Vidiauto Novosti Najave Lancia Pu+Ra HPE: vizija električne budućnosti

Autor: M.J. Objavljeno: 17.04.2023. 09:53

Lancia Pu+Ra HPE: vizija električne budućnosti

Lancia Pu+Ra HPE: vizija električne budućnosti

Lancia Pu+Ra HPE je kompaktni koncept koji predstavlja viziju, odnosno novi početak, talijanske marke za sljedeće desetljeće

Iako koncept Pu+Ra HPE nije direktna najava nekog od budućih serijskih modela, daje naznake kojem smjeru će ići dizajn smjera i tehnologije pogona budućih Lancia modela.

Prvi dio naziva Pu+Ra HPE koncepta odnosi se na novi “čisti i radikalni” dizajnerski jezik marke, dok HPE označava “High Performance Electric”, te ponovno uvodi oznaku koju je nekad koristila Lancia Beta.

Lancia_Pu_Ra_HPE_01

Izgled Pu+Ra HPE koncepta nadahnut je mnogim klasičnim Lancia modelima, prije svega Stratosom, čije se naslijeđe očitava u silueti te okruglim stražnjim svjetlima.

U Lanciji također ističu kako dizajn automobila, s jakim fokusom na aerodinamičku učinkovitost za poboljšanje dosega, vuče korijene i iz modela Aurelia i Flaminia.

Lancia_Pu_Ra_HPE_05

Automobil također reinterpretira mnoge tradicionalne Lancia dizajnerske detalje, s tzv. "Calice" maskom marke s tri LED svjetlosne trake, što je stilski element koji će se nalaziti na budućim Lancia modelima.

Iako je s 4,45 m dužine, 1,95 m širine i 1,35 m visine, Pu+Ra HPE relativno kompaktna, u Lanciji ističu kako je ponuda prostora straga iznenađujuće velika, obzirom na dimenzije.

Lancia_Pu_Ra_HPE_07

Jedna od važnih sastavnica je i održivost, a osim električnog pogona 70 posto materijala koji su u unutrašnjosti su od održivih izvora te napravljenim postupcima niske emisije.

Izvedba unutrašnjosti bazirana je na sustavu S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation), a ovo "minimalno, pametno virtualno sučelje" kombinira funkcije zvuka, kontrole klime i osvjetljenja kao dio ogromnog, pomičnog zaslona koji se može nagnuti prema dolje kako bi korisnici mogli komunicirati s njim.

Lancia_Pu_Ra_HPE_03

Postoje tri načina rada, pri čemu je jedan osmišljen za kraćenje vremena dok je automobil na punjaču, nova Lancia Ypsilon, koji stiže sljedeće godine, bit će prvi model s ovom tehnologijom.

Nova Lancia Ypsilon nudit će se s hibridnim i električnim pogonom, a 2026. stiže nova Gama kao perjanica tvrtke te 2028. nova Delta, koji će imati isključivo električni pogon.

Lancia_Pu_Ra_HPE_04

Naravno i Pu+Ra HPE ima električni pogon, a iako Lancia ne navodi detalje ističu kako su neka od rješenja (npr. motor, baterija, ovjes, kočnice, itd.) preuzeti iz novog Ypsilona.

Doseg je preko 700 km, vrijeme punjenja nešto više od 10 minuta, a cilj je spustiti potrošnju energije ispod 10 kWh/100 km što onda ukazuje na bateriju od cca 70 kWh.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.