Vidiauto Automobili Oldtimeri Rolls Royce Silver Ghost

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 05.02.2013. 09:48

«Najbolji automobil na svijetu»

Rolls Royce Silver Ghost

Rolls Royce Silver Ghost

Henry Royce imao je samo jednu misao na pameti – napraviti najbolji automobil na svijetu. 1907. godine predstavljen je model Silver Ghost, automobil koji je proslavio slavnu englesku marku i koji je prema mnogima upravo prepoznat kao najbolji automobil na svijetu.

Početkom stoljeća britanski kupac automobila nije imao preveliku mogućnost biranja. Britanska industrija automobila nalazila se u pelenama i automobili su se pretežno uvozili iz Francuske. Tako je i Henry Royce svoj automobil kupio kod omraženih susjeda i naravno, automobil se nije dao upaliti. Roycea je to jako razljutilo i ponukalo na razmišljanje o proizvodnji vlastitog automobila. Samo nekoliko godina kasnije nastaje najlegendarniji Rolls Royce, model Silver Ghost.

Samo najbolje

Već od samog početka bilo je vidljivo da je Royce odlučio proizvoditi vrhunske automobile. Najmodernija tehnika ukomponirana s najboljim i najluksuznijim materijalima bili su od samog početka zaštitni znak za Rolls Royce. Svaki, pa i najmanji dio izrađen je sa savršenom pažnjom i perfekcijom. I to sve radi filozofije Roycea: kvaliteta mora biti vrhunska i to pod svaku cijenu. A cijena je od samih početaka bila astronomska - 1.400 britanskih funti za jedan automobil! Primjera radi, u susjednoj Francuskoj se za toliko novca tada moglo kupiti osam luksuznih automobila.

0.815461001068563405_sg_1_v

Silver Ghost iz 1913. godine

Čak i škola vožnje te call-service

Silver Ghost je predstavljen 1907. godine. Pokretao ga je motor zapremine 7 litara čija je konstrukcija bila glomazna, no besprijekorno kvalitetna. Prvi model je imao četverobrzinski mjenjač, no pošto tadašnji kupac nije previše volio mijenjanje brzina ubrzo je zamijenjen trobrzinskim. Motor je razvijao 48 KS pri 1500/min što je bilo dovoljno za najveću brzinu od otprilike 90 km/h (brzina je ovisila o opremi i vrsti karoserije). Nedugo nakon početka prodaje Royce je uočio kako mnogi od njegovih kupaca ne poznaju ni osnove upravljanja automobilom. Rolls Royce je odgovorio otvaranjem škole vožnje 1910. godine. Uz ovu uslugu RR je ponudio i specijalnu servisnu uslugu u kojoj su njegovi mehaničari regularno ili na poziv obilazili vlasnike automobila i vršili potrebne mehaničke zahvate.

0.815776001068563405_sg_2_v

Silver Ghost iz 1910. u specijalnoj izvedbi za lov. Automobil je posjedovao vojvoda od Windsora dok je bio na položaju princa od Walesa. Automobil je danas u muzeju. Početkom stoljeća bile su vrlo popularne prerade s drvenom nadogradnjom za lov.

Kvaliteta ispred kvantitete

Na samom početku Rolls Royce je proizvodio samo četiri automobila tjedno. Više radi opsežnih kontrola kvalitete i dorade najsitnijih detalja jednostavno nije bilo moguće. Nakon što je tvornica 1909. preseljena u veća postrojenja kapacitet je povećan na devet automobila tjedno. Tijekom 18 godina proizvodnje ukupno je proizvedeno 6173 Silver Ghosta čiji je vanjski izgled tijekom tog vremena samo minimalno izmijenjen. Proizvodnja je definitivno prekinuta sredinom 1925. godine, jer je model unatoč svojoj popularnosti i kvaliteti zastario. Istina, i najbolji stare, no nikada ne bivaju zaboravljeni.

0.816098001068563405_sg_3_v

Rolls-Royce Silver Ghost Sedanac de Ville iz 1915 godine. Ovakve izvedbe su korištene za vožnju po gradu. Otvoreni prostor za vozača nije bio namijenjen da bi vozač mogao uživati u kabriolet osjećaju, već je predstavljao klasnu razliku između njega i gospode koja su se vozila straga.

Rolls i u rallyu i u ratu

Vjerojatno vam zvuči čudno no Rolls Royce se okušao i na ovom zahtjevnom natjecanju i dokazao da uz otmjenost ide i vrhunska kvaliteta potrebna za rally natjecanje. Silver Ghost je dominirao austrijskim Alpine Rallyom 1913. godine vozeći maksimalnom brzinom od 128 km/h. Sportske aktivnosti prekinuo je Prvi svjetski rat koji je mnoge uplašio kako će RR morati zatvoriti svoje pogone. Na kraju je RR opet izašao kao pobjednik – na šasiji Silver Ghosta izrađivali su oklopna vozila. A dugotrajnost ovih vozila najbolje se ogledala u činjenici što su ti automobili bili spremni za uporabu i na početku Drugog svjetskog rata.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Slika na dnu prikazuje pothvat tijekom kojeg je Britanski kraljevski auto klub (RAC) 1907. testirao Silver Ghost neprestanom vožnjom od 25.000 kilometara bez gašenja motora. Za tadašnje automobile bilo je to nemoguće, ali ne i za Rolls

0.814676001068563405_sg_368

Proizvodnja:    1907. - 1925.
Motor:    R6, 7036 cm3
Snaga (KS):    48 @ 1500/min
Maksimalna brzina (km/h):    90
Broj proizvedenih primjeraka:    6173

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.