Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Aygo X 1.0 VVT-i Limited Test

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.08.2022. 05:52

Visoke potpetice za gradski zvrk 

TEST: 2022 Toyota Aygo X 1.0 VVT-i Limited

Toyota Aygo X 1.0 VVT-i Limited Test

Toyota Aygo je oduvijek bio simpatični malini gradski automobil, a s trećom generacijom, iako je narastao u svim smjerovima, je nastavljeno istim putem. Prva generacija se pojavila 2005. godine, dok je druga generacija stigla 2014. godine. Te dvije generacije su napravljene u suradnji sa PSA grupacijom, te je Aygo imao braću – Citroen C1 i Peugeot 107/108.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-18

No PSA se povukao iz suradnje, pa je treća generacija modela Aygo X postao jedinstven model, kako bez bliskih rođaka, tako i po izgledu koji koketira s crossoverima, što u današnje vrijeme traži sve više kupaca. To se naglašava i ovim slovom X u nazivu, koji se ustvari čita ''cross''. Uz to, konkurencije je sve manje, pa će vjerojatno biti vrlo čest na cestama Italije i ostalim državama gdje se preferiraju maleni gradski automobili. Treba svakako napomenuti i kako je ovo Toyotin jedinstveni model za europsko tržište i nije ga moguće kupiti izvan Europe.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-16

No vratimo se mi na naš testni primjerak kojeg je pokretao jedini motor u ponudi, a riječ je o već mnogo puta nagrađivanom jednolitrenom atmosferskom benzincu, dok je testni model bio opremljen i Limited opremom, odnosno najbogatijom opremom koja se može dobiti s ovim modelom, a nedostaju joj jedino krovni otvor, koji se u kombinaciji s ovim paketom opreme ne može ni naručiti.

Dizajn i praktičnost

Novi Aygo X je postavljen na novu GA-B platformu, koju koristi i novi Yaris i Yaris Cross, što je rezultiralo i povećanju svih dimenzija. Sada je dug 3700 mm, širok 1740 mm i visok 1525 mm, dok je međuosovinski razmak povećan na 2430 mm, a to su dimenzije prve generacije Yarisa! Radi veće površine, i dizajneri su imali slobodnije ruke prilikom dizajniranja.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-19

Potpuno novi prednji dio je dobio i novi svjetlosni potpis LED dnevnih svjetala, a klasične maske motora nema, već zrak ulazi kroz velike otvore na braniku. S druge strane, stražnji dio izgleda poznato, a donosi vrlo slična svjetla kao kod prethodnika, koja se prostiru od vrha krova, sve do branika.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-08

Ona imaju isti svjetlosni potpis kao i prije, a povećan i napuhnut stražnji branik, s okomitim katadiopterima kao kod modela Yaris Cross, dodatno naglašavaju mišićavost ovog vozila. Gledajući s boka, vidljivo je kako se koristi mnogo crne plastike oko obruba, a otvori za kotače su pravokutni, kao kod modela RAV4. Uz to, na krovu su i dalje dva ispupčenja iznad sjedala vozača i suvozača. Toyota je koristila recept nešto starog i nešto novog i dobila dobar rezultat.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-05

Povećanje dimenzija je rezultiralo i povećanjem prtljažnog prostora, koji sada u osnovi prima 231 litru, što je 60 litara više nego prije. Kada se preklope nasloni stražnjih sjedala dobiva se obujam od 829 litara, koji je moguće dobro iskoristiti i za veće predmete, jer ih je lako utovariti zahvaljujući velikom otvoru staklenog poklopca prtljažnika.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je doživjela najveće promjene i sada je tu sve novo, osim što su vrata djelomično i dalje ''limena'', odnosno nisu u potpunosti presvučena zaštitnom plastikom. Prostora je sprijeda više nego prije, sjedi se povišeno, a ni visoki vozači neće imati problema sa smještajem.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-03

Ispred njih se nalazi novi upravljač, koji je istovjetan onome iz Yarisa, a instrument ploča se sastoji od zaslona putnog računala koji je obavijen analognim brzinomjerom. Pored njega se s jedne strane nalazi brojač okretaja, dok je s druge strane pokazivač količine goriva. Jednostavno i pregledno.

Središnjim dijelom pak dominira (pre)veliki 9-inčni zaslon koji je obavijen dizajnerskim detaljima koji duboko ulaze u područje ispred suvozača, a ispod njega su se smjestile komande automatskog klima uređaja. Pohvalno je što komande nisu uklopljene za središnji zaslon, što je danas, nažalost, sve češće. Kako je riječ o izrazito bogato opremljenom modelu, tako su se tu našli još i prekidači za grijanje sjedala, a tu je i jedan USB priključak i 12V utičnica. Aygo X sada ima i mogućnost bežičnog punjenja mobitela, a s druge strane nas je zasmetalo što se prozori ne mogu ni podići, a ni spustiti na dodir, već je potrebno držati tipku.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-06

S druge strane, straga i dalje nije moguće spustiti prozore, već ih je moguće otvoriti prema van, kako bi i putnici na stražnjim sjedalima mogli dobiti svježi zrak. Ovaj automobil je registriran za četiri osobe, pa će one imati dovoljno mjesta po širini i nešto manje mjesta za glavu, dok će prostor za noge uvelike ovisiti o tome koliko je visoka osoba koja sjedi ispred vas. Također, voljeli bi da se stražnja vrata mogu otvoriti pod većim kutom, no sličan smo problem vidjeli i na većim modelima Yaris i Yaris Cross.

Motor i vožnja

Pod poklopcem motora je smješten višestruko nagrađivani jednolitreni trocilindrični atmosferski benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 53 kW/72 KS i pritom nudi 93 Nm okretnog momenta. Motor je uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a pogon je na prednje kotače. Toyota je doradila ovaj motor kako bi bio ekonomičniji i kako bi zadovoljavao i najnovije norme.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-07

A kad spominjemo ekonomičnost, krenimo odmah s potrošnjom koja je nakon tjedan dana u prosjeku bila 6,9 litara, s time da nismo nimalo štedjeli! Da, često je autombil bio maksimalno opterećen i vozio se po gradu ili po brdima, pa ni ne čudi nešto viši prosjek. S druge strane, normalnom gradskom vožnjom s dvije osobe u autu potrošnja je oko 6 litara, dok će na otvorenoj cesti pasti i na blizu 5 litara.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-02

Najveća potrošnja je na autocesti, gdje radi većeg otpora zraka potrošnja iznad 130 km/h rapidno raste. Tako pri ovoj brzini troši malo iznad 7 litara, dok vožnja oko 140 km/h povećava potrošnju za jednu litru! No ovo je ipak gradski automobil koji će zaista rijetko voziti maksimalnim brzinama na autocesti, pa mu to ne možemo uzeti za zlo.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-01

Kako smo već spomenuli, međuosovinski razmak je povećan, pa je i vožnja nešto udobnija, a ni naginjanja karoserije pri bržim prolascima kroz zavoje nisu prisutna. Naravno, ako ne pretjerujete s nogom na gasu. Doduše, Aygo X ćete rado voziti u višim okretajima jer ga je tada i najzabavnije voziti, a voljeli bi jedino da je zvučna izolacija malo bolja.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-09

Svakako treba napomenuti i kako ovaj model dolazi s pomalo čudnim dimenzijama guma – 175/60 R18, što izgleda pomalo smiješno kada ga gledate straga i kada vidite koliko su gume ustvari uske. No istovremeno su dovoljno ''mesnate'' kako bi vožnju učinili ugodnom.

Zaključak i cijene

Nova Toyota Aygo X je zasigurno jedan od najzanimljivijih primjeraka u ovoj klasi automobila, kako izgledom, tako i zabavom u vožnji. Doduše, i cijena je nešto viša, pa osnovni model X košta 120.900 kuna, dok za bolje opremljeni model X-Play treba izdvojiti 131.200 kuna. Testni model Limited košta čak 167.000 kuna, no riječ je ipak o izvedbi koja će se rjeđe prodavati.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-12

Aygo X ima i prednost u garanciji koja može trajati i do 10 godina, što ne nudi ni jedan konkurent! A kada se sve zbroji i oduzme, i dalje je riječ o modelu koji će biti među prodavanijim modelima u klasi, a već i pri samom pogledu na fotografije vam je jasno i zašto.

2022-Toyota-Aygo-X-1.0-Limited-21

Tehničke karakteristike

Aygo X 1.0 Limited
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 998 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 72 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 53 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 93 Nm pri 4400 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 15,60 s
Maksimalna brzina: 158 km/h
Potrošnja (grad): 5,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,90 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 108 g/km
Duljina: 3700 mm
Širina: 1740 mm
Visina: 1510 mm
Međuosovinski razmak: 2430 mm
Obujam prtljažnika: 231 l
Masa vozila: 1015 kg
Gume: 175/60 R18
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 167000 kn
Ključne riječi:
Toyota Aygo X
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.