Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 2WD Intense plus AS&G TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.06.2013. 21:36

VidiAuto test 

Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 2WD Intense plus AS&G TEST

Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 2WD Intense plus AS&G je kompaktni crossover koji će vas na prvu osvojiti svojim snažnim dizajnom, jasnim linijama interijera i eksterijera, snažnim turbodizelskim motorom koji razvija 300 Nm.

ASX je nastao u suradnji PSA grupacije i Mitsubishija, tako da se na francuskoj strani nalaze Citroen C4 Aircross i Peugeot 4008, a na japanskoj ASX. Jasno, vizualno se razlikuju, ali platforma je ista. Svi znaju za vrlo dobre modele Pajero i Outlander, a potonji je poslužio kao platforma za ASX.

Vjerojatno ćete pomisliti kako 300 Nm iz 150 KS snažnog turbodizelskog motora i nije nešto puno, ali varate se ukoliko ćete vjerovati samo čistoj brojci s karakteristikama. Praksa je pokazala daleko bolji osjećaj u vožnji. Primijetili smo pri nižim okretajima uobičajenu turbodizelsku rupu, ukoliko pri startanju nismo pritisnuli dovoljno papučicu gasa, ali te milisekunde koje ste izgubili dok je automobil ubrzavao pri vrlo niskim okretajima Mitsubishi ASX i te kako nadoknađuje pri ubrzavanju koje je izrazito dinamitno, možemo tako slobodno reći, jer se nakon 2000 okretaja doslovce osjeti snažno ubrzavanje.

Kao da ispod haube imate barem 30-40 KS više. Motor je uzbudljiv, agilan, voli nagla ubrzanja, odličan je pri pretjecanju, a veza između motora i papučice gasa je jako dobra i nema zaostajanja. Ubrzavanje će početi na oko 1800 okretaja, ali „uzlet“ počinje u području od 2000 do 3000 okretaja. U suštini, vozit ćete se ponajviše u području od oko 1800 do 2500 okretaja, bez mučenja motora, uz najmanju potrošnju i najbolje performanse u vožnji. Dobra su mu i međuubrzanja.

Malo o 16-ventilskom motoru s četiri redna cilindra s hlađenim turbopunjačem s elektroničkim Common Rail direktnim ubrizgavanjem koji se nalazi ispod haube, a koji je s kotačima povezan putem 6-brzinskog ručnog mjenjača i prednjeg pogona. ASX dolazi i u verziji s pogonom na sve kotače, a mi smo testirali verziju samo s prednjim pogonom. Kod ASX-a (koji se u Japanu zove RVR, što je akronim za Recreation Vehicle Runner) nemate veliki izbor motora – već spomenuti 1.8 dizelski snage 150 KS (110 kW) i benzinski 1.6 snage 117 KS (86 kW).

1.8 motor maksimalnu snagu od 150 KS razvoja pri okruglih 4000 okretaja, a okruglih 300 Nm okretnog momenta dostupno je u području od 2000-3000 okretaja. Spomenimo kako ASX bez ikakvih poteškoća ubrzava sve do gotovo 5000 o/min, iako crveno područje počinje na 4500 okretaja. Automobil ima masu od 1460 likograma, tako da smo performansama motora još više oduševljeni pogledamo li masu vozila. Ubrzanje s mjesta do 100 km/h traje 9,7 sekundi, sasvim dovoljno. Maksimalna brzina je „dvjesto na sat“ (200 km/h).

Pročitajte detaljan test Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 2WD Intense plus AS&G

Kako izgleda ASX možete vidjeti u našem videu

Ključne riječi:
ASX DI-D Mitsubishi test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs