Vidiauto Novosti Najave Renault 5: pogled iza kulisa

Autor: MJ Objavljeno: 18.07.2023. 16:35

Razvoj prototipova za novi električni Renault 5

Renault 5: pogled iza kulisa

Skriven unutar inženjerskog kompleksa Renaultova tehnološkog centra, Globalni centar za inženjering proizvoda razvija prve primjerke budućih Renaultovih modela.

Zoni u kojoj je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, može pristupiti samo ovlašteno Renaultovo osoblje.

Globalni centar za inženjering proizvoda, otvoren prije 25 godina, jedinstveni je resurs za marku Renault i još nekolicinu proizvođača kojima na raspolaganje stavlja poseban pogon za razvoj prototipova.

Renault_5_prototipovi_02

Metode i procesi koji se ondje primjenjuju podsjećaju na standardne linije za proizvodnju automobila: oponašajući proces proizvodnje automobila, centar nastoji proizvesti prototipove koji precizno odražavaju buduće proizvodne modele.

Prije nego što električna Petice krene u masovnu proizvodnju u tvornici u Douaiju na sjeveru Francuske, potrebno je razviti njezine prototipove: ta je dužnost povjerena Centru za proizvodnju prototipova u kojem se razvijaju pretproizvodne inačice svih budućih serijskih modela marke.

Najprije se razvijaju testni prototipovi koji imaju tehnička obilježja budućeg serijskog modela.

Renault_5_prototipovi_03

Testni prototipovi budućeg električnog Renaulta 5 proizvode se od listopada 2021., imaju siluetu po uzoru na Clio te su testirani u Laponiji u okviru procesa za razvoj i ispitivanje nove platforme CMF-B EV za 100 % električna vozila.

Trenutačno se proizvode i "ogledni prototipovi" koji izgledom odgovaraju budućem serijskom modelu. Prije nego što se na njima izvrše završne prilagodbe, ta se vozila kamufliraju i potom ispituju na europskim cestama.

Faza razvoja prototipova predstavlja most između oblikovanja proizvoda i njegove masovne proizvodnje te omogućuje da se radne hipoteze i brojčani podaci pretvore u opipljiva rješenja koja se zatim mogu ispitati i potvrditi.

Renault_5_prototipovi_04

Sva programska oprema, priključci i elektronika također su podvrgnuti ispitivanju. Budući da timovi zaduženi za razvoj električnog Renaulta 5 rade u samoj blizini Tehnološkog centra, za sva se pitanja mogu brzo i izravno obratiti njegovu osoblju.

Ukupno će se proizvesti više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5 koji se  ispituju u ekstremnim uvjetima (iznimno niske ili visoke temperature, gorski tereni itd.) i na dugim stazama, čime se stječe dragocjen uvid u eventualne značajke koje treba poboljšati prije nego što započne serijska proizvodnja.

Renault_5_prototipovi_05
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.