Vidiauto Novosti Autobiz BYD najprodavanija marka u Kini

Autor: MJ Objavljeno: 27.04.2023. 11:51

BYD pretekao Volkswagen kao najprodavanija marka u Kini

BYD najprodavanija marka u Kini

Kineski BYD je po prvi put najprodavanija marka automobila u Kini, svrgnuvši s trona Volkswagen koji tu poziciju držao godinama.

Proizvođač električnih vozila preskočio je svog njemačkog rivala u prvom kvartalu, prodavši u Kini više od 440.000 vozila.

Volkswagen je bio najprodavanija marka u Kini još od 2008. (vjerojatno i ranije, ali tada su postali dostupni podaci Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanja), a u prvom kvartalu ove godine su prodali ukupno 427.247 vozila na kineskom tržištu, pri čemu su električna vozila činila samo 6 posto.

Ovaj podatak održava trend pada prodaje stranih marki dok kineski proizvođači električnih vozila izbacuju sve sofisticiranije i pristupačne modele.

BYD je u 2022. prodao 1,86 milijuna vozila, više nego u prethodne četiri godine zajedno, a u prvom kvartalu su prodali gotovo 550.000 automobila širom svijeta. Za usporedbu, to je više od svih registracija putničkih vozila u Velikoj Britaniji u tom razdoblju.

Kineski proizvođač intenzivira svoj prodor u inozemstvo, dajući prednost Europi, Latinskoj Americi i tržištima diljem Azije, a u ovoj godini planiraju prodati između 3 i 3,7 milijuna vozila.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.