Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Espace Initiale Paris 200 TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.09.2019. 09:02

Prostrana i luksuzna lađa 

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC TEST

Renault Espace Initiale Paris 200 TEST

Pionir u klasi monovolumena u najnovijoj izvedbi koketira sa SUV dizajnom, no prostranost mu je i dalje najveći adut, a u luksuznoj Initiale Paris izvedbi zadovoljit će sve zahtjeve.

Začetnik klase monovolumena u Europi, Renault Espace, u svojoj petoj generaciji uspješno miješa monovolumenski i SUV dizajn, a ukupni dojam jako pozitivan.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 28

Gotovo 4,9 m duga karoserija skriva obilje prostora na prednjim i stražnjim sjedalima, ali i u prtljažniku, a bogata Initiale Paris oprema podiže ukupan dojam za još jednu razinu.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 22

Peta generacija Espacea je predstavljena na Salonu automobila u Parizu 2014. godine, a prodaja je započela početkom 2015. godine, a Espace i danas djeluje dovoljno svježe u odnosu na sve manju konkurenciju.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 19

Dizajn i praktičnost

Simpatičan izgled mu se ne može osporiti, pa se tako dizajn Espacea svidio svima. Tanka prednja LED svjetla s velikom kromiranom maskom i prilično velikim Renault znakom skladno su dizajnirani i dobro se uklapaju, dok bočnom linijom dominiraju velike metalne površine i prilično male staklene površine, a 19'' aluminijski naplatci daju dodatnu dozu elegancije.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 17

Straga pak dominiraju velika metalna vrata prtljažnika, dok su se svjetla obrnutog T oblika smjestila u same gornje kuteve karoserije. Na testnom modelu je bila posebna tamna Amtehyst metalik boja (7.590 kuna), koja pod drugačijim kutevima svjetlosti daje i drugačiju nijansu.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 20

Testna izvedba je bila opremljena s 5 sjedala, pa se otvaranjem poklopca pristupa prtljažniku minimalnog obujma 680 litara, koji se pomičnom stražnjom klupom lako proširi na 785 litara. U praksi imate osjećaj kako je prtljažnik veći, a za pohvalu je njegova obloženost kvalitetnim materijalima. Tu su i tipke kojima jednostavno preklapate svako sjedalo u drugom redu zasebno, a moguće je preklopiti i suvozačevo sjedalo, kako bi lakše mogli prevesti jako duge predmete.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 07

Unutrašnjost

Ako tražite prostranost i luksuz, ne trebate dalje tražiti jer je Renault Espace baš takav! Bogata Initiale Paris oprema posjeduje mnogo toga, a na nekoliko mjesta u unutrašnjosti će vas i podsjetiti na to. Kada se vozač smjesti na udobna kožna sjedala, koja su grijana i hlađena, dočekat će ga poznato Renault uređenje unutrašnjosti.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 06

Tako je instrument ploča podijeljena na tri dijela, od kojih je središnji dio digitalni s mogućnošću prilagodbe, dok se s lijeve i desne strane nalaze digitalni pokazivači temperature motora i spremnika goriva. Isto ili slično rješenje možemo pronaći i u Kadjaru, Meganeu ili Talismanu, a tu je i veliki središnji zaslon s R-Link2 multimedijom koja se također može pronaći i u drugim modelima.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 03

Ovime ne mislimo ništa loše, no dizajneri su se mogli malo više potruditi oko tih dijelova, dok nam se svidjela izvedba središnjeg dijela između prednjih sjedala koje je napravljeno u dvije razine. Tako se na gornjoj razini nalazi lijepo dizajnirana ručica automatskog mjenjača, te elegantno dizajnirane tipke putem kojih se može upravljati multimedijom, ručnom kočnicom i tempomatom, a uz njih je smješten i uski i duhački pretinac s poklopcem, a sve se nastavlja na središnji naslon za ruke. U ''katu ispod'' nalaze se dva držača za čaše i dodatni pretinac za stvari, kao i 12V utičnica.

U kabini su korišteni mekani materijali na svim gornjim površinama, no od sjedala na niže Renault upotrebljava tvrđu plastiku, no izrada je na visokoj razini, pa nema neugodnog škripanja ili pucketanja plastike.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 09

U Renaultu su posebno pazili i na udobnost putnicima u drugom redu, pa tako oni imaju svoju zonu klimatizacije i mogu odrediti koliko snažno žele da ih klima hladi, a tu su još i dva USB priključka za punjenje, jedna 12V utičnica i ladica u koju sigurno mogu pohraniti mobitele dok se pune.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 05

Osim toga, i njihova su sjedala udobna, a sva tri sjedala su iste veličine, a vanjska sjedala su i grijana, no ne i hlađena, a jedino što bi putnicima straga moglo nedostajati je središnji naslon za ruke i držač za čaše.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 04

No zato im sigurno neće nedostajati prostora, jer i iza vozača visokog 2 metra ima mjesta za isto visoku osobu, koja neće imati problema s koljenima i glavom. To je stvarno rijetkost, i samo nekoliko automobila nudi toliko prostora. A ako pak smjestite dvije prosječno visoke osobe jednu iza druge, osoba u drugom redu bez problema može i prekrižiti noge.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 11

Motor i vožnja

Dvolitreni turbo dizel motor s 200 KS i 400 Nm savršen su pogon za veliki Espace. Okretni moment je dostupan već od 1.750 okretaja i ujednačeno ubrzava Espace, bez ikakvih neželjenih trzaja.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 02

Automatski mjenjač s dvije spojke prilično dobro radi svoj posao, a moguće je birati između nekoliko načina vožnje – Sport, Eco, Normal i Comfort. Sportski mod je tvrđi i glasniji, dok se u ostalim modovima sve prepušta udobnosti vožnje. Prebacivanje između modova je jednostavno, no kad jednom izaberete neki koji vam se sviđa, teško ćete ga promijeniti. Tako smo mi najčešće koristili Normal mod koji ima najbolji omjer udobnosti i odaziva na pritisak papučice gasa.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 08

Naginjanje karoserije u zavojima je minimalno, dok je prelazak preko neravnina i rupa prilično blag, stvarno imate osjećaj kao da se vozite u nečemu drugome, a ne u automobilu. Vidi se kako je Renault poradio na vožnji u odnosu na prethodnika.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 15

Osim udobne vožnje, Espace nudi i malu potrošnju za svoju veličinu, koja nam je na kraju testa iznosila svega 7,8 litara. Naravno, u gradu će s težom nogom na gasu potrošiti i 8,5 litara, dok će se štedljivijom vožnjom na otvorenoj cesti potrošnja moći smanjiti i na blizu 6 litara, a svakako treba uzeti u obzir kako je Espace težak 1,8 tone, pa su i rezultati potrošnje odlični.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 01

Svakako treba spomenuti i sustav 4Control koji zakreće stražnje kotače u suprotnom smjeru, a koji čine okretanje vozila u gradskoj gužvi jednostavnije i brže, jer je krug okretanja 11,9 m, što je odličan rezultat za gotovo 5 metara dugo vozilo.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 21

Zaključak i cijene

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC s dodatnom opremom i popustom košta 393.273 kune. U tu je cijenu uračunat paket Techno s aktivnim tempomatom s radarom i Head-Up zaslonom, City paket koji donosi automatsko otvaranje prtljažnika, sustav za automatsko parkiranje i kameru za vožnju unatrag, paket Winter s grijanjem prednjeg stakla, upravljača i sjedala i metalik boja.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 25

U trenutku pisanja ovog teksta dostupna su samo Espace vozila sa zalihe, pa je i odabir ograničen. No ako tražite prostranost ne tražite dalje, jer je Espace pravi izbor.

Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC 26

Tehničke karakteristike

Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1997 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 200 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 147 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 400 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 202 km/h
Potrošnja (grad): 6,20 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,70 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,80 l/100 km
CO2 emisija: 139 g/km
Duljina: 4857 mm
Širina: 1888 mm
Visina: 1675 mm
Međuosovinski razmak: 2884 mm
Obujam prtljažnika: 680 l
Masa vozila: 1840 kg
Gume: 235/55 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 393274 kn
Ključne riječi:
Renault Espace Initiale Paris Blue dCi 200 EDC
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs