Vidiauto Automobili Predstavljamo Isprobali smo novi C4 Picasso

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.09.2013. 13:08

Citroen 

Isprobali smo novi C4 Picasso

Isprobali smo novi C4 Picasso

U Zagrebu je predstavljen novi Citroen C4 Picasso, kraći i lakši, ali s više prostora. Isprobali smo 1,6-litreni e-HDi dizelski motor snage 115 KS koji nas je oduševio.

Novi C4 Picasso je dimenzijama kraći za 40 mm, ali je zato prostor u unutrašnjosti i u prtljažniku povećan za 40 litara, a veći je i međuosovinski razmak za 55 mm (2785 mm na novom modelu). Temeljen je na novoj platformi EMP2.

Na prezentaciji održanoj u Zagrebu imali smo prilike voziti e-HDi 115 BVM6 dizelski motor snage 115 KS, s paketom opreme Intensive, a koji se pokreće bez ključa (ključ je bio u našem džepu hlača). Oduševio nas je snagom i dobrim okretnim momentom od 270 Nm, dostupnih od 1750 do 2500 okretaja, a uz overboost nudi 285 Nm tijekom jakih međuubrzanja. Motor je doživio mnogobrojna poboljšanja poput: smanjenog omjera kompresije na 16:1, povećanog najvećeg tlaka zajedničkog voda na 1650 bara , novih ubrizgača s pet rupa, novog EGR ventila, novih klipova itd.

Iako je automobil težak gotovo 1500 kilograma, imali smo dojam kako vozimo ili lakši automobil ili pak imamo više KS na kotačima. Motor je agilan, voli međuubrzanja, a upareni šest brzinski ručni mjenjač pravo je osvježenje u ponudi - hodovi ručice su kratki, precizni, a ručica je vrlo čvrsta. Automobil pri vožnji autocestom nije bučan, vožnja je ugodna, a ugrađena mnogobrojna oprema vožnju čini izrazito sigurnom. Prilikom parkiranja tu je i kamera za vožnju unatrag. U benzinskoj ponudi su motori u rasponu od 120 do 156 KS, a u dizelskoj od 92 do 150 KS.

Aktivni sustav regulacije brzine rabi radar smješten u prednjem odbojniku koji otkriva i upozorava na svako usporavanje vozila ispred vas i zadržava udaljenost stalnom, djelujući na papučicu gasa i kočnicu motora u rasponu brzine od 25 km/h. Kada se automobil ispred udalji, vozilo se automatski vraća na postavljenu brzinu.

Ultrazvučni sustav za nadzor mrtvog kuta obavještava vozača o prisutnosti vozila unutar mrtvog kuta narančastom diodom smještenom u kutu retrovizora. Sustav se sastoji od četiri senzora u odbojnicima, aktivan je na brzinama od 12 do 140 km/h i nadzire područje oko vozila od vanjskih retrovizora do otprilike pet metara iza stražnjeg odbojnika te 3,5 m bočno od vozila.

C4 Picasso je temeljen na novoj platformi grupe PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2) - duljine je 4,43 metra te nudi obujam prtljažnika od 537 litara (VDA). Zanimljiva su stražnja motorom podižuća vrata koja izgledaju kao da obujmljuju automobil, što sugerira prostornost i robusnost.
Masa je u odnosu na prethodnika smanjena za 140 kilograma, dok aerodinamika iznosi 0,71. Prevjesi su mu skraćeni (za 70 mm prednji), blok motora i pod su spušteni (motor od 40 mm do 50 mm te pod 20 mm), a tragovi kotača prošireni (82 mm prednji i 31 mm stražnji). U novi Picasso ugrađivat će se i novi motor BlueHDi 150 koji zadovoljava norme o zaštiti okoliša Euro 6 i ima modul SCR (selektivna katalitička redukcija).

Što se tiče dizajna, Citroen C4 Picasso ima upadljive i izražajne linije ne samo u vanjskom dizajnu nego i u unutrašnjosti koja nudi zaista ogroman prostor. Sviđaju nam se tanka prednja dnevna svjetla s LED diodama, ispod njih su stanjena prednja svjetla, a stražnja svjetla imaju 3D efekt. Svjetla za maglu upotpunjuju taj svjetlosni identitet na posve originalan način.

Technospace oznaka kod modela C4 Picasso dokazuje taj naziv jer vozač i putnici mogu uživati u čak dva izrazito velika ekrana - 7-inčnom tabletu osjetljivom na dodir te velikom 12-inčnom panoramskom ekranu smještenom prema vjetrobranskom staklu. Tablet osjetljiv na dodir povezan je sa sedam tipki koje omogućuje upravljanje svim funkcijama vozila: dvozonskim klimatizacijskim uređajem, navigacijom, glazbenim sustavom, telefonom, sustavima za pomoć u vožnji, internetskim uslugama itd. Sve komande nalaze se nadohvat ruke!

Spektakularni panoramski 12-inčni ekran velike razlučivosti prikazuje osnovne podatke o vožnji, a vozač u svakom trenutku može prilagoditi njegov prikaz. Primjerice, može odabrati prikaz obavijesti sustava za navigaciju ili pak pomoći u vožnji, već prema željama i potrebama. Vozač na njemu može prikazati čak i svoje fotografije koje će vrlo jednostavno učitati s USB ključa.

Interesantan je i serijski panoramski vjetrobran i veliki ostakljeni krov, a površina njegovih ostakljenih površina najveća je u klasi (5,30 m2). Putovanja postaju trenuci opuštanja zahvaljujući Paketu Lounge koji se sastoji od prednjih sjedala s funkcijom masaže, suvozačevog sjedala Relax s produžetkom za podizanje nogu te, na svim sjedalima, naslona za glavu Relax koji pridržavaju vrat. Možemo zaključiti kako u modelu Citroen C4 Picasso svi putuju u prvoj klasi.

Početna cijena za VTi 120 benzinski motor snage 120 KS i paket opreme Attraction je s popustom 142.830 kuna, dok s istim paketom opreme dizelski HDi 90 s 92 KS košta 136.000 kuna. Isprobani 1,6-litreni dizelaš snage 115 KS s Intensive paketom košta 176.375 kuna, a dodatna oprema (metalik boja, 17-colni naplaci, CD čitač u pretincu za rukavice, ksenon farovi, Paket Stil 3D i sustav Park Assist) cijenu povećavaju na 197.782 kuna.

Ključne riječi:
C4 Picasso Citroën EMP2 Technospace
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.