Vidiauto Automobili Oldtimeri De Tomaso Mangusta

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 07.02.2013. 13:14

Ubojica Cobre

De Tomaso Mangusta

De Tomaso Mangusta

U vrijeme kad je cestama i trkaćim stazama vladao američki automobil otrovnog naziva – Cobra, jedan je Argentinac odlučio napraviti bolji automobil, s imenom jedine životinje koja je zloglasnu zmiju u stanju ubiti.

Sjećate se mega popularnog hita Kylie Minogue «Cant get you out my head»? Upravo u tom spotu zgodna Australka se vozi u jednom žutom automobilu koji izgleda prilično starinski ali istovremeno agreisvno, poželjno. Njoj tada nije trebao neki moderni Ferrari, Porsche, Mercedes... već nešto posebno – De Tomaso Mangusta.  
 
Argentinac u Italiji

Sve je počelo još 1959. godine kada je Argentinac Alejandro De Tomaso odlučio osnovati vlastitu auto kompaniju. Zanimljivo, zbilo se to u Italiji i to u glasovitoj Modeni odakle potječu slavna automobilska imena Ferrari i Maserati. Kako se Argentinac našao u Italiji? Alejandrov otac je bio Talijan, a majka je potjecala iz bogate argentinke obitelji.

0.169122001197318529_detomaso_man-368

Nakon 2. svjetskog rata Alejandro se oštro protivio tadašnjem argentinskom predsjedniku Juan Peronu te je odlučio napustiti zemlju. Strast za automobilima odvela ga je u najautomobilskiji grad Italije, Modenu, gdje se zaposlio u Maseratijevoj tvornici kao mehaničar. Ubrzo postaje njihov trkaći vozač, a 1959. godine osniva i vlastitu kompaniju De Tomaso Automobili.
 
Motor u sredini

Predstavlja nekoliko trkaćih modela pa iako nije bio tehnički potkovan svojim je inženjerima dao mnogo izvrsnih ideja. Snažno je podupirao razvoj automobila sa središnje postavljenim motorom smatrajući ih najbezbolnijim kada je u pitanju upravljivost. Ubrzo de Tomasa posjećuje Ford koji je nastojao proširiti utjecaj i na Europu. Ideja je bila razviti potpuno novi model sa Fordovim motorom. Tako nastaje prvi produkcijski De Tomaso imena Vallelunga.
 
Šok u Torinu

Iako i Vallelunga zaslužuje pažnju u našoj rubrici, mi se ovdje bavimo automobilom koji je najviše obilježio kompaniju De Tomaso – Mangusta. Predstavljena 1966. godine na auto salonu u Torinu, Mangusta je predstavljala pravi šok i za renomirane proizvođače sportskih modela poput Ferrarija i Porschea. Dizajn je bio božanstven! Doduše, božanstveno brutalan.

0.208349001197318529_detomaso_man-i-840

Legendarni Giorgetto Giugiaro, tada zaposlen u Ghiji koju je pak u to vrijeme kontrolirao sam De Tomaso, na Mangusti je odradio možda i svoj najbolji dizajnerski posao. Mrki pogled, moćna coupe forma i ogroman stražnji kraj s valjcima od guma zasita su djelovalio šokantno, no pravi šok je uslijedio kada je De Tomaso otvorio poklopac motora, naravno smještenog straga. Dva poklopca koja su se otvarala nasuprotno u stilu galebovih krila, dosad nikad nisu bila viđena kao rješenje za pokrov motora.
 
Ford V8

A ime je predstavljalo čisto strahopoštovanje. Mangusta, odnosno mungos, jedina je životinja koje se boji sama kraljevska kobra. Naravno, ime je simbolično jer je De Tomaso time pokazao Fordu kako i njegova «štala» može proizvesti automobil kojeg će se bojati tada neprikosnovena Cobra.

Mangusta je imala V8 motor zapremine 4729 ccm, najveće snage 305 KS pri 6200/min. Okretni moment iznosio je 405 Nm pri 4800/min. De Tomaso je htio ugrađivati lakši V8 motor no troškovi su ga primorali na ugradnju Fordovog čeličnog osmaka. S 250 km/h maksimalne brzine Mangusta je bez problema komparirala tadašnjim super Talijanima, Ferrariju i Lamborghiniju. Iako se isti nisu pribojavali Mangustine snage, njen izgled im je zasigurno bio trn u oku.

0.179370001197318529_detomaso_man-r-720

 
Samo 401

Mangusti je proizvedeno svega 401 primjerak stoga su danas prava rijetkost. Nakon Manguste, De Tomaso je proizveo još samo jedan odličan superautomobil, Panteru, no Mangusta ipak ostaje automobil koji se najčešće veže uz ime De Tomaso. A po mnogima, i najbolje dizajnirani superautomobil svih vremena.
 
Motor: V8, 4729 ccm
Snaga: 305 KS @ 6200/min
Maks.brzina: 250 km/h
Karoserija: Ghia by Giugiaro
Proizvedeno: 401 primjerak
 
Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.