Vidiauto Automobili Predstavljamo Škoda Octavia s osvježenim izgledom

Autor: MJ Objavljeno: 14.02.2024. 16:45

Škoda Octavia – osvježenje za najvažniji model

Škoda Octavia s osvježenim izgledom

Škoda Octavia je najprodavaniji model češke marke te jedan od najprodavanijih modela u Hrvatskoj, a u 27 godina postojanja moderne generacije ukupno je prodano više od 7 milijuna primjeraka.

Četvrta generacija dobila je osvježeni izgled, nove tehnologije te povećanje snage za neke izvedbe motora, ali je zanimljivo kako za razliku od Volkswagen modela na MEB evo platformi nema plug-in hibridne pogone.

Octavia(6)

Promjene se odnose na limuzinu i karavan, a u oba slučaja je duljina povećana za 9 mm, što je rezultat novih, aerodinamički oblikovanih, odbojnika.

Nova je i maska s LED matrix svjetlima druge generacije, revidirana su i stražnja svjetla koja su dobila "klizne" pokazivače smjera, a tu je i nekoliko novih dizajna kotača.

Novi model će se nuditi u četiri razine oprema: Essence, Selection, Sportline te RS, uz devet mogućnosti izvedbe unutrašnjosti.

Octavia(4)

Koju god verziju odabrali u seriji dobivate 10-inčnu digitalnu instrument ploču, a središnji infotainment zaslon također je veličine 10-inča dok se opcijski nudi i 13-inčna izveba.

Novi softver znači ne samo brže upravljanje središnjim zaslonom, već i novi izgled te nove mogućnosti.

Škodin glasovni asistent Laura uskoro će biti poboljšan Chat GPT tehnologijom temeljenom na umjetnoj inteligenciji. Laura će se i dalje brinuti o funkcijama vozila, ali Chat GPT će moći dati odgovore na niz općenitijih upita.

OctaviaEstate(2)

Daljnja tehnološka unaprjeđenja uključuju ažuriranja sustava za praćenje budnosti vozača, nove izvedbe sustava za ulazak bez ključa sa senzorima blizine za automatsko zaključavanje i otključavanje automobila dok mu se približavate ili udaljavate te nove značajke pomoći pri parkiranju.

Unutarnje obloge na sjedalima i vrata sada se koriste od recikliranih materijala, dok je koža obrađena na održiv način.

OctaviaEstate(8)

Škodine 'Simply Clever' značajke također su dobile eko-preobrazbu, s poznatim strugačem za led u poklopcu za gorivo i opcijskim kišobranom koji su sada izrađeni od održivih materijala.

Ponuda motora sastoji se od četiri benzinska motora te dva dizelska. 1,5-litarski TSI motor nudi se u izvedbama od 85 kW (116 KS) i 110 kW (150 KS). Snažnija izvedba uvijek je s mild hibridnom tehnologojom koja se za slabiji model nudi kao opcija.

Unaprijeđeni 2.0 TSI motor nudi se u izvedbi sa 150 kW (204 KS), 14 KS više nego ranije te s pogonom na sve kotače.

OctaviaEstate(9)

RS izvedbe imaju verziju sa 195 kW (265 KS) što je 20 KS više nego prije.

Također, RS je za 15 mm niži od ostalih modela zbog sportkog, dok su okvir rešetke, okviri prozora i retrovizori u crnoj boji.

Ovo je i jedina Octavia koja u seriji ima najnovija matrix svjetla, baš kao i 13-inčni infotainment zaslon.

OctaviaEstatevRS(6)

Poznati 2.0 TDI motori nude se u izvedbama s 85 kW (116 KS) te 110 kW (150 KS), a obrada ispušnih plinov izvodi se u SCR kataloizatoru s dvostrukim ubrizgavanjem AdBlue dodatka.

Octavia na tržište dolazi sredinom godine kad će biti poznate i cijene.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.