C3 Picasso. Najstariji je član ovoga trija, no njegova originalnost iz premijerne 2008. godine još uvijek oduševljava.

Citroën C3 Picasso 07

Kutijasta karoserija zaobljenih uglova predstavlja ideal iskorištavanja prostora. Citroën svoj "izum" naziva Spacebox, čime je stvorio priču o automobilu duljine jedva veće od bilo kojeg gradskog mališana (4101 mm), slične širine, te nešto veće visine. Picassove dimenzije nisu smetnja u napučenim gradskim sredinama, a u unutrašnjosti ostavljaju golemu količinu mjesta.

Citroën C3 Picasso 04

Iako zbog udaljenosti vjetrobranskog stakla, nešto uspravnijeg sjedenja i mnogo prostora iznad glave putnika osjećaj asocira na vožnju u autobusu, upravo je tom metodom dobivena količina prostora nenadmašiva za bilo koji drugi sličan auto u klasi. Ono što definitivno nije kao u autobusu je obilje mjesta za noge. Čak i kada su vozač i suvozač visoki, straga se mogu smjestiti odrasle osobe. I ovdje je stražnja klupa pomična pa zapremina prtljažnika varira od pristojnih 385 do karavanskih 500 litara.

Iako C3 Picasso vozački nije nadahnjujuće vozilo, arhitektura unutrašnjosti ne čini nas previše kritičnima. Naime, s vozačke pozicije je većina kontrola na dohvat ruke, barem koliko to u autu monovolumenskog tipa može biti. Kompletna instrumentna ploča na odličnoj je poziciji te prilično pregledna, a zasloni su nenametljivo te uredno dizajnirani.

Nova iteracija poznatog 1.6 HDi stroja razvija 99 KS. Svakodnevne obveze odrađuje bez pogovora, a zahvaljujući bogatom okretnom momentu ostaje čvrst i na autocesti. Elastičnost motora osigurava ne prečesto posezanje za ručicom mjenjača, što je dobro ali bi ista mogla biti preciznija i kraćih hodova. To je i jedina Picassova mana, no većini prosječnih vozača neće biti osobito važna.

Citroën C3 Picasso 05

Odlučujući Picassov adut je cijena: uz paket opreme Seduction i BlueHDi 100 motor C3 Picasso košta 107.900 kuna – to je najmanje u ovoj usporedbi te C3 Picassu donosi nadmoćnu pobjedu u našoj usporedbi! A hoće li Picasso svestranošću, ekonomičnošću i polivalentnošću nekoga podsjetiti na legendarnog Fićeka, koji je svojedobno također sve to nudio (dakako, uz osjetno niža očekivanja), prije svega ovisi o godini rođenja i sklonosti ka nostalgiji dotične osobe.

Citroën C3 Picasso, Ford B-Max, Nissan Note

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. lipanj 1956.

Proizveden posljednji Packard

Na današnji dan 1956. godine proizveden je posljednji automobil marke Packard i označio kraj proizvodnje u Packardovoj tvornici u Aveniji Connor u Detroitu, Michigan.

vs