Vidiauto Novosti Najave Cadillac ATS-V – s titanijskim turbinama

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 22.11.2014. 15:19

Super Caddy 

Cadillac ATS-V – s titanijskim turbinama

Cadillac ATS-V – s titanijskim turbinama

Na sajmu u Los Angelesu Cadillac je predstavio novi sportski automobil koji nudi senzacionalne performanse, filigransku tehniku te uvjerljiv macho izgled kako i dolikuje američkom muscle automobilu.

Modeli iz V serije najbolje su što ovaj američki proizvođač nudi, a posve novi ATS-V postavlja neka nova tehnološka mjerila. Automobil je testiran na Nurburgringu te je fino podešen prema europskom ukusu. No, razmeće se snagom kao pravi amerikanac. Ispod poklopca motora nalazi se 3.6 V6 Twin Turbo koji razvija preko 450 konjskih snaga i preko 600 Nm okretnog momenta. Točne brojke još se skrivaju. Cadillac obećava senzacionalne performanse! Ubrzanje od 0 do 100 km/h u svega 3.9 sekundi te maksimalnu brzinu od čak 297 kilmetara na sat.
Revoluciju predstavljaju lopatice rotora Borg Warner turbina izrađenih iz titanijuma. Prema tvrdnjama proizvođača inertnost ovakvih lopatica je za čak 51% niža od plastičnih lopatica. Samim time turbine se brže zakreću i turbo-rupu smanjuju na najmanju moguću mjeru. Također iz titanijuma su i dovodne cijevi ispušnih plinova u turbine.

cadillac-ats-v-rear-three-quarers

No tu moderna tehnologija ne prestaje. Prednji i stražnji difuzori te usisnik zraka na poklopcu motora izrađeni su iz karbona čime se smanjila masa automobila, ali i pozitivno utjecalo na aerodinamiku. Prema tvrdnjama i pri maksimalnih 300 km/h automobil je priljepljen za cestu. Michelin je posebno za ovaj automobil izradio Pilot Super Sport gume s pojačanim gripom i bočnicom za zavojite ceste.
Automobil se nudi sa 6-stupanjskim manualnim i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Oba imaju elektronsku sikronizaciju sa okretajima kako nepravovremene izmjene brzina ne bi oštetile prijenosni sustav. U Cadillacu tvrde da njihov sekvencijalni mjenjač „šalta“ brže nego na Porscheu 911. Brembo kočnice i adaptivni ovjes sa četiri načina rada se naravno podrazumijevaju na ovakvom superautomobilu.

2016-cadillac-ats-v-6

Automobil se proizvodi u Sedan inačici sa četvero vrata te u dvovratnoj Coupe inačici. Coupe varijanta ima dodatni Super Sport mod rada ovjesa, amortizera i odaziva na gas. Dakle radi se o sportašu od formata koji bi konkurenciji mogao pomrsiti račune.

Ključne riječi:
ATS Coupe Cadillac Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs