Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Alpine Alpenglow Hy4 je trkač na vodik

Autor: MJ Objavljeno: 12.05.2024. 11:37

Alpine Alpenglow Hy4 – 340 KS i 270 km/h s vodikom

Alpine Alpenglow Hy4 je trkač na vodik

Alpine je ovog vikenda na stazi Spa-Francorchamps predstavio trkaći prototip Alpenglow Hy4 s motorom s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik

Prototip je nastavak razvoja koncepta koji je predstavljen 2022. na salonu u Parizu, a s modelom Alpenglow Hy4, Alpine pokazuje da su performanse i održivi razvoj kompatibilni s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Alpine pomiruje ekološke inovacije i performanse kroz tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem koji koriste vodik, a ovaj pristup dekarbonizaciji utrka je i mogući put za sportske automobile.

Alpine Alpenglow Hy4_02

Alpenglow je trenutno koristi 4-cilindrični motor, što je razvojna faza prije predstavljanja potpuno novog V6 motora posebno konstruiranog za pogon vodikom, koji je najavljen za kraj ove godine.

Motor je 2,0-litreni, redni s četiri cilindra i turbopunjačem te razvija 340 KS (250 kW), a pokreće ga vodik (točnije H2 dihidrogen) s izravnim ubrizgavanjem pri tlaku od 40 bara i ubrizgavanjem vode za smanjenje emisije NOx.

Maksimalna brzina vrtnje motora je 7.000 o/min, a snaga se prenosi preko sekvencijalnog trkaćeg mjenjačem s centrifugalnom spojkom.

Performanse su usporedive s benzinskim ekvivalentom, uz najveću brzinu od približno 270 km/h.

Alpine Alpenglow Hy4_04

Razvoj ovakvog motora je vrlo specifičan jer je vodik u plinovitom stanju, zbog čega je stvaranje homogene smjese teže nego kod korištenja benzina koji se ubrizgava u obliku sitnih kapljica.

Vodik može gorjeti u mnogo širem rasponu koncentracije u zraku, od 4% do 76%, odnosno  s vrlo siromašnim i s bogatim smjesama.

Hy4 ima tri spremnika s vodikom (svaki prima do 2,1 kg vodika) gdje je plin komprimiran pod tlakom od 700 bara. Regulator tlaka smanjuje tlak sa 700 na 200 bara te još jednom na 40 bara, koliko je tlak izravnog ubrizgavanja.

Obzirom na zapaljivost i eksplozivnost vodika, posebna pažnja je posvećena sigurnosti. Kompozitni spremnici pod tlakom od 700 bara imaju "Regulation 134" certifikat, odnosno  najstroži standard sigurnosti, ugrađeni su ventili za brzo ispuštanje plina u slučaju požara, itd.

Sam bolid je konstruiran prema standardima Hypercar klase Svjetskog prvenstva u izdržljivosti. Radi se o dvosjedu s monocoque karoserijom duljine 5,2 m, širine 2,15 m te visine od 1,1 m.

Uzor ne naravno bio Alpine A424 bolid koji se natječe u Svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti.

Alpine Alpenglow Hy4_03
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.