Vidiauto Novosti Najave Novi C4 Picasso s tabletom od 7 inča i panoramskim ekranom od 12 inča

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.04.2013. 14:34

Citroen 

Novi C4 Picasso s tabletom od 7 inča i panoramskim ekranom od 12 inča

Novi C4 Picasso s tabletom od 7 inča i panoramskim ekranom od 12 inča

Donosimo prve fotografije novog Citroena C4 Picasso, koji u prodaju kreće u lipnju 2013. godine. U odnosu na prethodnika je kraći za 40 mm, ali ima veći međuosovinski razmak za 55 mm te veći prtljažnik za 40 litara.

Novi Citroen C4 Picasso u unutrašnjosti donosi čak dva velika središnje postavljena ekrana - jedan je tablet osjetljiv na dodir dijagonale 7 inča, dok drugi od 12 inča ima panoramski prikaz. Tablet osjetljiv na dodir povezan je sa sedam tipki kojima se omogućuje upravljanje svim funkcijama vozila: dvozonskim klimatizacijskim uređajem, navigacijom, glazbenim sustavom, telefonom, sustavima za pomoć u vožnji, internetskim uslugama itd. Na tabletu se koristi Citroen Multicity Connect za upravljanje mnogobrojnim aplikacijama koje olakšavaju život vozaču i putnicima pronalazeći najbliže benzinske postaje, hotele ili restorane, ili ih obavještavaju o vremenskoj prognozi za nadolazeće dane i upozoravaju na opasna prometna područja.

Novi Citroen C4 Picasso 2013_4_624

Na panoramskom ekranu prikazuju se osnovni podatci o vožnji, a vozač u svakom trenutku može prilagoditi njegov prikaz. Primjerice, može odabrati prikaz obavijesti sustava za navigaciju ili, pak, pomoći u vožnji, već prema željama i potrebama. Vozač na njemu može prikazati i svoje fotografije koje će vrlo jednostavno učitati s USB sticka.

Putovanja postaju trenuci opuštanja zahvaljujući Paketu Lounge koji se sastoji od prednjih sjedala s funkcijom masaže, suvozačevog sjedala Relax s produžetkom za podizanje nogu te, na svim sjedalima, naslona za glavu Relax koji pridržavaju vrat. Armaturna ploča asimetrična dizajna sjedinjuje različite boje i materijale. S vozačeve strane prevladavaju crna boja i dojam napredne tehnologije, primjetan i na suvozačevoj strani, no u nešto svjetlijoj nijansi (svijetlosiva ili bež boja ovisno o odabranom uređenju unutrašnjosti) sa svjetlucavim efektom. Brušeni kromirani elementi i sjajni crni umeci povećavaju osjećaj ugode te cjeline. Obloge na vratima također su pomno obrađene: rukohvat je ukrašen novim motivom dobivenim laserskim graviranjem.

Novi Citroen C4 Picasso 2013_2_624

Tanka dnevna svjetla s LED diodama izdužuju masku

Automobil je dužine 4,43 cm, širine 1,83 cm, a visine 1,61 m. U odnosu na prethodnika, 40 mm je kraći radi veće kompaktnosti, ima 55 mm veći međuosovinski razmak (2785 mm ) te 40 litara veći prtljažnik koji je tako postao najveći prtljažnik u klasi obujma od 537 litara prema VDA (do 630 litara kada su sjedala u drugom redu pomaknuta sasvim naprijed).

Prednji dio znak je obnove stila marke s naglašenim motornim prostorom i izduženim ševronima koji se stapaju sa spektakularnim „tehnološkim“ pogledom. Tanka dnevna svjetla s LED diodama vješto izdužuju masku, a tik ispod njih smjestila su se stanjena prednja svjetla. Svjetla za maglu upotpunjuju taj svjetlosni identitet na posve originalan način. Nadahnuta konceptnim vozilima TUBIK, SURVOLT i REVOLT stražnja svjetla s 3D efektom istodobno su duboka i futuristička. Stražnji je dio dinamičniji zahvaljujući stražnjim odižućim vratima koja izgledaju kao da ga obujmljuju, što sugerira prostornost i robusnost. Kad su otvorena, pristup prtljažniku je širok i jednostavan.

Masa novog Citroena C4 Picasso smanjena je 140 kg u odnosu na prethodnu generaciju - 70 kg zahvaljujući novoj platformi EMP2 djelomično izrađenoj od aluminija i čelika vrlo visoke elastičnosti, a stražnji dio poda je od kompozitnog materijala, dok je drugih 70 kg izgubila karoserija zbog optimiranih vanjskih mjera i uporabe novih materijala, primjerice aluminija za pokrov motornog prostora ili kompozitnog materijala za stražnja vrata.

Novi Citroen C4 Picasso prvi je kompaktni jednovolumen opremljen termičkim motorima koji ispuštaju manje od 100 g/km CO2 - njegov e-HDi 90 Airdream, opremljen ručnim mjenjačem nove generacije sa šest stupnjeva prijenosa, ETG6, ispušta samo 98 g/km CO2, što u mješovitoj vožnji znači rekordno malu potrošnju od 3,8 l/100 km. Novi Picasso bit će prvi model marke Citroen u koji će se ugrađivati motor BlueHDi koji zadovoljava normu Euro 6. Motor BlueHDi 150 ispušta 110 g/km CO2 i ima modul SCR (selektivna katalitička redukcija), najučinkovitiju tehnologiju za obradu dušikovih oksida (- 90 %) i smanjenje ispuštanja CO2.

Među zanimljivim sigurnosnim tehnologijama izdvajamo aktivni sustav regulacije brzine koji rabi radar smješten u prednjem odbojniku, aktivne sigurnosne pojaseve za vozača i suvozača opremljene motorima koji automatski zatežu pojaseve u slučaju opasnosti radi najveće zaštite, kameru ugrađenu u unutarnji retrovizor koja upravlja kratkim svjetlima odnosno automatski ih uključuje i isključuje ovisno o količini svjetlosti i gustoći prometa, a ultrazvučni sustav za nadzor mrtvog kuta obavještava vozača o prisutnosti vozila unutar mrtvog kuta narančastom diodom smještenom u kutu retrovizora.

Novi Citroen C4 Picasso 2013_3_624
Ključne riječi:
C4 Picasso Citroën jednovolumen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.