Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 110 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.04.2017. 16:55

Karavan sa sportskim štihom 

Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 110 Intens TEST

Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 110 TEST

Uz pet različitih programa vožnje Renault Megane Grandtour s 1.5 dCi motorom snage 110 KS pruža i zabavnu i štedljivu komponentu u vožnji.

U crvenoj Flamme boji Renault Megane Grandtour izgleda vrlo atraktivno, ali nije za dobar izgled ovog kompaktnog karavana zaslužna samo boja vozila nego su i drugi detalji poput prednjih Full LED Pure Vision svjetala u obliku slova C (doplata 5500 kn) koja krase sve nove Renaultove modele te neobičnih stražnjih koja su razvučena preko cijele širine vozila. Atraktivni su i drugi detalji vanjštine poput difuzora.

Priča se nastavlja i u interijeru u kojem prevladavaju kvalitetni na dodir materijali, bogata multimedija s dva ekrana u boji, ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se kroz pet različitih boja prilagođava odabiru načina vožnje, ugodnom sjedalima u kombinaciji tekstil-umjetna koža koja su sportski nastrojena, ali su ugodna za duže vožnje.

Kokpit je lijep i bogat detaljima, kromirane plastične lajsne na vratima i ispred suvozača asociraju na brušeni aluminij. Na stražnjim se vratima, za razliku od prednjih, koristi tvrda na dodir plastika, što je trend koji primjenjuje sve vise proizvođača u novije vrijeme. Ugodan je u vožnji i koristan središnji most s naslonom za ruke, rupama za čaše koje se mogu zatvoriti kliznom roletom, naročito je napredna multimedija na uspravno položenom touch kapacitivnom ekranu od 8,7 inča. Na njemu se nalazi Renault R-Link 2 sustav koji umnogome podsjeća na tablete, ima widgete, prilagodbu početnih ekrana pa možemo imati različito grupirane aplikacije.

Sustav preveden na hrvatski jezik je bogat opcijama, vrlo je dubok organizacijski pa imamo osjećaj kako se uvijek još nešto dodatno nalazi skriveno unutar bezbrojnih opcija. Ima tu zaista puno toga - navigacija, radio i različita spajanja preko Bluetootha i dva USB ulaza.

Zvuk je kvalitetan i može se optimalno podesiti po vlastitim preferencijama. Na istom ekranu se prikazuju i komande dvozonskog klima uređaja, uz nekoliko fizičkih tipki ispod samog ekrana. Dok se klima ne koristi, ali je na ekranu prikazano nešto drugo iz multimedije, kontakt s klimom je moguć preko ekrana na samom dnu, ali je taj dio vrlo sitan i trebao bi biti na većoj površini; bilo bi i praktičnije u vožnji, a i prostora na ovako velikom ekranu lijepo položenom zaista ima puno.

Renault Megane Grandtour je prostran u svim smjerovima, ima mjesta i u kabini ali i u prtljažniku obujma 521 litara. Obaranjem stražnjih sjedala obujam se povećava na 1504 litre. Ispod podnice se nalazi rezervni kotač pune veličine.

Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 110 Intens (2)

Veliki plus testiranom karavanskom Meganeu daje odličan 1.5 dCi motor - turbodizelski četverocilindrični motor nudi 110 KS koji se različito izražavaju u praksi, a sve putem pet različitih načina vožnje (Multi Sense): Eco, Comfort, Normal, Sport i Perso. U prva četiri su postavke fiksne što se tiče odziva motora i upravljača dok se u Perso(naliziranom) može sve ručno podesiti te tako utjecati na odziv papučice gasa koja u Sport načinu od Meganea čini zabavnu mašinu.

Odabir nekog drugog načina učinit će odziv na papučici gasa tromijom što će utjecati na potrošnju goriva. Mijenja se i karakter upravljača koji može biti vrlo tvrd i precizan, ali i mekši te time ugodniji za vožnju po gradu kad nam baš ne odgovara pretvrd upravljač. Zgodno je što se u Perso načinu može sve iskombinirati pa tako imati mekši osjećaj na volanu, a bolji odziv na gasu. Sve može pratiti i pomalo sportski zvuk motora koji se u Sport načinu umjetno pojačava kroz sam zvuk u kabini.

Sve postavke prate vizualne promjene ambijentalnog osvjetljenja u kabini (uz mogućnost isključenja na stražnjim sjedalima), ali i različit prikaz instrumenata iza kola upravljača - nude se četiri dizajna i funkcionalnosti kroz pet boja pa tako na ekranu možemo imati veliki analogni okretomjer s digitalnim prikazom brzine vožnje, samo brzinomjer s ispunom koja asocira na okretaje, a pokazuje nam koliko se ekološki vozimo itd. Kombinacija je zaista velik broj, a izmjenjuju se s promjenom načina vožnje.

Same promjene načina vožnje moguće su pritiskom na tipku pored ručice mjenjača, a dvostruki pritisak mijenja dva najčešća načina koja koristimo pa u tren oka možemo odabrati Sport način trebamo li nekoga pretjecati, a zatim opet uz dvoklik vratiti se na prethodni način vožnje.

Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 110 Intens (1)

Motor sa 110 KS i 260 Nm okretnog momenta ima snage za pretjecanja i nemamo osjećaja nedostatka snage, tih je kad se dostigne željena brzina vožnje, upareni 6-stupanjski ručni mjenjač je srednje preciznosti i dobrih je prijenosnih omjera. Prosječna potrošnja goriva za Renault Megane Grandtour 1.5 dCi na kraju testa je 6,2 litara - u gradu troši između 5,5 i 6 litara, a na autocesti 6 litara.

U ponudi su još dizelski motori dCi 90 KS, dCi 130 KS i dCi 165 KS te benzinci TCe 100 KS, TCe 130 KS i GT verzija s TCe 205 i EDC automatskim mjenjačem.

Testirani 1.5 dCi Renault Megane Grandtour je dobro složen i kvalitetan karavan. Početna cijena za benzince starta od 128.900 kuna (7000 kuna više nego za kompaktni Megane, dizelska ponuda počinje od 144.900 kuna.

Tehničke karakteristike

Megane Grandtour 1.5 dCi 110 Intens
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1461 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 110 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 81 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 260 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,60 s
Maksimalna brzina: 187 km/h
Potrošnja (grad): 4,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,20 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 95 g/km
Duljina: 4626 mm
Širina: 1814 mm
Visina: 1448 mm
Međuosovinski razmak: 2710 mm
Obujam prtljažnika: 521 l
Masa vozila: 1452 kg
Gume: 205/50 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 174770 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj karavan Megane Grandtour Renault test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.