Vidiauto Testovi Testirali smo... Cupra Leon 1.5 EcoTSI TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 27.06.2023. 10:23

Vožnja je užitak 

TEST: Cupra Leon 1.5 EcoTSI 110 kW

Cupra Leon 1.5 EcoTSI TEST

Nova Cupra Leon dolazi s nešto slabijim motorom, no za one željne zabave, vraćen joj je ručni mjenjač bez micanja brojnih naprednih funkcija modernih automobila.

Dok su Seat i Cupra dva imena koja je teško razdvojiti, Cupra brend posluje samostalno već neko vrijeme, odvojeno od originalnog brenda s vlastitom ponudom automobila. Imaju nekoliko jedinstvenih modela u ponudi poput Formentora, no i dalje su najpoznatiji po sportskom redizajnu Seatovih mainstream modela.

Cupra Leon-1-20

Cupra Leon tako je sportska verzija Seat Leona, no za razliku od hibridnih i automatik modela, ovo je jedina verzija koja dolazi s ručnim mjenjačem. U svijetu sve popularnijih automatika, ovakvi modeli sve su rjeđi pa oni koji žele svu kontrolu u svojim rukama svakako će cijeniti ovaj model.

Cupra Leon-1-9

Dok automobil naravno ima dosta tehnologije u sebi, fokus je na uživanju u aktivnoj vožnji, gdje se pokazao vrlo solidnim bez obzira na što ga natjerali. Uparimo to s atraktivnim interijerom te oštrim dizajnom i Cupra Leon postaje vrlo zanimljiv natjecatelj u ovoj kategoriji hatchbacka.

Dizajn i praktičnost

Izvana, Cupra Leon ima sve potrebno za natjecanje s konkurencijom, pogotovo radi dizajna koji je vrlo oštar i lako upada u oko na cesti. Seat općenito ima vrlo oštre linije dnevnih LED svjetla koje su usavršili kroz par naraštaja, a Cupra nastavlja tu tradiciju. Dobivate kompletno LED osvjetljenje s automatskim paljenjem dugih svjetala u optimalnim uvjetima.

Cupra Leon-1-13

Prednja maska ima modernu i prozračnu rešetku hladnjaka, no zadržava umjerene dimenzije, pa se fokus okreće na oštre linije prednjih svjetala kao i zakrivljenog prednjeg poklopca koji su svi usmjereni prema prednjem Cupra znaku. Brend je objeručke prihvatio brončane detalje koji se vrlo jasno ističu i lako su prepoznatljivi.

Cupra Leon-1-18

Straga imamo ponovno puno oštrih rubova, a centar pozornosti svakako je lightbar koji se proteže cijelom širinom vozila i svijetli dok su prednja glavna svjetla upaljena, pa ćete svakako biti zapaženi na cesti.

Cupra Leon-1-12

Linije su i ovdje promijenjene u odnosu na standardni Seat Leon, a možda se to najbolje vidi pri dnu, gdje je, osim dva velika “umjetna” auspuha, dodan i difuzor koji lijepo zaokružuje sportsku priču automobila.

Cupra Leon-1-16

Za razliku od većine nedavnih automobila, Cupra Leon ima niže podvozje, što svakako primjećujemo kod ulaska u automobil kao i iskustva u vožnji. Stoga bismo ga opisali kao auto za one željne sportskog iskustva.

Cupra Leon kotac

Za veličinu automobila, standardni 18-inčni lakometalni naplatci po nama su optimalna odluka, a imaju i moderan dizajn. Sa strane se ističu linije na karoseriji koje se protežu od prednjih svjetala pa sve do izbočine iznad stražnjih svijetla, nudeći vrlo atraktivan sportski izgled koji lijepo zaokružuje cijeli dizajn. Podsjetio nas je na Mercedesovu A klasu po općenitom dizajnu, no ima puno više detalja sa zaoštrenim rubovima.

Cupra Leon-1-15

Straga imamo standardno zatamnjena stakla, dok je stražnje staklo lagano zakrivljeno te ima i brisač. Ovo ističemo radi vrlo širokog pogleda u središnjem retrovizoru - detalj koji nam se jako dopao. Zapravo su i retrovizori solidnih dimenzija te nude vrlo širok pogled na sve što se oko vas događa, što vam omogućuje manevre u prometu s dobrim znanjem gdje se što oko vas nalazi.

Cupra Leon-1-8

Volan je također prilagođen za sportsku vožnju jer se može samo jednom okrenuti u svakom smjeru, za razliku od standardnih kruga i pol, pa je okretanje u zavojima osjetno oštrije, za 33 % ako stavimo u brojke.

Cupra Leon-1-21

Ovdje straga nećete naći standardni gumb za otvaranje prtljažnika. Ideja je palcem pritisnuti gornji rub Cupra značke koji se udubi, a ostatkom ruke zatim podignuti poklopac. S obzirom da se vrlo brzo princip može shvatiti, ovo više ističemo kao party trik i da ne tražite gumb kada se susretnete s jednim uživo.

Prtljažnik je uvučen pa će prebacivanje teških torbi nekima možda biti izazov kod izbjegavanja oštećivanja praga automobila. Imate oko 380 litara prostora straga, s otvorom u sredini kojeg jednostavno otvorite za pospremanje duljih predmeta. Moguće je i spustiti stražnja sjedala u standardnom 2/1 omjeru, za dobivanje ukupno 1300 l prostora za prtljagu.

Unutrašnjost

Cupra Leon je vrlo okretan auto sportskih linija, no to ne znači da u unutrašnjosti nedostaje prostora. U njega se komotno mogu smjestiti četiri odrasle osobe s dovoljno mjesta i za noge.

Cupra Leon-1-34

Na sredini stražnjih sjedala imate i naslon za ruke koji se spušta iz naslona, a ima i utore za čaše ili boce pa je odličan i na duljim putovanjima. Vožnja straga uvelike će ovisiti i o tome koliko se vozač “uživi”, no s umjerenom vožnjom auto je vrlo udoban.

Cupra Leon-1-72

Napomenimo da je ovo jedan od rijetkih modela koji već u početnoj liniji nudi trozonsku klimu, tako da i suputnici straga mogu, osim kontrole smjera, kontrolirati i temperaturu kojom puše njihov sustav ventilacije, a standardno se nalazi u sredini, iza naslona za ruku vozača.

Cupra Leon-1-35

Ispod ventilacije dobivate i dva USB-C utora za punjenje mobitela i drugih uređaja - veliki plus za suputnike.

Sprijeda je priča malo drugačija od nedavno testiranih modela. Uz moderan dizajn, čeka vas sjedalo koje prilagođavate “na žgance”, kao i 6-brzinski ručni mjenjač. No, jednom kada sve postavite, spremni ste za akciju.

Cupra Leon-1-28

Kao što smo spomenuli, pogled u retrovizoru je iznenađujuće širok nakon brojnih SUV varijanti, što nas se dojmilo, a s obzirom na niži profil automobila, automatsko zamračivanje retrovizora je veliki plus, zajedno sa zatamnjenim stražnjim staklima.

Cupra Leon-1-27

Vanjski dizajn se nastavlja i unutar vozila. Teško ćete naći zaobljene linije jer Cupra uglavnom koristi oštre rubove i jasne crte. Ovdje se šire bakreni detalji, po čemu je brend i poznat, a osim velikog loga na upravljaču, tu su i obrubi ventilacije u bakrenoj boji, te logo na tepisima. Suptilno, ali dovoljno da ostavi sliku sportskog duha.

Cupra Leon-1-32

Infotainment

U sredini vozila kao i uvijek dočekuje nas Infotainment centar dijagonale od 10 inča te je potpuno isti kao i u dobrom dijelu Volkswagenovih vozila u ovoj kategoriji.

Cupra Leon-1-38

Osim touchscreena, na “bradi” ima nekoliko linja osjetljivih na dodir, a ideja je da prst povlačite s jedne strane na drugu za dobivanje efekta primjerice kontrole glasnoće u srednjem predjelu, a kontrole temperature klime sa svake strane, ovisno o korisniku, s obzirom da vozač i suvozač imaju odvojene zone.

Cupra Leon-1-39

Kao stalni korisnik brzo ćete se naviknuti, no novim suputnicima trebat će vizualna demonstracija u većini slučajeva. Sam zaslon ima vrlo širok dizajn te je na njemu lako čitati karte, a sustav podržava Android Auto kao i Apple CarPlay.

Cupra Leon-1-55

Zaslon vozača ima nekoliko dizajniranih izgleda, no osnovni nam se dopao radi solidne, ali ne pretjerane implementacije sportskog dizajna i fonta, zajedno s brončanim detaljima koji prate paletu ostatka automobila.

Cupra Leon-1-59

Primijetit ćete da brzinomjer ide do impresivnih 300 km/h, no ti brojevi su ipak rezervirani za Cupru Leon s 500 KS. Naš model i dalje može postići respektabilnih 215 km/h.

Cupra Leon-2-2

Ovaj zaslon podijeljen je na tri dijela. Lijevi pokazuje okretaje motora, srednji nudi razne informacije o vožnji, dok desni pokazuje trenutnu brzinu. U centre lijevog i desnog pokazivača možete odabrati prikazivanje dodatnih informacije poput trenutne glazbe koje svira, navigacije i drugih detalja, poput informacija o vožnji, znakova upozorenja koji su detektirani i slično.

Cupra Leon-3-2

Sredina također ima više prikaza, no rekli bismo da je navigacija idealna.

Cupra Leon-1-71

Mi smo lijevo imali trenutnu potrošnju koja pokazuje i način rada motora (primjerice da rade samo dva cilindra pri niskom naprezanju motora), u sredini prosjek informacija od zadnjeg reseta u svrhe testiranja, a desno, naravno, glazbu.

Cupra Leon-4-2

Na desnoj strani ćete imati i znakove koje je sustav prepoznao, poput upozorenja za divljač i naravno ograničenja brzine.

Cupra Leon-1-65

Sustav će crvenom strelicom označiti na brzinomjeru trenutni zakonski limit kretanja, a dobivat ćete i upozorenja ako je udaljenost od automobila ispred premalena za sigurnu vožnju.

Cupra Leon-1-73

Generalno, sustav predviđa oko 600 km na jednom tanku što je brzo padalo u gradskim gužvama, no jednom kada se maknete iz grada, predviđena kilometraža ponovno počne rasti.

Centralni infotainment ima poznati layout s početnim zaslonom koji ima gornju traku s brojnim statičnim informacijama i kraticama za brzi pristup. Donja traka ima često korištene aplikacije sustava koje možete sami razmjestiti.

Cupra Leon-1-38

Centralni dio podijeljen je na tri dijela te nudi stvari poput informacija o pozivima mobitelom, glazbu koja se trenutno sluša i navigaciju. Klikom na aplikaciju ona se otvara preko cijelog zaslona, a cijeli sustav je adekvatno responzivan bez većih čekanja.

Cupra Leon-7

Imate i kameru za parkiranje straga, kao i senzore za detekciju blizine zidovima s prednje i stražnje strane, dovoljno za ovakav tip automobila.

Cupra Leon-8

Od ostatka aplikacija, tu su standardne za zvuk, klimatizaciju, detaljne statistike o vožnji, informacije o vozilu i pristup multimediji ili pozivima.

Cupra Leon-1-43

Tu se nalaze i brojne postavke sustava koje možete dodatno optimizirati prema svojim željama, a nude sve od tipa vožnje do trajanja pozdravnog svjetla kada otključate vozilo.

Cupra Leon-1-45

Automobil je povezan s interentom putem 4G mreže tako da ga možete povezati i s mobitelom.

Cupra Leon-1-48

Za kraj, tu je još i ambijentalno osvjetljenje. Proteže se od vrata do vrata, skroz ispod vjetrobranskog stakla.

Cupra Leon-1-52

Dapače, riječ je o dvozonskoj rasvjeti koju možete i personalizirati. U noćnim vožnjama nudi vrlo atraktivan izgled vozila koji po nama upotpunjuje iskustvo vožnje.

Cupra Leon-6-2

Rasvjetu uvijek možete isključiti, kao i centralni zaslon, ako želite manje vizualnih smetnji.

Motor

Već smo spomenuli pogon, no utvrdimo gradivo. Kod nas se Cupra Leon nudi, među ostalim, i s ručnim mjenjačem, što je verzija koju smo mi isprobali. Koristi se benzinac iz Seat Leona od 1,5 litara s turbom i postiže 0 – 100 km/h za malo više od 9 sekundi, ovisno o tome koliko ste dobri u prebacivanju brzina na idealan način.

Cupra Leon-1-14

Motor ima 148 KS, a pokazao se poprilično štedljivim što je za očekivati s obzirom na dizajn automobila. Na otvorenoj cesti bez poteškoća padate na 5 – 6 l na 100 km, uključujući i dionice autoceste. Na autocesti smo bili u lijevoj traci koju pratimo bez ikakvih problema. Dapače šesta brzina ne dostiže ni 3.000 okretaja.

Čak je i zvuk ovog motora pristojan s obzirom na trendove sve tiših mašina pa dok neće nikoga “uplašiti”, i dalje ima sportski duh.

Vožnja

Mi smo se vozili do Plitvica i natrag što je idealan omjer autoceste i “stare” ceste D1 koja uvjetuje nešto smireniju vožnju. Također smo se vozili kroz gradske gužve s posla i na posao te obavljali radne zadatke, skupljajući kilometre pod nevjerojatnim prosječnim brzinama od 14 km/h. Nakon par sati ovom brzinom, možemo reći da se ovdje najviše osjeti razlika između hibrida jer je auto prijavio potrošnju od 13 l/100 km. No, čim se maknete iz gradskih gužvi, bez obzira kojom brzinom putovali, potrošnja pada na 6 l ili manje.

Cupra Leon-1-26

No, na kraju dana možda većina neće uzimati ovakav automobil da bi pazili na potrošnju. Kako smo spomenuli, autocestom smo držali korak u lijevoj traci, a na D1 vozili brzinama primjerenim za nenaseljena područja gdje je to dozvoljeno i dobili vrlo jasnu sliku profila vožnje.

Cupra Leon-1-51

Ovo je možda najugodniji automobil za življu vožnju koji smo imali na testu već neko vrijeme. Ne samo da je generalna vožnja iznimno glatka, bez trzanja, vibriranja ili grubih udaraca na loše cestovne uvjete, već se i zavoji doimaju kao da ste usporeni iako držite konstantnu brzinu.

Cupra Leon-1-25

Automobil vas izaziva da pomaknete granice i vidite što sve može, a si obzirom na to koliko čvrsto stoji na cesti, može jako puno. S obzirom da se radi o ručnom mjenjaču, profil vožnje u potpunosti je na vama te vjerujemo da ćete uživati u svakom trenutku.

Cupra Leon-1-33

Moramo napomenuti i da, iako je ručni mjenjač, Automobil dolazi sa svim modernim funkcijama i senzorima. Tako osim standardnog tempomata, prati vozila ispred sebe i prilagođava brzinu. Vi ćete za njega morati mijenjati brzine i dok u teoriji možete pratiti vozilo ispred u drugoj brzini do crvene crte, automobil vas savjetuje kada prebaciti brzinu.

Cupra Leon-1-54

Uglavnom želi ostati između 1000 i 2000 okretaja, te vas u tom rangu i tjera da ostanete. Tako oko 60 km/h ste već u šestoj brzini i on će sretno pratiti vozilo ispred, bilo da ste iza kamiona na D1 ili se nađete na autocesti.

Cupra Leon-1-53

Jedino je bitno prije semafora pritisnuti kvačilo kako bi se mogao sam zaustaviti, u suprotnom će isključiti sam tempomat radije nego “ugušiti” motor pa onda morate sami stati.

Zaključak i cijene

Sve u svemu, pričamo o vrlo atraktivnom automobilu, vizualno kao i za vožnju, a svojim vozačima ponudit će godine zabavne, žive ali i ugodne vožnje s naprednim infotainment sustavom i impresivnim ozvučenjem tako da zabava ne staje.

Cupra Leon-1-2

Dok početni model košta od 29.181,46 €, nude se brojne dodatne opcije opreme pa smo uz nekoliko opcija poput “akcijskog paketa” i još par sitnica došli na cijenu od 32.189,03 €. Iako ima još brojnih dodataka koje možete odabrati, poput panoramskog krova i električnih sportskih prednjih sjedala, smatramo da je i testna verzija već vrlo impresivna.

Ključne riječi:
Cupra Cupra Leon Seat
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.