Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 12.12.2013. 20:13

Honda VTEC Turbo 

Prvi tehnički podaci

Prvi tehnički podaci

Pred nepunih mjesec dana Honda je objavila kako je u završnoj fazi ispitavanja za tri nova turbo benzinska VTEC motora koji bi trebali nuditi najveću snagu i najbolju ekonomičnost u klasi. Smiješe li se to Hondi nagrade za motore godine?  

Osnovna ideja vodilja prilikom razvoja motora bila je kompaktnost motora, velika snaga, skromna potrošnja te dobar omjer konjskih snaga po kilogramu mase automobila. Najavljena su tri nova motora: trocilindrični 1.0 Turbo VTEC i 1.5 Turbo VTEC te četiricilindrični 2.0 Turbo VTEC. Svi motori opremljeni su direktnim ubrizgavanjem goriva. Razlog kombiniranja VTEC varijabilnog upravljanja ventilima i turbine jest činjenica kako turbo motori iznad 5.500 okretaja počinju naglo gubiti snagu. Budući da pri tim okretajima VTEC motori pružaju najviše snage raditi će se o revolucionarnim motorima čija snaga će biti iskoristiva u širokom rasponu okretaja.

vt-turbo-20

Prema podacima 1.0 VTEC bi trebao razvijati ne manje od 127 konja (95 kW) i 200 Nm okretnog momenta. Veći 1.5 VTEC razvijati će oko 200 konja (147-150 kW) i čak 260 Nm okretnog momenta. Najsnažniji 2.0 VTEC rezerviran je za Hondu Civic Type R te će razvijati 275 do 280 konja i impozantnih 400 Nm. S njim Honda želi postaviti rekord staze u Nurburgringu u svojoj klasi automobila.

Ključne riječi:
Honda Turbo benzinski VTEC
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs

.::.