Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.07.2015. 15:09

Snažan, pametan, lijep i - gotovo se sam parkira 

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna TEST

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna TEST

Nissan Qashqai uz moćan motor snage 163 KS nudi pregršt najmodernijih tehnologija, a ima i pomoć pri parkiranju sa samostalnim upravljanjem upravljačem.

Vizualno, Nissan Qashai jako dobro izgleda, primjećuje se to prema svima koji su došli i pogledali auto u odličnoj ljubičasto-plavoj boji. Dizajn iz svih smjerova je moderan, moćan, postojan i djelomično agresivan, uz prepoznatljiva LED svjetla koja standardno dolaze. Na testiranom Qashqaiju svjetla su bi-LED tako da su i kratka i duga svjetla u toj tehnologiji. Pogledate li s prednje strane (također novi X-trail), teško ćete raspoznati o kojem se točno modelu radi.
Moćno djeluju i stražnja svjetla koja su velikih proporcija te ulaze u bočnu stranu karoserije. U svakom slučaju, novi Nissan Qashqai se može prepoznati i po danu i po noći, i sa sprijeda kao i straga.

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (2)

Qashqai u vožnji

Benzinski motor obujma 1,6 litre pojačan je turbo puhalom tako da je snaga ovog četverocilindričnog motora 163 KS. Pokreće se samo na gumb tako da je ključ potrebno samo imati pored sebe, kao i za otključavanje vozila preko tipki na kvakama vrata.
Nije loš, nimalo, a snaga se osjeti i u vožnji, u gotovo svim režimima vožnje. Snaga i moment dostupni su već iz niskih okretaja tako da se Qashqai često puta može voziti i s vrtnjom motora manjom od 1500 okretaja u minuti. Ipak, u takvoj vožnji je samo štedljiv, ne i agilan tako da se za sportske performanse ipak mora zavrtjeti puno višlje, a tada i vožnja postaje zabavn(ij)a. Omjeri ručnog mjenjača sa šest stupnjeva su složeni tako da se Qashqai može voziti u niskim okretajima sve do šeste brzine koja omogućuje vožnju već od 60 km/h. Na autocesti Qashqai dobro podnosi promjene brzine, ali ako se vozite cestom od Zagreba prema Rijeci kroz Gorski kotar tada su promjene stupnjeva ipak neophodne.

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (4)

 
Mjenjač je srednje precizan, nema mu se što zamjeriti, kao niti upravljaču koji se prema našoj želji može i očvrsnuti u postavkama. I ostale komponente su dobre u vožnji, a ovjes će nešto mekše primiti težinu kada se vozi po zavojima jer tada dolazi do naginjanja i laganog ljuljanja karoserije. Uz upravljač se sve to vrlo uspješno može nadgledati i regulirati. Ovjes je dakle nešto mekši i dobro prolazi preko neravnina, ali uz spomenuto ljuljanje.
Tijekom vožnje nam se sviđa što vidimo prednji kraj vozila odnosno haubu, što je rijetkost na današnjim vozilima kod kojih se poklopac motora nikako ne može vidjeti s vozačke pozicije.
U vožnji je Qashqai srednje bučan, nije glasan tako da je razgovor s putnicima ugodan, bez jakog zvuka vjetra izvana.

Potrošnja je zaista raznolika te se kreće od 5 do 9 litara, ovisno o režimu vožnje kao i okretajima tako da nam je prosječna potrošnja nakon prevaljenih gotovo tisuću kilometara (400 km u gradskoj, 400 km na autocesti i 200 km na otvorenoj cesti) 7,5 litara. Na otvorenoj cesti potrošnja pada na oko 5 litara.

U ponudi motora su benzinci 1.2 DIG-T sa 115 KS (85 kW) i testirani 1.6 DIG-T sa 163 KS (120 kW) te dva dizelska motora - 1.5 dCi sa 110 KS (81 kW) i 1.6 dCi sa 130 KS (96 kW). Uz standardni prednji pogon moguće je dobiti i 4WD pogon, ali samo na turbodizelskom 1.6 motoru.

Interijer

Nissan Qashqai je detaljno obnovljen i u unutrašnjosti koja djeluje kvalitetno - i na pogled i na dodir. Dizajn interijera je razigran, prevladavaju crni tonovi uz piano crnu pozadinu središnjeg dijela kokpita i kromirane obrube ventilacijskih otvora te oko ručice mjenjača.

Sve je vrlo pregledno u Nissanu Qashqai, iako orijentacija kokpita nije okrenuta prema vozaču nego prema svim putnicima u vozilu. Vozaču je sve dostupno putem komandi na upravljaču, a informacije mu pristižu putem zaista velikog ekrana u boji smještenog unutar velikih instrumenata brzinomjera i okretomjera. Taj ekran s informacijama putnog računala nadopunjen je i drugim u vožnji korisnim informacijama - kompasom koji nam je pokazivao u kojem smjeru se vozimo, kakav smo prometni znak ili više njih prošli (radi jako dobro, prednja kamera dobro prepoznaje znakove i noću i pri velikim brzinama), informacije s radija, pritisak u gumama, kad je vrijeme za odmor nakon duže vožnje.

Tijekom testa Nissana Qashqai pratili smo na tom ekranu i ponašanje šasije što je vrlo korisno kad smo se vozili po sljemenskim cestama kada karoserija i šasija trpe opterećenja. Na tom 5-inčnom ekranu može se koristiti i digitalni prikaz brzine kojom se krećemo, a prilikom svakog startanja Qashqaija Trip 2 se automatski resetira tako da u bilo kojem trenutku znamo koliko smo kilometara prešli od početne točke, koja nam je prosječna potrošnja, koliko se dugo vozimo. Dakle, nema potrebe da se to ručno obavlja.

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (3)

Sjedala u Qashqaiju se podešavaju električno u četiri smjera na vozačkom sjedalu, a ručno po dužini na suvozačkom mjestu. Sjedala su djelomično, na potpornim dijelovima obložena kožom dok se u središnjem dijelu koristi tkanina. Vožnja na dugim relacijama ne predstavlja nikakav napor niti za nas kao vozača, a niti za putnike. Mjesta ima, iako se ne radi o vozilu u kojem će se straga smjestiti dvometraši, ali za većinu putnika mjesta ima sasvim izdašno. Dašak luksuza predstavljaju i središnji kožni nasloni za ruke, i u prednjem dijelu i na stražnjim sjedalima kao i na vratima. Dakle, svi putnici se udobno mogu smjestiti i uživati u vožnji, a Qashqai se čini kao luksuzni crossover već iz svega do sada nabrojanoga.

Iznad glava svih putnika Nissan Qashqai nudi panoramski pogled prema zvijezdama, suncu, oblacima, pticama, avionima. Jasno, stakleni krov se može i zatvoriti električno pokretanim pokrovom. Odlična stvar koja putnicima osvježava vožnju i daje više svjetla u kabini vozila.
Noću se koristi bijelo osvjetljenje na instrumentima te narančasto na infotainment sustavu, a zgodan dodatak je ambijentalno osvjetljenje kod ručice mjenjača koje se može podešavati što se tiče intenziteta ili pak u potpunosti isključiti.

Tehnologije

Nissan Qashqai je prepun tehnologija i nije bez razloga proglašen najboljim hi-tech automobilom od strane Vidiauta u 2014. godini. Ne radi se tu samo o infotainmentu i multimediji nego cijelom nizu sigurnosnih tehnologija koje je Nissan razvio pod nazivom Safety Shield.
U slučaju opasnosti sustav će, ako procijeni da bi moglo doći do sudara, sam aktivirati kočenje, a prethodno će se začuti bipanje kad god je situacija na rubu opasnosti. Vozili smo se tako prema rampi koja se upravo u tom trenutku ispred nas spustila, a Qashqai je odmah preuzeo kontrolu i brže od nas reagirao te zakočio vozilo.

Nadalje, vozimo se po višetračnim prometnicama po Zagrebačkoj aveniji i želimo promijeniti traku; ako se u mrtvom kutu nalazi vozilo, o tome smo svaki put bili zvučno i svjetlosno informirani. Moguće je aktivirati i signaliziranje prilikom prelaska preko bijele crte, bez prethodno upaljenog žmigavca, što je korisno ako se vozite na relaciji recimo do Njemačke te se na taj način može umanjiti mogućnost od nesreće ako zaspite tijekom upravljanja vozilom.

Qashqai se djelomično zna i sam parkirati - dovoljno je pored slobodnog parking mjesta proći s uključenim žmigavcem i aktiviranim sustavom pomoći, a zatim će sustav sam upravljati upravljačem dok smo mi kao vozač upravljali mjenjačem i nožnim komandama, prateći komande na ekranu. Auto nas je uspješno parkirao, na oduševljenje naših suputnika koji su se čudili kako je to jednostavno auto izveo.

Ovaj Qashqai s opremom Tekna ima četiri kamere koje služe kao pomoć i u situaciji kada samostalno parkiramo vozilo ili pak kada pri maloj brzini vošnje prolazimo prednjim dijelom pored neke prepreke. Auto će tada sam na ekranu prikazati scenu oko vozila, što je odlična stvar svaki put kada nismo bili sigurni hoćemo li moći proći pored drugog vozila na parkiralištu. Istovremeno, kamere smještene u prednjem i stražnjem dijelu te ispod vanjskih retrovizora prate i kretanje objekata pa ukoliko se netko ili nešto iza vas kreće, bit ćete zvučno o tome obaviješteni (takve senzore imaju prednja i stražnja kamera). Ne moramo niti spominjati kako je to korisno u situacijama kada se iza vozila može iznenada pojaviti malo dijete ili pas.

Multimedija

Na 7-inčnom ekranu nalazi se već poznato sučelje koje reagira i na dodir, njime se upravlja putem tipki na upravljaču ili pak tipkama i prekidačima pored samog ekrana. Ekran koristi rezistivnu tehnologiju dodira, dobro reagira na pritisak, informacije su vidljive i pri suncu, a vrlo korisni su prekidači smješteni pored samog ekrana putem kojih se dolazi do mape, navigacije, kamera, radija, CD-a ili glazbe putem USB-a smještenog ispod središnjeg naslona za ruke.

Sučelje ima dosta velike tipke osim što su prečaci do šest favorit radijskih postaja presitni, iako za veće tipke ima sasvim dovoljno prostora. Očigledno je dizajn prevladao pred praktičnošću, iako se takav postav podrazumijeva u navigaciji kada se također mogu mijenjati postaje, bez izlaska iz same navigacije. Navigacija dobro radi, precizna je i jednostavna za korištenje i u vožnji. Prilikom utipkavanja adrese na ekranu tipkovnice se prikazuju samo slova koja zaista i mogu biti korištena u nazivu ulice.

Za korištenje Facebooka i online pretraživanja putem ekrana sustava prvo je potrebno na računalu napraviti registraciju, zatim se na mobitel iz Android trgovine skine aplikacija Nissan Connect i logira s računom napravljenim na kompjutoru te nakon toga slijedi autorizacija. Ostaje nejasno zašto se registracija ne može obaviti preko same aplikacije, nakon što smo ju skinuli na mobitel u samom autu.

Cijena za Nissan Qashqai

Popis osnovne opreme u Qashqaiju je zaista bogat i dugačak tako da se već u osnovnoj opremi dobiju zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni jastuci te zavjese, nadzor šasije, ručni klima uređaj, radio s CD-om, četiri zvučnika, Bluetooth, priključak za USB, servo upravljač namjestiv i po visini i po dubini, vozačevo sjedalo podesivo po visini, djeljiva stražnja klupa, prednji naslon za ruke, LED svjetla, daljinsko centralno zaključavanje, tempomat i limitator brzine, pomoć na uzbrdici, 5-inčni ekran u boji, električna ručna kočnica, start/stop sustav.

Opremljenost se s paketom Acenta nastavlja s dvozonskim klima uređajem, kožnim upravljačem i ručicom mjenjača, sa šest zvučnika, suvozačevim sjedalom podesivim po visini, 17-colnim alu naplatcima. U testiranom Nissanom Qashqaiju smo, osim sve navedene opreme tijekom našeg teksta, imali četiri kamere, prednje i stražnje parking senzore, automatsko upravljanje dugim svjetlima te još nekoliko desetaka različitih opcija. Vrlo, vrlo bogata opremljenost stiže s paketom Tekna.

Nissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna (1)

Početna cijena za Nissan Qashqai s benzinskim 1.2 motorom snage 115 KS je 156.000 kuna, početna cijena za jači benzinski motor koji smo i imali na test je 174.000 kuna dok dizelska ponuda počinje od 173.400 kuna za slabiji 110 KS jak motor odnosno 185.500 kuna jači dizelski motor. Zanima li vas pogon na sve kotače, jedini odabir je 1.6 dCi dizelaš s cijenom od 209.200 do 275.700 kuna (ovisno o opremi).

Testirani 1.6 DIG-T benzinski turbak ima cijenu 226.400 kuna, a na tu cijenu treba dodati 4000 kuna za metalik boju, za Driver assist 4180 kuna tako da je cijena vozila 234.580 kuna. U međuvremenu, Qashqai je dobio konkurenciju i unutar sestrinskog Renaulta - Kadjar je za 6000 kuna jeftiniji. Segment kompaktnih crossovera, koji je započeo Nissan Qashqai, u međuvremenu se proširio na velik broj modela tako da konkurencija nudi Hondu CR-V, Volkswagen Tiguana i još gotovo deset različitih modela.

Tehničke karakteristike

Qashqai 1.6 DIG-T Tekna
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1618 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 163 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 120 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,90 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Potrošnja (grad): 7,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 138 g/km
Duljina: 4377 mm
Širina: 1806 mm
Visina: 1590 mm
Međuosovinski razmak: 2646 mm
Obujam prtljažnika: 401 l
Masa vozila: 1365 kg
Gume: 225/45 R19 92W
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 234580 kn
Ključne riječi:
cijena Nissan Qashqai test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam







Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs