Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota bZ4X Style AWD TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 05.12.2023. 12:44

Oštar i tih 

TEST: Toyota bZ4X Style AWD

Toyota bZ4X Style AWD TEST

Toyota je lansirala svoj prvi potpuno električni automobil, "do vrha" napunjen modernim tehnologijama i impresivnim performansama.

Novi Toyotin automobil ujedno je i prvi potpuno električni, a donosi i dizajn dovoljno upadljiv da ćete ga dobro upamtiti kada ga ugledate na cesti. Oštre linije i moderan SUV dizajn osiguravaju mu vrlo dobru poziciju na tržištu među konkurencijom, naravno s pripadajućom cijenom.

BZ4X vani-24

Iako je Toyota među najpoznatijim proizvođačima hibrida koji su na kraju dana i prvi krenuli s masovnom proizvodnjom takvog pogona, ipak su čekali za isti pristup potpuno električnom modelu. I dalje ćemo se načekati da potpuno električni modeli bilo kojeg proizvođača budu dostupni prosječnom vozaču, no do tada možemo sa sigurnošću reći da premium segment vrvi atraktivnom ponudom u kojoj sada i Toyota ima svoj model.

BZ4X vani-21

Do sada nismo spomenuli naziv jer je i taj detalj poseban. Ovaj model ne dolazi sa pravim imenom, već su ga nazvali bZ4X što prema njihovoj interpretaciji znači “električni SUV veličine 4”. Drugim riječima, biti će još modela u bZ liniji od kojih je 4X prvi na tržištu.

  

Dizajn i praktičnost

Novi model se adekvatno razlikuje dizajnom od ostatka Toyotine ponude, a najbliži po dimenzijama mu je RAV4 s kojim ga mnogi i uspoređuju. Ipak, najviše sličnosti vidjeti će se u usporedbi sa Subaru Solterrom jer su automobili napravljeni u suradnji ove dvije kompanije te dijele gotovo sve zajedničko, što uključuje i vrlo sličan dizajn.

BZ4X vani-26

Sprijeda bismo ga na prvu mogli usporediti i sa nedavno testiranim Lexus RX modelom, no kako to ide s električnim modelima, sprijeda nema veliki otvor za hlađenje motora, već su dizajneri ostavili samo manji prorez pri dnu za klimatizaciju i ostale sustave.

BZ4X vani-1-2

Sprijeda tako imamo vrlo izražen dizajn s kombinacijom zakrivljenih i vrlo oštrih panela.

BZ4X vani-7

Odmah se primjećuje zatvoreni prednji dio koji okrućuje tablice, a dizajnom zrak usmjeruje u stranu i lagano dolje, prema kotačima. Otvor ispred kotača cijelom prednjem dijelu daje upečatljiv sportski dizajn iako ga uokviruje veliki plastični panel koji se nastavlja oko cijelog kotača te je značajan dio dizajna.

BZ4X vani-13

Prednji dio vozila od, tradicionalno, poklopca motora odvojen je vrlo oštrim rubom koji je vizualno vrlo jasno segmentiran u nekoliko dijelova. U sredini s gornje strane imamo Toyotin logo, dok je s donje strane crna plastika ispod koje se, vjerujemo, nalaze svi bitni senzori za pametne sustave sigurnosti, a vidimo i malenu kameru. Na samom rubu nalazi se srebrna brušena lajsna koja se prema rubovima pretvara u dnevna LED svjetla tankog i oštrog izgleda.

BZ4X vani-1-3

Prednja svijetla nalaze se ispod crte dnevnog svijetla, a zahvaljujući modernom segmentiranju prednjih svjetala, Toyota je dobila vrlo elegantnu, visinom usku i tanku formu. Pod segmentiranjem mislimo na to da su prednja svjetla podijeljena na četiri izvora od kojih tri rade za standardno oborena svjetla, a četvrti se pali kod korištenja dugih svjetala.

BZ4X vani-1

Gledanjem odozgo vidimo spomenuto razdvajanje segmenata, gdje se pokrov iznad svjetala jasno odvaja od pokrova motora, dizajn koji bismo opisali dovoljno jedinstvenim da privuče poglede.

Pogledamo li bZ4X iz profila, prvo što ćemo uočiti svakako su oštre linije tijela koje se nastavljaju po cijeloj dužini, prema stražnjem kraju.

BZ4X vani-31

Ako pratite liniju koja kreće od vrha segmenta prednjeg svijetla, ona se uzdiže preko ruba poklopca motora, počinje se spuštati prema prednjim vratima, te se na njima nastavlja, razdvajajući vizualno vrata malo iznad kvake za otvaranje.

BZ4X vani-9

Osim jasnih linija na limu, tu su i već spomenuti jako izraženi blatobrani koji su također dio dizajna s obzirom da se ipak radi o SUV modelu.

Vidimo ih oko prednjih i stražnjih kotača, a plastični detalji okružuju i ostatak donjeg dijela automobila pa će svakako dobro štititi ostatak boje od kamenčića i ostalih sitnica na cesti koji su „neprijatelji“ laka. Sumnjamo da ćete često zagrebati po cesti s ovim modelom.

BZ4X vani-28

Dok se plastični detalji ne ističu na modelu koji smo mi vozili radi izbora boje karoserije koje su vrlo slične, kod “šarenijih” modela u kojima je boja karoserija bitno različita od plastičnih dijelova, što je itekako uočljivo.

Atraktivni 20-inčni alu naplatci odlično se uklapaju s bojom testnog modela, ali i svojim dimenzijama naspram cjelokupne forme karoserije.

Straga je priča ponovno vrlo zanimljiva jer za početak imamo vrlo kockasti i ravan kraj automobila, ponovno sa Lexus dizajnom oko tablice straga, a malo ispod već se nalazi veliki plastični detalj kompletno s manjim difuzorom, naravno bez otvora za auspuhe.

BZ4X vani-12

Iznad tablice pak imamo svjetlosnu traku preko cijele širine vozila, vrlo popularan dizajn danas u višim segmentima. Prema rubovima automobila traka se razdvaja u dvije te se grana prema dolje i time proširuje prostor za ostatak ledica i žarulja.

Linija se nastavlja i ispod stražnjih svjetala u obliku sjajne crne plastike, dizajn koji razbija inače monoton prijelaz u tom dijelu automobila.

BZ4X vani-2

Gledajući automobil izdaleka, stražnja svijetla imaju iznimno pravilan dizajn koji pojačava spomenuti kockasti dojam.

Iznad stražnje svjetlosne trake nalazi se minijaturan spojler koji se našao na dnu stražnjeg stakla koje je postavljeno pod dosta oštrim kutom.

BZ4X vani-1-4

Kako spojler ne bi bio samo radi izgleda, pokrov iznad stražnjeg stakla, koji je inače također popularan dizajnerski dodatak, ostao je samo na rubovima automobila, dok se u sredini krov lagano spušta prema staklu.

Vidljivo je i da automobil nema stražnji brisač pa ćete se morati osloniti na grijače i hidrofobne premaze ako želite solidnu vidljivost.

Na samom kraju krova nalazi se neizostavna antena u obliku peraje.

BZ4X vani-23

Otvaranjem prtljažnika prvo primjećujemo veliki subwoofer s lijeve strane koji nosi JBL potpis, a nakon toga 452 litre prostora koje se proširuju na 1.611 litara spuštanjem stražnjih sjedala.

Tu je osim kukica za vješanje stvari još i 12 V izlaz s kojim možete napajati razne gadgete. Dobivate i prekrivač prtljažnog prostora na razvlačenje.

BZ4X vani-34

Mi smo u testnom modelu dobili žice za punjenje kod kuće kao i na AC punjačima, a strpljivim slaganjem mogli biste ih smjestiti ispod podnice prtljažnika.

BZ4X vani-35

Spomenimo samo da ovaj model nema prtljažnik sprijeda. 

BZ4X vani-37

   

Unutrašnjost

Unutrašnjost je definitivno atraktivna jer nudi puno prostora, a u tome svakako pomaže i stakleni krov kojeg možete i zasjeniti uobičajenim unutarnjim pokrovom na izvlačenje. Dok se krov proteže i iznad glava suputnika straga, preko sredine i dalje imamo pregradu.

BZ4X nutra-24

Oko vozača je naravno uvijek najzanimljivije, a Toyota je cijelo iskustvo vožnje učinila modernim, a opet minimalističkim bez previše gumba i zaslona pa vam je pozornost više usmjerena na cestu.

BZ4X nutra-61

Glavni detalj tog pristupa svakako je značajno udaljen zaslon ispred vozača na kojem dobivate standardne podatke o statusu vozila i same vožnje poput brzine i drugih detalja. Osim što je udaljen, relativno je malenih dimenzija pa vam pruža neometan pogled na cestu ispred. Mali izazov bio nam je namjestiti volan tako da ne bude ispred zaslona, no s našom visinom od 190 cm i dosta visokim sjedalom, nikako nismo našli idealnu poziciju volana i sjedala za idealan pogled na zaslon.

BZ4X nutra-33

S lijeve strane, na vratima vozača dostupan nam je cijeli set gumba, od standardnog upravljanja sa sva četiri prozora, zaključavanja upravljanja prozorima od strane suputnika, kontrole centralnog zaključavanja automobila koja koristi dva gumba, kao i upravljanje retrovizorima što uključuje i njihovo sklapanje. Malo iznad svega toga su još tri gumba, pored kvake za otvaranje vrata, kojima memorirate i koristite postavke sustava za dva različita vozača kako ne biste morali namještati sjedalo svaki puta kada se mijenjate.

BZ4X nutra-3

Lijevo od volana, ispod otvora klimatizacije, dobivate do četiri dodatna gumba od kojih ovaj model ima dva, za paljenje automatske kontrole dugih svjetala, kao i automatizirano podizanje vrata prtljažnika.

BZ4X nutra-4

Toyota na desnu stranu volana stavlja sve gumbe čije se postavke pojavljuju na lijevom zaslonu, odnosno na desnoj strani kontrolira se napredni sustav za asistenciju u vožnji. To uključuje adaptivni tempomat, držanje trake, mijenjanje modova vožnje i kontrole drugih detalja te prikaza na zaslonu vozača. Lijeva strana volana bavi se multimedijom, glasnoćom, pozivima i drugim detaljima infotainmenta.

BZ4X nutra-31

Odmah iza volana primijetit ćete i malu izbočinu, a radi se o sustavu nadzora vašeg lica koje obasjava IR svjetlom te se prati vaša pozornost na cestu, a automobil će se oglasiti čim vam fokus zjenica krene lutati, ili pak ako u zavoju rukom prekrijete lice od senzora, što se u gradu dosta događalo pa smo sustav isključili i ostavili vozačima koji pravilno “muzu” volan.

BZ4X nutra-32

Desno od volana imamo par manjih gumbića za kontrolu svjetline zaslona u slučaju da vam smeta za vožnju noću. Tu je i gumb za prikaz odometra s pamćenjem dvije udaljenosti koje jednostavno dugim pritiskom resetirate.

BZ4X nutra-35

U sredini vozila smjestio se centralni sustav s velikim vertikalno postavljenim infotainment zaslonom.

BZ4X nutra-27

Odmah ispod zaslona primijetit ćemo fizičke gumbe za kontrolu glasnoće ili pak gašenje infotainmenta ako se želite fokusirati na vožnju.

BZ4X nutra-29

Zatim ispod infotainmenta imamo veću površinu osjetljivu na dodir s fiksiranim funkcijama koje upravljaju klimatizacijom, temperaturom zraka, odmagljivanjem prednjeg i stražnjeg stakla te retrovizora, a tu je i grijanje, kao i hlađenje sjedala vozača te suvozača.

U centru su ponovno fizički gumbi za dvozonsku klimu, a služe za kontrolu stvari koje morate klikati više puta, poput postavljanja temperature, snage ventilatora i zone puhanja. Ovdje na slikama prikaz temperature izgleda šareno, no to je radi fotoaparata. U stvarnosti su brojevi i oznake bijele boje.

Ispod, s lijeve strane otvora za ventilaciju nalazi se ogroman "Power” gumb koji nikome neće promaknuti.

BZ4X nutra-17

Pogledajmo sada sam mjenjač i sve kontrole oko njega. Riječ je o jednostavnom gumbu čijim pritiskom i rotiranjem mijenjate smjer vožnje, a iznad imate i velik Park gumb. Ne može biti jednostavnije, a i manevriranje kod parkiranja je brzo i lako.

BZ4X nutra-6

S lijeve strane imate i gumb/polugu za elektroničku “ručnu” koja će se sama aktivirati kod gašenja automobila. Pored nje su još gumbi za aktiviranje vožnje jednom papučicom, sada sve popularnijom funkcijom. Naime, puštanjem papučice gasa automobil počne samostalno kočiti u modu rekuperacije energije, idealno za gradsku vožnju, no i dalje trebate naravno koristiti kočnicu za zaustavljanje.

BZ4X nutra-36

S desne strane mjenjača na raspolaganju su razni drugi gumbi za brzi pristup, od paljenja Eco načina vožnje, paljenja 360° sustava kamera pri sporoj vožnji, pristup automatskom sustavu parkiranja, a tu su i gumbi kontrole protiv proklizivanja te moda vožnje s odvojenim “X Mode” načinom vožnje specijaliziranim za vožnju po snijegu i zemlji ili dubokom snijegu i blatu, tako da će vam automobil pomoći u prelaženju gotovo svake podloge i s time povezane situacije u kojoj se nađete.

BZ4X nutra-18

Odmah ispod nalazi se smješten i poluproziran pretinac u koji možete smjestiti mobitel, a omogućuje i bežično punjenje.

BZ4X nutra-20

Tu su naravno još držači za dvije šalice kao i naslon za ruke koji ujedno ima i prostor za spremanje sitnica.

BZ4X nutra-19

Pogledate li ispod centralne konzole, vidjet ćete da ima još dodatnog prostora za torbu ili vrećice, a ovdje imate i dodatne USB-C utore za punjenje mobitela kao i klasični 12 V izlaz za razne gadgete.

BZ4X nutra-11

Straga i sprijeda ima dosta prostora za četiri odrasle osobe te mi nismo imali problema s 190 cm visine. Stražnja sjedala se dodatno mogu prilagoditi nagibom, ovisno o željama suputnika. Dobivate i centralni naslon za ruke koji se može spuštati i podizati prema potrebi, a podnica straga je u potpunosti ravna.

BZ4X nutra-10

Suputnici straga u centru imaju izlaz za klimatizaciju čija temperatura ovisi o vozačevoj strani, odnosno postavkama klimatizacije kakvu je sebi namjestio vozač, a tu su i dva USB-C utora za punjenje. Na kraju imamo i kontrolu grijanja sjedala straga što je velik plus za zimske dane, posebno ako nemate garažu, te kožna sjedala.

BZ4X nutra-21

Sjedala, kao i većina površina koje će korisnici doticati su kožnata, s detaljima od tkanine koji vizualno dodaju malo kontrasta, što doprinosi za sveukupno premium dojam vozila gdje se ne čuje škripa plastike, već je cijelo iskustvo fokusirano na vrhunski užitak vožnje.

BZ4X nutra-12

  

Motor i vožnja

Kada pričamo o pogonu, novi bZ4X dolazi u par verzija, no mi smo testirali model s baterijom kapaciteta 75 kWh; s time da korisnik ima pristup do 71 kWh radi zaštite sustava od prekomjernog pražnjenja. Standardno se nudi s pogonom na sva četiri ili samo prednje kotače, a na testu smo imali 4x4 verziju koja koristi dva elektromotora.

BZ4X vani-6

Motori zajedno mogu proizvesti do 215 KS što znači da, ovisno o uvjetima na cesti i napunjenosti automobila, očekujete između 6 i 7 sekundi ubrzanja od 0 do 100, što vjerujemo da je dovoljno svakome tko planira voziti ovakav SUV. Od baterije možete očekivati sigurnih 350 km u prosijeku, s do 400 km u više gradskoj vožnji s rekuperacijom, kao i po “starim” cestama. Dok je elektronski limitiran na brzinu od 160 km/h, takva vožnja svakako će brže isprazniti bateriju.

BZ4X vani-16

S obzirom da se radi o top modelu, putem smo uživali u zvuku iz devet zvučnika (Subwoofer je u prtljažniku) koji možete kroz infotainment prilagoditi sebi, a osigurava čist i jasan zvuk kroz sve žanrove i na glasnoćama koje će vas izolirati od baš svih vanjskih zvukova.

BZ4X vani-1-11

Vožnja je vidno bila fokus razvoja ovog modela jer ju možemo opisati iznimno ugodnom na svim vrstama površine, kako u gradu, tako i u međugradskoj vožnji gdje lako upija male prepreke i zavoje. Drugim riječima, sportski doživljaj nije bio fokus ovog modela, iako je i više nego sposoban za življu vožnju.

BZ4X vani-22

S obzirom na gotovo dvije i pol tone, smatramo da su performanse sasvim adekvatne. Mi smo na testu trošili između 18 i 19 kWh energije, no ovisno o vožnji i navikama, spuštanjem potrošnje na 16 kWh stavit će vas u 400+ km dometa bez problema, no morat ćete u tom slučaju izbjegavati autoceste.

  

Zaključak i cijena

Vani slušamo o spuštanju cijena električnih SUV vozila koja se rade za “svakodnevnog” korisnika, no top model novog bZ4X ipak nije u toj sretnoj skupini s obzirom da ćete za njega morati odvojiti 78.197 € iliti 589.175,30 kuna.

BZ4X vani-33

Ovaj model svakako će vam donijeti nešto jedinstveno na našim cestama, a bZ4X odličan je ulaz u svijet električnih automobila jer ipak nije pretjerao ni sa unutrašnjosti pa je kontrola vozila također jednostavna zahvaljujući ključnim fizičkim gumbima.

BZ4X vani-32

Tu su i Toyotine garancije među kojima je i ta da će baterija izdržati s do 70 % kapaciteta u 10 godina ili milijun kilometara vožnje, no za takve brojeve korisnici će ipak trebati izbjegavati “duboka pražnjenja” baterije.

Ključne riječi:
automobil bZ4X električni automobil punjenje baterija SUV Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.