Vidiauto Novosti Autobiz Rekordna prodaja Toyote

Autor: MJ Objavljeno: 30.10.2023. 22:58

Toyota u šest mjeseci prodala 5,6 milijuna vozila

Rekordna prodaja Toyote

Toyotina globalna prodaja je prvih šest mjeseci fiskalne godine (od travnja do rujna) porasla za 8,3 posto, na rekordnih 5,6 milijuna vozila, čime je najveći svjetski proizvođač automobila na putu još jedne godine snažnog rasta.

Globalna proizvodnja prvih šest mjeseci fiskalne godine povećana je za 10 posto na rekordnih 5,7 milijuna jedinica, uključujući podružnice Daihatsu i Hino.

Prodaja marki Toyota i Lexus porasla je 22 posto u Africi, najviše među svim regijama, a slijede Bliski istok sa 17 posto, Sjeverna Amerika 9,4 posto te Europa 7 posto.

No, prodaja nekim dijelovima Azije, osim u Japanu, bila je ispod očekivanja, najvećim dijelom zbog usporavanja gospodarstva u zemljama poput Tajlanda i Indonezije.

Kina također bilježi skromni rast od tek 1 posto, najviše zbog okretanja kupaca električnim vozilima, što je opet potaknuto izdašnim poticajima za kupnju.

No zato je na domaćem tržištu, u Japanu, prodaja povećana čak za 34 posto jer su se konačno smanjili problemi s opskrbom poluvodiča.

Također, od ukupno 5,6 milijuna vozila, njih 1,83 milijuna bila su elektrificirana (hibridi i plug-in hibridi) te električna vozila.

Zanimljivo je i kako je od ukupno 5,7 milijuna vozila tek 2,1 milijun proizveden u Japanu te čak 3,6 milijuna izvan Japana.

Ako se pozitivni trendovi nastave, ukupna godišnja proizvodnja mogla bi dosegnuti 11,5 milijuna vozila.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.