Vidiauto Novosti Autobiz Ferrari ne odustaje od V12 motora

Autor: MJ Objavljeno: 08.05.2023. 12:29

Ferrari će nastaviti proizvoditi svoj V12 motor

Ferrari ne odustaje od V12 motora

Talijanski proizvođač nastavit će koristiti svoj V12 motor dokle god to bude moguće, dok u isto vrijeme konkurentni odustaju od ovog motora zbog pritiska za smanjenje emisije CO2.

Unatoč europskoj posvećenosti elektrifikaciji, Ferrari ne planira odustati od svog najsnažnijeg motora s unutarnjim izgaranjem, atmosferskog V12, te ističu kako će nastaviti ulagati u taj motor sve dok to bude moguće.

U isto vrijeme konkurencija odustaje od V12 motora, pa će tako Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow bit će posljednji V12 BMW-ove podružnice koja se prebacuje isključivo na električni pogon, a BMW je ovaj motor izbacio iz upotrebe još prošle godine

Bentley će iduće godine također prestati s proizvodnjom 6.0 W-12 motora Volkswagen grupe jer se i ova marka prebacuje na električni pogon.

Od ostalih proizvođača V12 nudi Aston Martin u modelima DB11 i DBS kao i Mercedes-Benz u Maybachu.

Lamborghini je najavio kako će model koji će zamijeniti Aventador imati plug-in hibridni pogon koji će kombinirati atmosferski 6,5-litarski V-12 motor u kombinaciji s tri električna motora.

Ferrari je za 2025. također najavio potpuno električni model, no nisu obznanili kako vide svoju budućnost s električnim pogonom.

Ferrari_Purosangue_02

Iako se većina konkurenata u SUV, odnosno crossover, segmentu, odlučila za V8 ili V6 motore, novi Ferrari Purosangue pokreće 6,5-litarski V12 motor sa 725 KS.

U Ferrariju ističu kako ovaj motor nudi najbolje performanse te omogućuje bolje pozicioniranje unutar ponude Ferrarijevih modela.

Naravno, veći motor znači veću cijenu, a s cijenom od gotovo 400.000 eura, Purosangue će koštati gotovo dvostruko više od Rome s V8 motorom, što znači i veću zaradu.

No, SF90 Stradale plug-in hibrid, koji koristi turbo V8 motor s ukupnom sistemskom snagom od gotovo 1.000 KS, s oko 450.000 eura je još je skuplji.

V12 motori su činili oko 18 posto europske prodaje tvrtke u 2022., a taj će se udio bi zbog potražnje za novim modelom Purosangue, barem kratkoročno povećati.

Iako Ferrari nudi plug-in hibride s V8 i V6 motorima, kod modela V12 se ne planira hibridizacija.

Ferrari_Purosangue_03

Očekivano, Ferrari se bori protiv zabrane prodaje modela s motorima s unutarnjim izgaranjem koja se trebala dogoditi 2035.

Ferrari i Porsche su među proizvođačima automobila koji su podupirali ideju da bi sintetička e-goriva trebala biti izuzeta iz planirane zabrane, što se u konačnici i dogodilo.

Ako bi EU i zabranila prodaju modela s motorima s unutarnjim izgaranjem, Ferrari (i ostali proizvođači u ovom segmentu) bi i dalje mogao prodavati svoje V12, V8 i V6 motore u drugim dijelovima svijeta.

No, obzirom da Ferrari više od 40 posto ukupne prodaje ostvaruje u Europi, zabrana bi imala velike posljedice.

Ferrari_Purosangue_04
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.