Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.05.2014. 11:28

R.S. zabava na kvadrat 

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST

Trebate više snage na Renaultu Clio GT? Aktivirate tipku R.S. Drive i dobit ćete pravu zabavu  s 1.2 TCe motorom i EDC mjenjačem.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Novi Renault Clio GT smjestio se u sredinu ponude novog Clija četvrte generacije – ukoliko vam (benzinskih) 75 ili 90 KS na novom Renault Cliju nije dovoljno, ali ne trebate snažni Clio RS s 200 KS koji smo već prije testirali, onda je 1,2-litreni turbobenzinac uz automatski EDC mjenjač zaista idealna kupnja. 120 KS bit će vam i više nego dovoljno za gradsku vožnju, za izvangradsku vožnju, ali i za autocestu kada obavezno preporučujemo korištenje uključene tipke Renault Sport.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (6)

Polugice na upravljaču su metalne i odlično leže pod prstima

Turbobenzinski motor obujma 1,2 litre pokazao se zanimljivim u gotovom svim situacijama u kojima smo ga testirali. Po gradu će omogućiti snažna ubrzavanja koja su naročito potrebna kada imate malo prostora za ubrzati ili pak na semaforu želite pokazati što se ispod haube nalazi. Pri tome ćete zasigurno s obje ruke držati poluge EDC mjenjača smještene iza kola upravljača. Komande su velike, čvrste i dobro leže u rukama. I EDC mjenjač s dvije spojke i šest stupnjeva prijenosa je odličan, mijenjanje stupnjeva prijenosa je u svim situacijama jako ugodno i brzo, nema trzanja niti iznenađenja. Osim ako s isključenom tipkom Renault Sport ne očekujete žustra ubrzanja! Isključena tipka znači da se stupnjevi prijenosa mijenjaju puno ranije, osjetljivost papučice gasa je slabija tako da se u tom modu vozite kada ne želite imati visoku potrošnju goriva. Stisnete li papučicu gasa naglo do kraja, bez R.S. moda motor će se uglavnom puno više glasno derati nego što će potegnuti. Uključite R.S. tipku i dobit ćete sasvim drugačiji karakter motora u vožnji. Najbolje smo to osjetili prilikom vožnje po autocesti.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (3)

Turbina benzinskom motoru daje odličan okretni moment

Dakle, 1,2-litreni motor se na testu pokazao zabavnim, ali omogućuje i štedljivu vožnju. Tako smo na dužoj dionici otvorene ceste, pri vožnji na oko 2000 o/min u šestom stupnju prijenosa imali potrošnju od samo 5 litara. Ne zaboravite da se radi o automatskom mjenjaču! Pri brzini od 130 km/h, na autocesti se motor vrti na oko 3000 okretaja, a potrošnja na Renault Cliju 1.2 GT je tada oko 8 litara. Prosjek testa je 6 l/100 km, a što manjoj potrošnji potpomaže i Stop&Start sustav koji pauzira motor dok ste zaustavljeni na cesti. Ponovno pokretanje motora je brzo i ugodno, bez trzanja i vibracija.

Motor se pokreće bez ključa, pritiskom na gumb, a isto tako za otključavanje i zaključavanje vrata nije potrebno koristiti ključ nego se samo pritisne maleni gumbić na kvakama. Prilikom pokretanja motora kazaljka okretomjera „zabija“ se visoko u okretaje, do 7000 okretaja, a zatim pada na ispod 1000, ukoliko nije aktivirana tipka R.S. Drive.

Clio četvrte generacije je tih u vožnji, zaista nije bučan, iako smo to željeli. I uskoro nam se želja ostvarila, nakon što smo malo „pročačkali“ po Media Nav sustavu dostupnom preko ekrana osjetljivog na dodir. Pronašli smo unutar podizbornika Usluge dvije zanimljive mape – R-Sounds Effect i R-Sounds Effect RS. Odabrali smo za početak Nissan GT-R (2012) i odjednom smo u rukama imali V6 biturbo motor s 550 KS. Zvuk iz zvučnika je realistično pratio svaki naš pritisak na papučicu gasa, kočenje, mijenjanje stupnjeva prijenosa, a suputnici su se pitali u kakvom se to „čudu“ voze. Možete birati između još nekoliko raznih modela automobila, ali i voziti se kao s motociklom, uz fantastičan zvuk te imati osjećaj kao da se vozite u nekom letećem automobilu iz filma 5 element. Zgodno je što se glasnoća zvuka može podešavati, posebno za svaki od desetak raznih zvukova. Ipak, nakon nekog vremena zvukovi postaju naporni, jer shvaćate da nisu realistični, ali su s vremena na vrijeme vrlo zabavni. O drugim multimedijskim funkcijama možete pročitati u dijelu testa u kojem se bavimo multimedijom.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (2)

Tipka R.S. Drive čini Clio GT moćnijim u svim situacijama

Vratimo se još malo na EDC mjenjač – osim što u bilo kojem trenutku možete brzine mijenjati polugama na upravljaču, bez obzira da li je mjenjač u automatskom D modu ili pak u ručnom, korištenjem tipke R.S. Drive mijenjaju se i karakteristike samog mjenjača u vožnji. I broj okretaja, također, jer dok smo stajali na mjestu i aktivirali tipku R.S. Drive broj okretaja se automatski povećao u leru na 1000 okretaja. Stupnjevi prijenosa se u ručnom modu također u konačnici automatski promijene, ali puno, puno kasnije. I dok se u klasičnoj vožnji brzine mijenjaju na oko 2000 okretaja, odabirom ručnog i R.S. moda brzine će se, pri pritisku papučice do kraja, promijeniti na oko 6400 okretaja. Pri srednje jako pritisku na papučicu gasa brzine se mijenjaju na oko 3500 o/min.

Ukratko o maksimalnim okretajima: u prvoj se brzini motor ne može visoko zavrtjeti kao u ostalim stupnjevima prijenosa, maksimalni boj okretaja manji je za nekoliko stotina. Ukoliko smo u D modu, motor se vrti do 5800 o/min, a u ručnom do 6200. S uključenom tipkom R. S. Drive motor dopušta još više okretaje, do gotovo 6400. Zanimala nas je i stvarna brzina vožnje, odnosno koliko točno digitalni brzinomjer pokazuje aktualnu brzinu vožnje. GPS uređaj je pri 130 km/h pokazao 127 km/h, a pri 80 km/h – 77 km/h. Dakle, brzinomjer pokazuje 3 km/h više.

Ipak, i u R.S. modu ovisi koliko je snažno pritisnuta papučica gasa, a za koliko će stupnjeva mjenjač spustiti broj brzina ovisi i koliko snažno pritisnete papučicu gasa. U R.S.modu je i odziv na papučicu gasa puno agilniji i daleko bolji, što je očekivano. Spomenimo i kako se u svim ovim opisanim situacijama mijenja i boja oznake Renault Sport – iz početno zelene u žutu boju.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (5)

Korištenje polugica na upravljaču korisno je i kada želite kočiti motorom, a ne kočnicama. Tada će se na ekranu prikazati u kojem ste stupnju prijenosa, a u daljnjoj vožnji mjenjač se opet automatski prebacuje u automatski D mod, bez ikakve potrebne reakcije vozača. Clio GT nudi 190 Nm okretnog momenta koji su dostupni pri 2000 o/min, ali automobil se zahvaljujući turbo punjaču odlično ponaša u gotovo svim područjima okretaja.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (1)

Renault je kameru smjestio unutar znaka, a ne iznad registarske pločice

Novi Renault Clio u vožnji se dobro ponaša, nema iznenadnih promjena u vožnji, naročito pri vožnji po zavojima, a sjedala odlično drže u vožnji. Straga se unutar Renault znaka nalazi video kamera koja sliku prilikom vožnje unatrag prebacuje na ekran tako da se može vidjeti što se iza vas nalazi, imali li kakvih prepreka koje stražnji parking senzori nisu uspjeli detektirati. Dobro je što se zvuk bipanja parking senzora čuje čak i kada je auto radio jako glasan, tako da će se glazba automatski stišati, bez potrebe da sami stišavate glasnoću. Cijeli sustav (senzori + kamera) košta 3490 kuna.

Renault Clio GT 1.2 TCe 120 EDC TEST (7)

Slika straga se prikazuje na ekranu dijagonale 7 inča

Vanjski izgled

Vizualno nam novi Renault Clio 2013 jako dobro izgleda (oznaka GT odnosi se na paket opreme, ne na skraćenicu Gran Torino), naročito nam se sviđa specijalna GT malteško plava boja (4990 kuna), u kombinaciji s crnim detaljima smještenima u prednjem dijelu maske, uz veliki Renault logo i oznaku GT. Primjetna su izrazito velika prednja svjetla koja Clio čine još većim na cesti, dok su dnevna LED svjetla smještena u donjem dijelu maske. RS oznaka donosi detalje koji će Clija isticati na cesti – vanjski retrovizori u srebrnoj boji uz crne držače, ukrasne lajsne na vratima s vanjske strane, dobro dizajnirane 5-krake aluminijske naplatke s gumama 205/45 R17, veliki R.S. spojler straga (dodatno se plaća 1090 kuna) te difuzor. Ispod difuzora koji „glumi“ metalni finiš smještena je dvostruka ispušna cijev. I straga se nalazi vidljiva oznaka GT.

Novi Clio dolazi samo u verziji s pet vrata, ali su stražnja vrata dobro vizualno riješena asocirajući na kupe liniju jer su vanjske brave smještene u gornji dio vrata. Gledate li samo metalni dio vozila, kvake se gube iz vida i vozilo zaista na prvi pogled izgleda kao da je coupe, čime će sigurno vlasnici ovog vozila biti zadovoljni. Sviđa nam se i stražnji pomalo istureni bok koji počinje s polovice stražnjih vrata, a završava iznad stražnjih svjetala. Jedina stvar koja nam se vizualno ne sviđa jesu stražnje bubanj kočnice. Iako smo s kočnicama generalno jako zadovoljni i nemamo nikakve zamjerke, ovaj vizualni detalj nam nikako nije legao, naročito kada imate ovako dobre felge.
Inače, novi Clio četvrte generacije nastao je iz koncepta DeZir predstavljenog 2010. godine na Pariškom autosalonu, a Clio se proizvodi već 23 godine.

Interijer

Kokpit je djelomično izrađen i od mekanih na dodir materijala, u gornjem dijelu. Središnji dio kokpita zauzima istaknuta ploha na kojoj su smješteni ekran osjetljiv na dodir (dijagonale 18 cm), ventilacijski otvori i komande klima uređaja. Sviđa nam se razigrani dizajn instrumenata – okretomjera i brzinomjera te ostalih informacija koje daje putno računalo tijekom vožnje. Primijetit ćete na okretomjeru kako nema brojku 0.

U unutrašnjosti ćete na više mjesta pronaći oznake GT i Renault Sport –lasjne na pragovima vrata, nasloni na sjedalima, natpisi na kokpitu ispred suvozača i upravljaču obloženom kožom koji odlično leži u rukama, a sviđaju nam se i saćasti otvori za ventilaciju te aluminijske papučice.
Iako Clio nije veliki gradski automobil, međuosovinski razmak je 2589 mm tako da mjesta ima dovoljno na prednjim sjedalima, dok će putnici straga dobiti osrednje mjesta. Mi smo ipak u Clio uspjeli ugurati dvojicu putnika koji imaju visinu iznad 1,9 metara.

Prtljažnik je obujma 300 litara, dok se obaranjem stražnjih sjedala povećava na 1146 litara. Ispod podnice smješten je set za popravak probušene gume, u vrlo mali prostor.

Multimedija

Renault Clio 4 s GT paketom dolazi bogato opremljen multimedijom – ima veliki 7-inčni touch ekran osjetljiv na dodir, sučelje izbornika je intuitivno i jednostavno za korištenje, ikone izbornika prevedenog na hrvatski jezik su velike, a podizbornici su također dobro složeni.

U popisu multimedijskih mogućnosti pronaći ćete navigaciju (karte se učitavaju putem SD kartice), USB i AUX ulaz za spajanje vanjskih uređaja i USB stickova s glazbom, a osim putem ekrana osjetljivog na dodir upravljanja se obavlja i putem odličnih ergonomski složenih tipki iza kola upravljača. Sve vam je dostupno na dodir prstiju, bez ometanja u vožnji, a iako se sastoji od velikog broja tipki, nema zabune čemu koja tipka pripada. Zamjerku imamo samo na dio s telefoniranjem jer je ikona za prekid poziva, smještena na ekranu, zaista malena i teško uhvatljiva po našim cestama. Prostora za veću virtualnu tipku ima sasvim dovoljno. Što se tiče same funkcionalnosti telefoniranja, s tim smo dijelom zadovoljni, a prilikom spajanja mobitela preko Bluetootha na infotainmant sustav je moguće prenijeti cijeli telefonski imenik iz telefona, pozivne liste, a na vrhu ekrana možete vidjeti status baterije i signala.

R-Sound efekte smo već spomenuli, a poželite li neke nove aplikacije na infotainment sustavu možete ih preuzeti putem R-Link Storea. Ukoliko ste spojeni na pametni telefon s vezom na Internet, tada na ekranu automobila možete pratiti vremensku prognozu, pristupiti Renault Assistance podršci... Ukoliko na svoj USB stick prebacite fotografije i video možete ih gledati na ekranu infotainment sustava te tako zabavljati suputnike tijekom vožnje.

Renault Clio GT cijena

Cijena za testirani Renault Clio GT je 146.470 kuna, s uključenom dodatnom opremom koju smo već spomenuli u našem testu – metalik boja, pomoć za parkiranje i spojler, dok je cijena bez ove opreme 136.900 kuna.
Inače, GT oznaka kod modela Renault Clio može se dobiti i kupnjom karavanskog modela Clio Grandtour (GT 120 EDC), s istom emisijom CO2 od 120 g/km.

Ukoliko vam GT verzija sa 120 KS nije dovoljno jaka, jači Clio R.S. 200 EDC košta 187.400 kuna i nudi 80 KS više (službeni cjenik za Clio nudi i popuste). Taj nas je model oduševio, već ste mogli pročitati u našem testu Renault Clio R.S. 200 EDC. Ukoliko nemate dovoljno novca za R.S. verziju, možda dodatni gušt dobijete kupnjom Cup podvozja za 6680 kuna, kojim će vaš Clio GT biti još stabilniji (tvrđi, niži) i sportskiji na cesti.

©VidiAuto.com, svibanj 2014.

Tehničke karakteristike

Clio GT 1.2 TCe 120 EDC
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1197 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 4900 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 4900 o/min
Okretni moment: 190 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,40 s
Maksimalna brzina: 199 km/h
Potrošnja (grad): 6,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 124 g/km
Duljina: 4077 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1441 mm
Međuosovinski razmak: 2589 mm
Obujam prtljažnika: 300 l
Masa vozila: 1232 kg
Gume: 205/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 146470 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Clio GT Renault TCe test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.