Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.11.2012. 16:18

Hummer H1

Vojnik na cesti

Vojnik na cesti

Imaju ga Andre Agassi, Arnold Schwarzenegger i Dennis Rodman, ali ima ga i Roseanne. Ovo vozilo nije automobil, a nije ni kamion, ono je jednostavno Hummer.

Kako je u Detroitu nedavno predstavljen njegov nasljednik mi smo odlučili podsjetiti na stari Hummer H1, možda najluđi automobil u povijesti.

Krajem sedamdesetih godina tekućeg stoljeća američka vojska je shvatila da ima previše vozila koja obavljaju razne poslove. Cilj im je tada bio izraditi unificirano vozilo koje će imati više namjena i pružati više nego bilo koje do sada. Tako je 1979. raspisan natječaj, a 1981. su dane i konačne specifikacije te je izrađeno vozilo nazvano High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle ili skraćeno HMMWV (čitaj. "Hum-Vee"). Specificirane su visina krova i prednjeg poklopca te profil. U to vrijeme američka vojska nastojala je standardizirati sva vojna vozila tako da je HMMWV morao čak prihvatiti neke specifikacije M1 tenkova. U samom natječaju za razvoj ovog novog vozila suočili su se tvrtke AM General, koji do tada nije imao ovaj tip vozila u ponudi, Chrysler Defense i Teledyne.

Testiranja prototipova provela su se u tri faze: testiranje izdržljivosti i performansi, testiranje od strane vojnika i marinaca i testiranja na različitim terenima. Vozila AM Generala prva su prošla sva testiranja, a pošto je njihovo vozilo bilo najlakše i imalo najbolje performanse, pobijedili su na natječaju. 1983. američka vojska je naručila 55.000 komada vozila u vrijednosti 1,2 milijarde dolara, a ubrzo je pošiljka narasla na 70.000 komada. Prvi HMMWV bio je pogonjen 6.2 litrenim diesel motorom, snage 150 KS, stalnim pogonom na sva četiri kotača, tro-brzinskim automatskim mijenjačem, a imao je utovarni prostor kapaciteta 1250 kg. 1990. u AM-u su počeli razvijati, a od 1992. i prodavati civilnu verziju HMMWV-a pod nazivom Hummer. Prvo pitanje koje si čovjek postavi kada vidi ovo vozilo u civilnoj izvedbi je: "Tko ovo kupuje?". Odgovor: 1. Osvajači - Muškarci koji su nevjerojatno uspješni i žele to drugim ljudima dati na znanje. Vole Hummere jer njima privlače pažnju drugih, a sama vozila su prestižna i luksuzna. 2. Realisti - Ljudi koji pažljivo razmatraju svoje odluke. Smatraju da je Hummer najbolji izbor što se tiče off-road vozila. Fasciniraju ih njihove sposobnosti, sigurnost, masivnost i izdržljivost. 3. Pustolovi - Imaju najveća primanja od sve tri skupine tako da je Hummer samo jedno od njihovih vozila. Vole prirodu i tamo obavezno provode vikend.

Nakon što smo naučili profil kupaca Hummera, recimo nešto o samom vozilu. Proizvod se nudio u četiri izvedbe: za dva putnika s neodvojivim krovom, za 4 putnika s neodvojivim ili odvojivim krovom te u wagon izvedbi. U svojoj kratkoj povijesti Hummer su pogonila četri motora: 6.2 litreni iz HMMWV-a koristio se u Hummeru u '92. i '93. U 1994. razvijen je 6.5 litreni V8 diesel motor snage 170 ks koji se koristi i danas. 1995. predstavljen je i turbo diesel sa 190 ks povećanih na 195 u 1997. Osim diesela u ponudi je bio i 5.7 litreni benzinac, no njegova proizvodnja je ubrzo prekinuta. Benzinac je ponovo uveden tek kod najnovijeg modela. Vanjski izgled odaje značenje pojma robusnost. Zbog već spomenute standardizacije Hummer je kockast - primjena ovakvog rješenja pri prijevozu vozila omogućuje najbolju iskoristivost prostora, što je vojski posebno važno. Veći dio tijela vozila izrađen je od aluminija (tj. spajanjem aluminijskih ploča), čelična su vrata, okvir stakala i krov.

Hummer je off-road vozilo, teški tereni su njegovo uobičajeno okruženje. Problem mu neće biti ni prijelaz preko oveće lokve, bolje reći nešto manje rijeke jer može zaroniti do 75 cm u vodu tj. 150 cm ako se doplati "deep water fording kit". Vrlo je izdržljiv pa mu njegovi tvorci, pri stalnom maksimalnom opterećenju, predviđaju rok trajanja od 12 godina. U Hummeru nećete biti lišeni komfora vašeg svakodnevnog vozila jer se i u njega ugrađuje klima uređaj, električno podizanje i spuštanje stakala, centralno zaključavanje te audio sustav. Za vozilo ovakvog tipa servo upravljanje se podrazumijeva. Još više pažnje nego što je privlačite samom pojavom, privući ćete gore spomenutim audio uređajem. Naime od 1998. Hummer ugrađuje Monsoon audio sustav, napravljen posebno za ovo vozilo, koji uključuje šest zvučnika i subwoofer.

U Americi su vrlo popularni klubovi vlasnika Hummera. Organiziraju sastajanja, odlaske u divljinu i općenito raspravljaju o bilo čemu, ako je to, naravno, vezano uz Hummer. Pojavom novog modela stari H1 nikako neće pasti u zaborav. On će se i dalje još dugo vremena proizvoditi za potrebe vojske, a njegovi ljubitelji sigurno će ga voljeti više od novog, manjeg i civilziranijeg H2. Za kraj još samo podatak o cijeni. Ako vas zanima Hummer košta 80.000 dolara za osnovnu verziju što preračunato u kune iznosi više od 680 tisuća. To je već ponosna suma, a oni koji njom raspolažu Hummera u Hrvatskoj neće moći kupiti niti ga uvesti. Vozilo je preveliko za naše ceste te ne može proći homologaciju. Slično je i u ostatku Europe.

Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs