Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 07.12.2016. 15:20

Renaultov admiralski brod 

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen TEST

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi TEST

Talisman inače kao riječ označava obredni predmet koji privlači određene sile uglavnom nepojmljive ljudskom umu, s ciljem zaštite. Upravo tako silne i snažne poglede privlači i testirani Renault Talisman, a integrirane zaštite u vozilo štite putnike u opasnim situacijama.

Vožnja je u Renaultu Talisman Grandtour vrlo ugodna, dobra je i zvučna izolacija tijekom vožnje. DCi motori su uvijek bili za pohvalu. 4Control sustav prvotno je razvijen za Renault Lagunu, a radi se o upravljanju stražnjim kotačima koji se zakreću u smjeru suprotnom od prednjih kotača te tako olakšavaju skretanje vozila te zakretanje kotača u istom smjeru kao i prednji kotači kako bi se ugodnije prolazilo kroz zavoje. Prijenos snage motora je samo na prednje kotače, a u vožnji se stražnji kotači zakreću do 3,5 stupnjeva.

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen (4)

Iako je uvriježeno mišljenje kako se radi o potpunoj novotariji u svijetu manjih automobila, još 1938. godine američka tvrtka Bantam je svoje modele terenskih vozila BRC 40 i 60 opremala sa upravljivim stražnjim kotačima s mogućnošću zakretanja u smjeru suprotnome od smjera prednjih kotača. Radilo se o čisto hidrauličnom upravljanju kod kojega bi središnja osovina prenosila na stražnju zakretanje upravljača te bi po potrebi hidraulika zakretala i stražnje kotače.

Renaultov 4Control sustav za adekvatno funkcioniranje mora imati čitav elemenata poput sustav senzora pozicije prednjih kotača, upravljive stražnje osovine, aktivatora pokretanog elektromotorom i kontrolne upravljačke kutije smještene u prednjem dijelu vozila. U pravilu, aktivno upravljanje stražnjim kotačima ima tri moda rada. Tako možemo govoriti o suprotnoj, neutralnoj i identičnoj fazi rada sustava.

Renault-Talisman-4Control

Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat sustav radi u suprotnoj fazi te naglim zakretanjem upravljača stražnji kotači se zakreću do 3,5 stupnjeva u smjeru suprotnome od prednjih kotača. Vožnjom brzinama od 40 do 65 kilometara na sat sustav radi u neutralnoj fazi u kojoj blagim zakretanjem upravljača stražnji kotači ostaju ravni. Pri brzinama većim od 65 kilometara na sat sustav radi u identičnoj fazi te zakreće stražnje kotače u smjeru prednjih.

Ovisno o brzini vozila te kutu i brzini zakretanja prednjih kotača, kontrolna upravljačka kutija detektira fazu, te digitalnim „drive-by-wire“ sustavom povezivanja upravlja radom elektromotora koji prema potrebi hidraulikom zakreće kotače u predviđenom smjeru.

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen (3)

Ispod haube smo testirali 1,6-litreni turbodizelski četverocilindrični poprečno postavljeni motor snage 160 KS uparen s automatskim 7-stupanjskim EDC mjenjačem s dvije spojke. Motor je snažan, agilan na dodir papučice gasa, promjene stupnjeva prijenosa ugodne i brze.

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen (1)

U ponudi su još slabiji dizelski motori 1.5 dCi sa 110 KS te 1.6 dCi sa 130 KS, uz mogućnost uparivanja s ručnim brzinskim i EDC automatskim mjenjačem. Benzinska ponuda starta od 150, a završava s drugim motorom u ponudi od 200 KS, a oba modela su turbobenzinci obujma 1,6 litara. Smatramo da bi u dizelskoj ponudi trebao biti i neki jači motor, iako je u praksi 160 KS sasvim zadovoljavajuće jer Talisman jako dobro ide i u zahtjevnijim uvjetima kao što su zavojite ceste na uzbrdicama, a ne samo ravne ceste. Zadovoljni smo i s potrošnjom koja je u gradu iznosila oko 8 litara, a može se i smanjiti ukoliko se pažljivije stišće papučica gasa i predviđa malo više promet ispred sebe. Na otvorenoj cesti smo nakon 200 prijeđenih kilometara imali potrošnju 4,5 litara, a prosjek potrošnje goriva tijekom cijelog testa Renaulta Talisman Grandtour je 5,9 litara.

Uz Multi-Sense smo birali između različitih modova vožnje: Sport, Comfort, Eco, Neutral i Perso, a zgodno je što se čak i u predefiniranim načinima neke postavke mogu mijenjati. Ipak, upravljivost volana, 4Control, tvrdoća ovjesa su u svim osim u Perso(nalnom) načinu predefinirani i ne mogu se mijenjati dok se u Perso može birati između Comfort, Neutral i Sport odziva.

Motor može dati sportski ugođaj, neutralan ili pak eko. Promjene načina vožnje moguće su vrlo brzo pritiskom na tipku iza višefunkcionalnog sklopa pored tipke parking kočnice - dovoljno je dva puta pritisnuti tipku i time mijenjamo prethodno odabrana dva najčešće korištena načina vožnje i ponašanja vozila te istovremeno i vizualnog ugođaja u vozilu. Čak je moguće definirati i masažu čim se prebacimo u neki mod.

S obzirom na 19-colne aluminijske naplatke koje smo imali u okviru paketa opreme Zen ovjes je nešto tvrđi nego što bismo očekivali od jednog Francuza, pa čak i kad odaberemo Comfort način vožnje. U sport modu je vožnja pravi gušt – ovjes dopušta žešće ulaske u zavoje, upravljač je direktan i tvrd, što se rijetko danas viđa u modernim limuzinama koje uglavnom imaju mekan upravljač.

Renault Talisman Grandtour nudi razne sustave pomoći u vožnji - upozorenje za napuštanje vozne trake, upozorit će nas i ako se previše približimo vozilu ispred sebe te ako postoji opasnost od sudara, prati prometne znakove. Ima i kontrolu automatske promjene dugih svjetala. Zen oprema uključuje i stražnje parking senzore tako da se vozilo dužine 4848 metara može lako parkirati. Inače, Grandtour verzija Talismana iste je dužine kao i limuzinska, uz isti međuosovinski razmak od 2808 mm. Pogled na specifikacije pokazuje da je prtljažnik u limuzini većeg obujma (608 litre) nego kod karavana – 572 litre.

Izvana je Renault Talisman Grandtour upečatljivog dizajna, s velikim i uočljivim na cesti prednjim full LED svjetlima u obliku slova C koja prate zavoje, s velikim (ogromnim) logoom na maski hladnjaka, a straga se ističu velika full LED svjetla nešto drugačijeg potpisa nego kod novijeg Meganea pa se tako ova dva vozila (barem u stražnjem dijelu) mogu vrlo lako razlikovati.

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen (2)

U interijeru Renaulta Talisman Grandtour pronalazimo kvalitetne materijale, ugodne pod prstima i lijepe na pogled - smeđi prošiv po kokpitu, na sjedalima u kombinaciji koža-tekstil, na središnjem naslonu za ruke, oblogama vrata. Prošiv u smeđoj boji bismo voljeli vidjeti i na kolu kožom obloženog upravljača i ručici automatskog EDC mjenjača.

Ispred vozača se nalazi ekran na kojem se može mijenjati prikaz instrumenata pa tako možemo imati naglašen okretomjer ili brzinomjer, postaviti omiljenu boju koja se provlači i kroz ambijentalno osvjetljenje interijera, oko tipke za upravljanje multimedijom i osvjetljenje ručice mjenjača. Naravno, sve se može podešavati što se tiče intenziteta osvjetljenja ili pak u potpunosti isključiti ambijentalno osvjetljenje.

Po interijeru, po gotovo cijeloj dužini instrument ploče postavljena je plastična lajsna u smeđoj boji koja se nastavlja i na oblogama vrata.

Unutrašnjost odiše prostorom, dobrim i modernim stilom, a svakako središnje mjesto zauzima veliki 8,7-inčni ekran na kojem se sva sreća ipak ne nalaze baš sve komande. Ispod ekrana su smještene tipke za kontrolu automatskog dvozonskog klima uređaja, ali nemamo baš sve kontrole - za jakost ventilacije potrebno je stisnuti nešto sitnije područje na dnu ekrana osjetljivog na dodir u kapacitivnoj tehnologiji, a zatim će se na ekranu pojaviti veliko sučelje.

Izbornik odnosno sučelje na ekranu prevedeno na hrvatski jezik može biti podijeljeno u više cjelina (na primjer navigacija i FM radio), a operativni sustav se ponaša kao tablet. Tako da se klizanjem prstom po ekranu lijevo i desno dolazi do raznih funkcija multimedijskog sustava.

Dužim pritiskom prsta na ekran moguće je postaviti nove prečace jednostavnim držanjem ikona i pomicanjem po ekranu. Dakle, kao što to radimo na Android tabletima i mobitelima. Na ekran možemo dodati i omiljeni telefonski kontakt s fotografijom koja se s USB sticka ili microSD kartice prebaci na sustav. Na taj način na ekran možemo dodati fotografije svoje djece iako ih možda nećemo nikad nazvati jer su mali pa nemaju mobitel, ali je praktično izvedivo.

U Renaultu Talisman Grandtour uživali smo tijekom testa i u masaži na vozačkom sjedalu, a birali smo između opuštajuće, osvježavajuće i lumbalne masaže. Dakle, Renault Talisman Grandtour je prostrana obiteljsko-poslovna limuzina u karavanskoj izvedbi s modernim lookom i modernim tehnologijama.

S početnom cijenom za limuzinu od 171.900 kuna te 181.400 za karavansku Grandtour izvedbu, Renault Talisman je primamljiva velika limuzina s potpuno novim nazivom na tržištu, iako se nastavlja na nešto manju Lagunu, a velik plus su provjereni motori, kvaliteta unutrašnjosti, moderne tehnologije te 4Control kontrola stražnjih kotača.

Testirani Talisman Grandtour s 1,6-litrenim turbodizelskim motorom, EDC mjenjačem te trećim po redu paketom opreme Zen ima cijenu do registracije 287.322 kune, a u cijenu su uključeni metalik plava Cosmos boja, zatamnjena bočna stražnja stakla, paket 4Control uz koji dolaze 19-inčni aluminijski naplatci Alizarine i elektronički nadzor rada amortizera te multimedijski paket Bose koji uključuje R-Link sustav s ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 8,7 inča, sustav Bose od 12 zvučnika i s funkcijom kontrole buke.

Tehničke karakteristike

Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC Zen
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 118 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 380 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,60 s
Maksimalna brzina: 213 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,50 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,90 l/100 km
CO2 emisija: 117 g/km
Duljina: 4848 mm
Širina: 1870 mm
Visina: 1465 mm
Međuosovinski razmak: 2808 mm
Obujam prtljažnika: 572 l
Masa vozila: 1540 kg
Gume: 245/40 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 287322 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj karavan Renault Talisman Grandtour test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs