Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio R.S. 1.6T 200 EDC Monaco GP TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 14.10.2014. 10:56

Bacite PlayStation, Xbox, Nintendo - uzmite u ruke Clio R.S. 

Renault Clio R.S. 1.6T 200 EDC Monaco GP TEST

Renault Clio R.S. 1.6T 200 EDC Monaco GP TEST

Zabavan je i zbog njega nećete moći spavati, usred noći ćete poželjeti ustati i voziti se. Uz to je i poseban, jer ovo je limited edition Monaco GP No. 100.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Ne možemo poreći da naš posao u VidiAutu nije posao iz snova, a to dokazuju i automobili koje vozimo, ili bolje rečeno igračke na kotačima poput testiranog Renaulta Clio R.S. s 1.6 motorom snage 200 KS. Uz to, ovo je samo jedan od samo 750 primjeraka specijalne edicije Monaco GP koja se prodaje na samo 20 tržišta u svijetu, a mi smo na testu imali jako lijep redni broj - broj 100 :)
Koja ekskluziva!

S oznakom Monaco GP susreli smo se 2010. godine na Renault Laguni coupe koja ima sustav 4Control s 4 upravljiva kotača. Monaco GP oznaka je uslijedila još i na modelima Megane Coupe i Megane RS koji su se proizveli u 2000 primjeraka. Ako se pitate zašto se Renault odlučio u naziv ubaciti oznaku Monaco GP, evo i odgovora: Renault je na ulicama Monaca, na Grand Prix natjecanjima Formule 1 ostvario dobre rezultate, a Monaco slovi za najslavnije mjesto automobilističkog sporta. Dakle, ako imate sportski duh u sebi i volite estetski lijepe automobile, upravo čitate test vašeg sljedećeg automobila. Ne brinite ako imate obitelj pa vam supruga ne da niti pomisliti na kupnju automobila u kupe izvedbi jer Clio dolazi s pet vrata.

Renault Clio R.S. Monaco GP (1)

Muzička akademija u Zagrebu, u pozadini novog Clija R.S. Monaco GP

Jasno, ukoliko ste samac, lovator i volite samo coupe liniju, možda će vam stražnja vrata zasmetati jer nemate koga voziti pa bi se na njima mogla uhvatiti paučina, ali kvake stražnjih vrata su skrivene pa možete ponosno dignuti glavu kada izlazite iz automobila. Bez i da ga zaključate ključem jer se brave automatski zaključavaju čim se na pola metra udaljite od vozila. Isto tako, ključ nismo koristili niti za otključavanje vozila (priznajemo, jednom jesmo jer nas sustav iz nepoznatog razloga nije automatski prepoznao), kao niti za pokretanje 1,6-litrenog turbobenzinskog motora uparenog s odličnim, brzim i ugodnim 6-stupanjskim automatskim EDC mjenjačem. Halo, sad ćete reći. Automatski mjenjač u sportašu! Kaj ste ponoreli?!

Ali, ne brinite, možete koristiti i ručni mod mijenjanja brzina, ne samo ručicom mjenjača nego i putem velikih poluga na kolu upravljača. Istina, zbog toga je u tom dijelu malo veća gužva s prekidačima, ali brzo smo se naviknuli i nismo uključili brisače niti pojačali zvuk audio sustava umjesto da smo prebacili brzinu u veći stupanj. Ipak je grijeh u ovakvom automobilu pojačati glazbu, kad prava glazba dolazi od samog automobila. Ili bolje rečeno, pravi vatromet. Ma, morate probati ovaj automobil i tek ćete onda moći shvatiti u potpunosti naše riječi, kada iz auspuha na autocesti začujete zvuk poput šikljanja vatre ili pak pucketanje. Brrrrr, naježili smo se. A vi?

U cijelom svijetu samo ih je 750!

Renault Clio Renault Sport smo već imali na testu u VidiAutu, tako da sam motor i mjenjač ne predstavljaju novost, ali edicija Monaco GP osvježava Clio RS na ulicama i zasigurno će izazvati zazubice drugim vozačima Clija RS, ali morate ćete se naviknuti i na dobacivanja kakva smo doživjeli od vlasnika starijih Renaulta Clio R.S.: - To je automatik, jel tako?, pitali su nas praveći se kao da ne znaju taj podatak. Svi znamo da je Renault smanjio motor s 2 atmosferske litre na 1,6 (turbo) litara, a umjesto ručnog mjenjača sada je tu EDC. Vrlo rado bismo se s njima našli na kakvoj stazi i pokazali im što sve novi Clio RS može te koliko je ipak moćniji i startniji pri ubrzavanju, kao i u međuubrzavanjima. Sigurno ne bi imali šansu protiv ovog Clija. Jasno, ako ste „stara škola“ koja nije umirovila lijevu nogu nego želite sami uz pomoć ruke i noge mijenjati brzine, možda će vam trebati još vremena dok se u glavi prebacite na sekvencijalni EDC mjenjač s dvije spojke. Ipak, moramo priznati kako nam spojka nedostaje te da bismo voljeli kada bi postojala opcija s ručnim mjenjačem.

Pa da provjerimo što oznaka Monaco GP donosi na novom Cliju R.S, inače nastalom na Cliju četvrte generacije, a Monaco GP je predstavljen u Ženevi početkom 2014. godine. Najuočljiviji je crni krov, ali i još neki crni detalji na vanjštini karoserije u biserasto-bijeloj boji, koja se presijava na suncu i prema nekim drugim bisernim bojama. Poput kameleona! Crni detalji su prisutni na stražnjem difuzoru, bočnim retrovizorima, bočnim zaštitnim letvicama, prednjem brisaču, 18-inčnim aluminijskim naplatcima Radicale kojima bi ipak bolje odgovarale nešto šire gume kako bi se rubovi naplataka zaštitili od udaraca u rupama na cesti ili rizola. Jasno, tu su i crvene kočione čeljusti. Crnu boju ćete vidjeti i na stražnjem spojleru, ali i na zatamnjenim stražnjim staklima. Oznaku Monaco GP vozači iza vas i ispred neće vidjeti, tu se i dalje nalazi RS oznaka, uz zaista pretjerano veliki Renault znak na prednjem dijelu vozila. Oznaka se nalazi na vratima, ali i na pragu, uz oznaku broja vozila iz ograničene serije od samo 750 komada. Opet su vam se nakostriješile dlake na rukama? :)

Clio R.S. na cesti

Nakon nekoliko dana vožnje, točnije nakon 7 dana testiranja potvrdila nam se pretpostavka da se radi o odličnom i zabavnom sportskom automobilu. Clio RS je zabavan, kvalitetan, brz, siguran, energičan, dobro je složen, dobro zvuči u unutrašnjosti vozila. 1,6-litreni benzinski motor s 4 cilindra i uz turbinu daje 200 KS. Gdje ćete više za ovakvo nešto, vjerojatno ćete pomisliti. I to je i točno, jer Clio je dobar u svakom načinu vožnje. I sve to prati s dobrim zvukom u kabini, dok je zvuk vani, koji čuje vaša okolina, puno tiši. Šteta! Ali, zabavan je, naročito na autocesti (pretpostavljamo i na stazi) kada zvuk automobila postaje doslovce vatren. Na autocesti smo imali osjećaj kao da suklja vatru iza nas. Zvuk je "grgljajući", povremeno se čuju i pucketanja iz auspuha. Jednostavno, ne želite da nikada prestane.

Jasno, s ovakvim automobilom stalno morate paziti na ograničenja brzine. Sva sreća, uspijevali smo se suzdržati od prebrze vožnje i pratili smo prometne znakove, uz poglede policajaca koji su u večernjim satima uredno uperili svoje radarske pištolje prema nama, valjda očekujući prekoračenje jer su čuli da dolazi nešto zvučnije i uočljivije na cesti. Ipak, radilo se samo o našem agresivnijem ubrzavanju.

Vozački položaj u Cliju je dobar, sve je na dohvat ruke. Ovjes je tvrd, očekivano, a vožnja po neravnim rupastim cestama nije baš ugodna, ali naviknete se. S obzirom na kraći međuosovinski razmak ponekada i poskakuje na autocesti, a Cup podvozje je u situacijama kada se želite žustrije voziti zaista dobro i sretni ste što imate tako tvrd automobil, uz precizan i direktan upravljač te dobre kočnice.
Dakle, Renault Clio RS Monaco GP je dosta tvrd na cesti. Kad je asfalt dobar, sve je super, ali na lošijim cestama se Cup ovjes ponaša dosta tvrdo, a nije čudno niti da se čuju povremena škripuckanja armature. S obzirom da ćete ovaj automobil nakon kupnje čuvati kao oči u glavi, sigurno ćete malo opreznije voziti po lošijim cestama kao i prikočiti i polako prijeći preko ležećih policajaca.
U zavojima se Clio super drži, nema proklizavanja niti izraženog podupravljanja s prednjim pogonom. Jasno, ovisno u kojem ste modu vožnje, tako ćete i dobiti feedback od vozila.

Ako ste početnik, držite se automatskog načina mijenjanja brzina, uz povremeno uključenu tipku R.S. drive. Isprobajte Sport mod, ali Race mod koristite samo ako znate što radite. Možda ćete pomisliti da je sve OK ako se lagano vozite, ali vrlo brzo ćete jače stisnuti papučicu gasa i iznenaditi se što se može dogoditi kada je kontrola proklizavanja isključena i sve je na vama kada se nađete u nenadanoj situaciji.

Renault Clio R.S. Monaco GP (4)

1,6-litreni motor i turbo punjač u kombinaciji daju ukupno 200 KS

Motor obujma 1.6 litara uparen je sa 6-brzinskim EDC mjenjačem koji radi u automatskom i ručnom modu. Mjenjač jako lijepo i ugodno radi, beztrzajno mijenja brzine - u automatskom nešto sporije (i ugodnije), a brže u sportskim i ručnim modovima. Ako ste u automatskom modu, u bilo kojem trenutku možete putem poluga na upravljaču promijeniti brzinu ili pak kočiti mjenjačem. Ubrzo će se stupanj prijenosa opet automatski prebaciti u onaj koji automobil smatra najboljim u tom trenutku.
Odabir ručnog moda omogućuje mijenjanje stupnjeva prijenosa putem ručice mjenjača i preko poluga na upravljaču, ali će se ipak brzine automatski prebaciti i bez vaše zelje kada dostignete određene okretaje.

Želite li nešto više vrtjeti motor prije nego li se promijeni stupanj prijenosa, aktivirajte tipku RS drive, a za potpuno ručno mijenjanje služi spomenuti Race mod. U tom slučaju imate punokrvni sportski automobil koji će vas na 6000 okretaja zvučno i svjetlosno upozoriti da je vrijeme za sljedeći stupanj. Ipak, imali smo i nakon tog upozorenja još 500 okretaja „lufta“ dok nije na 6500 okr/min nastupila blokada okretaja. Dok ste u Race modu, automobil na semaforu neće sam kretati kao u ostalim modovima vožnje.

Pogledajte kratki video testiranog Renaulta Clio R.S. Monaco GP:

U RS drive modu, kad je u funkciji ručni način mijenjanja brzina, mjenjač neće sam promijeniti u sljedeći stupanj. Ako se vozilo znatno usporava onda će mjenjač ipak sam prebaciti u nižu brzinu, na primjer kad se staje na semaforu. Prilikom odabira ovog moda okretaji se automatski podižu s 770 na 1000, upravljač postaje krući i brže reagira, papučica gasa brže reagira. Na 5000 okretaja oznaka Renault Sport unutar instrumenata više nije zelena nego žućkasta, a na 6000 postaje narančasta i zatim slijedi glasno zvučno, bipajuće svjetlosno upozorenje da je vrijeme za sljedeći stupanj prijenosa. Sve je popraćeno odličnom zvukom u kabini, a pri međugasu se čuje i pucketanje iz auspuha. Najljepše je kada se čuje „grgljanje“, kao da imate „kakve divlje mačke“ u prtljažniku.
Dakle, Race mod je dostupan samo u ručnom načinu mijenjanja te ako se prethodno odabere RS drive na gumbu ispod ručne kočnice. Od tog trenutka na satu kod brzinomjera piše Sport, a prebacivanjem iz automatskog u ručni mod na ekranu se pojavljuje Race oznaka. Istovremeno se gasi ESC.

Renault Clio R.S. Monaco GP (2)

I na boku su prisutne oznake modela Monaco GP

Jasno, s ovim automobilom ćete povremeno htjeti isprobati i Launch control kako bi vam kotači proklizali na cesti, uz povećani broj okretaja dok držite lijevu nogu na kočnici, a desnu na papučici gasa. I zatim se začuje škripa kotača...

Osim u visokim okretajima, ugodna je vožnja i u području od 1500 do 2000 ako se želite voziti mirnije. Turbina odlično radi svoj posao i daje motoru moment gotovo uvijek kad vam ustreba. Na autocesti se motor vrti na 3000 okretaja pri 130 km/h. Potrošnja je tema o kojoj i nije primjereno pričati kada je riječ o sportskom automobilu, ali kako nam okoliš postaje sve zagađeniji i zagađeniji, bitno je znati koliko ćete često morati na benzinsku postaju. Prosjek potrošnje nam je oko 10 litara, u vožnji po gradu i na autocesti, a na otvorenoj cesti i umjerenoj vožnji potrošnja pada na oko 6 litara.
Motor obujma 1,6 litara do stotke ubrzava vozilo za 6,7 sekundi, a najveća brzina je 225 km/h. Najveća snaga se postiže pri 6000 okretaja, a okretni moment od 240 Nm dostupan je pri niskih 1750 okretaja.

Telemetrijski sustav R.S. Monitor 2.0

Srce pravog sportskog automobila je telemetrijski sustav, a u Cliju je to R.S. Monitor 2.0 koji vozaču tijekom vožnje (trackdaya) pruža zaista nevjerojatan broj informacija iz samog motora, turbine, kočnica, mjenjača, kotača...
Sustav R.S. Monitor se starta prikazom animacije startnog semafora na utrkama, a nakon crvenih semafora na ekranu se poslije zelenih pojavljuje cijeli niz informacija. Tijekom vožnje smo na dijagramu pratili okretni moment i snagu motora, a mogli smo odlučiti kad je zaista pravo vrijeme za sljedeći stupanj prijenosa, ukoliko je snaga već počela opadati na prikazanoj krivulji. RS monitor daje informacije o temperaturi duple spojke, točan broj okretaja motora uz grafički prikaz tijekom cijele vožnje.

Postoji i štoperica koja prati svaki pojedini krug, ukoliko se s Clijom zaputite na stazu ili vas pak zanima za koliko možete doći do posla ili punice. Tijekom vožnje automatski se evidentira za koliko sekundi smo došli do 50 odnosno 100 km/h, zatim za koliko vremena se prelazi udaljenost od 400 metara i od 1000 metara, kao i koliko dugo traje usporavanje od 100 do 0 km/h.
Postoji i dijagram G sila tijekom vožnje, za koliko posto se događa proklizavanje pojedinih kotača, koliko ste kilometara prešli s gumama i diskovima te kočionim pločicama. Zatim, možete iščitati sve temperature što se tiče tekućina, koliko bara stvaraju kočnice tijekom kočenja, koliki je pritisak turbine. Dakle,sve je tu, na jednom mjestu. Idealno i za profesionalce i za vozače amatere koji nešto novo žele naučiti. Uz sve to, možete podatke preuzeti na USB stick kako biste ih naknadno pregledavali, arhivirali ili pak podijelili na društvenim mrežama. Moderan je ovaj sustav, svaka čast.

Monaco GP interijer

U unutrašnjosti prevladavaju crni i RS detalji. Ipak, crnilo je razbijeno sivim detaljima oko ventilacijskih otvora, oko ručice mjenjača obložene kožom, trakicama na vratima te sivim, velikim polugama mjenjača na upravljaču. Pronašli smo u testiranom Cliju RS Monaco GP i kromirane detalje - na istaknutoj ploči koja drži 7-inčni ekran osjetljiv na dodir i klima komandama koje su vrlo moderno dizajnirane.

Kvaliteta izrade je solidna; gornji dio kokpita s grafičkim uzorkom je od mekanog materijala dok su ostali dijelovi od tvrdog. Isti uzorak mekanog materijala nalazi se i na naslonu za lakat na vratima.
Renault je dobro dizajnirao satove tako da su veliki analogni okretomjer i digitalni brzinomjer jako lijepo ukomponirani. Istaknuti kromirani rubovi daju stilski finiš ovom dijelu unutrašnjosti.
Renault Sport i R.S. oznake uočljive su u mnogim smjerovima. Pronašli smo ih na kolu kožnog upravljača, na kokpitu ispred suvozača, utisnute u naslone za glavu na crnom kožom obloženim sjedalima koja imaju i grijanje.

Osim ovih dviju oznaka, postoji još i oznaka posebnog modela Monaco GP, a nalazi se na pragovima prednjih vrata. Uz nju je ispisan i redni broj vozila. U Cliju je ugodna vožnja i po gradu i na otvorenoj cesti, barem što se tiče udobnosti sportskih sjedala. Imaju bočne naslone, ali nasloni nisu pretvrdi pa će i nešto krupnije osobe moći udobno sjediti. Mjesta ima dovoljno i po širini, nećete se dodirivati sa suvozačem. I na stražnjoj klupi nije tijesno, barem u normalnim gabaritima. Posljednja, četvrta generacija Clija je dosta narasla. Putnici straga imaju električno otvaranje prozora koji su u stražnjem dijelu nešto uži zbog kupeovske linije uz skrivene kvake na stražnjim vratima. Opaska: testirani Clio nema podizanje stakala na prednjim vratima nakon što se motor ugasi, pa da mogućnost traje još nekoliko trenutaka, nego smo morali ponovo pokrenuti motor.

Vanjski izgled

Clio RS je i vizualno jako dobro složen, uz spojlere koji ga ističu na cesti, ali i istovremeno mu daju bolju aerodinamiku. Prednja "ralica" i stražnji difuzor nisu samo za ukras. Na boku smo pronašli oznaku Monaco GP, a šteta je što oznaka ne postoji i na prednjem i na stražnjem dijelu vozila, uz oznaku RS koja će svim drugim vozačima, poznavateljima oznake RS, na cesti jasno reći što imaju ispred sebe odnosno iza sebe. Opisivati linije Clija RS i nema nekog smisla jer je bolje da bacite pogled u našu galeriju i sami doživite obline i detalje kao što su već spomenuti u našem testu crni retrovizori i crni krov, uz 18-colne crne alu naplatke i gume 205/40 R18. Dakle, crno-bijela kombinacija je odlična, uočljiva i svaki put će vas natjerati da se okrenete za svojim Clijom RS na parkiralištu. Drugi pored vas će to stalno raditi, budite spremni na pozornost koju će vam na cesti donijeti novi Clio RS.

Multimedija

Infotainment u Renaultu Clio RS je zaista bogat opcijama. Trebalo nam je dosta vremena dok smo samo prošli kroz osnovne postavke, a o naprednim da i ne govorimo. Nešto je veća gužva na kolu upravljača oko komandi smještenih desno iza kola upravljača jer se na malom i uskom prostoru nalaze ručice brisača, multimedijskog sustava i poluge mjenjača. Ali, nakon nekoliko dana prakse sve sjeda na svoje mjesto. U svakom slučaju, postojanje komandi iza kola upravljača je odlično ergonomski smješteno i ne morate potezati ruku prema ekranu osjetljivom na dodir, dijagonale 7 inča, uz rezistivnu tehnologiju dodira.

Ekran ima dobru vidljivost na suncu, a smještaj volume tipke u desnom dijelu daje do znanja kako je ta tipka namijenjena suvozaču, a vi svoju imate iza kola upravljača. Pri paljenju sustava prevedenog i na hrvatski jezik pojavljuje se oznaka R.S. kao i ona dosadna obavijest o korištenju navigacije.
Početni ekran je podijeljen u 6 podizbornika unutar kojih se nalazi manje-vise sve danas dostupno. Tu je navigacija cijele Europe koja karte povlači sa SD kartice smještene ispred ručice mjenjača. Pored nje se nalazi i utor za USB, blažena stvar u današnjim automobilima bez koje je teško i zamisliti moderni infotainment sustav u vozilima danas.

U Multimedijima su smješteni FM radio, pregledavanje slika i videa te kontrola USB-a i drugih uređaja koje spojite na sustav. Nema CD-a jer taj player sve rjeđe viđamo u novim automobilima. Glazba na mobitelima, glazbenim playerima i USB stickovima je uvijek uz nas, s daleko većim kapacitetom.
Zvuk koji dopire iz zvučnika je jako kvalitetan, nema fercanja niti raspadanja zvuka niti kada se zvuk pojača na najglasnije. Za dodatni bas koriste se bass reflex zvučnici na vratima.
Spajanje telefona preko Bluetootha prolazi brzo i praktično, a zvuk je u razgovoru jasan i čist. Pa i pri većim brzinama vožnje.

R-Link Store donosi nekoliko aplikacija na ekran pa smo tako provjerili vremensku prognozu za trenutni dan i za naredne dane. Da bi se koristili drugi servisi, poput e-maila potreban vam je korisnički račun i PIN koje nismo imali. U prometnim informacijama u pojedinim zemljama se na ekran mogu dobiti live informacije preko TomTom servisa.
Ako vam je zvuk motora pretih ili želite doživjeti zvuk nekog drugog automobila, odaberite R-Sound Effecte. Zanimalo nas je kako bi zvučao Nissan GTR s V6 biturbo motorom snage 515 KS koji do stotke ubrzava za samo 2,8 sekundi. Odabrali smo GTR i krenuli u vožnju. Zvuk je zaista realističan, prati svaku našu promjenu režima vožnje, ubrzavanje i usporavanje se trenutno manifestiraju na zvučnicima u vozilu.

Cijena za Renault Clio R.S.

Ukupna cijena s dodatnom opremom za Renault Clio R.S. je 218.013 kuna. Početna cijena za Clio R.S. je 166.900 kuna, a cijenu povećavaju paket Cup (6680 kn), R-Link (2990 kn), navigacija (990 kn), paket udobnost (4490 kn), R.S. monitor (1990 kn) te metalik boja (4990 kuna). Jasno, i za Monaco GP dizajnerske detalje ćete morati iskeširati određeni novac koji je ugrađen u konačnu cijenu od oko 28.500 eura.

Konkurencija su Opel Corsa OPC, Ford Fiesta ST, Volkswagen Polo GTi i stvarno nam je žao što niti jednog od njih nismo susreli na cesti. Ili bi možda njima bilo žao da smo se susreli :)
Šalimo se, jer sve su to opaki konkurenti čije međusobne usporedbe možete vidjeti na mnogim videima na YouTubeu.

©VidiAuto.com, 10.2014.

Tehničke karakteristike

Clio R.S. 1.6T 200 EDC Monaco GP
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1618 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 200 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 147 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,70 s
Maksimalna brzina: 230 km/h
Potrošnja (grad): 5,10 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,30 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 8,10 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 10,00 l/100 km
CO2 emisija: 144 g/km
Duljina: 4090 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1434 mm
Međuosovinski razmak: 2589 mm
Obujam prtljažnika: 300 l
Masa vozila: 1283 kg
Gume: 205/40 ZR18
Euro NCAP ocjena: ---
Cijena: 218013 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Clio RS EDC Monaco GP Renault test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs