Vidiauto Novosti Autobiz Koliki je stvarni doseg Tesla automobila?

Autor: MJ Objavljeno: 31.07.2023. 14:07

Govori li Tesla istinu o dosegu svojih automobila?

Koliki je stvarni doseg Tesla automobila?

Reuters je objavio zanimljivu priču, koju prenosi i ugledni Automotive News Europe, o tome kako Tesla rješava prigovore na nedostatan doseg njihovih automobila. Jednostavno im kažu da je sve u redu.

Stanoviti Alexandre Ponsin u ožujku je krenuo iz Colorada u Califoniju svojom novom Teslom Model 3, očekujući kako neće imati previše problema jer je putno računalo pokazivalo 353 milje (568 km) dosega s punom baterijom.

No, uskoro je ustanovio da je realni doseg upola manji te se naručio na servis kako bi ustanovio što nije u redu s automobilom. Uskoro mu je stigla poruka kako je provedena online dijagnostika i da je s automobilom sve u redu te da je servisni termin otkazan.

Ponsin nije mogao znati da su u Tesli dobili upute da kupce koji imaju problem s dosegom, na svaki način pokušaju odgovororiti od dolaska na servis, čak je u tu svrhu osnovan i poseban odjel.

Razlog za ovakav postupak je što dolazak u servis u jamstvu trošak za tvrtku, a pri tome se malo što može napraviti jer se u najvećem broju slučajeva ne radi o nikakvim kvarovima.

Prema navodima Reutersa, Tesla je jednostavno "nabrijao" podatke o dosegu te kad se automobila nađe u nepovoljnim uvjetima, poput niske temperature, doseg se rapidno smanjuje.

Naravno, ni ostali proizvođači nisu imuni od smanjenja dosega pri niskim temperaturama, ali je prikaz dosega ipak realniji, pa znate s čime raspolažete.

Softver na početku (čak i pri hladnom vremenu) prikazuje nerealno velike dosege koji se onda strmoglavo smanjuju i tek pri oko 50 posto razine napunjenosti prikazuju realne podatke.

Istraživanje koje je u travnju objavila inženjerska organizacija SAE International, pokazalo je kako je odstupanje stvarnog od deklariranog dosega u prosjeku 12 posto pri čemu su tri Tesla modela imala odstupanje od 26 posto.

Ove godine je Tesla u Južnoj Koreji čak morao platiti 2 milijuna dolara kazne zbog neistinitog oglašavanja u kojem su isticali nerealne brojke o dosegu svoji h vozila.

Također EPA (Environmental Protection Agency), američka agencija za zaštitu okoliša je naložila smanjenje deklariranih podatak o dosegu za tri Teslina modela

Američki zakoni nalažu da svi novi automobili imaju naljepnicu o učinkovitosti korištenja goriva, odnosno podatak o potrošnji koji se tamo prikazuje kroz doseg s određenom količinom goriva (odnosno energije).

Takvu naljepnici imaju o električni automobili te na njoj stoji i podatak o dosegu. Pri tome proizvođači mogu koristiti EPA standard za mjerenje dosega ili neki svoj.

Pogađate, Tesla je koristila svoju metodu, ali su po nalogu EPA-e brojke kasnije morali smanjiti jer nisu odgovarale istini.

Tesla je u 2022. isporučio 1,2 milijuna vozila, 10 puta više nego prije pet godina, a s brojem vozila je rastao i broj pritužbi o dosegu.

Kako se navodi u Reutersovom istraživanju, to je zahtijevalo još genijalnije ideje u projektu "ne dolazite na servis". Iako su sve pokušavali riješiti online, u trenutku kad je pritisak bio prevelik, prema izvorima iz tvrtke, su čak prestali raditi online dijagnostiku  i kupcima jednostavno rekli kako je sve u redu.

Također, navodno je Tesla aplikacija je onemogućavala narudžbu na servis kupcima koji su prijavili problem s  dosegom.

Ponsin s početka priče je na svom putovanju morao stati na punjenje nekoliko puta, a nakon brojnih pokušaja da ga se spriječi, čak je uspio doći i na servis gdje su mu opet rekli kako je s autom sve u redu.

On je to i sam kasnije ustanovio, automobil je savršeno ispravan, ali s punom baterijom ima doseg od 150 milja (240 km), umjesto obećanih 353 milje. OK, u Coloradu je hladno pa je to možda razlog.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.