Vidiauto Testovi Testirali smo... Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.08.2020. 10:01

Atraktivan kompakt 

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR TEST

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR TEST

Novi Seat Leon je nedavno stigao na tržište, a prva na red za test je pristigla top izvedba sa 150 KS i DSG mjenjačem, ali i blagim hibridnim pogonom, a sve to je upakirano u atraktivno dizajniranu karoseriju.

Mnogi ga nazivaju španjolskim Golfom, i nisu daleko od istine, a to vrijedi još od prve generacije koja je predstavljena prije 22 godine, no u najnovijoj, četvrtoj generaciji, Leon je konačno dobio kvalitetniju unutrašnjost, koja više ne zaostaje puno za njemačkim originalom, dok je vanjski dizajn i dalje atraktivan, i rekli bi bolji nego kod Golfa.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 11

U Seatu su uvijek igrali na kartu sportskog dizajna i naglašenih linija karoserije, a uvijek dobro dođe i povoljnija cijena u odnosu na braću, no iako je posljednja generacija rijetka na našim cestama, s novom bi generacijom Leon mogao postati češći gost, posebice kada se pogleda omjer uloženog i dobivenog.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 14

A to posebice vrijedi za početni model, dok će pak izvedba kakvu smo testirali, s najbogatijom FR opremom i najsnažnijim motorom potpomognutim blagim hibridom i automatskim mjenjačem i kakva košta preko 250.000 kuna, ipak biti rijetka pojava na domaćim cestama.

Dizajn i praktičnost

Oštrije linije i niska bočna silueta daju novom Leonu sportski izgled, baš kao što se i očekuje od njega. Prednja LED svjetla donose karakterističan potpis dnevnih LED svjetala, a njihova ''namrgođenost'' i prilično mala maska motora daju mu sportski izgled. Kada ga vidite u retrovizoru, odmah dobijete osjećaj da se morate maknuti iz trake kako bi on mogao proći. I baš to će se svidjeti dijelu kupaca.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 17

Bočna linija je ustvari prilično jednostavnih linija koje dosta podsjećaju na prethodnika, a testni model se isticao i opcijskim 18-inčnim dvobojnim aluminijskim naplatcima (4.272 kn) koji mu odlično stoje.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 01

Straga se ističu nova LED svjetla, koja su sada trendovski spojena, a tu je i novi natpis Leon, koji je, osim što je pisan novim fontom, postavljen u sredinu ispod logotipa, a ujedno služi i kao ručica za otvaranje prtljažnika. Nažalost, za razliku od ostalih modela iz grupacije, stražnja kamera nije postavljena ispod znaka, kako bi bila zaštićena od prljavštine, već je smještena iznad tablice, pa će se po lošem vremenu brzo zaprljati.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 04

Prtljažnik je ostao iste veličine kao i kod prethodnika, obujam mu je 380 litara, no u ponudi nema nikakve police ili dvostrukog dna, već je sve jedan veliki prostor. Za pohvalu je otvor za skije, odnosno duže predmete, koji više nije česta pojava na modernim automobilima.

Unutrašnjost

Ulaskom u unutrašnjost i smještajem na vozačko mjesto, ispred sebe vidite poznate detalje. Tu je digitalna instrument ploča i središnji multimedijski zaslon, koji donose drugačiji dizajn od ostatka obitelji, što posebno hvalimo. No s druge strane, novi prekidači za svjetla, kao i površina za podešavanje temperature klima uređaja i glasnoće je poznata iz golfa i u ničemu se ne razlikuju.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 07

Ni ovdje površina za klizanje s kojom se podešava temperatura ne daje nikakav povratni osjećaj jeste li je dobro dotakli ili ne i jeste li uopće išta podesili, pa je uvijek potrebno pomicati pogled s ceste. No za pohvalu je što i najpovoljniji Leon dolazi s trozonskim automatskim klima uređajem! Da, dobro ste pročitali, Leon ima i posebno podešavanje temperature za stražnja sjedala, a ako se pak straga voze djeca i ne želite da diraju po postavkama, lako ih možete zaključati putem infotainmenta.

Sam infotainment sustav je pak privlačnog i logičnog dizajna, a svaki ekran je podijeljen u tri dijela koja je moguće konfigurirati i prilagoditi prema vlastitim željama. Također, potrebno se registrirati i onda vas kod svakog paljenja vozilo traži PIN, no nije nam se svidjelo što smo svaki puta morali ručno odabrati mobitel za spajanje na Bluetooth, bez obzira što smo ga stavili kao primarni uređaj za spajanje. Digitalnu instrument ploču je također moguće konfigurirati, no za razliku od infotainment sustava, imamo osjećaj kako je onda dizajnirana konzervativnije, a vjerojatno kako bi bilo što čitljivija i kako bi vožnju učinila sigurnijom.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 09

Sjedala su presvučena tkaninom, što nam se svidjelo za vožnju po vrućim danima, a i dosta su profilirana, no ne drže vrhunski tijela u zavoju. Doduše, to se događa kod pretjerivanja, dok su se u svakodnevnoj vožnji pokazala udobnim, a ne umaraju ni nakon duge vožnje bez prekida, što je ipak najvažnije. U središnjoj konzoli između prednjih sjedala smještena je minijaturna ručica automatskog mjenjača, no tu je i dovoljno otvorenih i zatvorenih pretinaca, a tu je i niz USB-C priključaka sprijeda i straga. Šteta što ni jedan nije klasičan USB priključak, već će većina morati koristiti adaptere. Izgleda kako je cijeli koncern prešao samo na novu vrstu priključaka.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 08

Prostora straga ima više nego kod prethodnika, no visoki će i dalje imati problema ili s prostorom za glavu, ili s prostorom za koljeno, ovisno u kojem položaju sjede, no po širi ima dovoljno prostora. Nije da Leon nudi manje prostora od konkurenata, no ipak je jedan od najmlađih primjeraka pa smo očekivali mrvicu više prostora.

Motor i vožnja

Trenutno najsnažniji benzinac koji je dostupan s novim Leonom je 1,5-litreni Eco TFSi koji je nadograđen s 48V blagim hibridnim sustavom, a koji raspolaže s ukupno 150 KS i s 250 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1.500 okretaja, a uparen je s dobrim 7-brzinskim DSG automatskim mjenjačem.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 02

Motor je jako dobar izbor za ovaj model i odlično se snalazi u svim situacijama, a tome pridonosi i odličan automatski mjenjač. I ubrzanja i međuubrzanja su dobra i s lakoćom ćete nekoga prestići ili ubrzati na autocesti, a posebice se to osjeti u sportskom modu vožnje. S druge strane je Eco mod koji je kao stvoren za grad jer nudi dovoljno snage, a potrošnja je onda manja.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 06

Ukupni prosjek potrošnje nam je bio 7,5 litara, no nismo ga nimalo štedjeli, jer vas jednostavno ''vuče'' da jače stisnete gas. Posebice na otvorenoj cesti s rijetkim prometom i zavojima. I već s malo lakšom nogom na gasu prosjek ćete smanjiti za pola litre do litre, pa s tom potrošnjom može računati prosječan vozač.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 03

Na otvorenoj će cesti Leon popiti i manje od 6 litara, dok će pri 130 km/h trošiti oko 7 litara. Naravno, što je noga na gasu teža, to će i potrošnja biti veća, ali takvim načinom vožnje raste i užitak u vožnji ovog modela. Inače, ovaj Leon do stotke ubrzava za 8,4 sekunde, a maksimalna brzina mu je preko 220 km/h, što je puno više od onoga što vam svakodnevno treba.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 05

Što se pak same udobnosti tiče, Leon je prilično miran i dobro prati zamišljene linije, a udobnosti pridonosi i prilično dobra zvučna izolacija, pa je i pri brzinama od 140 km/h relativno tih. Baš onako kako se očekuje od ove klase automobila.

Zaključak i cijene

Najbolje opremljeni i najsnažniji benzinac s blagim hibridnim pogonom, testni Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR sa svom dodatnom opremom košta 252.381 kunu. Od dodatne opreme tu je metalik crvena Desire boja koja mu odlično stoji (5.825 kn), 18-inčni aluminijski naplatci (4.272 kn), alarm (1.747 kn), crni krov u unutrašnjosti (1.424 kn), Dynamic & Comfort paket (5.570 kn), stražnja kamera (1.747 kn), 10-inčni navigacijski sustav (4.693 kn), Safe & Drive paket L (4.476 kn) i ostalu opremu.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 19

Bez dodatne opreme cijena ovako motoriziranog Leona je 204.315 kuna. Najpovoljniji novi Seat Leon košta 148.615 kuna i dolazi s turbo benzincem od 110 KS i Style paketom opreme koji već sadrži trozonsku klimu, 16-inčne aluminijske naplatke, ekonomična LED prednja i stražnja svjetla, parking senzore straga, tempomat i ostalu opremu. A ako doplatite svega 4.000 kuna dobit ćete ga sa 1,5-litrenim TSI motorom sa 130 KS.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 10

Što se tiče dizelske ponude, Leon je moguće dobiti s dvolitrenim TDI motorom snage 115 KS u kombinaciji s ručnim mjenjačem ili pak u kombinaciji sa 150 KS i DSG automatskim mjenjačem. Slabija izvedba starta od 162.532 kune, dok snažnija starta od 184.352 kune. No za svaku pohvali je što se sve kombinacije motora i mjenjača mogu dobiti sa svim paketima opreme.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 15

Novi Seat Leon i dalje nudi atraktivniji izgled od Golfa, više opreme i povoljniju cijenu, no još uvijek mu nedostaje ono nešto što bi natjeralo više kupaca u Seatove salone. No sigurni smo kako to nije slučajno, ali bez obzira na navedeno, razumniji kupci koji će izabrati Leon bit će jednako zadovoljni kao i kupci njemačkog brata. Ali će im u džepu ostati novaca barem za jedno dvotjedno ljetovanje.

Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR 16

Tehničke karakteristike

Leon 1.5 EcoTSI mHEV DSG FR
Vrsta motora: Turbo benzinski s blagim hibridom
Obujam motora: 1498 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 5000 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 5000 o/min
Okretni moment: 250 Nm pri 1500 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,40 s
Maksimalna brzina: 221 km/h
Potrošnja (grad): 6,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,10 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,80 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 l/100 km
CO2 emisija: 132 g/km
Duljina: 4368 mm
Širina: 1800 mm
Visina: 1442 mm
Međuosovinski razmak: 2684 mm
Obujam prtljažnika: 380 l
Masa vozila: 1361 kg
Gume: 225/40 R18
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 252381 kn
Ključne riječi:
Seat Leon 1.5 EcoTSI 150 mHEV DSG FR
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. rujan 1986.

9-17-1986 Bentley Turbo

Bentley Turbo

Na današnji dan predstavljena je turbo verzija Bentleya nazvana Bentley Turbo R. Automobil je osim povećanja snage, prošao i opširne promjene na ovjesu.

vs