Vidiauto Testovi Testirali smo... Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 08.03.2017. 19:42

Ulaznica za premium 

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT TEST

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT TEST

Peugeot je ostvario obećanje o ulasku u premium kategoriju vozila, a novi 3008 u svakom pogledu je to i potvrdio - pravo drvo, kvalitetni materijali interijera, napredne tehnologije, samostalna vožnja te vanjski dizajn nikoga ne ostavljaju bez daha.

Peugeot 3008 su hrvatski automobilski novinari proglasili za najbolji auto 2017. godine. I nisu nimalo "fulali" u tom izboru jer novi 3008, sad u drugoj generaciji koja se redefinirala izgledom, kvalitetom ugrađenih materijala, dizajnom i voznim svojstvima zaista ulazi u viši segment. Već nekoliko godina Peugeot najavljuje ulazak u premium razred, a do sada su očigledno krojili strategiju, iako i neki drugi aktualni modeli dodiruju to područje, ali najnoviji model 3008 je dokaz i ulaznica za premium kategoriju.

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (9)

I dok se prva generacija 3008-ice iz 2009. deklarirala kao monovolumen, SUV i limuzina, ali joj je u svakoj od ove tri nabrojane kategorije uvijek nešto nedostajalo (dužine, prostora, terenskih sposobnosti), nova druga generacija sa 60 mm dužim međuosovinskim razmakom je pravi predstavnik modernog crossovera koji odskače od kompaktne SUV klase. Čak je i u offroad pogledu pomalo zanimljiv s visinom podnice od čak 219 mm. Hm, pa mnogi deklarirani SUV modeli s pogonom na sve kotače nemaju toliku visinu. Peugeotu 3008 nedostaje pogon na sve kotače, ali u praksi se rijetko kad koristi pogon na sve kotače pa mu to niti ne uzimamo kao minus. Znamo da je auto s pogonom na sve kotače stabilniji, ali uz sve moderne tehnologije pomoći u vožnji pogon na sve kotače postaje sve manje potreban, a s druge strane troši i znatne količine goriva.

Testirani Peugeot 3008 u GT izvedbi je vrlo moderan, fora je, naročito u dvobojnoj izvedbi karoserije - smeđa Cooper i crna Perla, iako prema prvim spoznajama s terena domaći kupci pri kupnji baš i ne daju potpis na dvobojnu kombinaciju nego više vjeruju klasičnim bojama. Možda se plaše prodaje jednog dana kao rabljenog, ali u svakom slučaju svi su hrabri u gledanju dok u "zakucavanju" odustaju. Hrabar je to potez Peugota koji dvobojnost s 308 GTi modela prenosi na ovakav tip vozila.

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (2)

I registarska pločica je prilagođena nazivu modela

Izgled je dinamičan, izrazito moderan, s uočljivim detaljima na maski hladnjaka i LED prednjim i stražnjim svjetlima. Ovo je originalni Peugeot kojem je dodan premium potpis pa u interijeru s posebnim ushićenjem dodirujemo veće drvene površine nego u mnogim njemačkim premium modelima čije cijene idu i iznad 200.000 eura. Praktički što god da se u interijeru dotakne ostavlja „vau dojam“. Dizajneri su očigledno proveli jako puno vremena i imali veći broj prekovremenih sati sve dok im šefovi nisu odobrili finalni proizvod. Hrastovo drvo je s matiranim finišem pa pod našim prstima osjećamo godove, svaka čast! I nisu štedjeli u veličini drvenih površina, a naročito su upečatljive na oblogama vrata te su još i zakrivljene. Sviđaju nam se jako klavirske tipke smještene neposredno ispod središnjeg ekrana.

Oborila su nas s nogu i kožom obložena sjedala - uz odličan dizajn kojem može konkurirati samo DS linija, sjedala u modelu 3008 su i vrlo udobna, iako su sportski orijentirana. Poželite li masažu, samo iz stana siđete do svojeg Peugeota 3008 i uživate dok se u osam točaka izmjenjuju pritisci, ali snažni pritisci a ne mlaki osjećaj kao na većini dosadašnjih masažnih sjedala. Na izbor se nudi pet različitih programa masaže, na ekranu se može vidjeti gdje nas "mačja šapa" dodiruje po leđima (to je naziv programa masaže).

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (8)

Gledamo dalje po interijeru Peugeota 3008 pronalazimo izrazito sportski mali upravljač podrezan i s gornje i s donje strane koji aludira na avionski izgled. Kao da ćemo poletjeti. Vidjet ćete u kasnijem dijelu našeg testa da je u pojedinim trenucima osjećaj upravo takav - da ćemo poletjeti koliko je jak 2.0 BlueHDi turbodizelski motor snage 180 KS.

Upravljač je lijep, precizan te naročito zanimljiv u Sport načinu vožnje kada postaje puno tvrđi. Sve prate instrumenti na virtualnom kokpitu na kojem možemo birati vrlo moderan i ekstravagantan izgled, ali i klasičan. Ili pak uz navigaciju. Na kolu upravljača se može promijeniti izgled, uz animaciju koja nešto duže traje. Kao na modelu 308, i 3008 ima asimentrično postavljen okretomjer u desnom dijelu pa kazaljka ide s desne strane u lijevu, odnosno u smjeru obrnutom od kazaljke na zidu, rekli bi popularni sarajevski Nadrealisti :)

Ma naviknete se i na takav izgled kretanja kazaljke, bez problema. Jedino su okretomjer i brzinomjer vrlo nisko postavljeni pa uz mali upravljač koji se ne može visoko podignuti ako poželite rally položaj s visoko podignutim rukama nema dobre preglednosti na same instrumente. Ali, i što će vam kad Peugeot 3008 sam vozi i sam parkira vozilo.

Ne, ne šalimo se, zaista vozilo samo upravlja po cesti, bez naših ruku na upravljaču, bez naših nogu na papučicama kočnice i gasa. Uz pomoć senzora na vjetrobranskom staklu vozilo kamerom prati bijele crte te samostalno upravlja, bez da prijeđe preko bijele crte. Nestane li bijelih crta, vozača se zvučno (kod nekih modela automobila na tržištu i s vibracijom na volanu) upozorava da preuzme kontrolu. Pojedini automobili (poput Mercedesa C-klase) koje smo testirali prije nekog vremena mogu u slučaju nestanka bijelih linija pratiti vozilo ispred. Bitno je reći da se radi o sustavima koji samo pomažu, ne radi se o potpuno samostalnoj vožnji.

Uključivanjem adaptivnog tempomata Peugeot 3008 postaje praktički autonomno vozilo jer smo po autocesti pustili vozilo da se samo kreće brzinom 130 km/h. I sve izgleda vrlo bezopasno, upravljač se sam vrti, a kad naiđemo ispred nas na sporije vozilo automatski samo(stalno) koci i održava sigurnosni razmak.

Opisana situacija je odlična za dugu vožnju, naročito ako se dogodi da zaspemo za volanom tako da vozilo neće skrenuti s ceste, izvan naše vozne trake sve dok postoje iscrtane bijele linije, a neće niti udariti u vozila ispred nas. Adaptivni tempomat je odličan i za vožnju po magli te će zakočiti ukoliko u magli ispred nas postoje druga vozila, motocikliste i biciklisti. Dakle, ne možemo uzeti novine ili mobitel u ruke i pustiti vozilo da samo vozi i upravlja, iako se u idealnim uvjetima (kad postoje kvalitetno iscrtane bijele linije) doslovce takvo nešto i može napraviti. Ovo je samo sustav pomoći.

Uz pomoć četiri kamere omogućeno je lakše isparkiravanje i uparkiravanje s vozilom, sustav zaslužuje čistu peticu iz zalaganja jer nas je svaki put precizno upakirao samostalno upravljajući volanom uz našu asistenciju na ručici automatskog mjenjača te kočnici i gasu. Zgodno za osobe koje se ne znaju parkirati ili ne vide dobro. Ostaje nam samo nejasno zašto se pri kretanju unatrag na središnjem touch ekranu od 8 inča ne prikazuje odmah živa slika s kamera s donje strane vanjskih retrovizora nego tek nakon što se pomaknemo za dva-tri metra.

Nije ovdje kraj našem nabrajanju sigurnosnih tehnologija - ima Peugeot 3008 još i prepoznavanje prometnih znakova, vidi vozila u mrtvom kutu, upozorava ako ćemo udariti u vozilo ispred. Distance Alert i Active Safety Brake pomažu u situacijama kad postoji opasnost od sudara s vozilom ispred nas, primijetit će i pješake, motocikle, životinje i predmete, a funkcioniraju iznad 7 km/h. Advanced Grip Control sprječava proklizavanje za bolju vozljivost na snijegu, blatu i pijesku, a način se mijenja kotačićem koji nudi pet različitih načina vožnje.

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (5)

Veliki plus zaslužuju 2.0 BlueHDi turbodizelski četverocilindrični motor snage 180 KS (133 kW) kombiniran s ugodnim i preciznim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem ugodnih i brzih promjena brzina, uz fora ručicu mjenjača, ručni način izmjena brzina te poluge na kolu upravljača za promjenu stupnjeva prijenosa u bilo kojem trenutku, a naročito kad kočimo mjenjačem dok se približavamo semaforu. U djeliću sekunde će se, ako naglo pritisnemo papučicu gasa, prebaciti iz šeste u treću brzinu, bez ikakvog trzaja.

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (6)

Motor je potentan na kvadrat, u pojedinim situacijama ne može niti prenijeti svu silnu snagu preko kotača na podlogu jer smo vozilo imali na testu u vrijeme ekstremno niskih temperatura za Zagreb i Hrvatsku kada temperatura niti po danu nije prelazila minus 6 stupnjeva. Iako smo mislili da je stvar podloge koja je skliska, uspjeli smo uloviti dva dana s temperaturama iznad 10 stupnjeva (stigla je južina) ali je i tada došla do izražaja snaga motora.

Ovo je pravi sportski orijentiran stroj koji ne pušta cestu niti trenutka nego se samo u djeliću sekunde dogodi izmjena stupnja prijenosa i ubrzavanje se i dalje nastavlja strelovito i vrlo snažno (od 0 do 100 km/h ovom motoru treba 8,9 sekundi). Potrošnja s Peugeotom 3008 GT se u gradu kretala oko 7 litara, na autocesti 6 litara dok smo na otvorenoj lokalnoj cesti nakon 200 prijeđenih kilometara imali odličnu potrošnju od samo 4,6 litara. Prosjek potrošnje Peugeota 3008 nakon cijelog testa je 7,2 litre goriva na 100 kilometara. Masa vozača je 75 kilograma, visina 172 cm.

Motoru i mjenjaču, ali i upravljaču te ovjesu dajemo visoku ocjenu i za performanse, i za zalaganje, ali i za zabavu u vožnji. Naročito kad se pritisne Sport način pa u interijer i naše uši dobijemo nasnimljeni ili pak zvuk iz usisa (nismo sigurni od kud taj zvuk sportskog karaktera dolazi).

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (1)
Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (7)

Uz tehnološku opremljenost, snažan motor i brdo opreme dolazi i solidna prostranost u prednjem i stražnjem dijelu, mjesta za noge i glavu ima u cijelom vozilu, iznad glava nam se nalazi stakleni panoramski krov s otvaranjem prednjeg dijela iznad vozača i suvozača. I prtljažnik koji se električno otvara pritiskom na gumb bezkontaktnog ključa, pored kola upravljača, prekidača na gepeku ili pak zamahivanjem noge ispod podnice prtljažnika dok u rukama držimo pet vrećica je prostran za obiteljsko putovanje na duže vrijeme.

Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (4)
Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT (3)

Ovakva raskoš svega nabrojanog traži i punu torbu novca, pomislit ćete ili barem vjernost banci na dugi niz godina otplate kredita. Ali, 295.285 kuna za sve nabrojano nam se nikako ne čini puno, uzevši u obzir snagu od 180 KS BlueHDi dizelskog motora, automatski mjenjač, GT opremu, sigurnosne sustave pomoći, izradu. Možete proći i daleko jeftinije odabirom početnog 1.6 BlueHDi motora sa 100 KS čija je cijena do registracije 165.724 kune. U ponudi su dakle dizelski 1.6 BlueHDi sa 120 KS, 2.0 BlueHDI sa 150 KS te 2.0 BlueHDI sa 180 KS plus dva benzinska motora 1.2 PureTech sa 130 KS i 1.6 THP sa 163 KS. Dakle, možete birati malu snagu ako ne želite nigdje žuriti, ali tražite moderan dizajn i kvalitetu, ili jače motore ako želite performanse i zabavu u vožnji.

Slatkiš za kraj: zvuk u vozilu je takav da smo poželjeli preslušati cijeli USB stick od 8 GB glazbe, bez izlaska iz vozila. To su stotine pjesama, a za ostanak u vozilu nije zaslužna masaža sjedala nego ugradnja Focal zvučnika. Ovakvo nešto u ovoj klasi, ali niti iznad još nismo čuli. Koliko god glasno pojačali zvuk, on ostaje konzistentan bez obzira na snagu, u cijelom rasponu snage. I na najjače poglašnjeno ostaje dobar dinamički raspon, dubina zvuka, čujete neke zvukove koje do sada nismo čuli jer naš USB svaki tjedan ide u neki drugi testni automobil. Francuski Focal zvučnici se po prvi put serijski ugrađuju u neko vozilo, a Peugeot 3008 im je svakako dobar poslovni potez. Čije je hrastovo drvo ugrađeno u vozilo, ne znamo, ali sve na kraju odlično izgleda. Preporuka za kupnju!

Tehničke karakteristike

3008 2.0 BlueHDi 180 GT
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1997 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 180 KS pri 3750 o/min
Snaga u kWh: 133 kWh pri 3750 o/min
Okretni moment: 400 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,90 s
Maksimalna brzina: 207 km/h
Potrošnja (grad): 5,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,20 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 124 g/km
Duljina: 4447 mm
Širina: 1841 mm
Visina: 1620 mm
Međuosovinski razmak: 2675 mm
Obujam prtljažnika: 520 l
Masa vozila: 1465 kg
Gume: 225/55 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 295285 kn
Ključne riječi:
3008 cijena u Hrvatskoj crossover Peugeot test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.