Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.11.2021. 05:11

Napuhnuti Yaris 

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport TEST

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport TEST

Toyota je tržištu ponudila još jedan SUV model, a ovog puta je riječ o gradskom modelu koji će se na tržištu boriti s već etabliranim modelima, od kojih neki već imaju i dvije generacije. A u borbu ulazi spremna s izvrsnim atmosferskim benzincem koji troši malo, te zanimljivim izgledom i dobrom ponudom prostora u kompaktnim dimenzijama.

Iako se vjerojatno gotovo nitko ne sjeća modela Urban Cruiser, gradskog SUV modela koji je bio predstavljen 2008. godine i koji je bio ispred svog vremena, pa je radi lošeg uspjeha ukinut s europskog tržišta već 2011. godine, a sada, 10 godina kasnije stiže njegov nasljednik koji neće imati istih problema.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 01

Naime, Yaris Cross, kao što mu i ime govori, je nastao na temeljima gradskog Yarisa koji je napuhnut, povećana mu je udaljenost od tla i dobio je masivniji prednji dio, što je dovoljno da bude privlačan i zanimljiv. Naravno, tu su i neki detalji koji podsjećaju na RAV4, što uvijek dobro dođe.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 19

Yaris Cross je dostupan s benzinskim i hibridnim pogonom, a testirali smo benzinsku izvedbu sa 125 KS bez turba, a navedena izvedba se pokazala kao zanimljiv izbor, jer je automobil išao dosta dobro, a potrošnja je niska, pa nas baš zanima kako će se ponašati hibridna inačica, koja nam uskoro dolazi na test. Tu treba naglasiti i kako je benzinac dostupan samo s prednjim pogonom, dok se hibridna inačica može dobiti i s pogonom na sve kotače.

Dizajn i praktičnost

Sprijeda su dizajnerske razlike između Yarisa i Yarisa Cross najveće, pa Cross izvedba donosi potpuno novi prednji dio koji je prilično okomit s visoko postavljenim svjetlima, dok su LED dnevna svjetla postavljena okomito u rubove branika, pa mu to daje dojam još veće visine. Po nama je dizajn uspio i dovoljno je drugačiji kako iz daljine ne bi lako mogli promiješati ovaj model s nekim drugim.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 02

Gledajući s boka, mišićavi dizajn je najvidljiviji, s linijama koje se penju uvis prema kraju vozila, a veliki otvori za kotače i plastične zaštitne obloge mu daju dodatnu robusnost. Testni je model bio opremljen 17-inčnim aluminijskim naplatcima, a dvobojna bijelo-crna karoserija mu odlično stoji, jer uz crni krov i crne obloge, samo središnji dio je bijeli.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 13

Osim veće visine, stražnji kraj je najsličniji klasičnom Yarisu s kojeg je preuzet dizajn stražnjih svjetala koja rade malenu policu, odnosno izbočinu iza stražnjeg prozora. Takozvane mačje oči su postavljene okomito uz rubove branika, pa nastavljaju dizajnerski dio prednjeg branika.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 22

Otvor prtljažnika je dovoljno velik, a prtljažnik je velik i dobro iskoristiv. Obujam mu je 397 litara, a s preklopljenim naslonima obujam raste na 1097 litara. Šteta je samo što nema nikakve police za dvostruko dno, iako postoje nosači, jer s preklopljenim naslonima utovarna površina nije ravna, dok bi s dodatnom policom to bio slučaj. Možda će se uskoro ponuditi i to rješenje.

Unutrašnjost

Toyota Yaris Cross unutrašnjost gotovo u potpunosti dijeli s Yarisom, i to nije ništa loše, dapače. Sve je uređeno kako treba, a prekidači su logično postavljeni, jedino bi kvaliteta plastike mogla biti bolja, jer je na većini dijelova poprilično tvrda, no nigdje ništa ne škripi i ne cvili.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 20

U odnosu na Yarisa donosi središnji naslon za ruke između prednjih sjedala, koji je dovoljno velik, no voljeli bi da je malo bolje podstavljen jer ovako nakon duže vožnje zna žuljati. No zato je prostranost za ovu klasu odlična. Prostora na prednjim sjedalima ima i više nego dovoljno, a straga se ''lakše diše'' nego u Yarisu, u svakom pogledu. Samo je prava šteta što ni Yaris Cross nema ventilacijske otvore za stražnja sjedala, kao ni jedan USB priključak!

Ispred vozača se nalazi kombinirana analogno-digitalna instrument ploča, i ona se u potpunosti razlikuje u odnosu na klasičan Yaris, a dolazi sa 7-inčnim zaslonom oko kojeg su postavljeni analogni brojač okretaja s jedne strane i pokazivač temperature i spremnika goriva s druge strane. Tu je i 8-inčni multimedijski zaslon s fizičkim tipkama prečaca oko njega, pa ni njegovo korištenje prilikom vožnje nije previše komplicirano.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 21

Tu je i praktična polica, a ispod nje su komande klima uređaja koji je ručni, iako je ovo treći po redu paket opreme. I ne, ne zamjeramo to nimalo, jer je podešavanje toliko precizno i jednostavno da nam je žao što više automobila nema ručnu klimu. Iako je automatska dobra, često se ne može podesiti najpreciznije pa puše ili preslabo ili prejako, što svakako nije najugodnije.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao 1,5-litreni atmosferski benzinac s tri cilindra koji razvija maksimalnu snagu od 92 kW/125 KS i nudi 153 Nm okretnog momenta pri visokih 4800 okretaja, a uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem a pogon se prenosi na prednje kotače. Ovaj motora je dostupan samo na određenim europskim tržištima, dok je na drugima dostupan samo kao hibrid.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 23

Ono što u današnje vrijeme začuđuje je i što nema ugrađenog start/stop sustava, a nakon Yarisa, i u Yarisu Cross se pokazao kao idealan suputnik. Voli se vrtjeti u višim okretajima, a tamo ga treba i držati ako želite živahniju vožnju, a čak ni tada nije (pre)glasan.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 15

Tu je i dobar mjenjač koji je precizan, a iznenađujuće je što ga se ne treba (pre)često koristiti jer je motor, bez obzira na to što nije potpomognut turbom, dovoljno snažan i pri nešto nižim okretajima. Uglavnom, vozit ćete ga s osmjehom na licu.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 17

A još veći osmjeh ćete imati kada vidite potrošnju, koja nam je tijekom testa bila 6,5 litara! Da, Yaris Cross je štedljiv, pa će na otvorenoj cesti trošiti i ispod 5 litara, dok će naviše trošiti u gradu i na autocesti, kada je potrošnja između 7 i 8 litara. Pažljiviji će vozači u gradu bez problema trošiti oko 7 litara, što je u današnje vrijeme visokih cijena goriva prilično važno.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 07

Iako se sjedi povišeno, pa je preglednost dobra, Yaris Cross se i kroz zavoje vozi dobro i bez nekih velikih naginjanja karoserije. Doduše, nije da ćete s njime obarati brzinske rekorde, no i brži prolasci su ugodni, no ovjes je podešen za udobnost, pa ga tako treba i voziti. A udobnost ne narušavaju ni 17-inčne niskoprofilne gume, pa je ukupan dojam u vožnji dobar.

Zaključak i cijene

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport kakvu smo testirali košta 174.960 kuna, dok joj je cijena bez dvobojne karoserije i perla boje 167.900 kuna. To je fer cijena ako pogledate konkurenciju, a ne smijete zaboraviti ni kako s Toyotom, ako ćete odlaziti u ovlašteni servis, produljujete garanciju i do 10 godina!

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 14

Benzinska izvedba je dostupna s ukupno četiri paketa opreme, a početni model je Luna i njegova cijena kreće od 139.900 kuna, dok je pak najskuplja opcija paket Elegance po cijeni od 186.600 kuna.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 06

Uspoređujući s hibridnom inačicom, gdje Yaris Cross hibrid Sport košta 190.900 kuna, razlika u cijeni je pozamašnih 23.000 kuna, no treba uzeti u obzir kako s hibridom dolazi automatski mjenjač, koji inače u benzinskoj izvedbi košta dodatnih 9.900 kuna, razlika u cijeni se topi na tek 13.100 kuna, s time da je osnovni paket opreme kod hibrida nešto bogatiji.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 10

Za kraj možemo zaključiti kako Toyota Yaris Cross ima svjetlu budućnost, jer je riječ o dobro napravljenom paketu koji se nudi po dobroj cijeni, a radi poslovične Toyotine kvalitete, kupci će zažmiriti na tvrđu plastiku i poneki jeftini detalj, te na kraju biti zadovoljni.

Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport 11

Tehničke karakteristike

Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1490 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 125 KS pri 6600 o/min
Snaga u kWh: 92 kWh pri 6600 o/min
Okretni moment: 153 Nm pri 4800 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,90 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 6,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 130 g/km
Duljina: 4180 mm
Širina: 1765 mm
Visina: 1595 mm
Međuosovinski razmak: 2560 mm
Obujam prtljažnika: 397 l
Masa vozila: 1110 kg
Gume: 215/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 174960 kn
Ključne riječi:
Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-iW Sport
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. ožujak 1918.

Umro osnivač Tatre

Hans Ledwinka, inženjer koji je osnovao tvrtku Tatra, umro je na današnji dan u Muenchenu, Njemačka, u 89. godini.

vs

.::.