Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 12.12.2013. 20:13

Honda VTEC Turbo 

Prvi tehnički podaci

Prvi tehnički podaci

Pred nepunih mjesec dana Honda je objavila kako je u završnoj fazi ispitavanja za tri nova turbo benzinska VTEC motora koji bi trebali nuditi najveću snagu i najbolju ekonomičnost u klasi. Smiješe li se to Hondi nagrade za motore godine?  

Osnovna ideja vodilja prilikom razvoja motora bila je kompaktnost motora, velika snaga, skromna potrošnja te dobar omjer konjskih snaga po kilogramu mase automobila. Najavljena su tri nova motora: trocilindrični 1.0 Turbo VTEC i 1.5 Turbo VTEC te četiricilindrični 2.0 Turbo VTEC. Svi motori opremljeni su direktnim ubrizgavanjem goriva. Razlog kombiniranja VTEC varijabilnog upravljanja ventilima i turbine jest činjenica kako turbo motori iznad 5.500 okretaja počinju naglo gubiti snagu. Budući da pri tim okretajima VTEC motori pružaju najviše snage raditi će se o revolucionarnim motorima čija snaga će biti iskoristiva u širokom rasponu okretaja.

vt-turbo-20

Prema podacima 1.0 VTEC bi trebao razvijati ne manje od 127 konja (95 kW) i 200 Nm okretnog momenta. Veći 1.5 VTEC razvijati će oko 200 konja (147-150 kW) i čak 260 Nm okretnog momenta. Najsnažniji 2.0 VTEC rezerviran je za Hondu Civic Type R te će razvijati 275 do 280 konja i impozantnih 400 Nm. S njim Honda želi postaviti rekord staze u Nurburgringu u svojoj klasi automobila.

Ključne riječi:
Honda Turbo benzinski VTEC
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.