Vidiauto Novosti Autobiz Kina prijeti europskim proizvođačima

Autor: MJ Objavljeno: 09.05.2023. 11:56

Kina ugrožava europske proizvođače automobila

Kina prijeti europskim proizvođačima

Prema studiji koju je objavio njemački osiguravatelj Allianz, europska gospodarstva ovisna o automobilskoj industriji suočavaju se s velikom prijetnjom uvoza kineskih automobila

Električna vozila proizvedena u Kini predstavljaju najveći rizik za europske proizvođače automobila i mogla bi ih koštati 7 milijardi eura godišnje u izgubljenoj dobiti do 2030., ukoliko zakonodavci ne poduzmu neke mjere, navodi se u izvješću.

Politika mora odgovoriti na izazov recipročnim carinama na uvoz automobila iz Kine, potaknuti razvoj materijala i tehnologija baterija za električna vozila te također dopustiti kineskim proizvođačima automobila da proizvode automobile u Europi.

Studija ponavlja upozorenje izvršnog direktora Stellantisa, Carlosa Tavaresa, s ovogodišnjeg CES-a da se europska autoindustrija suočava s "strašnom borbom" s kineskim proizvođačima.

Europski proizvođači suočavaju se s dvostrukom prijetnjom, prva je pad prodaje svojih vozila u Kini, gdje lokalni proizvođači električnih vozila imaju sve veći tržišni udio, te od rastućeg uvoza električnih vozila koje u Kini proizvode kineski ili zapadni proizvođači automobila.

I dok globalni proizvođači automobila pokušavaju plasirati sve više električnih modela u Kini, na brzo rastućem tržištu pritisak za smanjenje cijena je sve intenzivniji.

U isto vrijeme pretrpano tržište potpuno električnih SUV vozila u Kini, pritišće lokalne proizvođače na izvoz sve većeg broja automobila u Europu.

Progresivni rast uvoza kineskih električnih vozila mogao bi 2030. koštati Europsku uniju više od 24 milijarde eura ili 0,15 posto bruto domaćeg proizvoda.

Da stvar bude gora, gospodarstva Njemačke, Slovačke i Češke, ovisna o automobilskoj industriji, mogla bi se suočiti s još većim udarom, odnosno gubitkom 0,3 do 0,4 posto BDP-a.

Ulog je za europsku automobilsku industriju jako velik, jer su četiri od pet automobila prodanih u Europi ovdje i proizvedena.

Također, Europa je također najveća svjetska izvozna sila u ovom sektoru, s trgovinom automobilima koja je svake godine proteklog desetljeća generirala između 70 i 110 milijardi eura trgovinskog suficita za europsko gospodarstvo.

U izvješću se navodi kako je američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) učinio Europu metom kineskog izvoza.

Dok je Europa relativno otvorena za uvezena električna vozila - Tesla, npr., čini 20 posto prodaje električnih automobila u Europi, navedeni zakon znatno otežava proboj kineskih proizvođača na tržište SAD-a.

Ostaje za vidjeti kako će se stvari razvijati, ali smo već isticali sve veći broj kineskih proizvođača koji su prisutni u Europi, bilo kroz prodaju ili kroz vlasničke udjele u pojedinim automobilskim tvrtkama.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.