Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Vozili smo novi Fiat Tipo Station Wagon

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 08.06.2017. 15:22

Treći član obitelji 

Vozili smo novi Fiat Tipo Station Wagon

Vozili smo novi Fiat Tipo Station Wagon

Obitelj Fiata Tipo od danas je bogatija za karavansku Station Wagon izvedbu koja nudi 550 litara prtljažnog prostora. Donosimo naše prve dojmove.

Prva verzija Fiata Tipo s četvora vrata izazvala je prije dvije godine veliku pozornost - s početnom cijenom koja je bila oko 100.000 kuna i s prtljažnikom obujma od 520 litara od Tipa je učinila vrlo poželjan automobil u limuzinskoj (sedan) izvedbi. Uslijedila je zatim hatchback verzija s pet vrata i s prtljažnikom od odličnih 440 litara za kompaktni segment.

Fiat-Tipo-1.3-JTD-95-PopStar-02

Fiat Tipo u izvedbi s četvora vrata, s 1.3 JTD motorom snage 95 KS i paketom opreme PopStar

Fiat-Tipo-HB-1.3-Multijet-95-Lounge-05

Hatchback izvedba Fiata Tipo s pet vrata, uz 1.3 Multijet dizelski motor snage 95 i s paketom Lounge

Vrhunac ponude obitelji Tipo je domaći predstavnik Autocommerce predstavio danas - na hrvatskoj premijeri karavana Fiat Tipo Station Wagon. I dok se četverovratna i peterovratna izvedba Tipa znatno razlikuju - dužina Tipa s pet vrata je 4368 mm, a Tipa s četvora vrata 4532 mm (razlika 164 mm), u prtljažnom dijelu je razlika u korist verzije s četvora vrata za 80 litara, karavanska izvedba Station Wagon je bliskija modelu Tipo s četvora vrata - duža je za 39 mm, a u prtljažnom dijelu može se smjestiti 30 litara prtljage više (550 litara).

Fiat Tipo Station Wagon dimenzije

Vizualno, Fiat Tipo Station Wagon ima karakter Tipo obitelji, ali više mjesta za prtljagu. Dizajn prednjeg kraja je dinamičan, s oštro postavljenim prednjim svjetlima, poklopac motora ističe se sa svojim pregibima i odlično povezuje s horizontalnom kromiranom grilom. Dužina vozila od 4,57 metara s boka izgleda vrlo aerodinamično i proporcionalno, a straga je karavanska izvedba vrlo slična verziji s pet vrata - bumerang dizajn svjetala je vrlo moderan.

Fiat Tipo Station Wagon (3)
DSC_0136-1

U interijeru pronalazimo kvalitetne i mekane na dodir materijale, što je veliki plus jer u ovom segmentu nećete baš uvijek dobiti takvu kvalitetu, a prostranost se osjeća u svakom kutu. Ima i dijelova interijera s tvrdom plastikom, ali su vrlo lijepo dizajnirani te je ukupna slika interijera za pohvalu. Naravno, tu je i istaknuti ekran osjetljiv na dodir u kapacitivnoj tehnologiji dobro dizajniranog sučelja koje je logično složeno.

Fiat Tipo Station Wagon (1)
DSC_0132

Fiat Tipo Station Wagon je prvi karavan iz Fiata nakon sedam godina. I već je prodan u 50 komada na hrvatskom tržištu. Prednji ovjes je MacPherson koji donosi bolju upravljivost. Dolazi s osam zračnih jastuka te svim danas potrebnim sigurnosnim tehnologijama, ali se nude kao opcija: radarski tempomat, regulator brzine, kočenje u slučaju nužde.

Od multimedije kroz UConnect sustav nudi 5-inčni ekran na dodir, USB, DAB, audio streaming, dok se za navigaciju koriste TomTom karte. Dostupan je i UConnect na Lounge modelima sa 7 inča dijagonale ekrana u HD rezoluciji. Tri paketa opreme su dostupna: Pop, Easy i Lounge.Pop paket dolazi samo s benzincem 1.4 16V sa 95 KS. Easy i Lounge su dostupni s dizelašima: -1.3 Multijet s 95 KS i 200 Nm pri 1500 okr, ima lanac umjesto zupčastog remena i mijenja se svakih 250.000 km-1.6 Multijet sa 120 KS s 320 Nm pri 1750 okr, dostupan je s ručnim i s automatskim 6-stupanjskim DDCT mjenjačem s dvije spojke. Tipo karavan je dostupan u 8 boja, bijela boja je pastelna dok se sve ostale nadoplaćuju. U interijeru možete uzeti tekstilna ili kožna sjedala, kao opciju.Pop paket sadrži: klima je ručna, naplatci su 16-colni čelični, centralno s daljinskim zaključavanjem, električni su i prednji i stražnji podizači, sjedalo vozača podesivo je po visini, podesiv je upravljač itd, a tako opremljen Tipo karavan s benzinskim 1.4 16V motorom snage 95 KS dostupan je za 118.055 kn. Za dodatnih 7000 kuna dostupna je ugradnja plina.Dizelski motori su:-1.3 Multijet s 95 KS za 139.818 kn-1.6 120 KS za 147.782 kuna s ručnim mjenjačem, dok automatik s istim motorom starta od 164.216 kn. Za 169.320 kuna dobit ćete Lounge paket i automatski mjenjač, uz 1.6 dizel sa 120 KS.Isprobali smo 1,6-litreni turbodizel snage 120 KS, s automatskim mjenjačem. Uz dvije spojke, mijenjanje brzina je neprimjetno, sa 88 kW motor je dovoljno snažan i za pretjecanja. Tipo karavan se ugodno vozi, sjedala su udobna, vozačka pozicija je dobra. Ovo je pravi obiteljski, gospodski karavan u kojem ćete uživati i na kraćim i na dužim vožnjama.Uskoro ćemo Tipo Station Wagon imati na testu pa ćemo objaviti detaljan test. 

Ključne riječi:
Fiat Karavan Station Wagon Tipo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs

.::.