Vidiauto Novosti Najave Novi Renault 5 na testiranju

Autor: MJ Objavljeno: 26.04.2023. 16:04

Novi Renault 5 na završnim testiranjima

Novi Renault 5 na testiranju

Renault je započeo su ispitivanjima izdržljivosti i precizne prilagodbe prvih prototipova budućeg električnog Renaulta 5, koji će ugledati svjetlo dana sljedeće godine

Za razliku od modela Zoe koji koristi modificiranu Clio platformu, novi Renault 5 vozi na CMF-B EV platformi namjenski razvijenoj za električna vozila B segmenta, a nova platforma omogućuje i 30% manje troškove proizvodnje u odnosu na Zoe.

Prototipovi koji se ispituju imaju istu platformu, pogonski sklop i bateriju kao što će imati budući serijski automobil, ali su skriveni ispod karoserije Clija.

Train_Arriere

Tijekom zime u Arvidsjauru, u švedskom dijelu Laponije, prototipovi su bili podvrgnuti ispitivanju na podlogama s lošim prianjanjem (led, snijeg), a u Renaultovom tehničkom centru u Lardyju (na periferiji Pariza) i Aubevoyeu (u Normandiji) ispitani su na podlogama sa srednjim i dobrim prianjanjem.

Tehnički centar u Aubevoyeu raspolaže najsuvremenijim sredstvima za reprodukciju cijelog raspona opterećenja kojima su vozila izložena prilikom stvarne upotrebe te obuhvaća 35 ispitnih staza ukupne dužine 60 km, 42 ispitna laboratorija, dva zračna tunela i 18 komora za ispitivanje korozije.

Automobili se ispituju i na krajnjem sjeveru Švedske gdje su izloženi su ekstremnim opterećenjima, a pri temperaturama i do -30 °C ispituju se mehaničke i električne komponente koje moraju izdržati i  ekstremne temperature i uvjete.

Provjerava se i učinkovitost ostalih sustava poput grijanja, odleđivanja i odmagljivanja, te besprijekoran rad kočnica, amortizera i elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) na snijegu.

Batterie

Nova platforma CMF-B EV bit će premijerno predstavljena u budućem električnom Renaultu 5, a čak 70% njezinih komponenti preuzeto je iz platforme CMF-B koju koriste Clio i Captur.

Ipak, CMF-B EV je prilagođena električnom pogonu, ali zadržava motor i pogon na prednjoj osovini, što je na određeni način izuzetak među novim električnim modelima.

Za bolje dinamičke karakteristike pobrinut će se podvozje s multi-link stražnjim ovjesom, kakvo se obično ugrađuje u automobile višeg segmenta, te nisko težište automobila (zahvaljujući ugradnji baterije u podnicu).

Pogonski sklop novog električnog Renaulta 5 temeljit će se na dokazanoj tehnologiji električno pobuđenog sinkronog motora koji se već upotrebljava u električnim modelima ZOE i Mégane E-Tech.

Moteur

Osim što osigurava bolju učinkovitost u usporedbi s električnim motorom s permanentnim magnetima, ova tehnologija ne upotrebljava rijetke zemne metale, čime se smanjuju troškovi masovne proizvodnje i utjecaj na okoliš.

Električni je motor manji te 20 kg lakši od motora kojeg koristi Zoe, a nova baterija koristi četiri velika modula (umjesto 12) pa je manja i lakša.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.