Vidiauto Zanimljivosti Izvještaji s autosajmova Veliki izvještaj - Geneva Motor Show 2013. (2. dio)

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 08.03.2013. 09:54

Auto salon 

Veliki izvještaj - Geneva Motor Show 2013. (2. dio)

Veliki izvještaj - Geneva Motor Show 2013. (2. dio)

Ženevski auto salon predstavlja stotine novih automobila, među kojima je i velik broj svjetskih i europskih premijera. Donosimo drugi dio velikog VidiAuto izvještaja.

BMW Z4

BMW Z4

BMW Z4, cabrio roadster u 2013. godini doživjet će lagani redizajn, a osim izgleda novost je i motor sDrive 18i. Samo će najbolji poznavatelji vidjeti razlike koje donosi novi Z4. Jeste li ih već primijetili ili ćete nastaviti dalje s čitanjem ? Novi BMW Z4 u obnovljenom izdanju stiže već u ožujku 2013. godine, baš u vrijeme kada će ljubitelji kabrioleta početi uživati u prvim toplim zrakama sunca. Promjene su uočljive ukoliko pogledate samo rubni dio vozila i kromirane dijelove te ukrasne detalje u unutrašnjosti. No, novost se nalazi ispod haube, a to je sDrive 18i, entry level motor volumena 2 litre, sa (samo) četiri cilindra i turbo punjačom. Motor je snage 156 KS i ima 240 Nm okretnog momenta. Motor je uparen s ručnim šesterobrzinskim mjenjačem. Kao opcija nudi se i automatski mjenjač s osam brzina. Kakve su performanse novog Z4, s motorom 18i i ručnim mjenjačem? Od 0 do 100 km/h ovaj dvosjed će ubrzati za 7,9 sekundi, dok će verzija s automatskim mjenjačem trebati 8,1 sekundi. Najveća brzina za verziju s ručnim mjenjačem je 221 km/h, odnosno 220 km/h za automatika. Iako je ovo automobil namijenjen uživanju (šteta jedino što dolazi sa samo četiri cilindra, pa će i zvuk motora biti manje zabavan), vjerojatno vas zanima i potrošnja – iz BMW-a tvrde da će biti 6,8 litara (naravno, za ručni mjenjač). Za sada nisu poznate cijene.

Honda CR-V

Honda CR-V

Honda CR-V u redizajniranom izdanju donosi novu prednju masku s LED svjetlima i kromiranim detaljima, spojler na prtljažniku za efikasniji protok zraka iznad vozila. Motori su benzinski 2.0 s i-VTEC agregatom (155 KS) i 150 KS snažan 2.2 i-DTEC dizelski agregat. Ako dobro poznajete Hondin SUV CR-V svih ovih 16 godina postojanja modela, primijetit ćete prepoznatljiv izgled uz koje Honda uvijek daje i dobre performanse u vožnji. Zadržimo se još na tren na vanjskom izgledu i dodajmo vanjske retrovizore zaobljenih rubova koji su dizajnerski usklađeni s cjelokupnim vozilom. Istodobno su napravljeni da reduciraju mrtve kutove u vožnji. Za što jednostavnije parkiranje, novi CR-V opremljen je prednjim i stražnjim parkirnim senzorima koji su neprimjetno su uklopljeni u branike doprinoseći tako ukupnom dojmu elegancije. Novi CR-V s benzinskim 2.0 i-VTEC agregatom (155 KS) opremljen je sustavom kontrole visine podizanja ventila i sustavom kontrole nagnutosti bregastih vratila. Tim sustavima optimizira se snaga na visokim okretajima odnosno potrošnja goriva na niskim okretajima agregata. Ovaj agregat dostupan je s pogonom na prednje kotače isključivo sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem te u izvedbama s pogonom na sva četiri kotača gdje postoji opcija i s 5-stupanjskim automatskim mjenjačem. 350 Nm okretnog momenta dostupno je u aluminijskom 150 KS snažnom 2.2 i-DTEC dizelskom agregatu. Dolazi isključivo s pogonom na sva četiri kotača uz mogućnost odabira između 6-stupanjskog manualnog ili 5-stupanjskog automatskog mjenjača.

Mercedes E-klasa

Mercedes E-klasa

Nova Mercedes E-klasa bit će predstavljena na Detroit salonu 2013. godine. Kao što vidite, dvostruka prednja svjetla odlaze u povijest tako da nova E-klasa dobiva novi izgled. Bit će ovo mala S-klasa. Mercedes E-klasa facelift dobit će i neka nova rješenja kao što su pomoćni sustavi: stereo kamera koja otkriva prvi prijelaz pješaka i vozila, aktivni Lane asistent koji će sprječavati nezgode. Dakle, najveći je naglasak, osim novog dizajna, stavljen na sigurnosne tehnologije. Čini nam se i kako će E-klasa donijeti neke naznake nove S-klase koja će također sljedeće godine doživjeti redizajn. E-klasa će donijeti i nove četverocilindarske benzinske motore snage 184 i 211 KS, koji će imati potrošnju od 5,8 litara na 100 km.

Pročitajte kompletan izvještaj

Ključne riječi:
auto salon Geneva Motor Show
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs