Vidiauto Novosti Autobiz Milijun električnih vozila na MEB platformi

Autor: MJ Objavljeno: 20.06.2023. 09:15

Volkswagen grupa: milijun električnih vozila na MEB platformi

Milijun električnih vozila na MEB platformi

Volkswagen grupa je objavila kako je proizvela milijun električnih vozila na svojoj MEB  platformi (Modulare E-Antriebs-Baukasten) za električne automobile.

Iako je Volkswagen grupa (odnosno njezine marke) nudila električne modele davno prije MEB platforme, u pravilu se radilo o prilagodbama postojećih modela.

Njemački proizvođač je 2018. s modelom Volkswagen ID.3 službeno predstavio modularnu platformu električnog pogona (MEB), što je označilo ključni trenutak u njegovoj strategiji električnih vozila.

Danas svi Volkswagen električni modeli (ID.3, ID.4, ID.5, ID.7 i ID. Buzz) koriste MEB platformu, baš kao i Škoda (Enyaq) te Cupra (Born). Audi je koristi za Q4 e-tron i Q4 e-tron Sportback modele (Audi e-tron GT i Q8 e-tron koriste druge platforme).

DB2019NR00502_large

MEB je fleksibilna arhitektura s prilagodljivom veličinom baterija u podnici te elektromotorom integriranim u stražnju osovinu koja je pogonska.  Također, MEB-platforma podržava i mogućnost pogona na sve kotače pri čemu se u tom slučaju dodatni elektromotor ugrađuje na prednju osovinu.

Također, MEB platformu ne koristi samo Volkswagen i Ford koji će je, u sklopu suradnju dviju tvrtki, koristiti za svoja dva električna model

Volkswagen već radi na sljedećoj generaciji platforme koja ima oznaku MEB+, a trebala bi koristiti naprednu tehnologiju baterija koja će osigurati veće dosege (preko 700 km) i veće snage punjenje.

Cilj Volkswagen grupe je da 2030. 80% ponude osobnih automobila u Europi budu električni modeli.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 27. rujan 1925.

9-27-1925  Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

U šumi Eifel započela je gradnja jednog od najpoznatijih svjetskih trkališta, Nurburgring. Staza je imala oko 21 kilometra i 72 zavoja. Tijekom godina staza odnijela brojne živote, a danas se u izvornom obliku koristi samo za rijetke prigode.

vs

.::.