Vidiauto Novosti Autobiz Kraj za monovolumene?

Autor: MJ Objavljeno: 31.05.2023. 08:43

Kraj ili novi početak za monovolumene?

Kraj za monovolumene?

Nedavna premijera nove generacije Renault Espacea koji je nakon pet generacija od monovolumena postao SUV, definitivno je potvrdila kraj nekad vrlo popularnog segmenta.

Pad popularnosti monovolumena odavno nije novost, zanimanje kupaca za ovaj segment opada već više od 10 godina, a zamjenjuju ih SUV odnosno crossover modeli.

Renault Espace je model koji je utemeljio klasu velikih monovolumena, a prva generacije je 1984. razvijena iz prototipa Matra P23 bila je prvi monovolumen u Europi. Prvi Espace je imao karoseriju od kompozitnih vlakana i sedam sjedala koja se mogla konfigurirati na različite načine, prednjim sjedalima koja su se zakretala, a sve to u 4.250 mm.

Monovolumeni_02

Ne tako davno, svi proizvođači su nudili po nekoliko monovolumenskih modela, baš kao što danas u ponudi imaju nekoliko SUV-ova. Tako je Renault imao mali Modus, kompaktne Scenic i Grand Scenic te najveći Espace, dok je Ford prodavao B-Max, C-Max, S-Max i Galaxy.

No većina tih modela je u međuvremenu nestala ili su se nazivi preselili u druge klase.

Monovolumeni_03

U klasi većih monovolumena ostala su tek tri modela, a i njihova prodaja je u prošloj godini bila na niskim granama. Ford S-Max je zabilježio 7.804 registracije, Seat Alhambra 5.988, a Ford Galaxy, koji koristi istu platformu kao i S-Max,  5.636.

U kompaktnoj klasi također su samo tri namjenski dizajnirana monovolumena, Volkswagen Tourans 21.876 registracija, Citroën C4 SpaceTourer 11.081 i Renault Scenic 9.473.

Kupci monovolumene smatraju staromodnima, a oni kojima trebaju funkcionalna vozila biraju modele koji su izvedeni i dostavnih vozila, kao što su Citroën Berlingo ili veći Volkswagen Multivan.

Do kraja ove godine se očekuje kako će gotovo svi tradicionalni modeli monovolumena nestati s tržišta, s izuzetkom dva premium kompaktna modela, BMW-a serije 2 Active Tourer i Mercedes-Benz B-klase.

Tako je Citroën C4 SpaceTourer završio je s proizvodnjom u trećem kvartalu 2022., a Seat Alhambra i Volkswagen Sharan krajem 2022. Ford je prestao s proizvodnjom modela Galaxy i S-Max u travnju. Kompaktni Fiat 500L do kraja ove godine također završava svoj put.

Monovolumeni_04

Tržište je uvijek najbolji sudac, a u prošloj godini je prodano ukupno 171.936 kompaktnih monovolumena svih proizvođača u usporedbi s 1.613.126 kompaktnih crossovera odnosno SUV-ova.

Nešto je veći segment većih monovolumena gdje je prodano 197.862, dok je segment velikih SUV-ova zabilježio 557.943 registracija.

Je su li monovolumeni definitivno mrtvi? Elektrifikacija donosi nove trendove i mogla bi značiti spas za ovu vrstu vozila. Jednako kao što je Stellantis potpuno elektrificirao svoje monovolumene, novi Volkswagen ID. Buzz kojeg su kupci dobro prihvatili možda je znak ponovnog buđenja ove klase.

Monovolumeni_05
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.