Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 07.06.2017. 14:00

Ljepota i prostranost po vrlo povoljnoj cijeni 

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose TEST

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose TEST

Novi monovolumeni su sve rjeđa pojava na našim cestama, ali primjer Renaulta Scenic pokazuje kako se ipak ne treba predati, bez ispaljenog metka.

Renault Scenic se proizvodi od 1996. godine te je u svojoj četvrtoj generaciji vrlo moderan, lijep, oboružan moćnim turbodizelskim 1,6-litrenim četverocilindričnim motorom snage 160 KS. Moderan štih je zadržan prihvaćanjem nekih trendova koje danas imaju crossoveri i razne SUV inačice, lijep je u kombinaciji žuta Miel i crna Etoile (scenic na francuskom znači lijep), a motor je spreman i na ugodnu laganu te na sportski orijentiranu vožnju.

Uz sve nabrojano je i prostran, interijer je izrađen od kvalitetnih materijala u kombinaciji krem kože i crnog kokpita, s istaknutim multimedijskim centrom. Imamo i masažu u testnom Scenicu, inače s opremom Bose pa je uz masažu prisutna i kvalitetna zvučna slika. Ubacimo u cijelu priču još i odličan automatski EDC mjenjač s dvostrukom spojkom i sa šest stupnjeva te zaključujemo kako smo na testu imali odličan automobil. Stanite malo, ipak ovo nije kraj našeg testa jer se o testiranom Renaultu Scenic ima još štošta za napisati, naši novinarski prsti natipkat će još puno, puno znakova na tipkovnici.

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose (1)

Moguće je imati masažu tijekom vožnje

Spomenuli smo kako se jednovolumeni (ili monovolumeni) ne daju baš tako lako, a u tom smjeru idu dva velika plusa, barem što se tiče Scenica - izrazito povoljna početna cijena od 139.400 kuna te vizualni dojam koji daju 20-colni kotači. Sad se pitate da nismo možda napravili kakav zatipak tijekom pisanja ovog teksta?! Ne, nismo, zaista na vozilu dolaze 20-colni aluminijski naplatci, i to je serijska oprema, bez ikakve nadoplate. Odnosno, serijski dolaze čelični naplatci od 20 cola, a u paketima iznad Intens su aluminijski. U čemu je tajna, jer znamo da automobilska industrija ništa ne poklanja?

Radi se o vrlo neobičnoj dimenziji 195/55 R20 kakvu do sada niste sigurno vozili niti vidjeli na drugim vozilima, a koja Scenic izrazito podiže, ne samo visinski jer je podnica znatno odmaknuta od tla (170 mm) nego i vizualno. Barem s boka, dok gledamo vozilo s lijepim i dinamičnim linijama, s istaknutim stražnjim bokovima koji inspiraciju imaju u Renaultu Clio. Predivan nam je taj detalj na vozilu. Jasno, sa širinom 195 mm gume sa stražnje strane ne ostavljaju više onaj dojam kao s boka, ali daleko je najbitniji podatak odnosno dva podatka da su gume vrlo povoljne te da je automobil zbog toga izrazito udoban. Continental gume koje smo imali na test vozilima su ne samo udobne nego i vrlo sigurne jer veća dimenzija je uvijek udobnija od manje, manje troši goriva (oznaka A), ima manji otpor kotrljanja te se i sama guma manje troši jer prelazi veći put s jednim okretajem.

Ono što je znakovito za novu dimenziju guma jeste i njihova cijena koja se ne razlikuje od 17-colnih guma istog proizvođača i kvalitete, a ne bi se trebala niti u budućnosti razlikovati jer su se tako dogovorili Renault i proizvođači guma u ovoj dimenziji. Želite li kupiti set zimskih guma, u Renaultu ćete svaku gumu platiti 1786 kuna, što smo i provjerili te ustanovili kako se na domaćem tržištu 17-colne gume i prodaju po toj cijeni. Iz Renaulta garantiraju da će se gume proizvoditi duži niz godina, a uz Continental moći ćete odabrati još dva branda guma - Michelin i Goodyear.

S dužinom od 4406 mm novi Renault Scenic je duži od prethodnika, narastao je i po visini i po širini, nešto je više podignut od tla, ali je krov niži čime se dobila drugačija silueta vozila. Na vozilu koje pripada C-segmentu se primjećuje 1/3 staklenih površina te 2/3 na lim - trokutni prozor kod A-stupa daje veću preglednost u vožnji. Spomenimo vanjska LED svjetla, i naprijed i natrag te imate vozilo koje plijeni pozornost na cesti.

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose (2)

Head-up display je koristan u vožnji

U interijeru Scenic ima mjesta u svim smjerovima, nešto vizualno drugačiji Grand Scenic sa sedam sjedala je još prostraniji s dužinom većom za 23 cm pa je i prtljažni prostor od 506 dm3 odnosno 572 litre obujma kod Scenica nešto manji nego kod Grand Scenica s 533 cm3 odnosno 596 litara. Maksimalna dužina predmeta koji se može prevesti u Scenicu je 2618 mm.
Sjedala u krem boji su ugodna i udobna, sjednete u Scenica i vozite se do kud želite, bez osjećaja umora. Imaju grijanje, ali i masažu u prednjem dijelu pa vožnja protječe još zanimljivije jer možemo birati način i snagu masiranja.

Imamo i ambijentalnu rasvjetu koju prilagođavamo sebi i suputnicima, možemo na ekranu ispred nas podesiti želimo li naglasak na okretomjeru ili brzinomjeru te boju pozadine.

Renault Scenic je opremljen s različitim sustavima pomoći na cesti te dok se parkiramo. Ne spadate li u vozače vičnije parkiranju, a kako je Scenic velik, masivan i širok automobil, mogla bi vam dobro doći pomoć pri parkiranju - potrebno je samo putem bočnih senzora snimiti situaciju s parking mjestima te zatim kolo upravljača prepustiti vozilu, a mi samo s kočnicom doziramo brzinu parkiranja te po potrebi prebacimo u drive način ili opet u rikverc ako se vozilo ne uspije parkirati iz prvog pokušaja, zbog samog kuta ulaska.

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose (4)

Sustavi pomoći u vožnji

Od sustava koji nas spašavaju u kritičnoj situaciji ili barem pomažu u Scenicu se nalazi upozorenje za napuštanje vozne trake koje je potrebno koristiti samo izvan grada kako nam ne bi smetalo upozoravanje po gradu, kad prijeđemo bijelu liniju bez uključenog pokazivača smjera. Zgodno je upozorenje za udaljenost koje prati razmak između nas i vozila ispred te upozorava ako se previše blizu približimo vozilu ispred. Čak se na ekranu ispisuje u sekundama i milisekundama za koliko bi vremena moglo doći do sudara. Imamo i upozorenje za slijepu točku, za vozila u mrtvom kutu, automatska duga svjetla pa čak i upozorenje da smo umorni. Na EuroNCAP testu dobio je maksimalnih 5 zvjezdica - pri direktnom sudaru do brzine 64 km/h prednji kotač se ne pomiče prema kabini čime se dobilo na sigurnosti putnika u vozilu.

Ipak, nas je najviše veselio sustav Multi-Sense koji nam daje na izbor čak pet različitih načina vožnje i ponašanja samog vozila. Biramo između comfornog načina, ekološkog, neutralnog i sportskog - koji su predefinirani te plus još jedan personalni u kojem možemo upisati sve svoje želje. Odlično funkcionira u praksi, pa Scenic postaje vrlo dinamičan i zabavan ako to trebamo i želimo, ali će tada biti i rastrošniji s potrošnjom goriva. Jasno, odabirom nekog manje sportskog načina performanse su tromije i samim tim i smanjene potrošnje goriva, ali još uvijek imamo puno snage pod desnom nogom koju možemo mobilizirati u slučaju potrebe. Jasno, 1,6-litreni motor nema baš puno kubikaže pa ubrzavanja ipak nešto traju, dok se turbina zavrti, ali sve se to odvija vrlo brzo i dinamično. EDC automatski mjenjač je ugodnih promjena stupnjeva. Prosječna potrošnja u gradu je 7 do 8 litara, na otvorenoj cesti pada za oko dvije litre. Prosjek potrošnje Renaulta Scenic nakon cijelog testa je 8,1 litara. Ne smijemo zanemariti visinu vozila koja utječe na potrošnju.

Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose (3)

Snažan 1,6-litreni dizelski motor snage 160 KS (118 kW)

Multimedija je vrlo bogata pa preko 8,7-inčnog touch ekrana uspravno postavljenog (sviđa nam se) možemo pristupati funkcijama kao na tabletu, uz nekoliko početnih ekrana. Sučelje je dobro organizirano, sve je na svojem mjestu jer u postavkama se može dosta toga podesiti po svojim preferencijama. Zamjerku dajemo samo veličini prikazanih komandi klima uređaja na dnu ekrana koje su vrlo sitne. Odnosno, radi se o dijelu ekrana koji je potrebno pritisnuti da bi se došlo do dodatnih opcija klime, a taj dio ekrana je vrlo uzak i teže „pogodiv“ u vožnji. Kad se dođe do klime prikazane na cijelom ekranu, taj dio je odlično riješen. Zvuk preko 12 Bose zvučnika je kvalitetan i konzistentan bez obzira na brzinu vožnje pa uvijek sa sobom možete imati omiljenu glazbenu kolekciju i uživati u vožnji.

Početna cijena za benzinski Scenic TCe 115 je 139.400 kuna, dizelska starta od 149.400 kuna za dCi 95. Grand Scenic starta s cijenom za benzinca TCe 115 od 162.400 kuna dok dizelski Grand dCi 110 košta 176.400 kuna.

Dizelski motori u ponudi su:
-1.5 dCi s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem snage 95 KS
-1.5 dCi sa 110 KS u kombinaciji ručnog 6-stupanjskog i automatskog EDC mjenjača sa sedam stupnjeva (ovo je također novost, jer se do sada EDC mjenjač nudio sa šest stupnjeva)
-1.6 dCi sa 130 KS s ručnim 6-brzinskim mjenjačem
-1.6 dCi sa 160 KS s EDC automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva

Benzinski motori u ponudi:
-1.2 TCe sa 115 KS s ručnim 6-brzinskim mjenjačem
-1.2 TCe sa 130 KS s ručnim 6-brzinskim mjenjačem

Testni Renault Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose do registracije ima cijenu 259.648 kuna (osnovna cijena mu je 237.400 kuna), a s obzirom na sve navedeno u testu - dvobojnu karoseriju, snažan dizelski motor s EDC mjenjačem, opremljenost, zvuk, kotače, kožu itd. možemo zaključiti kako se radi o odličnom monovolumenu koji će vas koštati onoliko koliko ga nabrijete konjima i opremom, ali možete proći vrlo povoljno, ukoliko baš ne morate odabrati manje prostrane crossovere, a koji koštaju minimalno 15 do 25 tisuća kuna više. Velik je to novac, a istovremeno ćete dobiti prostraniji automobil. Koji istina nije crossover niti SUV na prvi pogled, ali već na drugi pogled pronalazimo poveznicu s tim relativno novim svijetom automobila koji se nevjerojatno brzo i dinamično mijenja iz godine u godinu.

Kratki pogled u prošlost: 1991. godine Renault je predstavio koncept iz kojeg je 1996. godine nastao prvi Scenic. Druga generacija Scenica počinje se prodavati od 2003. godine, 2009. godine stiže treća generacija, a aktualna četvrta predstavljena je 2016. godine.

Tehničke karakteristike

Scenic 1.6 dCi 160 EDC Bose
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1600 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 118 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 360 Nm pri ---
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,70 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Potrošnja (grad): 5,30 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,40 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,70 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,10 l/100 km
CO2 emisija: 122 g/km
Duljina: 4406 mm
Širina: 1866 mm
Visina: 1653 mm
Međuosovinski razmak: 2734 mm
Obujam prtljažnika: 572 l
Masa vozila: 1660 kg
Gume: 195/55 R20
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 259648 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj monovolumen Renault Scenic test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs