Vidiauto Testovi Testirali smo... Volkswagen ID. Buzz Pro TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 21.10.2023. 09:49

Svaki trenutak ispunjen zabavom

TEST: Volkswagen ID. Buzz Pro 200 KS

Volkswagen ID. Buzz Pro TEST

ID. Buzz odličan je spoj modernog i retro svijeta, a rezultat je razvoja u kojem su ljudi vidno uživali za vrijeme osmišljanja dizajna i detalja automobila.

Od svih automobila na cesti, Buzz definitivno privlači najviše pozornosti. Starije će odmah podsjetiti na model kojem odaje počast u ovoj osvježenoj izvedbi, a vrlo moderna unutrašnjost odmah se dopadne i mlađim vozačima. Na kraju svakog razgovora naravno ostaje i pitanje cijene, tajna koju ćemo vam otkriti pred kraj članka.

ID Buzz-62

ID. serija vozila nudi razne modele namijenjene raznim kupcima, spremnima za prelazak u svijet električne mobilnosti. ID. Buzz ravnopravan je član te obitelji te s njima dijeli dobar dio detalja, poput baterije i pogona, kao i infotainmenta.

ID Buzz-51

No, nudi ogromnu količinu prostora te je cijeli osmišljen da vas jednostavno zove u novu avanturu. Električni pogon i drugi detalji također ga čine vrlo agilnim gradskim “autićem” koji je vrlo poslušan i okretan pa se vožnja ponekad doima kao igra.

Dizajn i praktičnost

Dizajnom, novi ID. Buzz očita je moderna verzija kutnog Voklswagen Bulli modela prve generacije, što su jasno usporedili i na vlastiti promo slikama. Tako spada u Minivan kategoriju automobila koji klasično preferiraju prostornost unutrašnjosti nad svim ostalim, čak i dizajnom.

ID Buzz-60

To nije slučaj ovdje, jer je jasno da je svaki detalj automobila dobro promišljen, a vožnja u njemu pravi je užitak, kako za vozača i suvozača, tako i za suputnike iza.

Sprijeda odmah dominira veličina Buzza, te sa svojih 1985 mm širine bez retrovizora (2212 mm sa retrovizorima) jer sa samo laganim nagibom za aerodinamičnost, odmah dolazimo i do 1927 mm visine. Kako bi se održao moderan izgled, gornji dio automobila se lagano suzuje, no i dalje je iznimno pravokutan iznutra kao i izvana.

ID Buzz-58

Prednja maska lagano je izbočena, a krije brojne sitnije električne dijelove kao i pristup spremnicima za kojekakve tekućine kao i svaki drugi automobil. Tradicionalno pokrov motora jednostavno nagnete prema sebi i imate pristup svim bitnim detaljima koje sami možete provjeravati.

Ono što ovdje nedostaje je motor koji se nalazi sa stražnje strane automobila s obzirom da je ovo automobil s pogonom na stražnje kotače u svim izvedbama.

Prije svega primijetiti ćete da se radi o dvobojnoj izvedbi automobila, a ovakva dvobojna izvedba dolazi kao opcija uz sve standardne boje koje uključuju metalik žutu, narančastu, tamno plavu i zelenu. Odvojeno, jednobojni modeli mogu biti još bijeli, metalik sivi kao i posebno “Duboko biserno crni.

Dno prednje maske je perforirano za dobivanje jedinstvenog izgleda, no tu se kriju i senzori za praćenje stanja na cesti kao i parkiranje. Svijetla sprijeda prate Volkswagenov moderan svjetlosni potpis s crtom prednjih dnevnih LED svijetla koja se proteže preko prednje maske, s pauzom samo za veliki VW logo.

ID Buzz-55

Taj detalj dio je dodatnog paketa, činjenice koju je najbolje odmah naglasiti. Naime dok model Buzz Pro dolazi u jednoj “verziji”, dodatna oprema koju birate s puno manjih paketa koji su pak podijeljeni u više razina definiraju konačan izgled i funkcionalnost vašeg ID. Buzz iskustva.

Model koji mi imamo na testu pri samom je vrhu s opremom koju možete dobiti, a riječ je o malo više od 11.000 € dodatne opreme.

S time na umu, krenimo u ostatak avanture. Pokazivači smjera na ovom modelu zapravo su donja strana dnevne LED trake ispod glavnih svjetala koja je ukomponirana u ukupan izgled dnevnih svjetala. Glavna svijetla koriste LED tehnologiju, a neupečatljiv objektiv u sredini krije ogromnu količinu tehnologije te je također okružen LED trakama za atraktivan detalj u večernjim satima.

ID Buzz-61

Naime, ovaj model došao je s IQ.Light LED Matrix paketom te se cijeli vidljivi reflektor može micati unutar kućišta prednjih svjetala. Osvjetljenje pruža veća količina LED lampica koje, osim što se mogu same paliti za asistenciju u lošijim vremenskim uvjetima kao i osvijetliti rubove za vrijeme skretanja, imaju napredan sustav kontrole dugih svjetala.

Duga svjetla kada se sama pale na otvorenim cestama detektiraju vozila ispred vas, kao i nadolazeća vozila i tako “izrezuju” snop dugih svijetla ostavljajući samo oborena pa vam ostatak okoline i dalje ima punu rasvjetu. Pokušali smo efekt slikati mobitelom i vidljivo je kako su duga svijetla aktivna svugdje, osim oko automobila ispred nas.

ID Buzz mob-4

Pri dnu vjetrobranskog stakla imamo komad plastike koji žete primijetiti i iznutra, a sadržava kameru koja ima širok pogled na cestu i omogućuje brojne pametne sustave za asistenciju u vožnji, od parkinga, praćenja ceste, uvjeta na cesti i drugih detalja.

Pogledamo li Buzz sa strane, vidimo koliko je prostora uistinu posvećeno putnicima, s pažnjom i na aerodinamičnost kako bi se omogućio što veći domet na otvorenim cestama, ali i autocesti.

ID Buzz-67

Moramo odmah spomenuti kotače dijagonale 21” vrlo atraktivnog dizajna koji uspijeva biti moderan, bez oštrih linija te koristi i plastične pokrove oko sredine. Riječ je o opciji, a kotači koje možete birati kreću se od 18”, preko 19” i 20” s opcijama čeličnih i lakometalnih verzija.

Otvaranjem prednjih vrata dočekuje vas i prag za penjanje u, što najbolje možemo opisati kao fotelju, s pomičnim naslonima za ruke s obje strane, kako za vozača tako i suvozača. Vozač također ima opciju gumbima otvoriti stražnja klizna vrata za suputnike.

ID Buzz mob-24

Stražnja vrata na prvu imaju klasičnu ručku za itvaranje, no s unutarnje strane osjetiti ćete polugu koju pritisnete i vrata se krenu sama otvarati ili zatvarati putem elektromotora. Opcije za zatvaranje vrata nalaze se u obliku gumba i s unutarnje strane, ispred suputnika ili pak na samim vratima, kako vam je već spretnije pritisnuti.

ID Buzz-8

Istu funkcionalnost ima i vozač sprijeda. Istaknimo da su stražnji prozori zatamnjeni, kao i staklo na vratima prtljažnika. Imajte na umu da stražnji prozori suvozača nemaju opciju otvaranja, već se računa da će moderna klimatizacija obaviti svoj posao.

Stražnja strana Buzza s gornje strane ima nekoliko sportski dizajniranih detalja, od antene u obliku peraje i obojanim plastičnim detaljima koji se nastavljaju preko stražnjeg stakla, idealno pozicioniranog da umanji padanje kiše kao i sakupljanje jutarnje rose na stražnjem staklu u jesenskim i zimskim danima.

ID Buzz-52

Stražnja svijetla vrlo su oštrog horizontalnog dizajna s “lightbar” dizajnom preko cijele stražnje strane koji se pali s paljenjem rasvjete sprijeda. Nemoramo ni spominjati da imate više opcija “pozdravnih” animacija koje se aktiviraju kada otključate svoj Buzz, a koje možete prilagoditi unutar infotainmenta, a vrijede za prednju i stražnju stranu. Donja polovica, obojana žuto ima ponovno veliki VW znak i ID. BUZZ potpis.

Velika vrata tovarnog prostora također su automatizirana i otvaraju se pritiskom na gumb straga, gumb lako dostupan vozaču, kao i gumb na samom ključu vozila.

Na ključu vozila, osim vrata prtljažnika imate i gumbe za elektronsko otvaranje kliznih vrata za suputnike, odlična stvar ako su vam ruke zauzete, ili kao mi, da pokažete mogućnosti zainteresiranim susjedima, gdje god vas put odvede.

ID Buzz-49

Prtljažnik je u našem modelu bio odvojen u dvije razine, s donjom iskorištenom za sve sitnice poput žica za punjenje iz standardne kućne utičnice ili pak na sporijim AC punjačima, s obzirom da DC punjači za brzo punjenje imaju vlastite žice.

Prtljažnik ima 1.121 litara tovarnog prostora sa svih 5 sjedala uspravno. Stražnja klupa može se dodatno pomicati unaprijed za 150 mm povećavajući tovarni prostor po potrebi, a može se i preklopiti u 2:1 omjeru kada vam je potreban prostor cijelog automobila koji doseže 2.205 litara prostora.

Unutrašnjost

Unutrašnjost bismo opisali, kako smo već rekli, razigranom. Tu je naravno sva funkcionalnost i udobnost za vrlo duga putovanja, no ozbiljan dizajn modernih automobila zamijenio je izgled gdje se vidi da su se i dizajneri zabavili, makar to bio smajlić otisnut na vratima.

ID Buzz mob-12

Prateći pravila modernog dizajna, automobil je pun ambijentalne rasvjete kako za vozača tako i suputnike, a brojne opcije omogućuju velik izbor personalizacije unutrašnjosti.

Kada se sjednete na vozačevo mjesto, moguće je prilagoditi sjedalo elektronski po visini, dubini kao i naslonu, a imate i opciju napuhavanja lumbalne potpore za leđa. U slučaju odabira tog paketa, dobivate i mogućnost “razvlačenja” prednjeg ruba sjedala prema van, da ga optimizirate za svoju veličinu. Sustav ima mogućnost memoriranja postavki za dva vozača.

ID Buzz mob-25

Na vratima imate sve klasične kontrole za prozore i retrovizore, kao i zaključavanje vrata izvana, ali i stražnjih vrata iznutra u slučaju da vozite djecu straga. Pri dnu vrata, kod spremnika za primjerice boce, kod vozača imate gumb za automatsko podizanja stražnjih vrata za prtljažni prostor, a kod suvozača imate USB-C punjač koji je naravno osvjetljeni u mraku.

ID Buzz mob-18

Desno od volana, vozač ima malen pretinac za odlaganje mobitela, a tu su i dodatna dva USB-C utora. Napomenimo samo da punjači na ovom vozilu podržavaju moderan Power Delivery standard koji će kompatibilne mobitele, tablete pa i laptope puniti snagom do 45 W.

ID Buzz mob-21

Pored lijevog pretinca je i mali odjeljak na kojem prilagođavate rad rasvjete automobila, od automatskih postavki do paljenja specifičnih lampi prema želji, poput onih za maglu. Ovdje su se smjestile i brze opcije za aktiviranje odmagljivanja prednjeg i stražnjeg stakla što uključuje i odleđivanje.

ID Buzz-1

Sam volan može se podesiti po visini te izvući ili gurnuti dublje, a koristi brojne gumbe na sebi za kontrolu velikog broja opcija. Ovisno o gumbima, za neke je dovoljno prijeći prstom, dok ostali nisu klasično fizičkog dizajna, no daju vam taktilni odaziv kada ih pritisnete, slično mobitelu.

ID Buzz mob-19

Lijeva strana volana kontrolira sustav prilagodljivog tempomata koji može, ovisno o opcijama koje uključite, držati konstantnu brzinu, pratiti brzinu vozila ispred ili pak u potpunoj opciji pratiti i traku u kojoj se vozite. Ova funkcija dizajnirana je samo kao asistencija u vožnji te morate držati ruke na volanu kako bi sve funkcioniralo, no uvelike vam olakšava pravilno držanje sredine trake kako biste izbjegli “rezanje” za vrijeme vožnje otvorenim cestama.

Desna strana bavi se multimedijom, pozivanjem asistenta kao i mijenjanjem pogleda informacija na zaslonu ispred vozača. Napomenimo samo da se zaslon ispred vozača koji prikazuje sve detalje o vožnji pomiče ovisno kako si prilagodite volan tako da ćete ga uvijek vidjeti u cjelini, bez obzira na vaš stas.

ID Buzz mob-28

Dok lijeva poluga iza volana kontrolira sve postavke za brisače i žmigavce, desna je ta kojom odabirete način vožnje. Kako se radi o električnom automobilu, imate opciju Drive, Reverse, Neutral i pritiskom na gumb na vrhu, automobil se stavlja u Park postavku.

Tu je i sekundarni način vožnje ponovnim zakretanjem u Drive mode, jednom kada ste već u Drive modu rada, označenim kao “B” način rada. Ovdje se aktivira čuven način vožnje jednom pedalom koji će početi kočiti čim maknete nogu s papučice “gasa”.

Na vama je da odaberete onaj koji vam se više dopada, a idealno je da sami ili uz pomoć automobila naučite optimalno kočiti za maksimalnu rekuperaciju energije. Dodatno, takva vožnja ujedno je i najugodnija za suputnike.

ID Buzz mob-9

Pogledom desno prema sredini, imate veliki Infotainment zaslon s brojnim mogućnostima, od optimizacije rada vozila, prikaza karte, raznih informacija o vozilu i na kraju, puštanja glazbe.

Ispod samog infotainmenta imamo nekoliko odvojenih postavki za glasnoću i klimatizaciju koje se uglavnom prilagođavaju horizontalnim klikanjem prsta po površini za brz odabir što je veliki plus jer izbjegava konstantno klikanje po zaslonu za primjerice prilagodbu glasnoće.

ID Buzz mob-20

Ispod kompletnog infotainment sustava tu su dodatna tri gumba kojima otvarate stražnja vrata suputnicima, ili pak gasite mogućnost. Ponovno ispod tih gumbi dočekuje vas zatvoreni pretinac. Kako ga otvarate, vratašca su ujedno držači za dva pića, a znate da su spremni kada čujete klik spuštanjem vratašca.

ID Buzz mob-29

Kod suvozača imamo veliki panel s imitacijom drveta, kao i dosta velikim prostorom za pohranu raznih sitnica koji je uvijek dobrodošao.

ID Buzz mob-22

Jedan od brojnih detalja u automobilu svakako su papučice gasa i kočnice koji dolaze u obliku “Play” i “Pause” gumba koji su nam svima poznati te smatramo da upravo takvi detalji daju zabavni duh unutrašnjosti.

ID Buzz mob-17

Primijetiti ćete da je prostor oko sjedala potpuno ravan bez značajnih detalja, osim središnjeg spremišnog prostora koji služi za ostavljanje sitnica i dodatnog držača šalica.

ID Buzz mob-23

Straga, suputnici mogu izvući dodatni pretinac za vlastito spremište. Ono što prema potrebi možete napraviti je otkvačiti cijeli taj komad i imati slobodan prolaz između vozača i suvozača te stražnje strane vozila. S obzirom na držače na podu, ne bi nas iznenadilo da se s vremenom nađu i aftermarket opcije za instalaciju drugačijih nastavaka.

ID Buzz-6

Straga, osim iznimno udobnih sjedala, suputnici imaju pristup pretincima na sjedalima ispred, kao i pladnju koji mogu spustiti s držačem za piće kao i udubljenjem idealnim za držanje tableta.

ID Buzz-4

Tu su naravno i USB-C utori za povezivanje raznih uređaja na punjenje, snage do 45 W. Stražnja sjedala, kao i prednja imaju zvučnike punog raspona zajedno s manjim visokotoncima za dobivanje najbolje kvalitete glazbe u svakom uglu automobila.

Spomenimo na kraju i ambijentalno osvjetljenje koje se dijeli u tri segmenta, a za razliku od prikazivanja samih LED traka, ovdje se više fokusa stavilo na osvjetljavanje unutrašnjosti raznim bojama.

ID Buzz mob-14

Dok je rasvjeta podijeljena na tri zone, može se postavljati u dva segmenta tako da uvijek imate kombinaciju do dvije različite boje, dizajn koji postaje jasan pogledom na infotainment opcije osvjetljenja.

ID Buzz-34

Osim nogu, osvjetljeni su pretinci sprijeda, gornja strana vrata sprijeda i straga, a imate i cijelu LED traku ispred kabine, odmah ispod vjetrobranskog stakla. Ova traka koristi se više za vizualizaciju bitnih informacija nego za ambijentalno osvjetljenje.

ID Buzz mob-16

Traka će tako zasvijetliti crveno ako se primjerice prebrzo približavate vozilu ispred, svijetliti će plavo u smjeru skretanja kada koristite navigaciju kada je vrijeme za skretanje, a pokazati će vam i napunjenost baterije tako da je postotak baterije stalno zelen, a punjenje je animirano s desne strane kako puni lijevu koja je konstantno osvjetljena.

ID Buzz mob-8

Na kraju primijetiti ćete unutrašnjost koja je bijela sa svjetlo žutim detaljima i po nama najbolje opisuje ovaj automobil, a ujedno i najbolje iskorištava ambijentalno osvjetljenje. Postoje i druge opcije nešto tamnijeg interijera koje možete odabrati u konfiguratoru.

Infotainment

Centar infotainmenta svakako je 12” zaslon u sredini automobila (ili 10”, ovisno o opcijama) koji, kako smo već spomenuli, služi za navigaciju i kontrolu multimedije te može prikazivati i Anrdroid Auto ili Apple CarPlay sustave. Od radija imate i pristup DAB+ tehnologiji za digitalni radio koji je odnedavno i kod nas zaživio u kakvoj-takvoj kvaliteti.

ID Buzz-11

Vrlo bitan je i za procjene punjenja jer će vam osim brzine i vremena reći kilometražu koju dobivate po vremenskoj jedinici. Primjerice s 65 kW brzinom dobivate 5 kilometara udaljenosti po minuti, dok spajanjem na kućnu utičnicu snage do nekih 2.1 kW, dobivate oko 9 kilometara po jednom satu punjenja.

ID Buzz mob-2

Glavni zaslon pokazuje vam kartu za navigaciju, a desno od nje imate trenutnu glazbu s opcijama kontrole. Manji zasloni ispod aktiviraju opciju poziva ili primjerice Android Auto, ako je dostupan.

ID Buzz mob-9

Lijevi kraj zaslona rezerviran je za razne informacije, od internetske kvalitete, prikaz sata, trenutne vanjske temperature, raznih obavijesti i brze kontrole paljenja klimatizacije ili primjerice grijanih sjedala. U sredini tog odjeljka imate gumb za pokretanje glavnog menija s opcijama, a VW vam nudi i personalizaciju gumba sa zastavom raznih država, uključujući naravno i našu.

ID Buzz-35

Dok je dizajn infotainmenta jasan uglavnom jednobojan, glavnu boju infotainmenta sami možete birati, slično kao i kod odabira ambijentalnog osvjetljenja. Glavne opcije automobila bave nude sve od postavljanja radija i povezivanja s mobitelima, do rasvjete unutar i van automobila, prilagodbu klimatizacije i naravno povezivanja mobitela s ovim automobilom za kontrolu iz daljine i mogućnost praćenja punjenja.

ID Buzz-11

Infotainment ima i vlastiti sustav navigacije s praćenjem prometa kao i pronalaženje obližnjih punjača s procjenom vremena dolaska i koliko baterije će automobil imati jednom kada dođete do destinacije.

ID Buzz-12

Kod kontrole rasvjete, dobivate razne opcije za vanjsku i unutarnju. Kod vanjske imate opciju animacija kada otključavate automobil, koliko dugo da svjetla rade kada napustite automobil i slično. Dobivate i tri različite animacije kod otključavanja automobila kao mali detalj kojim Buzz postaje uistinu prilagođen vama.

ID Buzz-13

Možete čak birati i želite li dinamičke žmigavce koji se pune dok rade ili klasičnu pali-gasi animaciju. Sustav automobila dodatno prati pritisak i gumama kao i potrebu za servisom o kojem će vas naravno i obavještavati.

Nudi i zanimljive statistike o potrošnji energije, vremenu vožnje, brzini i udaljenosti koju ste prešli od zadnjeg reseta. Testni model tako je u 2.500 kilometara imamo prosječnu potrošnju od 23,5 kW, no sumnjamo da su svi vozili štedljivo za vrijeme testiranja.

ID Buzz-18

Svejedno, taj rezultat solidan je za ovako velik automobil, iako smo otvorenom cestom imali prosjek bliže 19 kW na našem testu, s pristojnom vožnjom, ali jednom kada automobil natovarite ljudima i pojačate klimatizaciju, taj broj brzo raste.

Kako smo spomenuli, ovaj model koristi napredna Matrix svijetla, a možete ih kontrolriati u postavkama infotainmenta, ako primjerice ne želite da se pale dodatna svijetla za vrijeme skretanja ili kod kontrole dugih svijetla da da se ne gase nadolazećem prometu. Dok su ove opcije veliki plus, imate opciju ih ugasiti.

ID Buzz-20

Sam infotainemnt ima opciju dnevne i noćne verzije gdje danju dominira svijetla tema, s aktivacijom tamne teme noću, no to sve možete zaključati i na vlastite preference.

ID Buzz-25

Osim rasvjete, infotainment vam nudi optimizaciju ponašanja asistirane vožnje, od obavijesti kod približavanju rubu svoje trake, do automatskog ispravljanja položaja automobila, asistiranja u Eko načinu vožnje, pomoći u parkiranju i ostale sitnice. Tu su i opcije paljenja “lakog ulaska” vozača i suvozača gdje će se otvaranjem vrata sjedalo samo pomaknuti iza.

ID Buzz-26

Kada pričamo o glazbi, imate standardno opciju balansiranja koja sjedala čuju glasnije, a nekima možete i ugasiti zvučnike. Tu je i EQ postavka s prilagodbom visokih srednjih i niskih tonova, a mi se kao i uvijek odlučujemo za standardnu “V” postavku pojačavanjem dubokih i visokih tonova za dobivanje vrlo dinamičnog zvuka koji paše većini glazbenih žanrova.

ID Buzz-32

Kod punjenja, osim prikaza trenutnog stanja punjenja možete limitirati punjenje na 80 % što je i preporuka, a opcija za 100 %napunjenosti savjetuje se na kraće vrijeme, prije većih putovanja. Razlog je isti zašto mi u VIDIju savjetujemo da isto radite i sa svojim mobitelima. Trenutne tehnologije punjivih baterija za punjenje od 0 do 100 % imaju relativno malen broj ciklusa.

ID Buzz-27

Što su ti ciklusi punjenja uži, recimo od 20 % do 80 %, broj takvih punjenja prije nego baterija izgubi primjetno snagu može se povećati i preko 50x, povećavajući i ukupno prijeđene kilometre koje vaš novi paket baterija može odraditi.

Brigu oko baterije na modernim automobilima možete usporediti i s brigom oko klasičnog motora s unutarnjim izgaranjem gdje vam kažu da ne vozite stalno na preko 5.000 okretaja po gradu, jer nije da motor to ne može, već neće trajati očekivano dugo.

ID Buzz-28

Kod primjerice punjenja kod kuće (AC punjenje) možete dodatno usporiti punjenje automobila kako bi se napunio taman ujutro kada vam je ponovno potreban. Jedan detalj koji ovaj automobil ima je dvosmjerno punjenje.

Točnije, automobil može biti taj koji daje energiju natrag punjaču, odnosno kući kada je to potrebno, primjerice kada vam je kuća na solarno napajanje nudi rezervnu mobilnu bateriju za kuću ako nema dovoljno svijetla taj dan ili ako se radi o vikendici van električne mreže.

ID Buzz-29

Ovaj sustav limitiran je s 4.000 sati rada u ovom načinu, kao i do 10.000 kWh energije koju pošalje u utičnicu nakon čega se ova opcija gasi. Funkcionira na napunjenosti baterije od 80 % do 20 %, a možete ju dodatno limitirati.

Tu su još kontrole klimatizacije automobila. S obzirom da je riječ o velikom automobilu, dodane su opcije paljenja klimatizacije čim se automobil otključa kako bi se već počeo hladiti ili grijati kada ste spremni za pokret. Uz to, imate i opciju preko mobitela uključiti klimatizaciju automobila s udaljenosti, recimo pola sata prije kretanja na put kako bi vas dočekala ugodno ohlađena kabina.

ID Buzz-36

Za vrijeme hladnijih dana, tu je i opcija automatskog paljenja grijača prozora za odleđivanje i odmagljivanje prednjeg i stražnjeg stakla.

ID Buzz-37

Na kraju, spomenimo i razne mogućnosti praćenja prometa. Automobil može detektirati znakove uz cestu kao i automobile ispred vas, a imate i opciju da tempomat, osim praćenja prometa ispred, prati i brzine prikazane na znakovima koje možete dodatno prilagoditi u sustavu.

ID Buzz-38

Napomenimo i da detekcijom oštrijih zavoja tempomat ne nastavlja zadanom brzinom, već može adekvatno usporiti vozilo pa ne morate stalno posezati za kočnicom što je velik plus ovog hibridnog načina vožnje.

ID Buzz-39

Ugrađen je i sustav koji su najavljivali, no još nije u potpunoj funkciji, a odnosi se na međusobni razgovor svih vozila iz VW obitelji kako bi se unaprijed moglo znati stanje na cesti poput primjerice kiše 10 kilometara ispred nas, funkcija koju jedva čekamo isprobati kada dođe.

ID Buzz-40

Tu su i dodatne sigurnosne postavke gdje će automobil osim koćenja pomoći vozaču i da izbjegne prepreku na cesti.

ID Buzz-43

  

Motor i vožnja

Pogledajmo malo pogon novog ID. Buzz monovolumena. Odmah moramo istaknuti stabilnost u vožnji, dijelom zaslužnu teškoj bateriji baziranoj na dnu vozila koja mu daje nisko težište.

ID Buzz-66

Baterija ima zapremninu 77 kWh koju možete puniti na AC punjačima brzinom do 11 kW (ne podržava 22 kW) ili DC istosmjernim brzim punjačima snage do 175 kWh, no prava brzina punjenja naravno ovisi o više uvjeta, od temperature okoline do trenutnog postotka napunjenosti, no očekujte da od 5 % do 80 % napunjenosti treba 30 minuta punjenja. Za AC punjenje snagom 11 kW, trebati će vam oko 7-8 sati punjenja za isti postotak.

Motor koji se koristi ovdje, zajedno s baterijom, koristi se i na drugim ID vozilima od Volkswagena, a riječ je o motoru na stražnjem dijelu vozila koji ima snagu do 150 kW iliti oko 200 KS.

ID Buzz-54

Kažemo do 150 kW, jer je ova snaga limitirana na pola sata korištenja kao svojevrsna “boost” opcija, a standardno motor naziva APP 310 ima snagu 95 KS, a kako i samo ime motora naglašava, okretni moment pri niskom broju okretaja doseže 310 Nm. Koristi jednu brzinu te je povezan sa stražnjim kotačima, a teži svega 90 kg.

ID Buzz mob-24

Automobil s jednom osobom može prijeći do 450 km na otvorenoj cesti. Natrpate li ga suputnicima i uključite klimu, domet se spušta na nekih 380 km. Autocesta je kao i uvijek najveći izazov električnim automobilima te je ID. Buzz limitiran na 145 km/h, a autocestom, prema procjeni infotainmenta može prijeći oko 280 km od 90 % napunjenosti što je i dalje solidno s obzirom na masu automobila koji ima dvije i pol tone prazan.

ID Buzz mob-1

Kada pričamo o vožnji, ona je pravi užitak. Osim tehničkih detalja i solidnog ubrzanja za ovolik automobil koji će ostale ostaviti na semaforu, ima vrlo jasnu responzivnost na vaše upravljanje te se drži i na oštrijim zavojima poput rotora, iako se suputnicima takva vožnja vjerojatno neće dopasti.

ID Buzz-9

Duga svijetla sama se pale noću i gase odjeljke da ne zaslijepe nadolazeće kao i vozače ispred vas tako da se niti oko toga ne brinete. Dizajn vozila omogućuje mu i jako oštro skretanje s vrlo malim okretnim krugom od svega 11 metara, pa je vožnja kroz grad vrlo lagana, što uključuje i oštre zavoje, vožnju unazad i uske parkinge u koje se lagano smjestiti.

ID Buzz mob-30

Na otvorenoj cesti lako se prepustiti adaptivnom tempomatu, no i dalje naravno vi trebate upravljati volanom, ili barem pratiti cestu jer će vas u suprotnom sustav vrlo jasno upozoriti da morate paziti na cestu.

ID Buzz mob-11

Vožnja je iznimno udobna sprijeda, pogotvo ako uzmete najbolja sjedala s brojnim prilagodbama za svakog vozača čije postavke se mogu i pohraniti. Zaslon ispred volana na prvu izgleda malen, no za vrijem vožnje sasvim je adekvatan s velikim brojevima i jasnim naznakama stanja vozila tako da se lagano fokusirate na cestu i vožnju.

ID Buzz-57

Zvučnici su mnogobrojni i dovoljno jaki za najzahtjevnije slušatelje gdje se i mi ubrajamo, a lagano priguši vanjsku buku ceste i vjetra jednom kada ste na autocesti. Pri tim brzinama vjetar i cesta se naravno čuju u kabini, no to je i očekivano s obzirom na dimenzije ID. Buzza.

ID Buzz-1

Vozilo je puno sigurnosnih funkcija kako za vozača i suputnike tako i za one oko vozila s brojnim senzorima pa vjerujemo da s te strane vozači neće imati nikakvih pritužbi.

Zaključak i cijena

Kao i uvijek kada pričamo o električnom automobilu, ističemo kako je iskustvo vožnje daleko iznad klasičnih motora po psecifikacijama vožnje. Također vjerujemo da se kupci ID. Buzza neće žaliti na nedostatak brujanja mašine.

ID Buzz-65

Također je domet od oko 400 km sasvim adekvatan po nama za prosječno vozilo. Glavni problem je mreža punionica radi kojih iznimno pažljivo morate planirati put. Sve je u redu ako putujete iz jednog velikog grada u drugi, no ako skrećete do neke udaljene vikendice, biti će potrebne kalkulacije.

Tu su uvijek i pokvareni punjači, sporo punjenje i ostali mali “gremlini” koji se na zapadu ipak rješavaju brže od nas. Ipak, na cestama se viđa sve veći broj električnih automobila koje ne viđamo da plaču na rubu neke ceste, pa je lako zaključiti da ipak možete živjeti s električnim automobilom.

ID Buzz mob-6

Volkswagen je napravio sve sa svoje strane, od Eko načina rada i računanja preostale baterije kada dođete na svoje odredište. Na vama je samo da dvaputa pogledate gdje idete. Za svakodnevna putovanja u gradu nema apsolutno nikakvih minusa, automobil upija sve prepreke bez problema s dovoljno prostora u unutrašnjosti i da se brzo preselite.

ID Buzz-53

Garancija baterije stavlja se na osam godina ili 160.000 kilometara, a jamči se da kapacitet baterije neće pasti ispod 70 % originalnog kapaciteta. Ističe se da i kada automobil pokaže 100% baterije ili 0%, zapravo ima još nepotrošenog kapaciteta koji je zaključan kako ne biste fizički oštetili bateriju neodgovornim trošenjem ili punjenjem, no i dalje se izričito savjetuje punjenje baterije do 80 % i pražnjenje do 20 % za najbolje iskustvo korištenja vozila dugi niz godina.

Na kraju ostaje nam i cijena. Za osnovni model koji ima iste performanse kao i testirani, no bez dobrog dijela raznih dodataka, izdvojiti ćete 63.744,91 € iliti 480.286,02 kn do registracije.

ID Buzz-51

Naš model ID. Buzz Pro ipak je imao dobar dio opreme u ponudi, a s PPMV-om i PDV-om računajte na nekih 78.962,29 € iliti 594.941,37 kuna. Konačna cijena uvelike će ovisiti o razini dodatne opreme koju odaberete, od boje do dimenzija kotača i razini infotainmenta.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.